Požár transformátoru v elektrárně Krümmel

Německo: pomatený ústup od jaderné energie?

15. 7. 2009 / Alena Borůvková

Minulý týden byl v Německu propuštěn šéf jaderné elektrárny Krümmel. Elektrárna musela být kvůli několika za sebou jdoucím závadám (zkraty na blokových transformátorech a netěsnost jednoho palivového souboru v reaktoru) v poslední době několikrát vyřazena z provozu. Hamburk, v jehož blízkosti se Krümmel nachází, a který je na dodávkách z elektrárny závislý, zaznamenal několik, v Německu nevídaných výpadků elektrické energie.

Tyto události, ačkoliv podle všech oficiálně dostupných informací nevybočily svou závažností z normálu a neohrozily jadernou bezpečnost, spustily další kolo ostré debaty o budoucnosti německé jaderné energetiky.

I když kancléřka Merkelová jadernou energetiku v zásadě podporuje na rozdíl od SPD, v jejímž volebním programu je odstoupení od jádra a uzavření všech 17ti jaderných elektráren v Německu do roku 2021, v případě Krümmelu zaujal například velmi kritické stanovisko i starosta Hamburku Ole von Beust z CDU. CDU vládne v  Hamburku v koalici se Zelenými. V rozhovoru pro deník Süddeutsche Zeitung se Ole von Beust ohradil zejména proti údajné „salámové taktice“, se kterou vláda a provozovatel jaderné elektrárny Krümmel v celé záležitosti postupuje.

10.07.2009, Süddeutsche Zeitung: "Es ist Schluss mit lustig" Ole von Beust und das AKW Krümmel ZDE

Naopak šéf RWE Grossmann v rozhovoru pro deník Bild obvinil ministra životního prostředí Gabriela (SPD) ze zneužívání banálních závad k politicky průhledným cílům v předvolební kampani.

Faktem je, že Německo jako jediná průmyslová velmoc plánuje odstoupení od jaderné energetiky.

Právě Bild přinesl minulý týden článek s názvem „Pomatenost ústupu od jaderné energie“, kde vyjmenovává argumenty proti tomuto zamýšlenému ústupu v Německu. Upozorňuje na fakt, že ve světě je v současné době ve výstavbě 42 jaderných elektráren, dalších 81 je v plánu, mimo jiné i v sousedních státech jako je Polsko, Francie, Švýcarsko a ČR. Některé z těchto elektráren se nacházejí přímo na hranici se SRN. Bild upozorňuje na fakt, že téměř polovina energie v německých sítích pochází z  jaderné energie a elektrárny na fosilní paliva, které vyrábí 44 procent energie v Německu, jsou z velké části naprosto zastaralé a potřebují generální sanaci. Velkorysé cíle Německa v oblasti ochrany životního prostředí jsou tak bez jaderné energie vlastně nesplnitelné. Alternativní zdroje pokrývají v Německu zatím pouhých 11 procent výroby, navíc je výrobní cena například solární energie až dvacetkrát vyšší.

Nejvíce však proti zamýšlenému ústupu od jaderné energie protestují klíčová odvětví německého průmyslu: automobilový průmysl, strojírenský a ocelářský průmysl. Jejich zástupci hovoří o tom, že při dvojnásobném zvýšení spotřeby elektrické energie do roku 2030 je naprosto nejasné, jak by měla být jaderná energie v Německu nahrazena, pokud nemá zkolabovat celé hospodářství, uzavírá Bild.

S tímto tvrzením ostatně souhlasí i šéf RWE Grossmann, který navíc dodává, že všechny jaderné elektrárny v Německu splňují ve světovém měřítku ta nejvyšší bezpečnostní kritéria. Podle něj „není v Německu v provozu jedna jediná jaderná elektrárna, která by nebyla bezpečná.“ Myslí tím patrně i Krümmel.

Süddeutsche Zeitung: Steinmeier fordert endgültiges Aus für Krümmel ZDE

Welt: Atomindustrie kämpft mit Nachwuchsproblemen ZDE

Presse: Deutschland: Verstrahlte Lauge in Atomlager gefunden ZDE
Spiegel: Warum Kernkraft Deutschland schwächt ZDE
ČRo: Němečtí politici prosazují uzavření jaderné elektrárny Krümmel ZDE
NP: Okurková sezóna a elektrárna Krümmel ZDE
Spiegel: Krümmel Accident Puts Question Mark over Germany's Nuclear Future ZDE
Spiegel Online: Warum die Atom-Attacken der SPD die Union kalt lassen ZDE
FOCUS Online: Krümmel: Atompolitik wird zum Wahlkampfthema ZDE
Bild: Vattenfall:Neue Schlamperei in Krümmel ZDE
Bild: Atomkraftwerk Krümmel Im Herzen der Angst ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.7. 2009