Jednání Medvěděv-Merkelová

11. německo-ruské vládní konzultace

Barokní opulence a obchod pro Medveděva

20. 7. 2009 / Alena Borůvková

Ekonomické otázky dominovaly 16. července 11. kolu rusko-německých konzultací, které proběhly v Mnichově na barokním zámku Schleissheim a v Residenz, bývalém sídle bavorské královské rodiny Wittelsbachů. Hlavními aktéry byla německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Dmitrij Medveděv, doprovázení několika ministry obou zemí. Oběd pro zúčastněné uspořádal bavorský premiér Horst Seehofer.

„Německo-ruské setkání na pozadí hospodářské a finanční krize nemohlo začít v lepších kulisách než je opulentní zámek Schleissheim, který je stojícím architektonickým důkazem volatility světové ekonomiky.

Na dostavbu bočních křídel zámku musel totiž kdysi rezignovat bavorský kurfiřt Max Emanuel právě v důsledku finanční krize způsobené válkou o španělské dědictví.“, píše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na jednání ve Schleissheimu, které začalo rozhovorem A. Merkelové a D. Medveděva mezi čtyřma očima a ze kterého neproniklo na veřejnost ani slovo, běželo kromě jiného o velké sumy. V přítomnosti kancléřky Merkelové a prezidenta Medveděva byla podepsána například rámcová dohoda v objemu cca 500 miliónu Eur mezi KfW-Bank a ruskou Vněšekonombank, která má zajistit financování německého a evropského exportu do Ruska na příští dva roky. Toto opatření má velký význam v kontextu předpokládaného 30 procentního snížení vzájemné obchodní výměny mezi oběma zeměmi v tomto roce v důsledku hospodářské krize.

„Světová hospodářská a finanční krize může být vyřešena jen vzájemnou spoluprácí“, cituje vyjádření ruského prezidenta při této příležitosti list Frankfurter Allgemeine Zeitung, který byl spolu s kancléřkou přítomen podepsání i dalších úvěrových smluv.

Proiritou konzultací byla například i otázka zamýšleného vstupu ruské Sberbanky, automobilového výrobce GAZ a kanadsko-rakouské společnosti Magna do automobilového koncernu Opel. Kancléřka Merkelová, která podle listu Die Welt právě vstup Magny favorizuje (dalším zájemcem je belgický finanční investor RHJ), v této souvislosti zdůraznila, že „je třeba doladit jednotlivosti, ale že celý projekt a vstup Magny je podle všech kritérií výborným fundamentem pro budoucnost koncernu Opel“, informovaly unisono všechny německé sdělovací prostředky. Též Medveděv vyjádřil v tomto smyslu optimismus.

„Zámek Schleissheim bude už navždy spojován též s jiným ambiciózním projektem: Rusko-německou energetickou agenturou, která byla ve čtvrtek založena právě zde. Ta má napomáhat zejména rozvoji racionální a k životnímu prostředí šetrné výrobě a spotřebě energie“, informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Třešinkou na dortu konzultací se stal příslib ruské vlády, který obdržela spolková ministryně pro výzkum Schavanová, že Rusko se bude podílet 250 milióny Eur na finacování rentgenového laseru Xfel v Hamburku.

Disktrétní mlčení naopak provázelo jednání spolkového ministra Schäubleho s ruským protějškem Nurgalijevem. V oficiálním komuniké bylo oznámeno pouze podepsání záměru vypracování dodatku k bilaterální bezpečnostní dohodě z roku 1999 ve smyslu boje proti páchání trestných činů.

Tématem, které tak trochu zastínilo optimistický a dělný ráz konzultací se stala pravděpodobná vražda bojovnice za lidská práva a novinářky Estemirové, která byla nalezena mrtvá v ruské ingušské autonomní republice poté, co byla ve středu unesena v sousedním Čečensku. „Pachatelé budou potrestáni“, prohlásil k vraždě prezident Medveděv podle listu Süddeutsche Zeitung. Ujistil, že zločin bude důkladně vyšetřen a že osobně vydal příslušné pokyny.

„Angela Merkelová ostře odsoudila vraždu Estemirové a vyjádřila se v tom smyslu, že tento čin nesmí zůstat nepotrestán“, píše dále Süddeutsche Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bayerische Pracht und ressourcensparende Ergebnisse ZDE

Die Welt: Bundeskanzlerin favorisiert Opel-Übername durch Magna ZDE
Süddeutsche Zeitung: Merkel verurteilt Mord an Menschenrechtlerin ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009