Tragédie obecní pastviny

13. 8. 2009 / Tomáš Peltan, Jan Hošek, Jan Čulík

Problematika možnosti "nenakupování" v Tescu vydávané za "ekonomickou demokracii" je koncept poněkud sporný. V zásadě se totiž jedná o situaci blízkou "tragédii obecní pastviny" známé z teorie her. V případě vybudování Tesca je jen velmi nepravděpodobné, že by jednotlivý občan zmiňovaného města měl vliv na ekonomický úspěch obchodu v situaci, kdy ostatní budou v tomto obchodě nakupovat (zejména pak zákazníci z širokého okolí; nemá asi smysl zmiňovat, že pro velký řetězec obchodů může být výhodné obchod po nějakou dobu dotovat ze zisků ostatních svých poboček). Naopak nenakupovat v něm přináší určité nevýhody (vyšší ceny), které ovšem kvůli relativně malému významu jednotlivce nepřináší kýženou protihodnotu (tedy zachování místních obchodů), píše Tomáš Peltán a pokračuje:

Proto nakonec může být i pro občany se zájmem o zachování místních obchodů racionální v Tescu nakupovat (situaci neovlivní, ale alespoň ušetří).

Koncept "ekonomické demokracie" je také sporný v situaci, kdy se místní obchody pohybují na hranici přežití. Pak i velmi malé procento zákazníků, kteří přejdou k Tescu, může způsobit jejich bankrot - ačkoliv většina by je podporovala. To je významný rozdíl mezi ekonomickou a politickou demokracií. To je ostatně důvod pro to, aby i o podobných problémech rozhodovala klasická demokracie politická (a tedy důvod pro referendum).

K tomu dodává Jan Hošek:

Pane Šustere,

obávám se, že Vaše argumentace má, dle mého názoru, dost vážnou chybu. Stačí si představit modýlek, ve kterém drobný obchodník potřebuje např. 90 % svých zákazníků jen k tomu, aby pokryl fixní náklady a těch zbylých 10 % vytváří zisk (možná to je 80:20 - to není až tak důležité). Pak stačí, aby Tesco přetáhlo 11 % zákazníků, obchůdek zkrachuje a zbylých 89 % zákazníků již nemá jinou možnost, než jít taky do Tesca. Můžete mi moji hypotézu vyvrátit?

A poznamenává Jan Čulík: V Británii se mezitím téma budování velkých supermarketů na malých městech stalo celonárodním debatním tématem, soudě aspoň podle pořadu rozhlasu BBC Radio Four You and Yours ze čtvrtka dopoledne, kam telefonovali četní rozhořčení posluchači poukazující na to, kolik malých obchodů v malých městech postavení supermarketu zničilo. Takže citace amerického zdroje od pana Šustera, že budování supermarketů malé obchody neničí, se zdá být ve srovnání s touto vlnou osobních zkušeností poněkud akademická

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.8. 2009