Co nás čeká příště? Oslava inkvizice?

29. 8. 2009 / Darina Martykánová

Děkuji panu Košťálovi za připomenutí emancipačního dědictví Francouzské revoluce. Čeští neokonzervativci už se několik let snaží nakydat špínu na tuto přelomovou historickou událost (viz např. na blogu iDnes).

Používají k tomu blouznivé výmysly (napr. vymyšlený "citát" hned v prvním odstavci článku, obsahující zcela lživé tvrzení, zřejmě převzaté z dobových royalistických pamfletů), dekontextualizaci (viz Vendée a válka s koalovanými mocnostmi), očerňování prostřednictvím analogie (s jinými režimy), nesmyslné konspirační teorie (jako by události Fr. revoluce byly součástí předem naplánovaného projektu a jejich účastníci je byli schopni efektivně kontrolovat - přitom samotný vývoj události je důkazem to, že tomu tak ani zdaleka nebylo), vědomě ignorují jakýkoli seriózní historický výzkum (ať už nakloněný revoluci či nikoli) atd. Tristní je, že lidé tomu věří. Je překvapivé, že nikdo okamžitě neotiskne článek, v němž by poukázal na to, jaké vybájené nesmysly je možno publikovat na blogu "seriózního" deníku.

Je vskutku zajímavé, nakolik jsou koncepty jako Svoboda, Rovnost, Bratrství stále natolik mocné a subverzivní, že stojí dnešním reakcionářům za to věnovat energii a bujnou fantazii na jejich očerňování. Vskutku pozoruhodný posun dnešní neokonzervativní pravice až k oslavě absolutistické monarchie. Vždyť Francouzskou revoluci oslavoval i pravicový státník jako Charles de Gaulle. Co nás čeká příště? Oslava Inkvizice? Ve Španělsku už některé ultrakatolické univerzity na její apologii pracují, takže je to zřejmě jen otázka času.

Ano, Francouzská revoluce měla své krvavé období, stejně jako jiné historické události. To je však třeba interpretovat v patřičném kontextu. Jak říká britský humorista Mark Steel: ukazovat Teror a neukázat přitom válečný stav, v němž se Francie nacházela, je jako říci, že v roce 1944 Britové náhle zbláznili a začali bezdůvodně zatemňovat okna, spát v podzemce a přepluli kanál do Normandie, kde bezdůvodně postříleli tisíce lidí.

Mark Steel: Vive la Revolution, A Stand-up History of the French Revolution
(humoristická kniha o Francouzské revoluci, s drobnými faktografickými chybami)

Humoristický monolog Marka Steela o Francouzské revoluci ZDE

Vřele bych doporučovala bloggerům na idnes a Mladým komsomo..pardon, konzervativcům, aby místo čerpání z blábolu srovnatelných s "Protokoly siónských mudrců", načetli trochu seriózní historiografie. Pokud jde o nejkontroverznější období Francouzské revoluce, doporučuji například knihu amerického autora R.R.Palmera Twelve Who Ruled: The Year of the Terror in thé French Revolution z roku 1941 (existuje též ve francouzské verzi jako Le Gouvernement de la Terreur: l'année du Comité de Salut public).

Jde o knihu psanou jednoduchým, srozumitelným, nikterak vášnivým stylem, od autora, na něhož těžko může padnout podezření z nacionalistického profrancouzskeho zápalu. Pochvalnou předmluvu k francouzskému vydání napsal revisionistický historik F.Furet, takže se nikdo nemusí obávat, že mu/ji chci podsunout nějakou radikální marxistickou interpretaci ;-)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009