Nazeleno natřená čezokracie

1. 9. 2009 / Martin Čáslavka

Jak se v tom má volič vyznat? Předseda ODS se snaží získávat voliče cyklistickou tour. ČSSD umístila na své kandidátce bývalou poslankyni za zelené Zubovou. Rádoby nová TOP 09 chce bojovat proti změnám klimatu. Průzkumy a komentátoři pohřbívají Stranu zelených a v říjnových volbách jí nedávají šanci. Je svět opravdu takový, jak ho zobrazují média? Nabízejí skutečně tyto strany zelený program? Je Strana zelených na pokraji voličského zájmu?

Ne, ne a ne! Není-li opravdový obsah, forma to nezachrání. Již dávno skrytá koalice ČEZ, v níž ODS, ČSSD i Kalouskovi recykláti hrají svou významnou roli, jede jako dobře namazaný stroj a udává tempo i pohon dnešním politickým elitám.

Je to neuvěřitelně smutný pohled. Od ČEZské koalice je toto vystrkování zelených růžků absurdní divadlo. Důkazem budiž zatím poslední, témeř sedmdesátimiliardový, dáreček energetickému gigantu od poslanecké sněmovny. Pár miliard se totiž z tučných výnosů na kampaň samozvaných ochránců životního prostředí najde. Nikdo z nich se pomsty voliče neobává, stačí mu přece do cesty postavit stovky billboardů, ať vidí... Kdo sežene více peněz, je jedno jak, umí přece lépe vládnout zemi. Takto pokřiveně tito politici svět vidí a snaží se to naučit i své chlebodárce, voliče.

Strana zelených ve formě pokulhává, to je fakt. Není každý večer v hlavních zprávách, nemá miliony na kampaň a politický marketing. Má ale obsah. Není populistický, není líbivý, není třpytivý. Je alternativní a přináší jiná, nová řešení. Nechybí mu autenticita.

To, že minimálně jedna z velkých stran bude hrát v příští vládě prim je jisté asi jako to, že zítra vyjde slunce. Nedokážu si ale představit, že ve sněmovně nebude někdo, kdo by na nešvary vlády vedené jednou nebo dvěma masovými stranami upozorňoval a předkládal alternativní cestu.

Strana zelených působila v minulosti jako rozhádaná parta nedospělých jedinců. O důvodech a pozadí bych mohl napsat dlouhé statě, ale krom dokumentačního by to nemělo valného smyslu. Ani dnes to není ideální. Je ale patrný obrovský posun vpřed a společná vůle pracovat na jednom cíli. To, že obsah převyšuje formu není slabost, ale síla. Pokud se časem vylepší i to druhé, bude to ve prospěch myšlenek, které rozhodně stojí za podporu.

Až se bude volič zamýšlet nad tím, koho v říjnových volbách podpoří, měl by také důsledně posoudit, která ze stran vydává více energie na "prodej" prázdných hesel a výlety do Toskánska. Měl by se také zamyslet, zda by nebylo vhodné v nastávající čezokracii do sněmovny zvolit ty, kteří budou mít dost odvahy na kritiku praktik, které jsou české politice tak vlastní.

Autor je předseda Demokratické výzvy, vnitrostranické frakce Strany zelených

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.9. 2009