Čert aby se v tom vyznal

8. 9. 2009 / Josef Baxa

Chudák Melčák, celý národ je na něj naštvaný, protože chce svých třicet stříbrných. Ale je opravdu tento užitečný idiot ten, kdo ve skutečnosti torpédoval konání parlamentních voleb na začátku října? Melčák je podle mého názoru jen ten, kdo je předhozen veřejnému mínění, aby jej rozsápalo, aby bylo o čem v hospodách mluvit, aby se vlk nažral a koza.... zůstala pěkně v skrytu. Vždyť závist umí zaslepit každého.

Podle mého názoru nejde vůbec o nějakých pár stovek tisíc, které by mohl Melčák ještě do konce volebního období dostat. Hlavní věcí, o kterou se hraje od té doby, co Paroubek shodil vládu, je čas. A ten si nikdo napískat neumí.

A kdo má nejméně času? TOP 09! Strana, která oficiálně vznikla až po volbách do EP. V červnu byl s jejím založením a vznikáním spojen velký mediální humbuk. Vzpomeňte si, že nebylo dne, kdy by se její logo neobjevilo ve zprávách veřejnoprávní televize. Žádná jiná vznikají strana neměla nikdy tak silnou podporu. Neptám se proč, jen říkám, že...

Po vzniku této strany bylo nutné přesvědčit pravicové voliče (kteří tvoří její voličské jádro) o tom, že oni jsou ti dobří a nezkažení. K tomu velice dobře posloužila stále doznívající „toskánská aféra“. Kdo byl jejím strůjcem, o tom nemám ani ponětí, ale že nejvíce prospěla Kalouskovi a spol., o tom nemám nejmenší pochyby.

Dalším cílem na obzoru je zabránění tomu, aby vznikla velká koalice. A jak se tomu nejlépe zabrání? No tím, že strany které by jí mohly po volbách utvořit, nějakým způsobem spojíme už před volbami. Dáme jim společný cíl a spojíme je při hledání cesty k předčasným volbám. Vzpomeňme si jen na jaro letošního roku, jak šly preference ODS a ČSSD dolů, když byla sestavována úřednická vláda.

A s kým by bylo lépe vládnout? S ODS nebo s ČSSD. ODS je pro TOP 09 jasná volba. Socdem načasovala gradaci svojí kampaně stejně jako v předchozích volbách přesně k datu jejich konání. Spolehla se na to, že si nikdo nedovolí s tímto datem pohnout. Začala již v srpnu a do začátku října mohla svoji kampaň stále gradovat a voličům by se ještě neomrzela. Ale posunutím data voleb je možné předpokládat, že před cílem socdem dojde dech, peníze a voličům trpělivost jí naslouchat. Taky nebudou mít kde naslouchat. Na náměstích bývá v říjnu již dost chladno a za světla jsou potenciální voliči sociálních demokratů ještě v práci (pokud ji ještě mají). Současné předvolební průzkumy preferencí, byť o jejich výsledcích je možné s úspěchem pochybovat, hovoří o tom, že bez ČSSD nikdo vládu nesestaví. Proto se velmi hodí, alespoň znejistění termínu konání voleb. Soukolí předvolební kampaně socdem se alespoň zpomalí. Zatímco levicové strany vedou kampaň na náměstích, pravicové strany vedou kampaň prostřednictvím médií. A kdy jindy je lepší sledovat televizi nebo internet, než v době sychravého-dušičkového počasí, tedy těsně před novým předpokládaným termínem voleb.

Poslední věcí, která mi nejde do hlavy, je, proč se všech politických jednání, na nejvyšší úrovni o řešení nastalé situace, pravidelně kromě prvního veřejnoprávně mediálního jednání v pořadu Otázky Václava Moravce, který se konal v den vypuknutí „krize“, zúčastňuje i orlický knížepán. Pokud jsou na tyto jednání zváni představitelé stran, jejichž členové zasedají ve Sněmovně, proč se jich nezúčastňuje i zástupce DSZ. Pokud jsou na jednání zváni zástupci všech parlamentních stran, museli by se jich zúčastňovat i další představitelé stran, jejichž zákonodárci zasedají v Senátu. A nebo se pozvánky na tato jednání rozdávají podle aktuálních předvolebních preferencí? Tomu se mi nechce věřit. A nebo je v tom něco jiného?

Čert aby se v tom vyznal!!!

Autor je analytik Českého statistického úřadu

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.9. 2009