Americké znalosti o Evropě

23. 9. 2009 / Josef Liška

V Britských listech 20.9. 2009 vyšel článek Obamovo rozhodnutí je "pro Středoevropany trpkým zklamáním". Již z názvu vyplývá kolik nezměrné hlouposti a neinformovanosti je obsaženo v celém následujícím textu. Je třeba uvést, že to není vina autora zmíněného článku, ale "zásluha" poslanců z řad amerických republikánů. Jsou doslovně citovány jejich názory a výhrady k rozhodnutí prezidenta USA zastavit projekt výstavby protiraketového štítu v České republice a v Polsku. Jan Čulík se v závěru článku ptá : Kde je názor v této diskusi? Hlásím se tedy se svým názorem.

Je mi zcela jasné, že šéf amerických republikánských poslanců ve Sněmovně reprezentantů John Boehner a jeho ostatní souputníci, neměli čas a nikdy se nesnažili si čas udělat, aby alespoň na chvíli odložili své brýle mámení nebo sundali klapky z očí a seznámili se skutečně s názory většiny českých občanů na umístění radarové základny v Brdech nedaleko Prahy. Proč by to ale dělali, když jsou přesvědčeni o svojí americké pravdě ?

Páni republikánští poslanci, kdyby jste se obtěžovali, mohli jste v uplynulých několika letech vidět na vlastní oči Evropu, která často kriticky pohlížela na dobrodružné kroky vašeho předchozího válečného prezidenta G. W. Bushe.

Mnozí skuteční státníci sledovali s obavami nejen jeho zarputilé pokusy o realizaci plánů s rozmístěním amerických vojenských základen v České republice i v Polsku. Kdyby si šéf republikánských poslanců John Boehner, případně Jon Kyl, republikánský senátor pro Arizonu, nebo David Kramer, bývalý náměstek Bushovy ministryně zahraničí, udělali jen na malou chvíli čas, poznali by skutečnou pravdu získanou z průzkumů veřejného mínění občanů České republiky.

Možná by pak došli k názoru, že kladná vyjádření některých našich politiků a vládních představitelů jsou jenom ojedinělé bláboly mocných, lišící se od mnohých názorů skutečných odborníků a převažující většiny našich obyvatel.

Lindsey Graham, republikánský senátor pro Jižní Karolinu zřejmě ani netuší, co se kolem radaru v České republice v uplynulých letech odehrávalo. Neví nic o názorech občanů České republiky, - o statisících podpisů v peticích ze všech koutů naší země, o protestech, demonstracích, o akcích s hladovkou. Když tento pan republikánský poslanec komentoval rozhodnutí prezidenta Obamy o zrušení dosavadních plánů "hvězdných válek" řekl, že : "Posílí to Rusko a šíleně to poděsí Poláky, Čechy, Ukrajince a Gruzínce. Je to obrovská chyba."

Ten ubožák, zřejmě bez patřičného světového rozhledu, by možná chtěl ukázat, jak dobře to s námi myslí. Jak ho uklidnit, že nás obyčejné lidi žijící ve Střední Evropě to rozhodnutí o zastavení výstavby radarové základny vůbec, ani trochu, ani šíleně nepoděsilo, ale právě naopak jsme rádi, že jsme se toho dobrého kroku ze strany Spojených států dočkali. Stejně by neuvěřil.

Vypadá to, že nikdo z pánů amerických poslanců nemá ani zdání o situaci u nás. Nikdo jim neposkytl informace a oni se jich zřejmě nedožadovali o přetrvávajícím odmítavém stanovisku 70% našich občanů, kdy se jasně vyjadřovali : NE ! Nechceme americký radar na našem území.

Nemohu uvěřit, že by pracovníci americké ambasády neodesílali v pravidelném hlášení alespoň zprávy o konání demonstrací aktivistů proti radaru, které se uskutečnily pod jejich malostranskými okny.

John McCain prý varoval, že rozhodnutí zrušit americkou protiraketovou obranu ve střední Evropě přichází v době, kdy, "loajální spojenci Ameriky ve východní Evropě se stále více obávají obnoveného ruského adventurismu."

Kdo jsou ti loajální spojenci ve východní Evropě ? Ano, o jejich identitě není třeba dlouho pochybovat. Pan McCain si určitě spletl Východ a Západ. Z jeho výroku vyplývá, že měl možnost opisovat z otevřeného dopisu určeného prezidentovi B.Obamovi. Byl nedávno v našem hlavním městě koncipovaný, snad již ze záhrobí, některými českými, bývalými politiky, kteří se obávají "ruského medvěda."

Pan senátor McCain by udělal dobře, kdyby ze všeho nejdříve vzal do ruky mapu Evropy a přesvědčit se, ve které části té východní Evropy se vlastně Czech republic nachází. Vždyť o jejím umístění, jak nám bezelstně on i jeho kolegové dokazují, nemá nikdo z nich ani ponětí, natož pak, aby znali hlas lidu této země.

Kdybych si byl jistý, že někdo z nich rád přijme poučení, doporučil bych jim mimo získání základních zeměpisných znalostí o Evropě, také získání vědomostí o současné skladbě české společnosti. Je třeba rozlišovat, že ve většině našeho národa je skromný lid obecný a jak to obvykle bývá i určité, zanedbatelné procento ambiciózních individuí, kteří by rádi ve jménu lidu hovořili, s cílem získat co největší vlastní prospěch.

O jejich konkrétních jménech není třeba se vyjadřovat, oni se již sami ozývají svými lítostivými prohlášeními o zklamání, kam prý až to přes jejich zmařenou snahu došlo. Jeden z bývalých "politiků" již delší dobu podezírá protestující veřejnost z toho, že neumí projevit vděčnost Spojeným státům za to, že nás Čechy ve dvacátých letech minulého století pomohli osvobodit z doby temna a z habsburského područí.

Pokud jedním hlasem páni republikáni ve Spojených státech říkají, že pro lidi ve východní Evropě tohle bude trpkým zklamáním, ano, varováním, nezbývá nám než radostně konstatovat, že nás se to netýká. Žijeme ve střední Evropě a proto se čas od času umíme taky radovat z vítězství rozumu.

Pánové v daleké cizině, za "Velkou louží," je vidět, že opravdu nemáte ani ponětí o stavu věcí veřejných v srdci Evropy. Vaše prohlášení v amerických médiích jsou možná přijatelná pro občany, kteří jsou Vašimi příznivci a žijí stejně daleko jako Vy. Jen ještě prosím, nedávejte do jednoho pytle některé naše jedince s jejich osobitými názory, kteří se Vám představují jmény -- Havel, Schwarzenberg, Vondra nebo Topolánek s většinou rozumných občanů České republiky o jejichž životě, osudech, strastech a radostech, představách a přáních nevíte zhola nic.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.9. 2009