University nám hoří!

29. 10. 2009 / Vojtěch Žítek

"O místních (studijních) poměrech už si nestěžujeme kamarádům a kamarádkám jen u piva nebo doma na gauči. Rozhodli jsme se povstat."

Iniciativa k obsazování & rozšiřování protestů

Rakouské university zachvátila rozsáhlá vlna protestů, největší od 70.let, navazující na protesty v Itálii či Francii. Již šest dnů v největší aule Vídeňské university živě diskutuje, hlasuje, hraje, promítá, jí, spí a znovu diskutuje denně až 2000 lidí. Následovalo obsazení přednáškového sálu Technické university v Grazu, University přírodních zdrojů BOKU ve Vídni, Technické university ve Vídni. V úterý byl okupován vicerektorát Akademie výtvarných umění ve Vídni a největší hornorakouská aula na Universitě Johannese Keplera v Linci, kde jsem (byl) přítomen. Řeč je hlavně o navrácení poslání universit jakožto vzdělávací instituce. Studenti a vyučující si konečně uvědomili, že je jejich vláda prodala firmám jako chovnou zvěř, a nehodlají to tak nechat (největší aula na JKU Linz se nyní nepokrytě jmenuje Raiffeisensaal, a ta druhá největší Sparkassensaal...). Údajně až 100 miliard eur nalila vláda bankám, zatímco universitám teď peníze dokonce ubírá, čímž evidentně překročila pomyslnou hranici drzosti.

Jak jsem mohl vidět, studenti pracují v sále v tematických skupinách a postupně u mikrofonu informují o jejich závěrech, odhlasovávají jejich požadavky, a navracejí témata k dalšímu jednání. Pro práci si ale nejprve vytvořili patřičné dekorum, takže jeden z prvních bodů na hlasování byl zákaz alkoholu v jednacích sálech, který se okamžitě schválil. Pokud zrovna někdo není u mikrofonu, může kdokoliv přijít a začít smysluplně hovořit. Např. jestli se těch nudlí se sugem mají vařit 3 nebo 4 hrnce :)

Program je ale bohatý, dnes se např. ve vídeňském audimaxu začíná plénem ve 13h, následuje diskuse s pedagogy, dále setkání s publicisty, pak odchod na demonstraci (samozřejmě někdo musí zůstat uvnitř aby nikdo nepomýšlel na uzamčení obsazených prostor). Další den je mimo jiné plánovaná přednáška o vysokoškolském zákoně. V Linci dnes přednáška Prof.in Barbara Trost o předchozích studentských hnutích, tak aby si asi současní protestující dali pozor tam, kde jejich předchůdci chybovali.

Hlavní požadavky protestujících zní:

Výuka místo výcviku

  • vyhnání soukromých podniků a jejich ekonomických zájmů z universitních sfér
  • zcela svobodná volba předmětů
  • konec knock-out zkoušek v prvním roce studia
  • záruka na započítání absolvovaných zkoušek z jiných universit, třeba i zahraničních

Svobodný přístup ke vzdělání

  • žádné školné, včetně studentů ze zemí mimo EU

Demokratizace řízení universit

  • vyrovnaný podíl na rozhodování o universitě musejí mít profesoři, studenti, vědecký a nevědecký personál
  • žádné změny studijních plánů bez souhlasů studujících
  • zavedení demokratických rozhodovacích postupů na všech úrovních university
  • rozpuštění universitních rad
  • navrácení přímé volby do ÖH (Rakouská vysokoškolská organizace bojující za práva studentů, která má zastoupení na každé universitě, s hlasovacím právem v akad. senátech )

Finanční zajištění universit

  • průhlednost financování
  • možnost spolurozhodovat o užití fin. prostředků
  • znovuzavedení bezplatné MHD pro studenty (požadavek hlavně Vídeňáků, kde toto donedávna bývalo zvykem)
  • odstranění ostatních finančních překážek v přístupu ke vzdělání

a další

  • bezbariérový přístup na všechny university
  • ukončení prekérních služebních poměrů pro pracující na universitách
  • 50% kvóta na zastoupení žen v universitním personálu
  • universita je veřejný prostor, a proto: Pryč s kamerami z přednáškových sálů !

Průběh jednání můžete sledovat online přenosy na hlavní stránce protestujících ZDE, kde je také bezpočet odkazů na twitter feeds konkrétních universit, facebook, flickr, a jiné.

Mainstreamová média hlavně informují o tom kolik euráčů stojí přeložit výuku z obsazených sálů do jiných a že jsou za tím vším určitě muslimští anarcholevičáci. Osvědčenou fintu s ruskou rozvědkou uplácející Rakušany jsem ještě nezaslechl.

Moje otázka ale zní: Jestliže vstát od toho piva dokázali rakouští studenti, dokážou to i ti nespokojení čeští?

AKTUALIZACE: Ve středu ve Vídni demonstrovalo v protestním průvodu něco mezi 10 000 (policejní údaj), 15 000 (údaj ÖH - VS odborů) a 40 000 vysokoškoláků (údaj z hnutí "Uni brennt") za zlepšení studijních podmínek. V průvodu byla nesena rakev s ostatky "svobodného vzdělání", a prapory s hesly jako "Bohaté rodiče pro každého", "Solidarita je zbraň!", "Více peněz na vzdělání, méně bankám a koncernům".

Rektor Vídeňské university studenty předtím navštívil v obsazeném sále audimax a vyslovil jim vřele sympatie, s tím že měli začít takto protestovat už dříve, a že si také přeje zlepšit kvalitu výuky a výzkumu.

Najednou se věci hýbou, vláda začíná reagovat. Odstupující rakouský ministr vědy Johannes Hahn, akademiky velmi neoblíbený, zítra půjde ještě před svým odletem do bruselské trafiky jednat se studenty přímo do audimax.

Mezitím ÖH připravilo petici s požadavky hnutí, kterou je možné do 15. listopadu podpořit a podepsat. Poté přistane na stole vládě.

Magistrát si netroufá vůbec někomu zakazovat shromažďování z důvodů narušování plynule dopravy, naopak, ulice v okolí univerzity budou pro auta a 10 linek MHD uzavřeny nejméně do 2 ráno.

Již v lednu jsem měl možnost vidět co ÖH a solidarita dokáže. Během vánočních prázdnin se pokusil rektor linecké uměleckoprůmyslové university bez vědomí pedagogů a studentů přesunout (prodat) celé oddělení keramiky do 80 km vzdáleného, bohatého, měst(ečka) Gmunden, s tím že letní semestr se zahájí tam. Toto oznámil emailem jen vicerektorům den před koncem vánočních prázdnin. Těch 20 studentů a několik profesorů keramiky společně s ÖH okamžitě reagovalo: Hned první den po prázdninách stala vedoucí profesorka keramiky u vchodu do university s petičním archem, vysvětlovala, co se děje, lidé ochotně podepisovali. ÖH do všech budov university distribuovala letáky. Pár dnů na to se konala vzrušená diskuse s vedením university a rektorem, kde se lidé nebáli říct co si o jeho počínání myslí. Rektor to ustál, ale z kšeftu zatím sešlo.

Ještě jeden příklad, v květnu jsem měl možnost vidět, co pro změnu školské organizace dokážou. Konkrétně se konaly mnohatisícové demostrace školáků (!) v celém Rakousku kvůli tomu, že ministryně školství chtěla bez debaty zkrátit počet dnů volných aktivit. A opět pak debatovat šlo.

Z toho vyplývá, že pasivní odpor proti aroganci moci nestačí, je opravdu třeba společně a hlasitě šířit svůj názor !

fotografie ZDE

článkyZDE ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 29.10. 2009