Kapitalizmus odsaď až pocaď!

2. 3. 2010 / Jan Polívka

Upřímně mne pobavily reakce našich (především pravicových)politiků a českých novinářů na vyhlášenou stávku dopravních odborů. Netvrdím, že každý musí být jejich rozhodnutím nadšený, dokonce ani s ním nemusí souhlasit. Ovšem to je asi tak všechno, co proti stávce může dělat. Ona totiž je stávka docela běžným prostředkem boje pracujících za jejich ekonomické zájmy. A ony "benefity", za které dopraváci bojují, jsou bezesporu součástí jejich příjmů, tedy chcete-li boj za ně je boj za udržení stávající životní úrovně stávkujících pracujících!

Kapitalizmus je totiž postaven na individualizmu, na boji každého jedince o jeho místo na slunci, třeba i na úkor druhého. Prostě silnější vítězí. Žádné krásné řeči tuto základní pravdu nezmění. Jen tak mír nix dýr nix nikdo nikomu opravdu nic nedá! Podíváte-li se za naši hranici (do států s tzv. vyspělou demokracií) uvidíte, že stávky jsou tam nejen častější než u nás, ale především mnohem tvrdší! Prostě pracující za svoje právo nesmlouvavě bojují. Taky se to mnohý m nelíbí a dotkne se to jejich pohodlí (zejména stávky v dopravě -- metro, vlaky, letadla), ale nakonec stávku respektují -- příště mohou stávkovat oni a budou potřebovat podporu, nebo alespoň pochopení od druhých.

Takže klid, nenechte se zfanatizovat! Ostatně za svoje finanční postavení dovedou velmi aktivně bojovat i docela jiné společenské skupiny: poslanci si užívají bezpočtu náhrad a výhodných cen v jejich poslaneckých bufetech a nenapadne je, že by si výhody omezili, soudci nemusí stávkovat, protože snížení svých (jistě slušných) platů si zajistí vlastním soudním rozhodnutím! a chudáci podnikatelé si klidně odečtou DPH ze všeho, co nakoupí. Takže stávka námezdních pracujících (ať už jsou to zaměstnanci automobilek, dopraváci, kantoři, zdravotníci, nebo policajti) je zcela přirozený a plně oprávněný způsob boje za jejich místo na slunci.

Jestli je v tom politika? Samozřejmě, ta je přece ve všem! Obyčejní lidé do ní vstupují buď jednou za čas ve volbách (které ovšem nemohou na jejich postavení nic změnit, protože společenské systémy se mění pouze revolucemi), nebo demonstrují svoje názory na ulicích. Když jde o stávku, je to v pořádku. Obavy přináší pouze poněkud jiná vystoupení. Někdy provázená násilím, někdy zvoněním klíčů. Ale ta nemají se stávkou docela nic společného!

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 2.3. 2010