Příčinou hrůz je válka jako taková

12. 5. 2010 / Michal Kolář

O posledním válečném roce vyšla také kniha Maxe Hastingse Armageddon a v ní se uvádí pohled prostých lidí ze všech stran - vojáci USA, Velké Británie, Německa i Sovětského svazu; němečtí civilisté postižení přechodem východní i západní fronty. Autor popisuje brutální chování příslušníků Rudé amády, ale také se snaží pochopit jejich motivaci. Na druhé straně naprosto otevřeně přiznává, že rabovali a znásilňovali i příslušníci západních armád a že i tito vojáci vraždili válečné zajatce, píše Michal Kolář.

V březnu 2006 běžel v Městské knihovně v Praze cyklus přednášek o letecké válce a jeden z přednášejících uvedl, že americké letectvo vydalo rozkaz, že stíhači mají střílet německé piloty sestřelené nad Němci ovládaným územím. Pod rozkazem byl podepsán generál Doolittle.

Ke Golgově tezi, že Rudá armáda přišla Československo kolonizovat, nikoli osvobodit, již jen dodám, že sovětskou kolonizaci český národ fyzicky přežil. Německou okupaci by nepřežil, dokladem je osud Židů, zavření českých vysokých škol a podobné "drobnosti".

Spíš než kopání do Rusů by bylo na místě přiznat, že hlavní příčinou hrůz je válka jako taková.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.5. 2010