Systém Electa: Nehorázná neefektivita českých státních úředníků

18. 5. 2010 / Jan Drahokoupil

Přijde mi ten systém ELECTA (www.kohovolit.cz) dost problematický, píše Jan Drahokoupil, ekonom z univerzity v Mannheimu. Otázky jsou na velké úrovni abstrakce. To vede přinejmenším ke dvěma zdrojům zkreslení:

1) ELECTA musí nějak interpretovat pozice jednotlivých politických stran v rámci těch jejich abstraktních kontinuií. To není triviální věc. Na jejich webu není nic o jejich metodolgii. Ale i konzistentní způsob měření, pokud nějaký mají, bude nutně problematický.

2) Volič musí svoje preference situovat na tom kontinuu. Avšak jak ukazují sociologické výzkumy v českém prostředí -- a ostatně i debata v Blistech -- takovýto posun z partikularních postojů na abstraktnější je pro velkou část voličů do velké míry zkreslen různymi předsudky, atp.

Nesporný přínos konkurenčního kohovolit.eu je, že se těmto dvěma zkreslením vyvaruje. Nechá tak mluvit fakta, ne ideologické předsudky.

Srovnání těch dvou systémů ukazuje na nehoráznou neefektivitu využití veřejných prostředků MŠMT, které financuje systém ELECTA. A toto je ještě interpretace předpokládající dobré úmysly ministerských úředníků. Nakolik to je tento předpoklad v českém prostředí realistický, si musí každý rozhodnout sám.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.5. 2010