ODS a její satelity

21. 5. 2010 / Lukáš Kantor

V předvolebním hemžení zapadl bůhvíproč velice závažný materiál z března tohoto roku. Zástupce šéfredaktora Jaroslav Plesl zveřejnil na webu Lidových novin údajné výroky Mirka Topolánka pronesené na schůzce se členy Americké obchodní komory (článek Vynikající referát z hotelu Hilton). Pokud jsou slova bývalého premiéra opravdu autentická, potvrdila nejhorší tušení mnohých kritiků TOP 09, Zemanovců i Věcí veřejných.

An English version of this article is in CLICK HERE

Zejména první dvě strany mají být součástí plánu, jak udržet ODS u moci. TOP 09 přitom funguje jako odchyt pro pravicové voliče, jimž se ODS stala z různých důvodů těžko stravitelnou. Tento postup prý Topolánek konzultoval s Miroslavem Kalouskem již v roce 2003. Zemanovci naproti tomu zviklávají část příznivců ČSSD, čímž přímo oslabují největšího rivala ODS. Zemanovci tak poslouží, i když se nedostanou do parlamentu. A pokud by se jim to přece jen podařilo, mohou eventuelně pomoci i při slepování pravicové koalice.

Trochu nejasná zůstává jen role Věcí veřejných. Přesto i o nich měl Topolánek prohlásit, že jsou "mafiánským projektem" kontrolovaným pražskými bossy, včetně těch z okolí ODS. A nakonec expremiér podle Plesla ještě přidal k dobru sladké tajemství, že za Parkanové byly všechny zakázky na ministerstvu obrany nějak podplacené.

Každý z těchto výroků by ve zdravé společnosti vyvolal vlnu otázek a dalších komentářů. Ne tak v České republice. Tady nikdo nic nerozmazává, ale ani nedementuje. Všichni samozřejmě víme, že armádní zakázky transparentností zrovna nevynikají. Ale slyšet mnohem ostřejší soud z úst předsedy vlády zodpovědného za tento stav, to je na pováženou. Podobně nepřekvapuje ani tak zjištění, že TOP 09 patří k ODS, čímž se nikdy netajila. Ovšem dozvědět se přímo od někdejšího zasvěcence, že Kalouskova partaj a zřejmě i Zemanovci představují ve vztahu k ODS de facto satelitní strany založené účelově z taktických důvodů, to je trochu moc pravdy najednou i pro člověka netrpícího iluzemi o kvalitě české demokracie.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.5. 2010