O Soukupových dlouhých prstech

25. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Předseda Strany zelených Ondřej Liška varuje Věci veřejné, že podnikatel Jaromír Soukup, který je majitelem mediální agentury Médea a který v roce 2006 pomáhal Zeleným se dostat do Sněmovny, nyní spolupracuje s ČSSD.

"Stejně jako sociální demokracii pronajímá pan Soukup také Vám za zdánlivě velice výhodných podmínek reklamní plochy na billboardy apod. Nic však není zadarmo. Strana zelených už s panem Soukupem jednu zkušenost má, a proto dovolte, abych Vás kolegiálně varoval," napsal Liška.

"Pokud nechcete, aby se z Věcí veřejných staly Kšefty veřejné, vřele Vám doporučuji se od pana Soukupa odstřihnout," varoval Liška a pokračoval: "Strana zelených, k jejímž oddaným sympatizantům se v minulosti počítal, s ním prodělala otřesnou zkušenost. Po volbách v roce 2006 totiž pokládal za samozřejmou věc, že výhodné pronájmy reklamních ploch, které zeleným ve volební kampani zajistil údajně jako sympatizant, pro něj znamenají výsadní možnost ovlivňovat rozhodování o veřejných zakázkách v kompetenci resortů řízených Stranou zelených." Mimo jiné Liška uvedl, že od jisté doby nedělá Soukup nic, co by nebylo v zájmu ČSSD.

V roce 2007 jsem zveřejnil interní maily z deníku Metro, které částečně osvětlily, jak se zcela běžně dostávají PR články, včetně článků chválících určitou politiku či politiky, do tohoto deníku. To pak vedlo deník Hospodářské noviny, aby vydal článek o Jaromíru Soukupovi a jeho roli za scénou české politiky.

Zde jsou dva emaily, z nichž vyplývá, jak Soukup, jak se Ondřej Liška nyní přiznává, snažil prosazovat v tisku agendu jeho rezortu, když byl za Stranu zelených náměstkem tehdejší ministryně školství Dany Kuchtové:


-----Original Message-----
From: Filip Doubek
Sent: Monday, April 23, 2007 4:36 PM
To: 'Martin Konrad'
Cc: 'Mirek.Mares'
Subject:

Ahoj chlapi,

jak jsem s vámi mluvil, posílám Vám článek do novin, stihnete to otisknout už zítra. Moc díky, máte to u mě.

ahoj
filip

Filip DOUBEK
ViceChairman of the Board
Business Director
MÉDEA, a.s., (adresa)
From: martin.konrad
Subject: FW:
Date: 23. dubna 2007 16:54:22 GMT+02:00
To: Fabiano.Golgo@metro.cz


From: Filip Doubek [mailto:fdou@medea.cz]
Sent: Monday, April 23, 2007 4:37 PM
To: Martin Konrad
Cc: Miroslav Mares
Subject: FW:

... je to pro Jaromíra Soukupa, tak prosím o nějaké "hezké" umístění

díky

TEXT:

Ministerstvo školství zezelenalo



Při svém vstupu do vlády slibovali zástupci Strany zelených, že se zasadí o ekologizaci provozu jim svěřených resortů. Například místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová tvrdila, že "její" Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se k přírodě stále nechová dostatečně šetrně. Co se změnilo po čtyřech měsících od jejího nástupu do čela úřadu?

"Do budoucna budeme rozhodně při nákupech zboží jakéhokoliv druhu preferovat výrobky se značkou Ekologicky šetrný výrobek," říká ministryně. Stoprocentně se tento záměr daří naplňovat u hygienických a čistících prostředků, nábytku a dalšího vybavení. S kancelářským papírem už je to složitější. "Recyklovaný papír tvoří zatím jen asi 30% spotřeby. Nakupujeme hlavně sešity, bloky, desky, tedy výrobky, které nepřijdou do styku s tiskárnami, recyklovaný papír, který se na ministerstvu používal dříve, totiž tiskárny ničí svou prašností," vysvětluje Kuchtová. Tento stav chce ale změnit. Jde jen o to, že kvalitnější recyklovaný papír je výrazně dražší než ten "normální" a bude nutné vypsat nové výběrové řízení. Podle Kuchtové se tady šetřit nevyplatí. "Jedná se o rozdíl v řádu desetitisíců korun, to si snad můžeme dovolit. Ministerstvo spotřebuje ročně miliony listů papíru, nejde o žádnou maličkost." Ministryně po svých podřízených také vyžaduje, aby spolu komunikovali pokud možno pouze elektronicky a pokud už musí dokumenty tisknout, aby tak činili oboustranně.

Třídit a zhasínat



Mezi úsporná opatření, která ministerstvo provedlo, počítá Kuchtová i přechod na úsporné žárovky. Chystá se rovněž tzv. energetický audit, který má odhalit skryté plýtvání elektřinou a přechod na tzv. zelenou elektřinu vyráběnou z obnovitelných zdrojů.

Na chodbách ministerstva se objevily i barevné nádoby na tříděný odpad. "Úředníci se budou muset chovat mnohem ekologičtěji než dosud," usmívá se Kuchtová. I na služební cesty by podle ní měli jezdit pokud možno hromadnou dopravou.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.5. 2010