Na Caracas, na Caracas!

26. 7. 2010 / Josef Mikovec

A je to zase tady: Kazimír a válečný štváč Chavez se znovu chystá k válce, tentokrát mu opravdu asi nic jiného nezbývá. Kolumbie ho obvinila na zasedání Organizace amerických států z

"podpory a napomáhání terorismu a celé řady dalších nepřátelských činů nebo zločinů, vyzvala k "mezinárodnímu zásahu" a dala Venezuele třicetidenní ultimátum. Venezuelský prezident Hugo Chavez v reakci na tyto kroky nařídil přerušit veškeré styky s Kolumbií a vyhlásil nejvyšší bojovou pohotovost pohraničním jednotkám. Kolumbie je v regionu klíčovou zemí, skrze kterou se uplatňuje vliv Washingtonu, a vloni odsouhlasila zřízení sedmi vojenských základen USA na svém území" .

ZDE

Toto napomáhání se týká kolumbijských povstaleckých armád FARC-EP, tj. Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia -- Ejército del Pueblo a ELN - Ejército de Liberación Nacional, označených za teroristické organizace, jejichž příslušníci mají pobývat na území Venezuely a dokonce tam prý bezostyšně zřídili výcvikové tábory. Předložené důkazy jsou však dosud značně chatrné a připomínají poněkud omalovánky, které na ospravedlnění války proti Iráku předložil v roce 2003 Radě bezpečnosti Spojených národů Colin Powell. Není to poprvé, co Kolumbie způsobila vážnou krizi a vystoupila s tvrzením o Chavezově podpoře povstalců. V roce 2008 hrozil dokonce válečný konflikt mezi Kolumbií a Ekvádorem, poté co Kolumbie 1. března  zaútočila na bojovníky povstalecké organizace FARC, kteří se ukrývali na území Ekvádoru, za řekou Putumayo. Počet zabitých je uváděn  různě - 16, 17, přes 20, mezi nimi představitel umírněného křídla a stoupenec jednání, legendární Raúl Reyes, vlastním jménem Luis Edgar Devia Silva.  Ekvádor přirozeně protestoval proti porušení suverenity, prezident Correa odvolal velvyslance z Bogoty a nařídil vojenskou pohotovost na hranicích s Kolumbií. Připojila se Venezuela. Chavez rovněž soustřeďil armádu na hranicích s Kolumbií. Došlo k tzv. "Andské krizi 2008". Kolumbie žertovně, avšak banálně  tvrdila, že v napadeném táboře povstalců FARC byly nalezeny dokumenty, dokazující kontakty mezi nimi a prezidentem Correou. Rovněž Chaveze obvinili  z finanční podpory povstalců.

$300 MILLION FROM CHAVEZ TO FARC ZDE

Toto Correa i Chavez  pochopitelně označili za lež a bylo to prokázáno jako falešné, což už se příliš v jistých zemích nepřipomíná. Correa rovněž prohlásil, že jednání o propuštění politických vězňů, zajatců a rukojmí, včetně Ingrid Betancourt na svobodu bylo téměř ukončeno před kolumbijským útokem 1. března.  Nabízí, až vnucuje se tím několik verzí skutečných příčin a důvodů kolumbijského útoku. 5. března 2008 se ekvádorský a venezuelský prezident sešli a prodiskutovali situaci. Correa nazval kolumbijského prezidenta Álvaro Uribe loutkou, vedenou  cizími loutkaři. Na summitu Grupo de Río (Rio Group - členskými státy jsou  Argentina, Belize, Bolívie, Brazílie, Caricom, Chile, Kolumbie, Kostarika, Kuba, Dominikánská republika, Ekvádor, Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Mexiko, Nikaragua, Panama, Praguay, Uruguay, Venezuela) v Santo Domingo, Dominikánské republice, 7. března 2008 dochází nakonec přese všechno ke smíru. Kolumbie se omluvila za útok a slibuje, že nic podobného nemíní opakovat. Současně se tehdy objevila povinná zábavná tvrzení o uranu použitelném vojensky, který FARC vlastní. Chavez svého času dokonce vyzval FARC k zastavení akcí, což ti sotva pochopí vzhledem k politické genocidě, ke které došlo při pokusu o mírové řešení vytvořením strany Unión Patriótica - počet zavražděných a zmizelých bývá uváděn různě. Rovněž Fidel Castro FARC kritizoval, za což byl kritizován J. Petrasem, především pro nedostatek revolučnosti, kompromisnictví a podobné neřesti.

Fidel Castro and the FARC: Eight Mistaken Thesis of Fidel Castro. ZDE

Ultraradikální (novozélandští) obhájci povstalců zasahují do hodnocení občanské války zase způsobem jim nezastřeně vlastním.

Objektivnější a mnohostrannější pohled předkládá film Plan Colombia.

Pro ty, kteří chtějí podrobnější znalost kruté novodobé historie Kolumbie, doporučujeme na úvod knihu Walking Ghosts; autorem je Steven Dudley.

Chavez chce napadnout Holandsko

Antiamerický vůdce Rudý Diktátor Chavez se nezastaví. Ač to působí absurdně, dokonce jedny z nejrozšířenějších holandských novin De Telegraaf uveřejnily článek Roy Kloppera War with Venezuela Threatens Hrozí válka s Venezuelou:

"The Department of Defense of the Netherlands is seriously considering that the country could go to war with Venezuela due their intentions to surround the Dutch Antilles."

ZDE

Klopper dokonce tvrdí, že doposud nebylo tak oficiálně a otevřeně uvažováno o možnosti vojenského konfliktu s Venezuelou.

Detaily - Follow Kelly van der Kwast on Twitter.

Zábavná diskuze na toto téma ZDE

Historie problémů viděna zleva ZDE

a z Venezuely:

Washington Plans New Military Bases in Brazil and Peru to Contain Venezuela... Holland Prepares War with Venezuela
The bases for Washington in Aruba and Curazao, islands that form part of the Kingdom of the Netherlands, has been used in recent years to harass and intimidate Venezuela. Among visits by aircraft carriers, nuclear submarines, warplanes and thousands of soldiers and U.S. special forces, these small islands - only a few kilometers from the Venezuelan coast - are among a growing conflict between Washington and Venezuela. At the same time, the Dutch government launched a campaign against the government of Hugo Chavez, trying to prove that Venezuela has plans to invade the Dutch islands (Aruba, Bonaire and Curaza)..."

ZDE

Dutch government considers war with Venezuela ZDE

Holandsko je členským státem NATO.

(Z připravovaného článku "Minulost se předvídá nejhůře".)

Tichá odpověď

"Venezuela obvinila Kolumbii z neschopnosti vyřešit své vnitřní konflikty, které negativně ovlivňují sousední země (ve Venezuele žijí zhruba 4 miliony uprchlíků z Kolumbie) a Hoyosovo vystoupení hodnotí jako pretext k "preemptivní" válce".

ZDE

Je toho pochopitelně mnohem více. Tak kupř. nafta viz Karel Dolejší: Pravda o Latinské Americe: USA nutně potřebují její zdroje pro sebe, a nemálo dalších důvodů geopolitických, geostrategických a politických. Především obrana Systému a potřeba války jdou za horizont bezprostředních příčin a potřeb.

Dnes už se dokonce ani docela nezatajuje, že

"Vojenský převrat z 28. června nebyl zaměřen jen proti honduraskému prezidentovi Manuelu Zelayovi, ale také proti Venezuele a probíhající revoluci v Latinské Americe, napsal Federico Fuentes na serveru Green Left Weekly. Tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Phillip Crowley 20. července vyjádřil "naději", že Zelaya nyní chápe, že pokud jde o "volbu modelu vlády a modelového lídra pro země v regionu", USA věří, že "současné vedení Venezuely nebude takovým modelem". "Pokud je toto lekce, kterou si prezident Zelaya z této epizody odnesl, tak to bude dobrá lekce."

ZDE

ZDE

Jak se zdá nemusí ani Haiti a Kostarika být zcela neúčelné, a postup průniku do Jižní Ameriky a obkličování Brazílie může znepokojit.

"On July 1, the Costan Rican government authorized 46 US war ships and 7 000 marines into their maritime and land territory".

ZDE

"Nárast vojenských aktivít, ktoré v posledných dvoch rokoch v južnej časti latinskoamerického kontinentu podporuje Pentagon a Južné velenie USA (Southern Command, Comando Sur) budovaním vojenských základní v Kolumbii a Paname, ale aj okupáciou Haiti po januárovom zemetrasení, naráža v Brazílii na veľký odpor. Hlavnou príčinou je skutočnosť, že ju šíria nové jednotky, ktoré majú záujem vojensky celkom ovládnuť latinskoamerický priestor."

Brazília vzdoruje plánu Colombia. (Preložila Silvia Ruppeldtová.) ZDE

ZDE

Brazílie samozřejmě zapůsobí opět jako vyjednavač a země smíru. K jednání se připojí i Unasul, jehož členem je i Kolumbie. Ta sotva jedná neposlušně, bez nevlastních důvodů a potřebného svolení. Kolumbijský prezident Uribe, který je na odchodu, nejlépe poslouží k provokaci (ať už je jejím účelem cokoliv), za kterou už neponese zodpovědnost.

ZDE

Venezuela 101

Doufejme, že Eva Golingerová to vidí příliš jednoznačně a zřejmě ustrašeně - Chavez: US and Colombia plan to attack Venezuela:

"Last October, Colombia and the US signed a military agreement permitting the US to occupy seven Colombian bases and to use all Colombian territory as needed to complete missions. One of the bases in the agreement, Palanquero, was cited in May 2009 US Air Force documents as necessary to "conduct full spectrum military operations" in South America and combat the threat of "anti-US governments" in the region."

ZDE

Tentokrát se, věřme, mýlí. Snad ještě nemá hořet, ale možná, že už přihořívá.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 26.7. 2010