Přispějí čeští boháči na povodňové konto?

11. 8. 2010 / Antonín Hubený

Povodně pomalu opadávají, v dalších dnech bude nutné zabezpečit odstranění škod. A že je jich více jak dost. Spadly domy i mosty, jsou podemleté silnice, nejezdí železnice, zničeny rozvody vody, plynu, elektřiny, nefunkční je i kanalizace, někdo bude muset vrátit vodu do původních koryt a postarat se, aby další povodeň nepřišla o příštím víkendu a nejlépe už nikdy.

Občany čeká vyčištění zabahněných domků, stát by se měl postarat o veřejné statky. Věru, dnes není co závidět starostům postižených oblastí.

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak se k tomu staví vláda? Jedná. Premiér Nečas slíbil okamžitou pomoc, ministr John uvažuje o tranzistorácích, které zabezpečí informovanost, a ministr financí Kalousek už přemýšlí, na koho přenese tíhu zvažované povodňové daně. Za sebe bych chtěl poradit panu Kalouskovi, že peníze by se snadno našly, pokud by nebyla armáda nesmyslně vyzbrojována drahou a často nepotřebnou technikou (z těch nejkřiklavějších případů - dopravní letadla dopravní letadla Casa), stíhačky Gripen, obrněné transportéry Pandur a nemusela suplovat armádu USA, které pomáhá tu v Kosovu, jindy v Afghanistánu nebo Iráku.

Další možností, jak pomoci postiženým není zkasírovat ty nejchudší -- zaměstnance - ale obrátit se na voliče a sponzory svých stran. Není jistě nic tajného na informaci, že naši nejbohatší spoluobčané jsou vesměs sympatizanti, sponzoři nebo i členové ODS, TOP 09 a VV.

Nebylo by od věci, kdyby pánové Nečas, Schwarzenberk a John vyzvali "příznivce rozpočtových úspor" k pomoci postiženým povodněmi.

Jen mám obavy, že stejní lidé, kteří stojí ve frontě na státní zakázky a nechají si je víc jak štědře zaplatit, najednou zjistí, že jsou vlastně chudí jak kostelní myši a na rozdávání nemají.

A to i takoví, kteří v minulosti neváhali utratit statisíce nebo miliony za různé soukromé oslavy, nákupy rekreačních nemovitostí v zahraničí a dovolenkové pobyty tamtéž... Ale třeba se mýlím.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.8. 2010