Pokud ta "mešita" nebude postavena, tato země už není Amerika

13. 9. 2010 / Michael Moore

"Budoucnosti! Nikdy nebudete vědět, kolik úsilí to stálo tuto Generaci, aby zachránila vaši Svobodu! Doufám, že jí dobře využijete! Pokud ne, budu se kát na Nebesích, že jsem se tolik Snažil, abych vám ji zachoval."

John Adams (1735-1826)

Jsem proti stavbě "mešity" dva bloky od místa, kde stávalo Světové obchodní centrum, píše Michael Moore.

Chci, aby byla postavena přímo na tom místě, kde stálo WTC.

Proč? Protože věřím v Ameriku, která chrání tyu, kteří jsou obětmi nenávisti a předsudků. Věřím v Ameriku, která zastává názor, že máte právo uctívat jakéhokoliv Boha, kdekoliv ho chcete uctívat. A věřím v Ameriku, která říká světu, že jsme milující a velkomyslný národ a jestliže vám skupina vrahů ukradne náboženství a zneužije ho jako výmluvy pro usmrcení 3000 lidí, pak vám chci pomoci, abyste dostali své náboženství zpátky. A chci ho dát na míst, kde vám bylo ukradeno...

Místo, kde stávalo Světové obchodní centrum v New Yorku, je posvátným hřbitovem a postavit na něm další pomník obchodu by bylo svatokrádeží. Proč nebyl celý pozemek proměněn v památník a park? Lidé tam zemřeli a jejich pozůstatky jsou tam pořád ještě rozprášeny...

Jestlipak víte, kdo pomohl muslimům dát dohromady jejich plány na muslimské komunitní středisko v New Yorku? Židovské komunitní centrum na Manhattanu! Od samého počátku jim radí rabín. Je to dokonalý obraz světa, v jaké my všichni chceme žít.

Peter Styuvessant, "zakladatel" New Yorku, se pokoušel vyhnat první židy, kteří dorazili na Manhattan. Avšak holandští zakladatelé New Yorku [tehdy se jmenoval Nový Amsterdam, pozn. red.] řekli, tak to ne, to přesahuje všechny meze. A tak Styuvessant pravil, ok, můžete tu zůstat, ale nikde na Manhattanu nesmíte postavit synagogu. Dělejte si své stupidní rituály v pátek večer doma. První židovský kostel směl být postaven až r. 1730... Pak došlo k revoluci a Otcové zakladatelé amerického státu ustanovili, že Amerika bude světskou zemí - žádní náboženští šílenci ani žádná státní náboženství...

Obviňovat celou skupinu lidí, vyznávajících určité náboženství z činů, které spáchal jeden člen té skupiny, je antiamerické. Terorista Timothy McVeigh byl katolík. Měla by tedy Oklahoma City zakázat výstavbu katolických kostelů nedaleko pozemku, na němž stála bývalá federální budova, kterou McVeigh vyhodil do povětří? Víme to všichni, k náboženstvím se často hlásí šílenci. Katolíci mají O'Reillyho, Gingriche, Hannityho a Clarence Thomase (vlastně všech pět konzervativců, kteří dominují Nejvyššímu soudu, jsou katolíci). Protestanti mají Pata Robertsona a příliš mnoho šílenců, které tu ani nemohu vyjmenovat. Mormoni mají Glenna Blecka. Židé mají Crazy Eddieho. Ale my přece neposuzujeme celá náboženství na základě činů jejich šílenců. (Ovšem s výjimkou metodistů.)

John Lennon měl pravdu, když nás požádal, abychom si představili svět, "kde není nic, za co by se mělo zabíjet či umírat a neexistuje ani náboženství". Slyšel jsem. jak Deepak Chopra tento týden zdůrazňuje, že "Bůh dal lidem pravdu, a pak přišel ďábel a řekl 'Dejme tomu jméno a nazvěme to náboženství'". Ale nejlépe to vyjádřil John Adams, když napsal takový dopis do budoucnosti (nazval ho "Budoucnost"):

"Budoucnosti! Nikdy nebudete vědět, kolik úsilí to stálo tuto Generaci, aby zachránila vaši Svobodu! Doufám, že jí dobře využijete! Pokud ne, budu se kát na Nebesích, že jsem se tolik Snažil, abych vám ji zachoval."

Mám pocit, že John Adams se tam nahoře dnes nepřetržitě kaje.

Přátelé, je právě teď odpovědností NÁS VŠECH zajistit, aby to muslimské komunitní středisko BYLO POSTAVENO. Zase je 70 procent národa (tentýž počet, který ze začátku podporoval válku v Iráku) na nesprávné straně a chtějí, aby byla "mešita" přesunuta. Na imáma byl vyvinut obrovský tlak, aby svůj projekt zrušil. Musíme to změnit. Dovolíme, aby násilníci zase vyhráli? Nemáte toho už plné zuby? Kdy bude konečně správná doba převzít naši zemi pod nenávistníků? Ta správná doba je teď. Všichni se k té věci musíme vyjádřit.

"Ten, kdo mluví o nepřátelích, je sám nepřítel." - Bertold Brecht.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.9. 2010