There's No Justice In the World

17. 9. 2010 / Petra Šťastná

Fakta: Izraelští vojáci dnes zastřelili Iyada Shilbayu (Ijáda Šilbaju), velitele místní jednotky ozbrojeného křídla Hamásu (brigád Ezzedine al-Qassam). Stalo se tak v reakci na zastřelení 4 izraelských civilistů při jejich cestě do nelegální osady na okupovaném Západním břehu Jordánu. Není jasné, zda byl Shilbaya z těchto zabití podezříván.

Zprávy o způsobu zabití se liší:

  • Podle svědectví jeho bratra byl Shilbaya zabit třemi ranami ve spánku. Tj. spal, jeho bratr byl vojáky donucen ukázat dům, kde přebývá, a tam byl spící Shilbaya zavražděn = mimosoudně popraven.
  • Armáda tvrdí, že Shilbaya byl zabit "během rutinní razie při zatýkání" a že vojáci začali střílet, když Shilbaya neuposlechl výzvy a vyšel směrem k vojákům. Tj. pohnul se nesprávným směrem a byl zabit, zavražděn, mimosoudně popraven.

Zabití čtyř osadníků je tragédií, neméně velkou tragédií je také zabití palestinských civilistů, o kterých žádná česká média nemluví: 12. září byli zabiti 3 nevinní palestinští civilisté v Gaze - 91letý pán, jeho 16letý vnuk a další 17letý mladík. Jejich jediným proviněním bylo to, že šli na své pole, které se nachází v blízkosti nárazníkové zóny v Gaze. Starý pán si za svůj život jistě vytrpěl své, dožil se úctyhodně vysokého věku a jistě si nezasloužil, aby ho z "pohodlí" svého tanku zastřelil nějaký izraelský ozbrojenec, pardon, voják izraelské armády. Za tyto tři vraždy nebude tento voják nikdy odsouzen.

Soudy se totiž již od roku 2001 nekonají. Přesněji řečeno vojenská policie po druhé intifádě již nevyšetřuje žádné případy zabitých civilistů. Rozhodla totiž, že násilné incidenty v oblasti budou považovány za "ozbrojený konflikt". Podle nedávné studie izraelské lidskoprávní organizace B'Tselem bylo v letech 2006 -- 2009 zabito na 617 civilistů. Tito civilisté nebyli zapojeni do bojových operací, tj. byli nevinní. Zmíněné číslo nezahrnuje počty obětí z operace Lité olovo (na 1 400 zabitých civilistů). Za poslední čtyři roky nebyl obviněn natož odsouzen ani jeden izraelský voják.

Když se Palestinci proti násilí brání násilím, je jim to vyčítáno. Když se Palestinci proti násilí brání nenásilnou cestou bojkotů izraelských výrobků (a celkově kampaní BDS), je jim to vyčítáno.

There's No Justice In the World.

(Napsáno na památku 91letého palestinského farmáře, pana Ibrahima Abu Sayeda, zabitého dne 12. září izraelským teroristou.)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 17.9. 2010