Celé Maďarsko v barvách Fideszu

12. 10. 2010 / Karel Klimša

Viktor Orbán je v tuto chvíli jediným a skutečným vládcem Maďarska. V neděli 3. října Maďaři opět volili. Po dubnových parlamentních volbách, ve kterých dominoval Fidesz se svým malým koaličním partnerem KDNP a získal dvoutřetinovou ústavní většinu, proběhly nyní volby komunální. Překvapení se nekonalo. Fidesz poté, co získal vládu na centrální úrovni, zcela ovládl i všechny župy a výraznou většinu měst a obcí.

Kampaň byla ostrá a konfrontační. Orbán rozhodně neponechal nic náhodě. Nespokojil se s triumfálním úspěchem v parlamentních volbách. Aktivita Fideszu byla nesouměřitelná s počínáním jeho konkurentů. Otřesení socialisté (MSZP) bojovali a bojují od dubnové prohry sami se sebou a navenek prezentovali tak trochu sebevědomí knockoutovaného boxera. Jakoby dávali najevo, že jsou smířeni s neodvratným vítězstvím Fideszu. Mnozí levicoví voliči zůstali doma. A ti, co volili, šli víceméně ze zvyku. Ze strachu, aby zisk pravice nebyl totální. Nevolili program MSZP, protože ten měl a má Fidesz v sociálně-ekonomické oblasti pro obyčejné lidi přitažlivější. Proklamuje silnou roli státu, říká, že stát je tu proto, aby chránil své občany, odmítá privatizaci i "diktát" zvenčí. MSZP, zejména za Férence Gyurcsányho, ovládl liberalismus. Vybrala si špatného učitele, když se shlédla v Tony Blairovi. Ztratila image skutečně levicové strany. Ztratila důvěryhodnost zastánce zájmů a práv obyčejných lidí a navíc - stala se symbolem korupce.

Orbán socialistům nic nedaroval a nasazoval jim psí hlavu, kde to jen šlo. "Maďarsko neplave, Maďarsko se topí v dluzích. Socialisté nám zanechali tíživé dědictví, hrozně tíživé. Abychom se s tím vyrovnali -- a my se s tím vyrovnáme -- je třeba sladit krok na centrální a na místní úrovni. Tento krok můžeme a musíme udělat teď", řekl ve veřejnoprávní MTV 1 před volbami. A po volbách spokojeně prohlásil: "Byl to důležitý test pro vládu a dopadl dobře".

Fidesz získal většinu ve všech 19 župních shromážděních. Ovládl Budapešť a dvoumilionové hlavní město bude mít poprvé od II. světové války pravicového primátora. Gábora Demszkého z liberálního SZDSZ, který vládl s podporou socialistů metropoli dlouhých 20 let a často říkával, že "je nejdéle sloužícím primátorem hlavního města v celé Evropě", vystřídal blízký Orbanův spolupracovník István Tárlos (62). "Budapešť se po letech opět stala hlavním městem celého maďarského národa", neskrýval svou radost premiér V. Orbán. Jeho strana ovládla také naprostou většinu z 23 městských obvodů Budapešti a v 19 z nich má svého starostu. Ze 23 velkých měst se župními pravomocemi Fidesz ovládl všechny, až na Szeged (3. největší město Maďarska), kde post starosty obhájil sympatický a energický socialista László Botka. To byl také - spolu s tím, že uhájili pozici druhé nejsilnější strany v zemi před Jobbikem - jediný významnější úspěch MSZP. Poměr získaných funkcí starostů obcí a měst skončil drtivým vítězstvím Fideszu v poměru 12:1. Dříve silní socialisté ztratili většinu pozic. Bilance Jobbiku, který v dubnových parlamentních volbách získal 17 %, je ještě skromnější. Zvítězil a starostu má pouze ve 13ti tisícovém Tiszavársváru. Jinak socialisty předstihl jen na severovýchodě země a celkový zisk je slabý. Nenaplnila se ani očekávání mladé zelené strany Politika může být jiná (LMP), která se v dubnu dostala do parlamentu. Podle politologa Gábora Töröka by si s výsledkem dosaženým nyní v komunálních volbách, o vstupu do parlamentu mohla nechat jen snít. Maďarská komunistická dělnická strana, byť je bez prostředků a zcela mimo zájem médií, získala alespoň 11 tisíc hlasů a nevymizela zcela z povědomí. Má 3 mandáty v zastupitelstvech samostatně a 1 v koalici Republikovým svazem mladých Romů a János Gulyás bude starostou obce Borsódó.

Socialisté po komunálních volbách dál prožívají svou anabázi. Ze strany den po volbách odešla jedna z jejích dlouhodobých významných osobností, bývalá předsedkyně parlamentu Katalin Sziliová. Odešla rozčarovaná situací uvnitř MSZP a odklonem od levicových hodnot. Postavila se do čela nově založené strany Sociální unie, která vznikla na základech Hnutí spojenectví pro budoucnost. Opozice bude hledat recept na to, jak se postavit dominantnímu Fideszu a hrát důstojnou roli. Řešení možná přinese sama budoucnost. Jak v komentáři k výsledku voleb poznamenal známý politolog Péter Tölgyessi: "Fidesz dosáhl obrovského vítězství, které je v systému více stran zcela výjimečné. Bude vládnout fakticky sám, neomezeně, bez vážnější opozice. To je sice výhoda, ale také absolutní odpovědnost. Odpovědnost za vše, co přijde a co lidé pocítí. Medové týdny souznění s voliči končí a nastává tvrdá realita. Fidesz bude muset začít řešit problémy". Tak to hodnotí i ostatní pozorovatelé a znalci maďarské politické scény. Fidesz se už trestu voličů bát nemusí. Ty nejbližší volby přijdou až více jak za tři roky. Všichni čekají, s čím přijde v návrhu rozpočtu na rok 2011. Jak rozsáhlé a jak bolestné budou škrty, na čí úkor především, a co pak na to voliči, kteří mu manifestačně vložili veškerou moc do jeho rukou.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.10. 2010