Fotovoltaika -- pro české politiky nekonečný příběh ...

14. 10. 2010 / Martin Martínek

Je mimořádně zajímavé pozorovat tanečky, které naši politici předvádějí kolem solárních elektráren. Jak přesvědčují veřejnost, že právě teď resp. před několika týdny se dozvěděli, jak vážný to může být problém. Výstavba velkých solárních elektráren přece není věcí několika minulých týdnů či dokonce měsíců.

O tom, co se chystá a jak je výstavba fotovoltaik v ČR „zajímavá“ a tedy jak perfektní byznys to bude, se ví již dva roky. A mnozí podnikatelé si o tom šuškali ještě mnohem dříve. To snad jen opravdoví naivkové si mohou myslet, že příprava takové elektrárny se dá stihnout za pár týdnů. Jenom výkup pozemků, stavební povolení a také připojení na síť – ČEZ distribuce – nějakou dobu trvá. Nakonec i jenom s připojením k síti se dalo docela dobře kšeftovat.

To, co se stalo, proto nepřišlo náhodou, ale bylo to připravováno minimálně v uplynulých dvou letech. Možná mají pravdu i ty hlasy, že někteří politici jsou v tomto byznysu namočeni.

To, co dnes vidíme, je docela dobrou ukázkou naprosté neschopnosti vlády a aparátů příslušných ministerstev. Skoro se nechce věřit tomu, že to není záměr. A teprve příští kroky ukáží, kam to vše míří.

Vezměme si jen návrh na to, aby růst cen elektřiny byl zmírněn tím, že se prodají emisní povolenky.

Tyto emisní povolenky byly v červnu 2009 věnovány elektrárenským společnostem a především ČEZ s tím, že jim to pomůže řešit jejich budoucí investiční programy, které se soustředí na nové zdroje a úspory energie.

Stojí za to se podívat do tehdejšího tisku, abychom pochopili, jak se tento návrh zrodil. Je to úplně ta nejryzejší forma české demokracie, doslova její školní příklad, o kterém by se mělo přednášet na školách, kdy se formou přílepků k různým zákonům dělají kroky, o nichž se neví, jaké budou jejich důsledky. A jak těžké je věřit, že takový nápad se zrodil někde v Parlamentu a nikoli v hlavách některých lobbyistů.

Tento návrh předložili společně bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) a jeho stínový protějšek Milan Urban (ČSSD) a jako tzv. přílepek přidali k zákonu o spotřebních daních.

Je nutno také říci, že proti tomuto návrhu zazněla řada námitek. Stojí za to také připomenout, jak přesvědčivě obhajoval tento návrh jeho předkladatel Milan Urban - "nikdo nedostane povolenky zdarma. Je to omyl, který tu někdo šíří. Ten pozměňovací návrh říká to, že která firma ze svého vloží do životního prostředí 68 miliard, tak může získat část povolenek zdarma. Ona si je tím vlastně předplatí." A pak ještě dodal, že o této výši vlastně rozhodla Evropské komise. S Evropskou komisí bylo údajně dohodnuto, že část povolenek dostanou nové země EU zdarma.

Je také příznačné pro takový poslanecký návrh, že sice se ví, jak velká bude podpora a dokonce se i ví, že za to budou nové investice, ale nikdo se už nezajímá, jaké to budou investice. Nikdo také nepožaduje, aby jednotlivé elektrárenské společnosti předložily plán investic, v němž by ukázaly, na jaké konkrétní investice těchto darovaných 68 mld utratí . A nikdo také neřekne, že takový plán investic je závazný a při jeho neplnění budou následovat sankce.

Není se pak co divit, že ČEZ se vzápětí stal jedním z největších provozovatelů fotovoltaických elektráren. Byla přece investice ČEZ – stalo se doslova před několika týdny - do nákupu těchto elektráren zdůvodněna tím, že nesmí promeškat takovou tržní příležitost. Vždyť přece právě k tomu mu Parlament věnoval ony bezplatné povolenky...

Snad i právě proto usedl nedávno do čela dozorčí rady ČEZ předkladatel tohoto přílepku M. Říman. Možná, že ze své funkce teď bude kontrolovat, jak se jeho bohulibý záměr bude naplňovat.

Současné návrhy mají ještě jeden háček. Pokud vláda přistoupí k tomu, že tyto povolenky bude prodávat a z výnosu bude hradit dotaci cen elektřiny, pak by také měla říci, co bude dělat v případě, že se někdo zachoval podle jejích příslibů. S tím si dnes nikdo hlavu neláme. Je to jen malý příklad toho, jak někteří naši politici uvažují a také - jakou váhu má jejich slovo.

Myslím, že jako předseda dozorčí rady bude mít M. Říman ještě daleko závažnější starosti, jak pomoci ČEZ. Ten takovou pomoc asi opravdu může potřebovat. V těchto dnech bylo přece oznámeno, že musí změnit své investiční plány a že nemůže zahájit výstavbu nových bloků Temelína a odkládá ji do vzdálenější budoucnosti. Sice to vzápětí někdo zpochybnil, ale není to moc přesvědčivé. Hlavně je to signál. Jak se říká - není kouře bez ohně....

Od výstavby nových temelínských bloků si mnohé české firmy slibovaly, že jim pomůže překlenout krizi a zejména je znovu vrátí mezi výrobce zařízení pro atomové elektrárny, kde v minulosti figurovaly. Jejich účast na výstavbě Temelína by byla cennou referencí. Co to znamená pro budoucnost je také jasné, podíváme-li se na plány výstavby jaderných elektráren v Evropě. Toto rozhodnutí tedy podstatným způsobem ohrozí rozvoj dalších českých firem.

Ovšem toto přiznání nedostatku zdrojů na investice a další rozvoj je však patrně signálem ještě něčeho dalšího. Může znamenat i postupné zreálnění podhledů na skutečnou hodnotu této české vlajkové lodi.

Nejde o to, že se škrtají investice. To nakonec dnes v Evropě dělá téměř každý. Je spíše potřeba se možná podrobněji podívat na skutečné hospodaření některých firem a také této firmy. Možná, že by pak byla s daleko větší pozorností posuzována nejen operace s výkupem vlastních akcií s příjmem do státního rozpočtu v roce 2008. Možná bychom i více vnímali nárůst jejího dlouhodobého dluhu v roce 2009 o bezmála 50 mld a tedy jeho vzestup o dvě třetiny. Možná i některé investiční plány v Rumunsku atd.

To, co se odehrává kolem fotovoltaických elektráren je bohužel smutnou ukázkou toho, jak zcela bezkoncepční je česká politika, zejména hospodářská. Jak snadno je ovlivnitelná momentálními krátkodobými zájmy lobbystických skupin a jak málo pozornosti se u nás věnuje analýze toho, co se děje či může stát. Jak ti, co vyvolali problém s fotovoltaikou, ho nyní chtějí hasit. A zase je to – podle všeho - řešení, které je krátkodobé. Co bude potom až dojdou povolenky, kdo ví?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.10. 2010