Outsourcing do Číny

11. 11. 2010 / Jiří Škutina

Ministr Bárta přichází s myšlenkou zadání stavby dálnice čínským stavitelům a podle očekávání se okamžitě objevují reakce z mnoha směrů, kterých by se takové opatření nesporně dotklo.

Tu o potenciálu "čínské kvality" takové stavby, tu o dopadu na nezaměstnanost v ČR, nebo o potenciálním nebezpečí importu stovek Číňanů touto cestou.

Pojďme ovšem zhodnotit základní myšlenku nebo chcete-li vzkaz, či poselství takového outsourcingu, která se bezprostředně dotkne nás - tedy "pokud chceš český občane práci, musíš ji dělat levněji než Číňan, kterého vidíš z okna".

Tato myšlenka v sobě ovšem skrývá dynamiku, kterou nejspíš ani pan Bárta nezakalkuloval, proč strašit přímou konkurencí z Číny "jen" stavební firmy, máme zde daleko víc příležitostí, kde by bylo "umravnění" ohledně ceny a kvality poskytované služby více než namístě. Podívejme se tedy jak tuto myšlenku rozvinout.

Co si například nechat postavit nejen dálnice, ale i věznice a k nim si objednat čínský personál - ten je hlídat umí a levněji.. co např. posílat české vězně rovnou do čínských vězení, mají tam levnější provoz a věřte, že respekt vycházející z možnosti strávit trest v Číně, by byl zřejmě schopen přimět leckoho k zamyšlení nad vlastním činěním. Domnívám se, že s potřebnými znalostmi, kontakty a příležitostí něco podepsat lze klidně založit akciovku na doručitele, která by v rámci PPP bez dlouhého odkládání tuto zakázku vyhrála - třeba se smlouvou na příštích 250 let s "X tajnými dodatky" a odpovídajícími sankcemi, které by znemožnily její vypovězení - zkrátka ten běžný zaběhnutý postup, jak je tady (nejen) v pražských podmínkách dobrým zvykem.

Proč nezadat Číňanům např. provoz Dopravního podniku v Praze, mají přeci zkušenosti z Číny s daleko větší kapacitou přepravovaných osob a formou PPP, kde tedy opět někdo s Číňany založí jednu akciovku to přeci není problém pane ministře..

A víte co sice se dostaneme mimo Váš resort, ale - umravnil bych takto např. naši justici, prostě je outsourcujeme, protože to co produkují, nad tím stejně jen všichni kroutíme hlavou a naplňuje to do písmenka charakteristiku, že "hůř a dráž už by to nikdo neuměl", ať tedy zasedne levně pár soudců v Číně - mají jich tam víc, takže naše věci projednají dřív, nebudou zbytečně řešit, komu případ odeberou a komu ho přidělí, aby to zastavil a rozsudek nám zašlou mailem.. to bude úleva a nestrannost, co říkáte?

Celkem bych si i vsadil na to, že čínské policii by ani Krejčíř a následně jeho manželka, děti, pes a nějaký ten kamion osobních věcí, neutekli a pan Pitr by se na nás několik let neusmíval z jeho výletů. Takže co si najmout čistě pro umravnění jedno - dvě oddělení čínských elitních policejních sborů? Věřte, že oni budou levnější, takže ušetříme. Ale myslím, že vzhledem ke konsekvencím, které by to pro ně v Číně mělo (výsluhy by je asi nečekaly) by ta pravděpodobnost byla podstatně menší, než u našich domácích kolegů na těchto pozicích. Jak vidíte - máme tu samá pozitiva..

A vzhledem k tomu, že je nás 10 milionů pane ministře, by tohle ministerské úřadování v každém resortu zvládly dvě čínské úřednice na částečný úvazek nebo v kantýně během polední přestávky. Víte kolik bysme zase za takové ministerstvo ušetřili - nemluvě o škodách, které jsou schopni za naprosto nesrovnatelně vyšší personální náklady na těchto pozicích napáchat našinci, vždyť se kolem sebe podívejte.

Když zvážím, jaké kompetence, má pro nějaké řídící funkce v resortu člověk jako tiskový/á mluvčí, tak to pak lehce zvládne i čínská šatnářka.

Takže jděte s Vašimi kolegy do toho (pozor, tím není myšleno do té akciovky), pane ministře, tady lze pro stát opravdu ušetřit spoustu prostředků..

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.11. 2010