Únik informací

7. 12. 2010 / Petr Jánský

Nevím, proč se někdo podivuje, že unikají informace. Vždycky unikaly. Jen poštovní holuby, vysílačky, diplomatické depeše, Maty Hari, motáky z kriminálů atd. nahradila elektronika.

Žijeme ve věku elektronických médií. Už i papírové noviny a knihy jsou ohroženy. Na počítačích je dnes uložená největší zásoba informací v dějinách lidstva. Stačí do vyhledávače zadat jméno a už se to hrne. Nejen, že nás může kdosi přes mobil sledovat 24 hodin denně, ještě máme kamerové systémy, které nás vidí, jak vytáhneme paty z domu. Před Benešovem je na benzínce OMV cedulka, že i na wc je kamera. Prosím, usmívejte se.

Začalo to ve státní správě s rodnými čísly a občanskými průkazy, pokračovalo s podnikatelskými čísly IČO a DIČ, registrem právnických osob, registrem motorových vozidel a řidičských průkazů, registrem nemovitostí. Do toho přišlo zdravotnictví se zdravotními kartami celé populace. Banky jsou majiteli obrovských databází svých klientů. Velké řetězce vám dají kartu na slevu, když jim všechno vyklopíte. Totéž např. Shellkarta a vlastně každý velký prodejce na vás hrne reklamu přes počítač. Stačí napsat článek do BL a mailová schránka je zahlcená spamy. Úřad na ochranu osobních údajů by mohl vyprávět.

Nejvíc informací o sobě řekneme na internetových sítích. Když jsem se chtěl přihlásit na Facebook, zděsil jsem se, co po mně všechno registrace chtěla. Nedal jsem. Hackeři byli, co je počítač počítačem, ale teď mají žně. Je pro ně maličkost ukrást dítě, změnit totožnost osoby, vydírat holku nahou fotkou. Je to špatně a bude hůř. Připravme se na to, že nejen z oblasti vojenské nebo diplomatické budou prosakovat data a informace. Jednoho krásného dne si na internetu najdeme svůj list, kde bude vše od kolébky až k hrobu včetně fotografií. Díky hackerům si státní správa odškrtne položku za propojení všech databází.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010