Riziko destabilizace státu

15. 12. 2010 / Petr Hulinský

Vláda minulý týden rozhodla o snížení platových tarifů vojáků. Průměrně to bude o 1710 korun. Opatření se týká zhruba 23 tisíc vojáků z povolání. Snížení platových tarifů se týká i dalších příslušníků ozbrojených složek -- policistů, hasičů a příslušníků zpravodajských služeb.

Tři týdny před tím, než vláda takto rozhodla, přijala Severoatlantická aliance novou strategickou koncepci.

A v ní je obsažen rozsáhlý výčet hrozeb, kterým bude muset v příštím desetiletí čelit. Mezi ně patří i ty, které se nás mohou zcela bezprostředně dotýkat: terorismus, extremismus, pašování zbraní, drog a lidí, kybernetické útoky, zranitelnost telekomunikačních sítí, dopravních cest a nosičů energie. Bude tedy velmi důležité, jak jsou odměňováni a tím i motivováni ti, kteří doslova a do písmene v první linii čelí a budou čelit těmto hrozbám - vojáci, policisté a hasiči, příslušníci zpravodajských služeb. Odpovědí naší vlády jsou plošné škrty na mzdách.

Jako stínového ministra obrany mě postoj vlády vede k závěru, že tím podkopává funkčnost bezpečnostního systému země a tím i její bezpečnost.

Jsem proto plně solidární s protestem příslušníků ozbrojených složek ve středu 15.12. 2010 před Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky a vyzývám vládu, aby přehodnotila svoje neuvážené rozhodnutí o snížení platových tarifů.

Autor je stínovým ministrem obrany za ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.12. 2010