Programová vize think-tanku CESTA

11. 1. 2011 / Jiří Pehe, Bohuslav Sobotka

Centrum pro Sociálně tržní ekonomiku a otevřenou demokracii

Rozsáhlé hospodářské problémy, kterým západní společnost čelí od konce roku 2008, přináší potřebu znovu se zamýšlet nad tím, jakou má hrát moderní demokratický stát roli nejen vůči svým občanům, ale rovněž vůči ostatním státům, jejich nadnárodním strukturám, a také vůči vlivům, jež sebou nese rostoucí tlak globálního kapitálu.

Pravicové politické síly na tyto výzvy reagují příklonem ke starým neoliberálním ideologiím. Ty však jsou poplatné době svého vzniku a jejich nekritické prosazování ve svém důsledku může vést k zásadnímu oslabení nebo úplné likvidaci moderního západního demokratického státu tak, jak se vytvořil za poslední desítky let.

Západní demokratická společnost není produktem samovolného působení tržních sil. Jde o výsledek komplikovaných sociálních, ekonomických, politických a kulturních procesů. Její základní strukturu tvoří rovnováha mezi svobodou, rovností (spravedlností) a bratrství m(společenskou solidaritou). Tyto hodnoty je třeba nejen neustále obhajovat, ale také se je pokoušet reformovat tak, aby obstály i v nových kontextech.

Zásadní omezování role státu není samospasitelnou cestou. To ukazují nedávné i současné projevy hospodářských otřesů, jež jsou mimo jiné přímým důsledkem toho, že demokratické státy a jejich nadnárodní instituce nedokázaly vymezit globálnímu kapitálu jasné a srozumitelné pole v podobě regulatorních rámců.

Přehlížet či podceňovat roli demokratického státu může v současné situaci vést v krátkém čase k tomu, že autonomní pravidla, jimiž se řídí globální kapitál, postupně ovládnou fungování zdravotnictví, kultury či vzdělání. Tedy oblasti, za jejichž fungování a rozvoj byl v moderní západní společnosti zodpovědný právě stát a jeho instituce.

Méně státu neznamená nutně více demokracie. Stejně jako více trhu neznamená více demokracie. Naopak. Rezignace na některé klíčové role státu může v konečném důsledku přinést zásadní oslabení západních demokracií a jejich tradičního přínosu pro občany.

Reprezentanti politického i intelektuálního středu, jakož i demokratické levice mají povinnost aktivně vstoupit do zásadní debaty na téma další role moderního demokratického státu v měnících se ekonomických a politických podmínkách a vnést do ní prvky, jež jsou dosud díky aktuálně převažujícímu neoliberálnímu pohledu ve veřejných debatách spíše potlačovány.

Za přípravný výbor: Jiří Pehe, Vít Klepárník, Bohuslav Sobotka

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011