I císař pán by se divil

15. 2. 2011 / Petr Kolev

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je ohledně situace ve zdravotnictví optimistou a spoléhá nikoliv na armádu, ale na automobilismus.

V rozhovoru pro sobotní Právo připomíná, že celá zdravotnická soustava vznikla již za Rakousko-Uherska a dnešním potřebám neodpovídá.

„Nejsem dostatečný odborník...Já jsem ale poměrně optimista. Nemyslím, že se nám zdravotnictví zhroutí. Všichni víme, že máme nemocnic a lůžek příliš mnoho. Ještě pořád žijeme v c. a k. soustavě, kde vláda císaře pána nařídila, že nemocnice a okresní úřady musí býti tak položeny, že když sedlák ráno zapřáhne, aby tam dorazil a večer se vrátil domů. Dneska, když máme automobily, tak nemusíme mít tolik nemocnic jako za císaře pána. Myslím, že to zvládneme. Bude to nějaký čas těžší, ale netvrdím, že to bude taková katastrofa.“ Co bude s lidmi, kteří automobil nevlastní, a těch je v této zemi většina, pan kníže neříká. Zřejmě budou, podle logiky ministra zahraničí, k doktorovi jezdit taxíky, těch máme také dost.

S takovým originálním řešením blížící se krize ve zdravotnictví v souvislosti s avizovaným odchodem asi 3800 lékařů přišla jeho knížecí jasnost. Dnes podle něho máme všichni automobily a ne povozy s volky, nepotřebujeme proto tolik nemocnic v regionech. A kdyby selhaly automobily a taxíky, máme tu ještě armádu a ta má nejen automobily, ale i vrtulníky a polní nemocnice. Naše vláda se prostě bez těch „vyděračů“ v bílých pláštích obejde celkem snadno. Kupředu levá, zpátky ni krok!

Knížepán Schwarzenberg, jinak ministr zahraničí České republiky, zřejmě stále ještě nechápe, že c. a k. Rakousko-Uhersko již 93 let neexistuje a on je ministrem v úplně jiném státě a úplně jiné době. Dnes už po státních silnicích sice nejezdí povozy s volky, zato volů je tu o to více k vidění a slyšení. Soudě alespoň z četných prohlášení a geniálních reforem našich politiků a vlád.

Takže pane ministře, už za císaře pána věděli, že zdravotní péče má být obyvatelstvu přístupná na území celého mocnářství a ne, aby kvůli standardnímu lékařskému ošetření štvali volky z Vídně do Uher, nebo do Čech a naopak. Vážně míněné prohlášení knížete-ministra Schwarzenberga a četná moudra, kterými neustále perlí naši vládní činitelé, napovídají, že tato vláda je již zralá k hospitalizaci a to čím dříve tím lépe pro zbytek populace. Dokud ještě tato země má dostatek nemocnic a automobilů...

autor je redaktorem odborářského listu SONDY revue

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.2. 2011