Za celosvětový mír po smrti posledního naivky!

25. 2. 2011 / Jiří Kramář

Obávám se, že Radek Batelka nejen ztrácí smysl pro realitu a postupně se uzavírá do obrazu světa, který si v hlavě během posledních let ustálil, ale také nedomýšlí konce některých svých myšlenek, jimiž nás obdařil v článku "Vydělávat na smrti, aby na ní nevydělali jiní -- děkuji, nechci!".

A obávám se, vážení přátelé reality, že Radek Batelka i ti Nesehnutí mne co čtenáře podceňují - stejně jako vládnoucí politici tohoto státu.

Pokud Nesehnutí v tiskové zprávě "Česká republika dlouhodobě vyzbrojovala svržené diktátory" požadují „zásadně omezit vývozy zbraní z ČR a dostat je pod veřejnou kontrolu“, je to vlastně požadavek zrušit českou zbrojní výrobu, neboť při neustále klesajících stavech té naší dnes už „misijní armády“ není reálné, aby některá z našich zbrojovek udržela patřičnou technickou úroveň a konkurenceschopnost. Takže máme pak o objektivní důvod víc vyzbrojovat naše žoldnéře nákupem v zahraničí. Ten prvotní a podstatnější důvod zahraničních nákupů leží v oblasti dnes tak „ostře“ sledované a obchody se zbraněmi provázející korupce. Odjakživa a všude. Jako mladík jsem se bavíval čtením článků o korupčních aférách například v Japonsku, které dlouhé roky provázely nákupy letadel v USA.

Požadavek skutečně veřejné důsledné kontroly vývozu zbraní chápu jako jasnou, racionální a hlavně technicky realizovatelnou cestu, jak od nákupu případného zájemce ve značném počtu obchodních případů odradit. Pokud tento přístup aplikuji analogicky na intimní sféru mého života, také by se mi nelíbilo, kdyby si na internetu každý mohl přečíst, kolik, za jakou cenu a od koho jsem nakoupil prezervativů. I ty totiž mají na svědomí značný počet zmařených životů a z pohledu katolické církve jsem amorální jedinec stejně jako nějaký diktátor.

„Zcela hloupý a zároveň nebezpečný je pak argument, že pokud neprodáme diktátorům zbraně my, prodá jim je někdo jiný. Vyvracet tento názor je zbytečné v případě zbrojních obchodníků, ti ho používají jako vědomou manipulaci“ napsal pan Batelka a já si marně lámu hlavu, proč se domnívá, že se jedná o vědomou manipulaci jen v případě obchodníků se zbraněmi. Cítím zde zjevnou snahu pana Batelky zmanipulovat čtenáře, aby se domníval, že když neprodá naše zbrojovka, tak neprodá žádná jiná a tak i ten náš malý český stát malým dílem přispěje k nastolení světového míru a nezhorší situaci.

Já se však domnívám, že pokud k objektivní realitě budeme přistupovat tak jako všichni ti, jimž „nastavuje zrcadlo“ Štěpán Kotrba, pak mnohem spíš se naplní prognóza rádia Jerevan, jež v dobách mého mládí na dotaz zda bude třetí světová válka odpovídalo: Třetí světová válka nebude. Pouze boj za svobodu, demokracii a celosvětový mír nabude takové intenzity, že nikde nezůstane kámen na kameni.

25. 02. 2011 Štěpán Kotrba: Cynický popisný realismus a smutek z poznání reality ZDE

24. 02. 2011 Štěpán Kotrba: Když na celém světě budou zbraně přetaveny v pluhy ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.2. 2011