Útočí Halík na prezidenta jménem celé katolické církve?

1. 3. 2011 / Jana Volfová

Vážený pane primasi český, arcibiskupe Dominiku Duko, s hrůzou jsem si dnes přečetla v médiích, že jeden z vysokých představitelů katolické církve přirovnal názory prezidenta České republiky Václava Klause k myšlenkovému světu "fašizujících maloměšťáků".

Dovoluji se Vás, pane arcibiskupe, tímto otevřeným dopisem zeptat, zda stanovisko katolického intelektuála Tomáše Halíka je útokem této církve na demokraticky zvoleného prezidenta naší země nebo jen nenávistným stanoviskem jednotlivce, který předkládá své vlastní politické názory jako slovo Boží.

Jsem hluboce věřící katolička. Byla jsem vychována ve víře, kterou jsem nezapírala ani před rokem 1989. Tehdy jsem navštěvovala náboženství a patřila do tzv. mládeže pátera Kohlíčka. Moji víru formoval i arcibiskup Tomášek, který mne biřmoval. Tito významní církevní představitelé mne vychovali k tomu, že základním principem křesťanství je láska a svornost, nikoliv nenávist.

Mnoho let jsme stáli s Václavem Klausem na opačných názorových stanoviscích, mnohokrát jsem jako poslankyně ČSSD kritizovala jeho názory a odmítala jím prosazované zákony. Těžko o mně někdo může říci, že jsem jeho obdivovatelkou. Přesto jsem dnes zděšena tím, co o něm napsal biskup Halík.

Vážený pane arcibiskupe, Pevně věřím, že nenávistná a znevažující slova na adresu prezidenta České republiky Václava Klause nejsou stanoviskem církve, v jejímž čele stojíte, a že se od výroků katolického intelektuála Halíka budete otevřeně distancovat.

Autorka je bývalá ústřední tajemnice, později poslankyně ČSSD, nyní místopředsedkyně přípravného výboru Suverenity (SBB)

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.3. 2011