Místo antisemitismu islamofobie?

7. 3. 2011 / Lukáš Lhoťan

Latentní antisemitismus v české společnosti stále více vytlačuje latentní islamofobie. Můžeme se o tom přesvědčit například v případě maškarního průvodu v Milevsku. Dokážete si představit maškarní průvod, ve kterém by byly maškary ortodoxních židů v maskáčích a se zbraněmi v rukou - s klecí, v níž byla figurína Palestince?

Přesně tohle se odehrálo n maškarním průvodu v Milevsku. Jak píše Jan Vavra jeden z podporovatelů skupiny Islám v České republice nechceme na Facebooku:

"Nedá mi to,abych se nepodělil. Dneska jsem byl v Milevsku na maškarním průvodu, kromě nezajímavých skřítků a ježibab tam byli - podržte se - islámové! Mávali zbraněma, byli opásaný výbušninama, měli s sebou v kleci paní v burce a hulákali megafonem "Alláhu akbar","obraťte se na pravou víru!" a tak podobně. Jo, a taky chtěli odpálit radnici. Zkrátka islámofobie zcela zjevná. A to mě těší. Naše téma žije!"

Bohužel, jak dále píše uživatel Jan Vávra, účast tohoto protimuslimského uskupení na maškarním průvodu má podporu i místní samosprávy, tj. starosty Milevska. Bohužel mam dojem, že někteří představitelé místní samosprávy se vůbec nehodlají řídit zásadami občanské společnosti o nešíření předsudků a náboženské nenávisti.

Je nepochybné, že mezi muslimy jsou lidé s radikálními názory, ale takovéto maškarní vystoupení je cíleno na muslimy jako celek, bez rozlišování, a vede pouze k prohlubování náboženské nenávisti a islamofobie.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011