12. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2001

Channel Four News

Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu

"Je pravda, že všichni vědí, že napětí v Izraeli a na okupovaných územích má obrovský záporný vliv po celém Blízkém východě. Čím více můžeme učinit pro to, abychom zajistili efektivní mírový proces, tím lepší to bude pro všechny lidi. Ano, dostal jsem se do problémů, když jsem začal mluvit o Palestině. Snažíme se o to, aby došlo o zahájení konstruktivního mírového procesu, který uznává hluboké a absolutní právo státu Izraele na existenci a lidí v Izraeli na život v míru a v bezpečí, ale který zároveň uznává, že Palestinci musejí mít svůj stát a žít vedle Izraele v míru a v bezpečí. A to je naším cílem," řekl včera v Channel Four News britský ministr zahraničních věcí Jack Straw. Je to jedno z témat, jímž se zabývají tyto naše ukázky z včerejších hlavních večerních zpráv této komerční televizní stanice.

Několik ukázek z hlavních večerních zpráv komerční britské televizní stanice Channel Four News, které se vysílaly včera 11. 10. v 19 hodin.

(emocionální závěr amerického spirituálu na shromáždění v USA) Moderátor Jon Snow ve studiu: Američané si připomínají své mrtvé. Americká válka je připraven dál bombardovat a provést pozemní invazi.

Dobrý večer. Šéf spojeného velení britské armády konstatuje, že válka v Afghánistánu možná bude pokračovat až do příštího léta. Čtvrteční bombardování afghánských měst bylo dosud nejzuřivější. Dnes večer se pokusíme zhodnotit třicet dní od útoku na oba věžáky a na Pentagon.

OSN kritizuje Írán a zejména Pákistán, za dosud neviditelnou, ale rostoucí uprchlickou krizi v Afghánistánu. Uprchlíci mají zakázáno překročit hranice do obou zemí.

Pěstování narkotik, které financuje Talibán. Co se stane s touto sklizní a co bylo zaseto pro budoucnost?

Role nekonformní arabské televizní stanice al-Džazíra. Proč ji saúdský režim nenávidí a Američané ji chtějí podřídit cenzuře.

A po třiceti dnech: Prezident Bush: 11. září přišla do naší země velká bolest. A z této bolesti vznikla velká rozhodnost...

Moderátor: Budeme debatovat o těchto třiceti dnech s některými hlasy, které v našich zprávách hovořily po útocích na Světové obchodní středisko.

(...)

Moderátor ve studiu: Je tomu dnes teprve měsíc, co jsme vstoupili do tohoto děsivého období v naší historii. A šéf britského armádního velení dnes uvedl, že jen první etapa války bude možná trvat až do příštího léta. Jak americké bombardéry projevily, že ovládly vzdušný prostor nad Afghánistánem tím, že dnes bombardovaly za dne, admirál sir Michael Boyce varuje, že vojenské akce budou pokračovat po celou zimu, až daleko do příštího roku. Talibán dnes obvinil Ameriku, že usmrtila více než 100 civilistů, včetně 15 osob v jedné mešitě, zatímco Tony Blair pokračoval se svou diplomatickou ofenzívou v Egyptě. Julian Rush nyní informuje o tom, jak protagonisté v této válce spolu bojují o nadřazenost v propagandě.

(střelba) Julian Rush: Americká letadla ve vzduchu nad Kábulem ležérně demonstrují, že mají Američané vzdušný prostor zcela pod kontrolou. Ve čtvrtek pokračovaly nálety za dne a byly ve čtvrtek nesmírně rozsáhlé. Poprvé dopadly bomby do centra afghánského hlavního města. Toto je prý obytná čtvrť. Afghánské úřady netrvrdí, že zde byli usmrceni lidé, ale Talibán konstatuje, že bylo usmrceno 15 lidí, když zasáhla raketa mešitu v Džalalabádu. Talibán, režim, který zakázal televizi, se učí, jak využívat v propagandistické válce moci sdělovacích prostředků.

Mluvčí Talibánu na tiskové konferenci: Přicházejí čerstvé zprávy, že Američané zaútočili dvě oblasti v Džalalabádu a zasáhli vesnici. Podle zpráv tam zahynulo 100 lidí, civilistů.

Reportér Julian Rush: Taková tvrzení není samozřejmě možné ověřit, ale po velkém rozsahu včerejšího bombardování - toto bylo letiště v Kábulu - jsou civilní mrtví a ranění nevyhnutelní, ať se Američané snaží říkat, jak chtějí, že se je snaží minimalizovat.

Mrtví civilisté velmi znervózňují šéfy arabských států. Dnes byl na řadě egyptský prezident Mubarak, aby se stal terčem diplomatických lichotek Tonyho Blaira. Blair chce obnovit zastavený mírový proces na Blízkém východě, aby se tím uklidnilo nepřátelské arabské veřejné mínění. Blair si je vědom, že videoprojevy Osama bin Ladena udělaly na mnoho lidí velký dojem, a tak se pokusil o námluvy vůči Egypťanům obdobným způsobem.

Tony Blair publikoval článek v káhirském listě al Hayat, kde citoval Korán:

"Prorok Mohammed, nechť je s ním mír," napsal Tony Blair, "říkával svým vojákům, aby neusmrcovali ženy, děti, nebojovníky, staré lidi a mnichy. Dokonce zakázal porážení stromů, které plodily ovoce a otravování studní nepřítele."

Tony Blair na tiskové konferenci v Káhiře: "To by nemělo být důvodem, proč bychom měli dopustit, aby mírový proces na Blízkém východě odumřel. Naopak, měli bychom se snažit tento mírový proces energicky obnovit a pokračovat v něm."

Šéfredaktor jednoho egyptského deníku: "To, co říkal na tiskové konferenci Blair, je bezpochyby klíčové, ale je nutné, aby to Blair myslel vážně. Nesmí to být jen rétorika. Nesmějí to být jen řeči o míru, jen tak kecání, aby to uklidnilo arabský svět."

Reportér Julian Rush: Jak přistávala letadla, navracející se z posledního bombardování, bylo zjevné, jak nepevná je arabská podpora. Saúdští Arabové, kteří mají velké problémy s vlastními islámskými fundamentalisty, v podstatě řekli zcela otevřeně, že Tony Blair není vítán v Saúdské Arábii, kdyby tam chtěl nyní během své přítomnosti na Blízkém východě přijet. Bylo by to "nevhodné" - to byl výraz, kterého užili činitelé v Downing Street.

Britská role při vojenském úsilí je dosud jen podpůrná. 10 letadel podniklo 20 misí, buď průzkumných anebo doplňovaly útočným letadlům pohonné hmoty. Dnes se však ukázalo, že britští vojáci, kteří se účastní manévrů v Ománu, tam možná zůstanou, aby se mohli stát součástí budoucího pozemního útoku.

(...)

Známky toho, že pozemní válka se blíží, přišly ve čtvrtek z Pákistánu. Bylo potvrzeno, že jsou americké podpůrné jednotky a dopravní letadla na dvou základnách v zemi, obě jsou to příhodné zastávky pro doplňování pohonných hmot pro bojové vrtulníky, letící z letadlových lodí do Afghánistánu.

Podle zpráv v severním Afghánistánu se dále bojuje kolem strategického města Mazar i Sharif. Kdyby se ho podařilo Severní alianci ovládnout, znamenalo by to, že by se rozšířilo její území. Avšak přicházejí zprávy, že Severní aliance uzavřela dohodu, že nezaútočí na Kábul. Tomu se totiž americká koalice ze všech sil snaží zabránit, vzhledem k tomu, že Severní aliance je jen o trochu málo méně odporná než Talibán, který chce americká koalice zlikvidovat.

(...)

Kolem Kábulu dosud zahraniční vojska nezasahují, ale zdá se, že zasahují kolem města Mazar i Sharif. Konečné řešení je však dosud velmi daleko. To je chabá útěcha pro lidi, kteří utíkají před bombami.

Jon Snow ve studiu: Dál pokračují boje v severozápadním Aghánistánu, kde opoziční Severní aliance tvrdí, že ovládla důležitou zásobovací cestu mezi hlavním městem Kábulem a městem Harat na západě země. Začátkem tohoto týdne tvrdila Severní aliance, že vojáci, kteří dezertují od Talibánu, zlikvidovali jinou důležitou zásobovací cestu, která spojovala Kábul se severem. Náš reportér Gaby Rado se s námi nyní spojil videofonem ze základny Bagram v severním Afghánistánu. Vyskytuje se na místě, které je nyní tak blízko fronty, že může být osvětlen jen skromnou baterkou, protože je prý v oblasti, na kterou ze všech stran právě Talibán útočí. Gaby Rado, řekněte nám, co se děje:

Gaby Rado ve tmě, osvětlený jen jeho obličej baterkou: Došli jsme dost daleko a světlo je silně ztlumeno z důvodů, o nichž jste se zmínil. Došli jsme tak daleko, že odsud vidíme na Kábul, je odsud jen třicet kilometrů. A dnes večer byly výbuchy v Kábulu opravdu nesmírně silné. Dramatické a trvaly dlouho. Zejména asi před půl hodinou, v 19. 30 středoevropského času, viděli jsme výbuch, který trval asi šest vteřin, obrovským způsobem osvětlil oblohu.

A také samostatně, na jiném místě, východně od Kábulu, v oblasti, které se říká Hora Safia, kde má údajně Osama bin Laden základnu, tam to bylo za posledních tři čtvrtě hodiny silně zasaženo.

Boje na této frontové linii dosud nebyly příliš silné, je to asi proto, že Severní aliance se soustřeďuje prorazit na jiných frontách a o dvou z nich jste se zmiňoval, Mazar i Sharif a kolem města Heratu.

Moderátor ve studiu: Krátce, Gaby, existují nějaké známky, že by se Američané snažili koordinovat své akce se Severní aliancí? Oslabuje třeba toto bombardování postavení Talibánu před vámi?

Gaby Rado: Slyšeli jsme zprávy - nedá se to ověřit - že prý od Talibánu dezertovalo 4000 vojáků, jižně od města Mazar i Sharif. A je zajímavé, že prý provincie Gore zcela padla do opozičních rukou. Je to velká oblast mezi Kábulem a městem Herat.

(...)

Jon Snow ve studiu: V Pákistánu došlo ve čtvrtek k dalším protiamerickým protestům. Demonstranti hrozili svému vlastnímu prezidentu svatou válkou. Rozhněvaný dav napadl věznici v jihozápadním Pákistánu a pokusil se osvobodit protalibánské aktivisty, kteří jsou tam vězněni. 11 osob bylo zraněno, když na dav začali vojáci střílet. Většina Pákistánu je ale klidná. Náš asijský korespondent informuje z hlavního města Pákistánu Islamabádu, že jsou úřady rozhodnuty tvrdě potlačit veškeré nepokoje.

Ian Williams: Pokud je cílem Osamy bin Ladena a Talibánu zmobilizovat muslimský svět, vyvolat široké islámské povstání, pak je pro ně Pákistán hlavním cílem. Konaly se tady hlučné demonstrace a někdy i násilné demonstrace. Avšak zatím vládu prezidenta Musharrafa vážněji neohrozily. Vypadá nyní a vystupuje nyní sebevědoměji než kdykoliv od doby, kdy bylo zahájeno bombardování.

Od začátku bombardování o víkendu propustil celou řadu vysokých generálů, protalibánských generálů, včetně svého šéfa rozvědky a většinu svých hlavních velitelů. Také hovoří daleko tvrději vůči ortodoxním náboženským představitelům. Jeho mluvčí řekl dnes toto:

"Vláda nedopustí ztrátu životů ani škody na majetku. Přijímáme přísná opatření, aby k takovým záležitostem v budoucnosti nedocházelo."

(hlučné demonstrace) Ian Williams: Ale největší pákistánská náboženská strana dnes pohrozila, že své protesty zintenzivní. Několik tisíc lidí, většinou z kmenů, se shromáždilo u hranice s Afghánistánem a vyslechli si šéfy této strany, jak odsuzují prezidenta, že zradil Pákistán. Husejn Ahmed vyhrožoval, že pokud generál Musharraf nezruší svou podporu pro Washington, bude zbaven moci. V této chvíli se to zdá být nepravděpodobné, i když jeden bývalý šéf pákistánské rozvědky je přesvědčen, že ještě dojde k nejhoršímu.

Bývalý šéf pákistánské rozvědky: "Američané dostali Pákistán do velmi obtížné situace. Naši přátelé - pokud jsou to naši přátelé - nás zase jednou nutí, abychom se vydali po cestě, která pro nás může být katastrofální. Je to jako kdybychom se chystali spáchat kolektivně, celonárodně, sebevraždu."

Ian Williams: Klíčová zkouška přijde v pátek - budou to první páteční modlitby a první páteční protesty od zahájení bombardování. Je jasné, že generál Musharraf chce, aby bylo bombardování Afghánistánu krátké - tvrdí, že ho Američané ujistili, že tomu tak bude. Je pro něho velmi znepokojující, že prezident Bush a Tony Blair od té doby začali říkat přesný opak.

Jon Snow: To byl Ian Williams v Islamabádu. Máme nyní živě před kamerou z Westminsteru ministra zahraničních věcí Jacka Strawa. Pane ministře, nejprve k bombardování, které dnes bylo zatím nejostřejší. Už se jistě dostáváte do situaci, kdy už není v Aghánistánu příliš mnoho objektů, které by ještě bylo možno bombardovat?

Ministr zahraničí Jack Straw: To nemohu potvrdit. Je nutno přesně zhodnotit důsledky bombardování a pak bude nutno činit další rozhodnutí. Chci ale opakovat, co říkáme celý týden, že se zaměřujeme na afghánské cíle nesmírně pečlivě a že je to všechno založeno na mezinárodní právu. Postupujeme v rámci OSN. Celý svět neustále ujišťujeme, že dodržujeme mezinárodní právo, a zejména i lidi v Afghánistánu.

Moderátor: A budou se britské pozemní jednotky nyní účastnit další etapy?

Jack Straw: Slyšel jste, co říkal sir Michael Boyce, šéf britských armádních štábů. Řekl, že je to možné, ale potvrzovat to nebudu.

Moderátor: V New Yorku došlo k velmi zajímavému vývoji. Jeden saúdský princ, princ Allah Weed bin Talal, údajně muž velmi významný a důležitý, šel navštívit se starostou Guiulianim vybombardované Světové obchodní středisko a se starostou se pohádal, protože řekl na tom místě, že by americká vláda měla znovu prozkoumat svou politiku vůči Blízkému východu: naši palestinští bratři jsou nadále vyvražďováni Izraelci. Giuliani ho okamžitě opustil, ale Palestina je jádrem celého problému, vy jste se dostal do problémů [když v Íránu nedávno před návštěvou Izraele hovořil o Palestině, Izrael spěšně zrušil Strawovu schůzku s izraelským premiérem, pak ji zase obnovil, pozn. JČ], když jste začal mluvit o Palestině, ale britský premiér Blair najednou dnes večer požaduje vytvoření palestinského státu. Tak co se to děje?

Jack Straw: Nevím přesně, k čemu došlo v New Yorku. Podle toho, co jste mi vylíčil, onen saúdský pán se choval nesmírně necitlivě, ale pokud vím, tak to nepředstavuje názory saúdské královské rodiny nebo saúdské vlády. Pokud jde o Blízký východ, všichni dobře vědí, že nikdy neexistovala přímá souvislost mezi zvěrstvy z 11. září a všeobecným terorismem organizace al-Qaeda a tím, co se děje na Blízkém východě. Problémy na Blízkém východě nejsou v žádném případě omluvou za ta zvěrstva.

Avšak je pravda, že všichni také vědí, že napětí v Izraeli a na okupovaných územích má obrovský záporný vliv po celém Blízkém východě. Čím více můžeme učinit pro to, abychom zajistili efektivní mírový proces, tím lepší to bude pro všechny lidi. Ano, dostal jsem se do problémů, když jsem začal mluvit o Palestině. Snažíme se o to, aby došlo o zahájení konstruktivního mírového procesu, který uznává hluboké a absolutní právo státu Izraele na existenci a lidí v Izraeli na život v míru a v bezpečí, ale který zároveň uznává, že Palestinci musejí mít svůj stát a žít vedle Izraele v míru a v bezpečí. A to je naším cílem.

Moderátor ve studiu: Organizace OSN pro uprchlíky konstatuje, že prohrává svůj boj s časem ve snaze pomoci vlně lidí, kteří se snaží utíkat z Afghánistánu. Částečně nesou vinu, konstatuje OSN, sousední země jako Pákistán, protože neposkytly potřebnou podporu. OSN odhaduje, že asi 7,5 milionu lidí je v Afghánistánu ohroženo smrtí hladem, jak se nyní blíží zima a konec bombardování je v nedohlednu. Tristana Moore je v pákistánském městě Quetto. Tristano, vy jste dnes cestovala k hranicím, viděla jste rozsah toho uprchlického problému?

Tristana Moore: Ano, dostali jsme se až na hraniční přechod al Shamna. Situace se tam odlišovala od situace minulý týden před leteckými údery. Bylo to tam daleko chaotičtější a byla tam spousta lidí. Na to, že je tento přechod údajně oficiálně uzavřen, chodilo oběma směry mnoho lidí. Pákistánské úřady tvrdí, že ti Afghánci, kteří přicházejí do Pákistánu, mají peníze a podplácejí státní činitele, anebo že mají potřebné dokumenty. Ale existuje tedy mnoho uprchlíků, kteří se dostávají do Pákistánu i přes neoficiální hraniční přechody. Ale největším problémem, který jsme nemohli samostatně ověřit, jesou zprávy o stovkách, ne-li tisících afghánských uprchlíků, kteří jsou v zemi nikoho na druhé straně hrancie. K nim nemají přístup ani humanitární agentury OSN.

Moderátor: Humanitární organizace OSN prý o celé této krizi hovoří velmi otevřeně. Prý tam někde je 1,4 milionu lidí. Co říkají:

Tristana Moore: Ano, tak to je, Jone. Během posledních dvou hodin vydaly humanitární organizace OSN dosud nejdůraznější prohlášení. Vyjadřují v něm své rostoucí znepokojení a frustraci nad nejrůznějšími překážkami, které jim brání připravit se na vlnu uprchlíků. Hovoří o nesmírně byrokracii a bezpečnostních opatřeních v Pákistánu, které činitelům OSN v podstatě znemožňují fungovat. Jeden humanitární činitel mi dnes řekl, že jim trvalo pět hodin dostat se z hotelu a proniknout do své kanceléře zde v Quettu, která je jen deset minut od hotelu. Jsou tady velmi silná bezpečnostní opatření, v pondělí se úřady OSN a UNICEFU staly terčem útoků. Humanitární organizace nyní říkají zcela otevřeně, že v bitvě zachránit ty lidi v Afghánistánu prohrávají. Jestliže zítra přijde do Pákistánu řekněme 200 000 uprchlíků, nebudou jim schopny pomoci.

(...)

                 
Obsah vydání       12. 10. 2001
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
12. 10. 2001 Zlikviduje navrhovaná novela azylového zákona v ČR azylové právo? Pavel  Kelly-Tychtl
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
12. 10. 2001 Praktikujeme svobodu projevu
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?
12. 10. 2001 Závažné omezení práva na svobodu projevu v USA Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Ať žijí Vánoce, svoboda a mír! Jan  Paul
12. 10. 2001 Koncert na Staroměstském náměstí skončil bez incidentů Tomáš  Pecina
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září
12. 10. 2001 British racist filter at Prague Airport
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Cigareta v klidu Martin  Škapík
6. 10. 2001 Majid Majed má opět problémy s cizineckou policií Tomáš  Pecina
8. 10. 2001 Kdy se zbavíme švejkoviny? Jan  Čulík
7. 10. 2001 Držte hubu, Čulíku II. Tomáš  Pecina, Štěpán  Kotrba, Jan  Čulík
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 Jsem pro svobodu projevu Radek  Vrajik
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina
11. 10. 2001 Jak se dostat ke starším vydáním Tomáš  Pecina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"   
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září   
12. 10. 2001 Dejte mi pokoj s humanisty Jan  Bím
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
12. 10. 2001 Měli by muslimové vyhlásit svatou válku proti bin Ladenovi?   
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu   
12. 10. 2001 Praktikujeme svobodu projevu   
11. 10. 2001 Česká média vyvolávají u lidí bigotní, hysterické, tupé reakce Jan  Čulík
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
11. 10. 2001 Obdivujete bin Ladena?   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost   
11. 10. 2001 Pokud budou Spojené státy pokračovat s leteckými údery, dojde k dalším atentátům v Americe   
11. 10. 2001 Američané bojují nyní s bin Ladenem o to, kdo vyhraje propagandistickou válku   
11. 10. 2001 Útlak v Afghánistánu: lidé se nesmějí ani zastavit na ulici   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu   
11. 10. 2001 Útok z 11. září byl reakcí na nespravedlnost   

Arabské listy - názory na svět islámu RSS 2.0      Historie >
12. 10. 2001 Britská vláda požaduje v souvislosti s Afghánistánem zahájení palestinského mírového procesu