12. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 11. 2001

Proč pořád Guardian?

Někteří diskutéři na zdejších fórech se pozastavují nad tím, že Britské listy tak často citují list Guardian, a vyvozují z toho určitou politickou afinitu šéfredaktora BL s tímto listem. Nic by nemohlo být dále od pravdy.

Probírám svědomitě skoro každý den veškerý seriózní britský tisk, stejně jak, jako jsem to činil léta (v první polovině devadesátých let) jako spolupracovník českého vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa (Radio Free Europe). Občasným naivnějším levicovým úletům v deníku Guardian se vyhýbám, stejně jako hloupým "konzervativním" úletům v deníku Daily Telegraph (obhajoba šlechtického stavu či honů na lišku) či mediální manipulaci v Murdochově deníku The Times (útočí na veřejnoprávní BBC, zejména na čtyřiadvacetihodinové zpravodajské okruhy BBC News a BBC World, protože přímo konkurují jeho ne tak dobrým Sky News). Potíž je, že nakonec většinou skončím u deníku Guardian nikoliv v důsledku jeho "levicového" zaměření, ale proto, že přináší co do počtu rekordně největší množství nových a samostatně zjištěných informací. Nemusíte věřit mně, zkontrolujte si to na různých mezinárodních zpravodajských internetových portálech, které k daným tématům shromažďují globálně nejnovější informace. Celosvětově bývá Guardian nejcitovanější. Konec konců si povšimněte, že i ČTK většinou cituje z britských deníků nejčastěji Guardian, jde-li o něco nového. (Jiná věc je, že se "šokujícím", do propagandistického rámce vydýchaného českého prostředí nezapadajícím informacím česká média vždycky dost dlouho vyhýbají, publikují je často až po několik dnech, a to v co nejeufemističtější a vůči mocným co nejúslužnější verzi.)

List Guardian nemá žádného soukromého majitele: od třicátých let dvacátého století ho financuje nezávislá nadace, kterou založil jeden tehdejší významný britský novinář, usilující o dlouhodobé zajištění listu, prosazujícího svobodu projevu. Mediální koncern listu Guardian (vlastní též nyní týdeník Observer a některé další publikace) řídí správní rada, v jejímž čele zasedá hlavní komentátor listu Hugo Young. Deník je v nesmírně výhodné situaci pro publikaci investigativních informací globálního významu. Nikdo ho necenzuruje. Má ovšem své priority i své chyby. Jeho zpravodajství ze zemí středovýchodní Evropy je většinou velmi chabé a nedostatečné - jako snad všechna britská média, ani Guardian se dost dobře neorientuje ve střední a východní Evropě.

Jaké jsou klady a zápory seriózních britských médií? Nejvýznamnější a nejnezávislejší informace přinášejí britská média asi v tomto sledu: Guardian, rozhlas BBC, Channel Four, televize BBC, deník Independent, komerční televize ITV.

Independent má několik dobrých komentátorů a reportérů, mezi jinými Roberta Fiska z Blízkého východu, avšak nemá tak rozsáhlé finanční zdroje jako Guardian. Deník Times zdiskreditovalo, že ho vlastní mediální magnát Rupert Murdoch. Protože podniká Murdoch v Číně, deník Times například potlačoval informace o tom, jak čínská komunistická vláda pronásleduje disidenty - Murdoch se obával, aby Peking nezrušil jeho čínskou satelitní televizi. Přesto však i Timesy mají inteligentní komentátory - mezi ně patří například Simon Jenkins a Anthony Howard. Konzervativní Daily Telegraph se vyznačuje systematickou pozorností k novým vědeckým, lékařským a technickým objevům. Hospodářský deník Financial Times má velmi dobré kulturní stránky a systematicky publikuje důležité texty z oboru informační technologie a globalizace. (Jak je možné, že Václav Klaus, který snad musel FT pravidelně jako premiér sledovat, měl tak dlouho tak chabé povědomí např. o internetu. Asi ty velmi dobré články o informační technologii ve Financial Times přeskakoval.)

Znovu zdůrazňuji tedy: absolutně mi nejde o politickou linii. Každá ideologie a tvrdošíjně sledovaná politická linie, ať "napravo" či "nalevo" je mi směšná: zajímají mě nové myšlenky a neotřelé, provokativní přístupy. V tomto ohledu vítězí rozhlas BBC (Radio 4) a Guardian. Takže se především s odkazy na tyto zdroje budete zřejmě v Britských listech, pokud jde o mezinárodní tématiku, setkávat i nadále.

                 
Obsah vydání       12. 11. 2001
9. 11. 2001 Jak jsem podal vysvětlení aneb Rukověť odbojného občana Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Stížnost na pražský magistrát: Neumožnili jste mi podat vysvětlení Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 BIS získala přístup k datům ze sčítání lidu Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 V Americe havarovalo letadlo
12. 11. 2001 Severní aliance "dobyla města Heratu"
12. 11. 2001 Rozhovor s Osamou bin Ladenem: "Muslimové mají právo útočit na Ameriku"
12. 11. 2001 Bin Laden se vysmívá Západu: "Jsem připraven zemřít"
9. 11. 2001 Britské listy vyloučeny ze semináře BIS Tomáš  Pecina
9. 11. 2001 Kritika semináře BIS je útokem na akademickou svobodu Tomáš  Kovařík
9. 11. 2001 BIS: Jiný příběh Tomáš  Pecina
12. 11. 2001 Přijdeme ve čtvrtek na "seminář" BIS na Karlově univerzitě zas Štěpán  Kotrba
12. 11. 2001 New York Times brání občanské svobody
12. 11. 2001 New York Times protestoval proti omezování občanských svobod v USA
9. 11. 2001 Případ Madse Traerupa překvapivě vrácen k obvodnímu soudu Tomáš  Pecina
11. 11. 2001 Společnost CME: Železný porušil příkaz RRTV nemluvit v TV Nova o svých sporech
12. 11. 2001 Otevřený dopis: Vystupujme energicky proti kouření Martin  Škapík
12. 11. 2001 SVU Sponsors President Masaryk Statue in Washington
12. 11. 2001 Proč pořád Guardian? Jan  Čulík
9. 11. 2001 Cizinecká policie: Žádáme o vyjádření iráckou ambasádu Tomáš  Pecina