3. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2001

Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?

V patriarchální balkánské společnosti v Kosovu se západní instituce pokusily zlidštit tamější politiku zavedením kvót pro ženy ve volbách. Jaké to mělo důsledky shrnuje tato reportáž rozhlasu BBC

Výňatek z pořadu rozhlasu BBC "Women's Hour" z pátku 30.11.

Moderátorka: Fatima Galani v první části našeho dnešního pořadu hovořila o politickém zastoupení pro ženy v Afghánistánu a také o tom, že ona sama, i když nepříliš nadšeně, podporuje v krátkodobé perspektivě myšlenku kvót pro ženy v politickém životě. Je to řešení, které bylo uplatněno i v jiných zemích, kde se úřady pokusily přivést po válečném konfliktu více žen do politického života. V Bosně a v Kosovu, nařídilo mezinárodní společenství, aby v poválečných volbách dostaly ženy v politickém životě určité, předem dané kvóty. Ale jak úspěšné to bylo, učinit účast žen v politické reprezentaci povinnou? Nick Wood hovořil s kandidátkou pro parlamentní volby v Kosovu, které se tam konaly letos v listopadu.

Žena z Kosova:V této chvíli připravuje moje žena pořad pro děti...

Reportér: ... (nesrozumitelné kosovské jméno) žena pracuje v místním veřejnoprávním rozhlase. Připravuje pořady pro ženy a pro děti a doufá, že se jí podaří stát se poslankyní v novém kosovském parlamentu. Je to myšlenka, která ji napadla teprve před několika měsíci.

Žena z Kosova: Nikdy jsem moc nepřemýšlela o politice ani o tom, stát se politikem, ale je pravda, že celý život usiluju o rovnost pohlaví. Tím nemyslím, že by měla být rovná na papíře. Žena by neměla mít povinnost stát se mužem. Ženy a muži by měli mít rovnost příležitostí při zaměstnání.

Reportér: Konečné výsledky voleb oznámila správa OSN o minulém víkendu. Flora zjistí do 10. prosince, zda získala parlamentní křeslo. Je jasné, že ženy zaplní méně než třetinu poslanecké sněmovny, poté, co volební předpisy donutily politické strany, aby nechaly kandidovat ženu pro každé třetí parlamentní křeslo. Kvóty tady zavedla Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, ve snaze, jak uvedla, umožnit proniknout ženám do politiky ve společnosti, jíž dominují muži.

Dan Everts: No, toto je společnost, které zcela dominuje mužsko-šovinistická politika. Ta tady způsobila naprostou katastrofu.

Reportér: Dan Everts, velvyslanec OBSE v Kosovu, vysvětluje, že systém kvót pro ženy tady byl zaveden poté, co se ukázal jako úspěšný systém kvót pro ženy v místní policii.

Dan Everts: To vyvolalo obrovský rozdíl v celé atmosféře, v celém duchu zdejší policie. Také z hlediska spolupráce mezi jednotlivými etniky v policii. Takže když jsem byl svědkem, jak pozitivně zapůsobil příchod žen do policie, rozhodl jsem se, že musíme něco podobného dokázat i v politice. A je docela dobře možné, že tohle je úplně nejdůležitější opatření, které jsme tady v Kosovu zavedli.

Reportér: Stoupenci tohoto projektu, jako například Scott Bates z americké nadace National Democratic Institute, konstatují, že z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že lidé kvóty pro ženy podporují. Přiznává, že v některých částech společnosti je stále ještě velký odpor vůči kvótám, je přesvědčen, že rostoucí počet žen v politice pomáhá zrychlit demokratické reformy.

Scott Bates: O tom není pochyb. Zejména na venkově, kde jsou tradiční role velmi silné. Při našich kurzech pro politické strany silně zdůrazňujeme roli mladých lidí a žen. Protože to jsou osoby, které jsou otevřenější vůči západním demokratickým myšlenkám, a jakmile jednou dostanou šanci, mají úspěch. A během doby si povšimnete, v malé skupině, že jsou akceptováni. Ale chvíli to trvá a musíme být trpěliví.

Reportér: Nemusíte jít daleko, abyste našli kritiku nového systému. Noviny - například v tomto kiosku - tisknou redakční komentáře, které jsou otevřeně nepřátelské tomuto pojetí politiky. V těchto novinách se píše: "Budoucnosti Kosova je vnucován ženský názor." Avšak na rozdíl od novin, politické strany se snaží, aby bylo vidět, že plní požadavky mezinárodního společenství.

(volební televizní reklamy na politické strany) Reportér: Ženy a mládež vystupovaly velmi často v politických vysíláních jednotlivých politických stran. Druhá největší politická strana v Kosovu, PDK, umožnila, aby žena kandidovala na funkci prezidenta. Možná je to známka, že ženy dostanou v zemi významnou roli. Ale možná taky ne.

Tato žena vede organizaci, která pomáhá ženám, aby se staly hospodářsky nezávislé. Pořádají kurzy, které učí ženy číst a psát. Také povzbuzují ženy, aby řídily auto a vedly své vlastní podniky. Silně nesouhlasí se systémem kvót pro ženy a zdůrazňuje, že se do stranických postů dostávají poslušné ženy - jmenují je tam politické strany, které by za normálních okolností nic takového neudělaly.

"Nevěřím na těchto třicet procent, které nutí ženy, aby se účastnily politiky. Myslím, že ženy by samy měly být nezávislé a svobodné a samy usilovat o tohle. Politické strany používají žen jen jako dekorace. Zdobí jimi své zasedací síně. Na názor se jich neptají.

Reportér: Důkaz, že ženy nejsou brány vážně, je vidět na loňských komunálních volbách,kdy se politické strany silně snažily obejít předpis o kvótách pro ženy. Scott Bates vysvětluje:

Scott Bates: Ženy byly zvoleny a pak odstoupily. Prostě jen dočasně držely místo pro své strany. Konec konců, na stranické kandidátce určuje, kdo má kde být, politická strana. Tentokrát není dovoleno, aby ženy odstoupily, a pokud odstoupí, budou nahrazeny ženou, to je nový předpis, který zavedla OSN.

Reportér: Letos systém jak se zdá fungoval. Namísto aby ženy obsadily jen osm procent křesel, obsadily 28 procent křesel. Navzdory zvýšenému počtu žen v politice s tím není mnoho zkušených žen-političek spokojeno. Argumentují, že ženy mohou v politice soupeřit úspěšně bez pomoci OSN a už to také dokázaly.

žena politička: Například v roce 1999 měl náš parlament v Kosovu 111 členů a z nich bylo 18 žen. To není malý počet. To je asi 17 procent.

Reportér: Navzdory veškeré kritice si však některé ženy myslí, že OSN měla pravdu, když kvóty pro ženy zavedly:

žena - politička: Nesouhlasím s těmi, kdo tvrdí, že to parlament oslabí. Ukážeme do konce tohoto mandátu, že toto procento bylo realistické a že jsme si to zasloužily.

                 
Obsah vydání       3. 12. 2001
1. 12. 2001 K masakru v afghánské pevnosti vedla série vážných chyb
3. 12. 2001 Pevnost peklo
3. 12. 2001 BBC o tom, jak CIA podporuje po světě terorismus
3. 12. 2001 Mezi bojovníky z Talibánu byl dvacetiletý Američan
3. 12. 2001 Američané připravují útok proti Iráku
3. 12. 2001 My Lai v Afghánistánu
3. 12. 2001 Deformovaná justice: Válka a americká ústava
3. 12. 2001 Lidská práva: v USA znovu zavřeli člověka, jehož shledal soud nevinným
3. 12. 2001 Policie smí v ČR číst lidem e-maily, provideři se chlubí spoluprací s policií Jiří  Mašek
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
3. 12. 2001 Vlna atentátů v Izraeli a BBC kontra MFD: objektivita kontra lichocení mocným
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?
3. 12. 2001 Antifašistická demonstrace v Praze Štěpán  Kotrba
2. 12. 2001 Je skutečné nutné definovat lidi etnicky? Jan  Čulík, Vladimír  Bernard
3. 12. 2001 Vachalovskému a Bokovi dávám v mnohém za pravdu
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů
3. 12. 2001 O roli BBC a sdělovacích prostředků v demokracii obecně Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2001 Postavení žen v Afghánistánu je strašlivé   
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?   
30. 11. 2001 O lidskosti: "Proč jste ji nechal žít?"   
22. 11. 2001 Temné stránky evropského rozumu Przemyslaw  Wielgosz
6. 11. 2001 O rozdílu mezi vědou a vírou Jiří  Karas
8. 10. 2001 Strč pánbíčkářovi prst a utrhne ti celou ruku Petr  Gočev
5. 10. 2001 Kdo je nekonzistentní? Linda  Sokačová

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2001 Podařilo se v Bosně a v Kosovu dát větší politickou moc ženám?   
29. 10. 2001 Rozporné signály o cílech této války