7. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 12. 2001

Jak se bránit proti šílencům II.

Zde jsou odpovědi, ne zrovna univerzální, ale za to jsou autentické a slovansky obšírné , na otázky JČ v BL :

Poznámka JC: Otázka stoji jasně:

Mají mít právo státní služebníci v demokracii, placeni z dani, porušovat v zajmu zahraniční politiky demokratického státu lidská práva?

JF : Ne, nemají, ale běžně si je berou. Jestlipak to nebude tím, že chrání nejen zájmy své země, vlády, ale také zájmy své ? Jestlipak to nebude tím, že lidé nejsou schopni naplnit idealistické poučky na 100 % ? Jestlipak to není tím, že lidé se snaží jen blížit k ideálu a někdy na to hold nestačí ? Jestlipak to není tím, že ne všichni lidé myslí, tak jako průměrný obyvatel této planety ( = zasít,orat, sklidit, zasít, orat, sklidit?)

Víte pane Čulíku, myslím si, že lidé od pradávna nežijí dle pouček , totiž kdyby tak žili stačila by jim Bible. Podívejme se do běžné advokátní kanceláře a zjistíme hned kolik paragrafů lidé vymysleli, aby se jim prý "žilo lépe a radostněji." To jsou ty zákony o kterých mluvíte pane Čulíku, že se mají dodržovat ? Máte pravdu, měly by, jenže nedodržují.Také proto a nejenom proto v Česku a všude na světě jsou právníci nejbohatší lidé.

Samozřejmě boj za lidská práva je správný, to nepopírám, jen mne napadla další otázka? Totiž, stojím já na správné straně barikády ? Kdo mi zaručí , že mám informace správné a úplné ? Domnívám se, že maximální informace mohu mít pouze o svých sousedech v baráku od vedle.Rozhodně však popírám,že bych byla vševěd , který si na základě různých informací z medií vyšroubuje pravdu. A tak si zachovávám, s prominutím, také odstup co se týká mezinárodní politiky.

Otázka JC :

Smí státní úředník demokratického státu (zde agent guatemalské rozvědky, clen CIA) byt v zajmu získáváni důležitých informaci i člověk, který mučí lidi a shazuje je do moře z helikoptéry?

JF

Nesmí. Ale zase mne napadla taková kacířská otázka. Nesnažíme se dělat lidi lepší než jsou ? Není hloupost jít na lumpa čistými a férovými prostředky ?( ty do mě kamenem já chlebem ?)Já jsem četla jednu studii,kde se mluvilo o tom, že kriminalista, má v podstatě dvě možnosti, buď zločin vypátrat, nebo zločin páchat. A tak nějak podobně to bude i s agenty, mají velmi blízko ke zločinům, a tito zločinci vás rozhodně nevyzvou týden předem na spravedlivý souboj do lesa.

Otázka JC :

Jste ochotni jako občané demokratického státu platit ze své kapsy jako státního úředníka vraha, protože se tak státu dostane informaci, které by možná jinak neměl?

JF :

Na takto sugestivně kladenou otázku nelze odpovědět než tak, jak si přejete, pane Čulíku.

Samozřejmě, že nechci platit ze svých daní žádného vraha. Ale na druhou stranu musím přiznat, že placení kohokoliv mi dělá potíže, zvláště pak, když se jedná o české úředníky. Lidé se opravdu chovali a chovají dle rčení : účel světí prostředky. A vy to teď chcete měnit ? Dobrá, ale kým nahradíte toho informátora, pokud je tak důležitý pro bezpečnost státu ? Ruku na srdce, nikdo z nás neví, co se s takovým člověkem stane po tom, až jeho služby nikdo nepotřebuje, zkuste si pustit fantazii na špacír, možná vás něco napadne..

Otázka JC :

Jinými slovy, je tomu jako s těmi Romy: jsme ochotni v rámci vlastního prospěchu uvalit břemeno na jiné? Zakážeme Rómům cestovat do Londýna, protože jinak bych všichni Češi museli učinit obět, žádat o britské vízum - ať to tedy raději odnesou za nás Rómové.

JF

Nevím jak by Britové tu selekci chtěli dělat. To by Romy, kteří se přesto hlásí k českému občanství, pustili a ty co jsou čistokrevní, by nechali na letišti ? Myslím, že na svobodě je nejlepší ta možnost pohybu. Můj názor je , že svobodný člověk se projevuje také tím,že neupírá svobodu druhému.

Pokud by však Britům dělalo potíže žít s Romy, měli by si to přiznat.

Otázka JC

Má demokratická společnost právo na informace, i když to může stát životy nevinných lidi jinde? Je oprávněné pro to, aby byly zachráněny životy nevinných lidi v jedné zemi, obětovat životy nevinných lidi v jiné zemi?

JF

Toto je otázka, na kterou vám žádný, k sobě spravedlivý, člověk nedá 100% vyhraněnou odpověď? Nelze přece předjímat situace. Myslím si, že v zásadě nemá právo nikdo vykupovat životy nevinných tak,že obětuje jiné nevinné. Budu-li ale opravdu k sobě upřímná a připustím situaci, kdy by někdo sáhl na mé dítě, mou rodinu, mé přátele, pak takové mínění by šlo zřejmě stranou? Uvědomme si,že svět je v permanentní válce od pradávna, skryta forma války je vyzvědačství. Uvědomme si, že na řešení takových otázek nejsme dost citově vyspělí.

Malý příklad : četla jsem v jednom takovém příspěvku na českém internetovém kolbišti, že by teroristům odpustil, aby se nepřililo oleje do ohně,že budou zmírat nevinní atd. Já jsem tenkrát odepsala v duchu : "ty jim ale nemáš co odpouštět. Tobě matku,ani syna a ani dceru nikdo v tom mrakodrapu nezabil." A z toho plyne i můj názor,já přece nemohu odpustit,já nemohu soudit, já nemám totiž co. Já se mohu jen dívat a modlit se, aby totéž nepotkalo mé milované. Já mohu jen mít názor, ale to je asi tak vše.

JC

Na tu otázku si musíte odpovědět sami. Ten pořad byl od toho, aby tu otázku nastolil a vyvolal diskusi.

Je to otázka vašeho vlastního svědomí, ale do něho vám nikdo sahat nebude.

JF

Svědomí občas chybí všem lidem. Každý z nás občas jedná proti duchu vlastního svědomí. Malé podrazy čekám u malých, velké u velkých a mocných. Ale to nikoho, ani ty malé a ani ty velké, samozřejmě a s určitostí neomlouvá.

                 
Obsah vydání       7. 12. 2001
7. 12. 2001 Policie zatkla a obvinila reportéra Britských listů Tomáše Pecinu Jan  Čulík
9. 12. 2001 Tomáš Pecina navrhuje vyšetřovateli důkazy na svou obhajobu Tomáš  Pecina
7. 12. 2001 České televizi: nebudu odpovídat reportérce, zaujaté ve prospěch Policie ČR Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Protestuji proti šikanování Tomáše Peciny, i když jeho psaní někdy nemohu snést Petr  Štěpánek
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Harvardský Holding: Příliš mnoho důstojníků Radek  Mokrý
7. 12. 2001 Bude šéf Talibánu propuštěn na svobodu?
7. 12. 2001 Dvě války v přímém přenosu
7. 12. 2001 Srovnání: Guardian versus Lidové noviny Luboš  Kreč
7. 12. 2001 Mikulášské provolání k národům Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Poděkovali si, ale neodešli Štěpán  Kotrba
7. 12. 2001 Choďte s mikulášskou nadílkou, dostanete baseballovou pálkou Tomáš  Nejedlík
7. 12. 2001 České televizi: Bill Gates není duchovním otcem internetu Ondřej  Světlík
7. 12. 2001 Dementi Pavel  Barák
6. 12. 2001 Jak se bránit proti šílencům II. Jarmila  Frgalová
7. 12. 2001 Drda přehlasován - integrovaný registr znečišťování prošel druhým čtením
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje
5. 12. 2001 Má mít CIA právo používat špinavé metody?
5. 12. 2001 Ivana Odarčenková: Potvrzuji pokutu "za zpupnost"! Tomáš  Pecina
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů