7. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 5. 2003
Pane Paule, tentokrát jste udeřil hodně hluboko pod pás, viz ZDE. Úplně stejně to vůči Fištejnovi nedávno provedl známý zelený bolševik Jakub Patočka. Ale s tímto ... (nenapadá mě bohužel slušné pojmenování) byste snad nechtěl být porovnáván.

Dovolte několik dotazů. Věnoval jste už někdy svou ctěnou břitce kritickou pozornost jakékoli podobné reklamní tiskovině jakou je "Pohoda pojištěnce" (a že jich u nás vychází "neurekom" s obsahem převážně lehce zaměnitelným)? Vyjadřujete se stejně pohrdlivě o nejrůznějších Josefech Novácích, kteří tyto časopísky tvoří?

Pokud je odpovědí na předchozí dotazy ne, pak se ptám, proč Vám v tomto případě vadí Fištejn a Lustig tak, že cítíte potřebu veřejné denunciace a povýšeneckého moralizování?

Ano, zajisté to dělají pro peníze. Lustig kromě peněz možná pro zábavu, Fištejn zřejmě z existenčních důvodů. No a co???!!! Nehraje si na umění, svědomí národa či strážce veřejného blaha. Dělá P.R. nebo reklamu a nijak to nemaskuje. Na tom není nic k pohrdání, to je řemeslo jako každé jiné.

Sloupek

Díky za článek, ZDE, zaplaťpámbu,

že někdo konečně i v médiích uvádí další položky nákladů na bydlení, protože to je podle mě větší problém než výše samotného nájemného. Pro příklad uvádím, že za byt 3+1 na Smíchově platíme cca 2300 nájemné, k tomu za 4 osoby služby 2700 a jen měsíční poplatky za elektřinu např. v zimních měsících jsou 3500.

A když pracujete v knihovně (8000 čistého) a manžel je v invalidním důchodu a máte dvě děti, je to na mašli.

A podobných, jako jsme my, je v našem domě se soukromým majitelem většina. Vůbec je zvláštní, že podle většiny článků pracují v Praze jen mladí, manažeři, byznysmeni a podobně, kteří mají nadstandartní platy.

Statistiky, které uvádějí platy v Praze, jsou podle mě zavádějící, když jeden slušně zaplacený manažer nadělá paseku mezi spoustou knihovnic, prodavaček, zdravotníků, historiků atd., kteří pak teoreticky vydělávají tolik peněz, že nejistě srovnávají statistiky se svou výplatní páskou a nevěří vlastním očím. Vždyť tu žije většina normálních, nijak bohatých lidí, tak proč se pořád mluví jen o úzké vrstvě?

(Z Fóra BL, reakce na článek Radka Mokrého viz ZDE)

8. 5. 2003
Americkou televizní stanici Fox News vyšetřuje britská Komise pro nezávislé (tj. komerční) televizní vysílání kvůli podezření, že šíří zaujaté zpravodajství.

Televizní stanice Fox News, kterou vlastní magnát Rupert Murdoch (mezinárodní Vladimír Železný) a jejíž nekriticky probushovský nacionalistický postoj během angloamerického útoku na Irák vyvolal vůči ní ostrou kritiku, ale přinesl ji komerční úspěch, je k dispozici v Británii na digitálním satelitu.

Britská Komise pro nezávislé televizní vysílání v současnosti zkoumá jednotlivé stížnosti devíti britských televizních diváků, podle nichž není zpravodajství Fox News nestranné.

Pokud Komise dospěje k názoru, že Fox News porušuje přepisy Independent Television Commission, podle nichž musí zachovávat televizní zpravodajství "přijímané zásady nestrannosti", bylo by šíření signálu této televizní stanice v Británii zakázáno.

7. 5. 2003
Na globalizaci je krásné to, že je schopna osvobodit lidi od tyranie zeměpisu. Jen to, že se někdo narodil ve Francii, neznamená, že může doufat, že bude mluvit jen francouzsky, jíst francouzské jídlo, číst francouzské knihy, navštěvovat muzea ve Francii, a tak dál. Francouz - nebo Američan, nebo kdokoliv - může jet na dovolenou do Španělska anebo na Floridu, jíst suši nebo špagety, pít koka kolu anebo chilské víno, dívat se na komerční film z Hollywoodu anebo na Almodóvara, poslouchat bhangru nebo rap, dělat jógu anebo kickbox, číst časopis Elle anebo The Economist a mít přátele po celém světě. To, že máme stále větší svobodu volit si své kulturní zážitky, náš život nesmírně obohacuje. Globalizace nejen zvětšuje individuální svobodu, ale také oživuje kultury a kulturní artefakty prostřednictvím zahraničních vlivů.

Philippe Legrain argumentuje v časopise Chronicle of Higher Education, že globalizace je přínosem pro nás pro všechny. Autor je hlavní ekonom organizace Britain in Europe, která usiluje o to, aby Británie přijala euro, pracoval také jako poradce pro Světovou organizaci pro obchod a jako hospodářský analytik pro týdeník Economist. Je autorem knihy Open World: The Truth About Globalisation, Abacus 2002.

Kompletní článek v angličtině ZDE
7. 5. 2003
Analýza českých médií mezi 1. únorem a 3. dubnem 2003 ve vztahu k cizincům žijícím v České republice.

Tentokrát jsem pro sdružení "Slovo 21" provedl zběžnou analýzu, na hloubkovou bych potřeboval více času, pevnější nervy a lepší žaludek. V informování českých médií o cizincích, uprchlících a žadatelích o azyl se totiž od posledně sledovaného období příliš nezměnilo. Naprostá většina článků a televizních či rozhlasových zpráv vyznívá negativně, tedy v neprospěch cizinců. Nezměnil se ani způsob informování, který často vyznívá buď přímo xenofobně, nebo ke xenofobním pocitům českých občanů přispívá. Mírně se zlepšilo informování o životě a národních či náboženských zvyklostech cizinců žijících v ČR, v procentuálním vyjádření to však nehraje roli, protože prudce stoupl celkový počet článků o cizinecké a příbuzné problematice.

Původně vyšlo na serveru www.vulgo.org ZDE
7. 5. 2003

Známý britský karikaturista Steve Bell reaguje touto kresbou ZDE na zprávu, že levicový poslanec labouristické strany George Galloway (na obrázku v šatech Karkulky) byl z Blairovy strany suspendován a jsou vyšetřovány jeho kritické postoje vůči útoku na Irák.'Vedení Labouristické strany Gallowaye vyšetřuje za jeho výroky v jedné arabské televizní stanici, kdy řekl, že Bush a Blair jsou "vlci". Galloway varoval, že jestliže bude z Labouristické strany vyloučen, bude ve svém volebním okrsku kandidovat jako nezávislý kandidát proti Labouristické straně. Někteří jeho stoupenci na Gallowaye naléhají, aby z Labouristické strany odešel a vstoupil do jiné strany, avšak on konstatoval: "Mám obrovskou podporu pro své názory a pro svůj přístup k politice, ještě daleko větší počet lidí s nimi nesouhlasí, avšak požadují, abych měl právo své názory vyslovit., Proto budu usilovně bojovat uvnitř Labouristické strany."

Konzervativní deník Daily Telegraph údajně našel na bagdádském ministerstvu vnitra dokumenty, z nichž by mělo vyplývat, že Gallowayova charitativní organizace pro pomoc iráckým dětem proti západnímu embargu či on sám osobně dostal peníze od vlády Saddáma Husajna; Galloway se proti tomuto nařčení energicky brání a argumentuje, že prý jde o pokusy ho zdiskreditovat jako ostrého odpůrce angloamerické války proti Iráku. Zdá se, že s tímto Gallowayovým postojem souhlasí i britský karikaturista. Potrtrét George Bushe v posteli jako vlka-babičky-opičáka je nenapodobitelný. V ČR, v "zemi svobody projevu", by možná vedla publikace takovéhoto kresleného komentáře k trestnímu stíhání karikaturisty... :) (Třeba kdyby šlo o karikaturu někdejšího prezidenta Václava Havla.) Nebo ne?

O Gallowayově "skandálu" ohledně údajného financování jeho charitativní organizace či jeho samotného od Saddáma Husajna BL
další články v BL o Gallowayovi a rebelech v Labouristické straně BL BL

7. 5. 2003

Plány na multinacionální stabilizační jednotky v Iráku byly v úterý zpochybněny, když Polsko, které má vyslat větší počet jednotek, trvalo na tom, že multinacionální armáda musí mít mandát OSN. Tento požadavek vrhá stín na jednání, které se má konat ve čtvrtek v Londýně a v jehož rámci měly jednotlivé státy přislíbit, kolik vojáků který z nich vyšle do zóny, kterou v Iráku ovládají Britové.

Polský ministr zahraničí Wlodzimierz Cimoszewicz informoval o tomto postoji polské vlády ve Washingtonu po rozhovorech s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem. Americká vláda připravuje podrobnou rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN, ohledně rozdělení odpovědnosti pro správu poválečného Iráku, ale očekává se, že se proti ní ostře postaví Francie, Rusko a Čína.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
7. 5. 2003
Americké úsilí vnutit Iráku nové vládce je stále grotesknější, píše zpravodaj listu Guardian. Americká vojska vyvolala v některých městech demonstrace tím, že do jejich správy vnutila činitele z režimu Saddáma Husajna, v jiných městech odmítli Američané novou protisaddámovskou administrativu, která má místní podporu.
Kompletní článek - v angličtině ZDE

Pozn. red: Z technických důvodů ve středu chyběla na tomto místě většina tohoto článku. Opraveno.

7. 5. 2003
Se zájmem v novinách pročítám občasné stesky nad nelidskou regulací nájemného a připadám si jako schizofrenik. Jsem totiž proti deregulaci a zároveň pro její zrušení.
7. 5. 2003
Vylezl jsem z domečku, kde spím, když jsme na chalupě. Bylo už po poledni. Po modrém nebi pluly obrovské ostrovy bachratých mraků, ale mezi nimi bylo dost místa na teple svítící jarní slunce. Ospale jsem se rozhlédl po celé svěžesti jara a všeho toho, co tu máme. Všude ticho.
Stanislav A. Auský, Vojska generála Vlasova v Čechách: Kniha o nepochopení a zradě
8. 5. 2003
s využitím archivu redakce

Stanislav A. Auský, Vojska generála Vlasova v Čechách: Kniha o nepochopení a zradě. 68 Publishers, Toronto, 1980, ISBN 0-88781-088-8, 288 stran, další vydání Vyšehrad, Praha, 1992 a 1996 - ISBN 80-7021-096-6 ZDE

Kdo si nepamatuje svou minulost,
je nucen ji znovu prožít


George Santayana

 

Připomínáme-li konec druhé světové války v Československu, neměli bychom zapomínat na roli vlasovců, kteří zasáhli v květnu 1945 do pražského povstání a někeří historici o nich tvrdí, že zachránili Prahu. Velmi zajímavou knížku vydal v roce 1980 v torontském nakladatelství 68 Publishers Stanislav Auský. Mapuje v ní vznik, historii a konec "Ruské osvobozenecké armády" generála Vlasova. Byla to armáda, která vznikla během druhé světové války ze zajatců a zběhů z Rudé armády: podle Auského to byli to lidé, kteří chtěli bojovat proti Stalinově diktatuře, avšak neztotožňovali se s nacismem.

Němečtí nacisté dovolili, aby se Vlasovova armáda utvořila, avšak nikdy jí nedůvěřovali a dlouho ji ani nevyzbrojovali (po značnou dobu směli vlasovci cvičit pouze s dřevěnými zbraněmi).

Němečtí nacisté dovolili vlasovcům, aby byli vyzbrojeni, pouze, když se začala dostávat německá armáda ke konci války do úzkých. V květnu 1945 se vlasovci octli na území Protektorátu a do bojů zasáhli mimo potyček na Lounsku výrazněji jen jedenkrát - na straně pražského povstání proti německým okupantům, na pomoc Pražanům - v době, kdy americká vojska stála u Plzně a odmítala přijít Praze na pomoc.

9. 5. 1945 - Národní třída, Praha
8. 5. 2003
z archivu vybral Štěpán Kotrba

Osvobození Československa nebylo jen záležitostí vojenských operací spojenců, nýbrž i předmětem politického zájmu velmocí.

Postupně, jak spojenci v boji proti Hitlerovi získávali převahu a osvobozovali jednu část Evropy za druhou, začaly se rodit plány a úvahy o poválečném uspořádání světa. Západní politikové si uvědomovali stále jasněji, že nebudou mít dostatek sil, aby zamezili sovětské převaze ve střední Evropě. Pochopil to také Edvard Beneš, který 12. prosince 1943 v Moskvě uzavřel smlouvu o spojenectví a poválečné spolupráci Československa se Sovětským svazem. Rovněž komunističtí vůdcové v Moskvě si uvědomili, jak příznivě se situace pro ně změnila. Vyvíjeli proto na Edvarda Beneše a exilovou vládu stále silnější tlak a díky sovětské podpoře se jim podařilo získat postavení, jaké neměli nikdy předtím.

Dosáhli toho, že když válka končila a československá vláda se chystala k návratu do vlasti, směřovala její cesta do Prahy přes Moskvu. Do Československa však nepřijel kabinet, který po celou válku řídil boj proti okupantům, ale vláda zcela nová, kterou Edvard Beneš jmenoval 4. dubna 1945. Nebyla v ní už řada mužů, kteří mu v Londýně obětavě pomáhali; významné zastoupení v ní však měli komunisté. Jejich vliv se projevil při vypracování takzvaného Košického vládního programu, který vytyčoval hlavní úkoly vlády a který se stal východiskem pro budování poválečné republiky. A nepolevil ani poté, když se vláda vrátila domů. Naopak, vliv komunistů na běh věcí veřejných stále sílil.

Osvobození západních a jihozápadních Čech v roce 1945 se odehrávalo zcela v režii americké 3. armády. V jejím čele stál nejslavnější americký generál celé války George Smith Patton.

7. 5. 2003
Veřejný zájem je pro potřeby kodexu novinářské etiky něco, co může ospravedlňovat jednání, které by za normálních okolností etické nebylo.

Týká se to hlavně těchto situací, popsaných v etickém kodexu:

Tento rozbor Britským listům zaslala Barbora Osvaldová, předsedkyně Etické komise Syndikátu novinářů.

Mohamad Saíd Al-Sahháf
7. 5. 2003
Podle internetového zdroje Al-Bawaba
z arabštiny přeložila Jana Malá

Důvěryhodné irácké zdroje informovaly, že bývalý ministr irácký informací Mohamad Saíd Al-Sahháf se chce vzdát americkým jednotkám - tak jako někteří ostatní činitelé bývalého režimu Saddáma Husajna. Američaně však odmítají jeho nabídku, protože není uveden na seznamu 55 hledaných osob.

7. 5. 2003
Stanovisko občanského sdružení Archivy
k plnění zákona č. 107/2002 Sb. ministerstvem vnitra

V souladu s § 7 odst. 1 zákona č. 107/2002 Sb. vydalo ministerstvo vnitra seznamy osob, které jsou evidovány jako spolupracovníci StB.

Citované ustanovení nařizuje zveřejnit "...evidenční záznamy ze zachovaných a nebo zrekonstruovaných protokolů, svazků a dalších evidenčních pomůcek bezpečnostních složek, z jejich informačních systémů dokumentů v rozsahu objektových svazků a svazků osob evidovaných jako spolupracovníci Státní bezpečnosti nebo spolupracovníci Hlavní správy vojenské kontrarozvědky Sboru národní bezpečnosti (III. správa), s údaji o datu zavedení svazku, jeho pohybu a archivování, druhu svazku a jeho změně, osobách, nejde-li o cizince, nebo o objektech, k nimž jsou svazky evidovány, pokud jsou takové údaje zachovány."

Občanské sdružení Archivy upozorňuje veřejnost, ministra vnitra a Poslaneckou sněmovnu prostřednictvím jejího orgánu pro sledování procesu zpřístupňování na velké množství nepřesností a omylů v těchto seznamech obsažených a prohlašuje, že tuto svou povinnost ministerstvo vnitra nesplnilo.

K tomuto závěru nás vedou tato zjištění:

7. 5. 2003
Nepřeceňujme ty věci, které jsou podružné a naopak doceňme to, co je opravdu důležité. Chceme-li opravdu udělat pořádek ve státních financích, nemůžeme pominout zavedení transparentních účtů, tj. takovou reformu, která systémově zabrání plýtvání z veřejných financí. Podle některých expertů dosahuje nehospodárnost až okolo neuvěřitelných 30 % celkových státních výdajů. Je naše občanská společnost schopná vyvinout adekvátní politický tlak na realizaci tohoto plánu? Nebo budeme ještě desítky let přešlapovat na místě?
8. 5. 2003

Diskusia o dopade daňovej reformy na trh s knihami a periodickou tlačou

Diskusia týždenníka SLOVO

Redakcia SLOVA zorganizovala 30. apríla diskusiu o vplyve navrhovanej daňovej reformy na trh s knihami a periodickou tlačou. Sme radi, že naše pozvanie prijali: spoluautor daňovej reformy Richard Sulik, za vydavateľov kníh Juraj Heger, riaditeľ vydavateľstva SLOVART, za vydavateľov periodickej tlače Jozef Dukes zo Spoločnosti 7 plus, s.r.o., generálny riaditeľ sekcie umenia na MK Andrej Zmeček, poslanec NR SR Dušan Čaplovič, pracovníci ministerstva kultúry a Ivan Śtefunko za redakciu týždenníka SLOVO.

Pripomeňme na úvod základné súvislosti. Základom navrhovanej reformy je snaha o prenesenie daňového zaťaženia z priamych na nepriame dane. Medzi najslabšie miesta vládnej koncepcie patrí návrh o zrušení dolnej sadzby DPH a zavedení jej jednotnej sadzby na úrovni 20 percent. Z tohto hľadiska sa medzi prvými obeťami navrhovanej reformy neocitnú len sociálne slabší, dvadsaťpercentná DPH znevýhodňuje v rovnakej miere tých, ktorí produkujú spotrebný tovar a poskytujú služby. Osobitnú kapitolu medzi výrobcami tvoria vydavatelia kníh a periodickej tlače. Ich výsledným produktom je špecifická "hodnota", ktorá sa nedá zreredukovať iba na ekonomický prínos. Iste mi dáte za pravdu, že kultúra, vzdelanostná úroveň a kvalita verejnej mienky koniec koncov závisia od množstva predaných kníh a prečítanej tlače.

7. 5. 2003

Dost se teď stydím, že se odvažuji o tom psát, ale bohužel mám za to, že si to konečně musíme uvědomit. Naše nejstarší populace to dobře věděla ze školy. Ta o dvacet let mladší věděla, že se vyvěšuje kromě československého praporu také sovětský (možná s problémem, který z obou praporů má být vlevo a který vpravo). Dnes na při vyvěšování praporu ČR mnozí z nás vyvěšují naše národní barvy nejednou v nesprávném aranžmá. Odvykli jsme si vyvěšovat tento výsostný symbol našeho státu, takže pak není div, že dokonce i na oficiálních místech nebo na sportovištích či při významných kulturních příležitostech nebývají správně vzájemně orientovány bílá vůči červené. Pokud náš český prapor je vyvěšován jako korouhev nebo připevňován za zeď svisle, samozřejmě že modrý klín je nahoře a bílá barva vlevo (při pohledu "diváka")! Pokud je prapor umísťován na svislou plochu vodorovně, pak (při pohledu na plochu) modrý klín patří doleva a bílý pruh je nahoře.

7. 5. 2003
Tak nám mají naši občané pracovat až do 63 let... (Vás už zřejmě tohle nebolí, paní Műllerová.) Možná je to přechodné opatření, protože naše populace stále ve větším počtu dosahuje vyššího věku a podíl pracujících (při stále nižší porodnosti) klesá, takže státní pokladna je stále dramatičtěji tlačena k hledání kýženého řešení důchodového systému. A pokud třeba ve Švýcarsku se občané dožívají penzí až po dovršení 65 let, měli bychom se čím inspirovat za rok či za dva (neboť zatím nemáme "komplexní systémové řešení"). O zatím poměrně problematických penzijních fondech k osobnímu "připojištění" ani nemluvě...
7. 5. 2003
doslov k druhému vydání knihy Historický kapitalismus

První vydání této knihy z roku 1983 -- jejíž francouzský překlad vyšel dřív než její původní verze -- vychází ze série přednášek konaných roku 1982. Měl jsem tehdy v úmyslu provést analýzu základních rysů kapitalistického systému od jeho začátků v průběhu dlouhého XVI. století. Chápal jsem ho jako systém celistvý, jedinečný a historický. Tak jako každý systém i on obsahuje struktury, která mají svá pravidla, tj. svoji logiku, a také své rozpory. Tak jako každý systém se i on udržuje tím, že se neustále vyvíjí; stručně řečeno, je historický. Stejně tak má jako každý historický systém tři momenty, které je třeba analyzovat odděleně: začátek, moment svého vytvoření; dlouhé období svého historického vývoje, v němž žije podle svých "normálních" pravidel; a konečně moment strukturální krize, která má za důsledek konec systému a přechod k jinému systému. Tato kniha se snaží podat analýzu druhého momentu, tj. zmíněného dlouhého období jeho historického vývoje.

6. 5. 2003
Fareed Zakaria, The Future of Freedom (Budoucnost demokracie), Norton, 286 stran, 24.95 USD

"Svoboda" a "demokracie" nejsou totéž, argumentuje ve své nové knize Fareed Zakaria, šéfredaktor týdeníku Newsweek International. Teprve sotva před padesáti lety se podle Zakarii staly země na "svobodném" Západě skutečnými demokraciemi. Stát musí nejprve zaručit svobodu (prostřednictvím zákonnosti, svobody projevu, svobody shromažďování, svobody vlastnit majetek a prostřednictvím dalších omezení státní moci), než vznikne systém, v němž se politikové řádně zodpovídají občanům ze svých činů.

Státy, které vytvoří demokracii, aniž by předem svým občanům zaručily svobody, nazývá autor "neliberálními demokraciemi". Když ve čtvrtém století přd Kristem hlasovalo athénské národní shromáždění, aby byl Sokrates popraven, protože kazí mládež filozofií, bylo to demokratické rozhodnutí, nikoliv však liberální. Ve Francii po revoluci vládlo demokratické Národní shromáždění, vytvořilo však naprosti neliberální vládu teroru. Jásir Arafat je jediný šéf arabské vlády, který je volen demokraticky, avšak jeho Palestinská správa zdaleka není liberální.

Kompletní recenze - v angličtině ZDE
Jan Paul: Velká dvojka
6. 5. 2003
"Představovat Karla Gotta je jako nosit dříví do lesa. Zlatých a Českých slavíků má tolik, že by se vystavení vedle sebe dali měřit na metry. Je v pravém slova smyslu klasikem české kultury". Nevím jaký je "levý smysl" pro označení "klasik české kultury", ale takto a ještě i jinak uvozuje svůj rozhovor se známým zpěvákem v PR časopísku "Pohoda pojištěnce" známý "seriozní" novinář a publicista, někdejší šéfredaktor Lidových novin, Jefim Fištejn. Vadí vám to? Přečtěte si tiráž jarní reklamní tiskoviny Všeobecné zdravotní pojišťovny distribuované pečlivě do každé domácnosti a užasnete, anebo možná také ne.
6. 5. 2003
Jiný reportér se odvážil zeptat se na něco obou ministrů obrany najednou. Rumsfeld odpověděl tak, že novináře zmátl." Proč se nezeptáte buď jednoho, nebo druhého a dáváte mnohonásobné otázky každému a nedovolíte všem jít zpátky?" Nikdo tomu nerozuměl. Byl to snad ten výrok týdne, na který všichni čekali?

Ne, k tomu došlo až poté. Výrok Týdne Donalda Rumsfelda. Byl krátký, stručný a naprosto bizarní. Tazatel chtěl vědět, jak dlouho zůstanou americká vojska v Iráku, když nyní válka skončila. "To nevím - a není to věditelné" - prohlásil Rumsfeld před obdivnými pohledy.

Rumsfeldův "výrok týdne" se od příprav amerického vojenského útoku na Irák stal svého druhu institucí, napsal o víkendu list Independent; charakteristické jsou pro něj zmučená syntax, oči obrácené k nebi a mírně nesrozumitelné, mírně výhružné výroky amerického ministra obrany. 2. května uspořádal po setkání s Tonym Blairem a britským ministrem obrany Geoffem Hoonem Donald Rumsfeld na londýnském letišti Heathrow "tiskovou konferenci" pro britské novináře. Soudě podle svědectví reportéra listu Independent, byl to zážitek.

Kompletní článek - v angličtině - viz ZDE
6. 5. 2003
Simon Baron-Cohen, The Essential Difference: Men, Women and the Extreme Male Brain (Základní rozdíl: Muži, ženy a extrémní mužský mozek), Penguin, 2003. Kniha vyšla v Británii dne 1. května 2003.

Charakteristickým rysem ženského mozku je empatie, schopnost identifikovat emoce a myšlenky druhého člověka a reagovat na ně vhodnými emocemi, mužský mozek je především vytvořen tak, že analyzuje svět a vytváří systémy, abstrahuje z nich pravidla, podle nichž fungují, a buduje samotné systémy, argumentuje Simon Baron-Cohen, ředitel střediska Autism Research Centre na Cambridge University.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
5. 5. 2003
Krize o Iráku ukázala lépe než cokoliv jiného, že se neúčastníme široce rozšířené západní zábavy útočení na Ameriku. Ať už se vám to líbí či nelíbí, mnoho (většina) z nás zastává názor, že vděčíme za svou novou svobodu právě Americe.

Vzhledem k tomu, že jsme měli podrobné informace o úmyslech komunistů, neměli jsme pochyb o tom, že právě americká politika zadržování komunismu udržovala zadky našich západních sousedů ve svobodě a bezpečí, takže si mohli vypracovat veškerou svou sofistikovanou protiamerickou kritiku.

Se vším tím laškováním a lezením kamsi v onom Kvartetu (Spojené státy, Evropská unie, Rusko, OSN) není pochyb o tom, že existují velmi rozdílné názory. Některé kroky, které některé strany činí, mají, jak se zdá, charakteristiky otevřené zášti.

My jsme pevně zakotveni v Evropě a přitom jsme plně otevřeni vůči USA. Proto můžeme pomoci překonat neshody a uhladit ostré hrany, i když naše role přirozeně není všem zrovna vítaná.

Toto je článek, který publikoval v izraelském listě Jerusalem Post velvyslanec ČR v Tel Avivu Daniel Kumermann. Martin D. Brown, historik, žijící v Londýně, rozbírá Kumermannovy myšlenkové zkraty ZDE.

5. 5. 2003
Daniel Kumermann, někdejší novinář, současný český velvyslanec v Izraeli a nekritický obhájce kontroverzní izraelské politiky vůči Palestincům, publikoval nedávno v listě Jerusalem Post text, v němž argumentoval, že prý zaujímá mnoho středoevropských zemí, zejména tzv. Visegrádská skupina (Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika) vstřícnější postoj vůči politice George W. Bushe než některé západoevropské země tzv. "staré Evropy" (jak je kontroverzně nazval americký ministr obrany Donald Rumsfeld).

Vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění v České republice odmítalo angloamerický vojenský útok proti Iráku bez autorizace OSN v polovině března 2003 rekordních 82 procent českých občanů a ještě v první polovině 77 procent českých občanů., viz ZDE a ZDE, argumentace pana velvyslance se zdá být, eufemisticky řečeno, poněkud nepřesvědčivá. Historik Martin D. Brown, působící v Londýně, se na stránkách serveru BlueEar anglicky zamyslel nad logickými zkraty v myšlení bývalých českých disidentů a la Kumermann a pokusil se vysvětlit, co asi tyto zkraty způsobuje:

Kumermannův dopis v Jerusalem Post -- v angličtině -- ZDE, v češtině ZDE
5. 5. 2003
Americké firmě, zabývající se shromažďováním dat, která byla zapletena do volebního fiaska na Floridě v roce 2000, platí Bushova vláda miliony dolarů za to, že sbírá osobní informace o obyvatelstvu cizích zemí. Protestuje proti tomu několik vlád, které poukazují na to, že tyto informace byly zřejmě získány protizákonně.

Z amerických vládních dokumentů vyplývá, že firma ChoicePoint obdržela loni od amerického ministerstva spravedlnosti nejméně 11 milionů dolarů za to, že americké vládě poskytuje data - zejména o občanech Jižní Ameriky - včetně jména, adresy, zaměstnání, data narození, čísla pasu a "fyzického popisu", daňových údajů a krevní skupiny.

2. 5. 2003
Pozoruhodným, velmi dobrým filmem, který se v současnosti promítá v pražských kinech ve stínu halasné marketingové kampaně silně přeceněného filmu Pupendo, je filmový debut divadelního režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně. Mimo jiné je film hodnotnou poctou "nové vlně" českého filmu ze šedesátých let, zejména takovému Černému Petrovi či Láskám jedné plavovlásky Miloše Formana.

Je zajímavé, že autor pociťoval nutnost vyrovnat se s velkým dědictvím české filmové "nové vlny". Vrací se k ní ovšem z pohledu daleko cyničtějších a poučenějších "nultých let" jednadvacátého století. Uvědomujeme si, že vhled do osobní psychiky mladých lidí byl ve Formanových filmech před čtyřiceti lety vlastně daleko nevinnější i naivnější, navzdory jeho tehdy tolik odsuzovanému "cynismu". Kromě hluboké sondy do lidských osobností je Morávkův filmový debut mimo jiné i - parodií na - v České republice nyní všudypřítomnou a vše obklopující pornografii.

6. 5. 2003
Podle interních statistik BL si za poslední dva měsíce, za březen a duben 2003, otevřelo v průměru Britské listy 44 898 individuálních IP adres měsíčně. Jak vidno z níže uvedených čísel, v březnu mnohdy přesahoval počet individuálních čtenářů 5000 osob denně (k tomu nutno přičíst 2050 subskribentů, kteří dostávají Britské listy každodenně emailem); avšak ani po ukončení irácké války čtenost nepoklesla zcela na úroveň, na níž byla před válkou.

Soudě podle zvýšení počtu individuálních IP adres, které si otvírají internetovou stránku BL, ve srovnání s červnem - červencem 2002, stoupla do března - dubna 2003 čtenost Britských listů o více než 35 procent; soudíme-li podle průměru denních návštěv na stránkách BL, došlo od června 2002 do dubna 2003 k nárůstu čtenářů o 50,7 procent. - Počet subskribentů BL, odebírajících časopis emailem, zůstává za poslední rok víceméně stabilní, kolem 2000 čtenářů denně.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2003 Monitor Jana Paula: Ještě jednou k integritě osobnosti Jan  Paul
7. 5. 2003 Globalizace neznamená amerikanizaci   
7. 5. 2003 Xenofobie v českých sdělovacích prostředcích František  Kostlán
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
7. 5. 2003 Kde jsou peníze majitelů nemovitostí? Radek  Mokrý
6. 5. 2003 Jak hovořil Donald Rumsfeld s britskými novináři   
6. 5. 2003 Cibrian: "Cestovat se bude jen s občankou, exodus Romů ale nehrozí" Jan  Čulík
6. 5. 2003 Ženský mozek je empatický, mužský systematizuje   
5. 5. 2003 Jak by se mohla Evropa vyhnout tomu, aby se stala vazalem Ameriky?   
5. 5. 2003 Americká vláda shromažďuje podrobná data o obyvatelstvu jiných zemí   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2003 Globalizace není nová Immanuel  Wallerstein
7. 5. 2003 Američané jednají v Iráku "groteskně"   
7. 5. 2003 Irácký ministr informací Al-Sahháf nabízí, že se vzdá Američanům, a ti ho odmítají   
7. 5. 2003 Polsko požaduje pro Irák mandát OSN   
5. 5. 2003 Jak by se mohla Evropa vyhnout tomu, aby se stala vazalem Ameriky?   
2. 5. 2003 Náš společný cíl: Dodržování národní jednoty   
29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada