29. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 4. 2004

1. května 2004 uplyne přesně 100 let od smrti jedné z nejznámějších postav české kultury -- skladatele Antonína Dvořáka. Moravská filharmonie Olomouc při té příležitosti již od roku 2001 uvádí vždy jedno významné autorovo dílo pro sólisty, sbor a orchestr; letos má série vyvrcholit dílem nejvýznamnějším a pro danou příležitost i nejvhodnějším. V době, kdy byl tento cyklus rozvrhován, však ještě nikdo nemohl s jistotou vědět, že 1. květen 2004 bude zároveň dnem vstupu ČR do Evropské unie. Snad proto, aby se zabily dvě mouchy jednou ranou (tj. aby byly oslaveny dvě události za jedny peníze), rozhodli se pořadatelé, že k programu léta plánovaného koncertu prostě připíší "v rámci oslav vstupu ČR do EU". Vznikla tak velmi povedená hříčka. Dílem, které má cyklus Dvořákových skladeb letos završit, totiž není nic jiného než Requiem. Lámu si hlavu nad tím, zda jde o nedopatření, nebo o svérázný humor hanáckých muzikantů. Ať už je to jakkoliv, hrát při příležitosti (údajného) českého "návratu do Evropy" mši za zemřelé je nádherný dvojsmysl, napůl směšný a napůl vážný. Určitá rozpornost a nejednoznačnost se však k Dvořákově hudbě docela dobře hodí.

Sloupek

K článkům Ľubomíra Sedláčika ZDE a Daria Nosretiho ZDE. Podle antropologických definicí ZDE nemusí být rasismus založen na čistě biologických rysech (černá kůže), ale i na odmítání charakteristického "etnického" chování. Pak samozřejmě vzniká otázka, kde je ta hranice: v Glasgow se nelíbilo českým studentům bydlení ve stejném bytě s čínskými studentkami, sice vařily hojně a dobře, ale v bytě z toho byl pořád smrad. Je charakteristickým rysem "etnického" chování nejen vaření zvláštního jídla, ale třeba i kriminalita? Pokud se dané etnikum z historických důvodů ocitlo v okolnostech, které tu kriminalitu vyvolaly?

Nejneproduktivnější na nenávisti vůči Romům není jen házení celého romského etnika do téhož pytle ("když jeden Rom krade, kradou všichni") ale prostě odsuzování etnika šmahem bez pokusu o jakékoliv řešení. Tak budou lidé skutečně usilovat jen o vyhnání Romů do zahraničí či o jejich zplynování v koncentračních táborech? O jinou možnost se civilizovaný svět skutečně neumí a nemůže pokusit?

29. 4. 2004

Většina lidí ve středovýchodní Evropě nevidí vstup do EU jako spravedlivé odškodnění za ztráty a oběti z devadesátých let. A lze argumentovat, že právě tvrdost podmínek EU pro vstup nových členských zemí zahnala Polsko do náruče USA a do jeho role ve válce a při okupaci Iráku.

Slovensko, které je inzerováno jako neoliberální vzor, možná ukazuje sociální a politickou cenu takovéto politiky sousedním zemím. Nedávno tam docházelo k násilnostem mezi ožebračenými romskými skupinami a v prezidentských volbách tam soupeřili dva pravicoví populisté.

Co způsobilo nynější hysterii ohledně přistěhovalců do západní ze středovýchodní Evropy? Že by si západní politikové najednou uvědomili, že se za posledních 15 let nezmenšil obrovský rozdíl v platech na Východě a na Západě?

Cožpak si teprve teď uvědomili, že takzvaný přechod k tržnímu hospodářství nebyl příliš úspěšný a dospěli k názoru, že lidé ve středoevropských zemích se budou nutně zoufale snažit dostat se do západní Evropy, kterou nebyli schopni dohnat přijetím tržních sil? Je-li tomu tak, mají západní politikové tak na padesát procent pravdu, píše v deníku Guardian maďarský ekonom Laszlo Andor:

29. 4. 2004

Nikdy dosud v evropské historii nebylo tolik zemí střední a východní Evropy společně se svými západními sousedy jako demokracie v téže politické hospodářské a bezpečnostní komunitě, s rovnými právy a povinnostmi. Po staletí to byli druhořadí občané, chudí příbuzní, objekt strategie jiných lidí. Po staletí měli komplex zaostalosti a vyloučenosti, zatímco západní Evropa je karikovala jako exotické, výstřední a obskurní. Ruritánie. Drákula. Tintinova Syldávie.

Srovnejme Evropu letošního 1. května s naší vlastní minulostí. Pomysleme, co byla Evropa před dvaceti lety, v roce 1984, nemluvě v roce 1944. Pusťte si Dvořákovy Slovanské tance a otevřte vodku!

Oslavujme v sobotu dramatické rozšíření svobody v Evropě, míní Timothy Garton Ash:

29. 4. 2004

Čtvrtek 23.00: Velitelé amerických vojsk u města Fallúdža ve čtvrtek oznámili, že ruší své obklíčení města Fallúdža a že okamžitě stáhnou své jednotky. Město podle nich mají spravovat nově vytvořené irácké bezpečnostní jednotky.

Jak však konstatovalo ve čtvrtek večer zpravodajství BBC, američtí vojenští činitelé ve Washingtonu popřeli, že by věděli o jakékoliv takovéto dohodě. A několik hodin po zveřejnění dohody zaútočila americká letadla znovu na vzbouřenecké cíle ve městě.

Podle původních zpráv ze čtvrtka odpoledne měly ve městě Fallúdža od pátku hlídkovat nové jednotky. Tyto nové jednotky se měly jmenovat Fallúdžská ochranná armáda a měly se skládat z 1100 iráckých vojáků, jimž měl velet jeden bývalý generál z armády Saddáma Husajna.

Americký plukovník Brennan Byrne konstatoval, že této dohody bylo dosaženo pozdě ve středu večer mezi americkými činiteli a policejními a občanskými představiteli z města Fallúdža.

Usuzuje se, že mnoho povstalců v městě Fallúdža je bývalými příslušnýky režimu či armády Saddáma Husajna. Minulý týden oznámil americký spráce Iráku Paul Bremer, že nová irácká armáda přijme do svých řad vysoké vojenské činitele ze Saddámovy éry, kteří se nepodíleli na jeho zločinech.

Množství civilních raněných a mrtvých a záběry zoufalých obyvatel, prchajících z města před americkými dělostřeleckými a leteckými útoky zvýšily tlak na americké vojenské představitele, aby našli alternativu k plánovanému totálnímu útoku na město, napsal k tomu britský list Guardian.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

29. 4. 2004

Chceme být křesťany, komunisty, nacionalisty či liberály? Můžeme být čímkoliv, z elementárního hlediska se jedná o totéž.

29. 4. 2004

Za dvě desetiletí se vyvinuly mobilní telefony ve velice žádané spotřební zboží, které uspokojí i toho nejnáročnějšího - vraha či teroristu. Podobně jsou ale vynikajícím pomocníkem i pro kontrarozvědku, takže jsou dnes vlastně nepostradatelné. Výbušné nálože určené k odpálení pomocí mobilního telefonu se dají jen velice obtížně zneškodnit.

Attila the Stockbroker
29. 4. 2004

KULTURA

V neděli 2. 5. 2004 od 19.00 se koná v pražské Stromovka Music Garden (Praha - Výstaviště) koncert Attily the Stockbrokera z Velké Británie. Se svou doprovodnou skupinou Barnstormer hraje široké spektrum hudebních stylů, od punku a ska až po "baroque'n'roll". Stěžejní součást Attilova projevu tvoří texty, ať již zpívané s doprovodnou skupinou nebo deklamované jako "ranting poetry".

29. 4. 2004

Je rasizmom, ak averziu nespôsobuje farba kože či etnický pôvod, ale takmer výlučne spôsob života daného etnika?

Včerajší článok Dariusa Nosretiho o "akútnom štádiu slovenského rasizmu" ZDE potrebuje nevyhnutne polemickú reakciu. Autor totiž súdnemu čitateľovi neposkytol nijakú možnosť utvoriť si vlastný názor. Naopak, vrcholne jednostranne naservíroval obraz priemerného Slováka, ktorý sa v podstate nepohne z domu bez myšlienky, ako zahubiť úbohých spoluobčanov inej farby kože. Nikdy ale nenájdeme cestu ku správnym riešeniam, ak nebudeme mať pred očami starú pravdu: Moja sloboda a moje práva sa končia tam, kde sa začína sloboda a práva druhého. Lenže túto tézu treba aplikovať obojstranne. Pri istotu to zopakujme: Obojstranne!

29. 4. 2004

Účelem je vytvořit údajnou "bělošskou" rasovou skupinu, která usiluje o legitimizaci vlastního společenského vzestupu pomocí proměnlivého sortimentu "bělošských" kulturních praktik, které jsou definovány jako "bělošské" nikoliv na nějakém předpokládaném biologickém základě, ale na základě "ideologického bělošství" - v oblasti rasového diskursu a reprezentace.

Rasismus je globální systém správy rozdělování hmotných a symbolických zdrojů. Šíře je definován v souladu s těmito zásadami:

Zásada 1: Rasismus je ideologický, strukturální a historický stratifikační proces, jehož prostřednictvím je populace evropského původu, za pomoci svých individuálních i institučních nátlakových praktik, schopna podporovat, ke svému největšímu prospěchu, dynamický mechanismus společenské mobility směrem nahoru nebo dolů k všeobecné nevýhodě obyvatelstva, označeného jako nebělošské (v globálním měřítku) užíváním barvy kůže, pohlaví, třídy, etnické příslušnosti či nezápadní národní příslušnosti. To jsou hlavní ukazatelová měřítka, jichž se užívá k vynucování diferenčního rozdělování zdrojů, které vede k podstatným změnám v relativním rasovém postavení, a to způsoby, které dávají přednost obyvatelstvu označovanému jako "bělošské".

28. 4. 2004

Minulý týden jsem navštívil Slovensko a ověřil jsem si, že významné procento tzv. bílých slovenských občanů (,gádžů') si veřejně nebo jinak představuje řešení romské otázky jako víceméně fyzickou likvidaci či ,dobrovolný' odchod Romů a o přijatelných řešeních vůbec neuvažuje (tato duševní pasivita je pro mne osobně mnohem děsivější než nějaká ta rozbitá hlava). Zmíněné projevy jsem zaznamenal jak u mládeže, tak seriózních otců rodin, jak u dělníků, tak u příslušníků technické inteligence, jak u policistů, tak u zemědělců. Přiznávám, že neumím odlišit, co jsou jen neškodné projevy jakéhosi zvráceného slovního folklóru a co je míněno vážně, kdy jde jen o styl a pózu, resp. stereotypní psychosociální vzorec chování, a kdy o chladnou ,účelnost'.

28. 4. 2004

V předvečer vstupu 10 nových členských zemí do EU uspořádaly internetové stránky BBC v angličtině pro své čtenáře k rozšíření EU kvíz: Co víte o České republice? ZDE

Ve středu večer pořádá Tony Blair v Londýně recepci pro velvyslance a další návštěvníky z přistupujících zemí. Ironický článek "Ale pane Blaire, vy nás rozmazlujete!" na toto téma vydal deník Guardian ZDE. Poznamenává v něm, že od nynějška by snad mělo trvat kratší dobu než dosud, než velvyslancům z nových členských zemí poskytne britský ministr zahraničí audienci... :(

V kvízu BBC o ČR nás zaujala Otázka č. 8: Co je Laterna Magica?

Možné odpovědi:

  • Lampa na Pražském hradě, která ho, když je rozsvícena, chrání před útočníky
  • Pražská pivnice známá tím, že se tam hraje jazz
  • Divadlo, z něhož v roce 1989 řídil Václav Havel sametovou revoluci
  • Jinak, pokud si chcete ověřit, jak absolutně nic nevíme o ostatních nových zemích EU, zkuste si udělat tento kvíz BBC o Maďarsku: ZDE

    29. 4. 2004

    Zhlédl jsem výstavu "Josef Čapek -- Nejskromnější umění", jejíž kurátorkou je Alena Pomajzlová, a musím říci předem, že jsem byl velmi nadšen!

    Měl jsem příležitost vidět jak instalaci v pražském Obecním domě, tak v Místodržitelském paláci v Brně. V porovnání s pražskou, brněnská instalace vyznívá mnohem lépe. A je k tomu několik důvodů. Především se mi zdají velmi vhodné brněnské výstavní prostory, které se více hodí ke komornímu charakteru vystavených artefaktů.

    29. 4. 2004

    Neuvěřitelné se děje stále. Česká Bulvární Kancelář vydává stále větší a větší bláboly. Poslední opravdu stál zato. Posuďte sami... Byl to včerejší rozhovor redaktora Václava Hrníčka s europesimistickým astrologem Baudyšem o astrologických charakteristikách rozšířené Evropské unie. Redaktor Hrníčko v telefonické reakci na můj nelíčený a nevěřící údiv po přečtení této "zprávy" prohlásil: "Co mi můj zaměstnavatel přikáže, to dělám...". Novinářskou hrdost musel nejspíš nechat doma tváří v tvář hrozící nezaměstanosti. Hrníčko patřil přitom vždy k profesionálům věcného, nezaujatého vnitropolitického zpravodajství. A to i v dobách porevolučních, kdy velebení nových mocných patřilo ke standardům žurnalistiky.

    ilustrační foto - foto: Štěpán Kotrba
    28. 4. 2004

    Ponese se Svátek práce ve znamení nepokojů a násilností? Anebo jde o policejní výmysly?

    Dezinformační kampaň české policie

    Co byste si mysleli o člověku, kterého jednou postraší, on všude vypráví o hrozbě, jíž byl strašen, a pak se ukáže, že to byla naprostá blamáž. O něco později jej znovu postraší -- a on zas bez sebemenšího přemýšlení o tom, že by něco mohlo být jinak, jde a všude vypráví o tom hrozném ohrožení. Že existenci takového tvora nevěříte? Také bych nevěřil. Po posledním týdnu už věřím. Jmenuje se český policejní novinář.

    Policisté strašili už v ročním předstihu zástupy radikálů přijíždějících bojovat proti summitu NATO. Nikdo moc neposlouchal organizátory a organizátorky protestních akcí, kteří říkali, že jejich cílem je v klidu demonstrovat svou alternativu a kreativně působit po celém městě (tedy něco dosti odlišného od programu na zasedání MMF a Světové banky, kdy bylo cílem, nijak netajeným, narušit zasedání). Novináři raději věřili absurdním lžím o anarchistických výcvikových táborech. Demonstrace proti summitu proběhly v naprostém poklidu a policisté i novináři zažili tak trochu blamáž. Nyní se domnívám, že je čeká něco podobného.

    Autor byl dlouholetým spoluorganizátorem protestních akcí českých anarchistů proti kapitalismu
    28. 4. 2004

    "Když milujete smrt, můžete ji mít." Toto vyjádření, které se vztahovalo na odpověď, jak reagovat na chování teroristů, padlo v rozhovoru spolkového ministra vnitra Otty Schilyho se zpravodajským magazínem "Der Spiegel". Zelené Schilyho vyjádření ohledně cíleného zabíjení teroristů zarazila, bavorský ministr vnitra reagoval s pochopením.

    Studený čumák 2.
    28. 4. 2004

    velmi závislý komiks

    28. 4. 2004

    Informace k tomuto zákonu jsou smutnou výpovědí o stavu domácí žurnalistiky. Běžnému čtenáři utkví v paměti invalidní vozík a pseudospor o kondomy. Jen pozorný čtenář Hospodářských novin zjistí, že je cosi shnilého ve státě dánském.

    Co se tedy ocitlo pod rozlišovací schopností české žurnalistiky? Především neexistují prováděcí vyhlášky. Zajisté, příslušní úředníci příslušných ministerstev se mohou vymlouvat na to, že není možno zveřejnit vyhlášku před tím, než vstoupí zákon v platnost. Leč zákon už platí a vyhlášky zatím nejsou - zeptejte se koncem týdne.

    30. 4. 2004
    ukázkový článek z odbojového občasníku redaktorů Haló Novin - blogu DeHaló

    Oficiálně ano. Není složité zjistit kde. Přesně patro "pod stranou" (ano, tou stranou). Tato dvě patra jsou neodmyslitelně propojena potrubní i myšlenkovou poštou. Co se děje dole, ví se nahoře. Co se děje nahoře, ví se dole, ale je na těch nahoře, jestli se o tom bude psát. Ale je to skutečně redakce? Z několika kanceláří se ozývají zvuky psacího stroje. V jednadvacátém století. Pan Věrtelář do mechaniky buší své poznámky na stránku publicistiky. Tento jev si vyžaduje o jedno pracoviště víc. Tedy písárnu. Tam se přepisují i rukopisy externistů. To jsou většinou důchodci, kteří mají zenit dávno za sebou a vzpomínají se slzou v oku na 70. léta.

    28. 4. 2004

    Česká ekonomika v roce 2000: Přehlídka nevyužitých šancí

    Klausova vláda se na liberální ekonomiku dívala snad jak na náboženství. Carl Hahn, tehdejší šéf VW, mi po první schůzce s Václavem Klausem ironicky řekl: v životě jsem se toho o tržním hospodářství tolik nedověděl. Hahn věděl, jak investoři s vládami spolupracují, má-li se dospět k oboustrannému prospěchu.

    Mercedes, což je absolutní jednička ve výrobě nákladních aut, měl nejdřív zájem o Tatru Kopřivnici, kterou viděli jako hezkou, velmi dobře rozvrženou továrnu. Celý projekt byl před podepsáním. Bohužel, finální projekt přišel na stůl Klausově vládě. Ta nesouhlasila s tím, že by Mercedes měl dostat stejné výhody jako VW -- tak odešel. Něco podobného se opakovalo v plzeňské Škodovce, kde rozhodnutí, jak v případě Škodovky postupovat, předcházela studie, kterou financovala IFC (International Finance Corporation, což je součást Světové banky, která patří OSN, pozn. red.). Ze studie jednoznačně vyplývalo, že několik programů Škodovky lze rozvíjet, pokud do nich vstoupí zahraniční investor, a že to je v podstatě jediná cesta, jak Škodovku úspěšně rozvíjet. Na základě této studie bylo vyhlášeno výběrové řízení. Vítězem se stal Siemens, který chtěl vstoupit do klasické a transportní divize -- tedy výroby turbin a lokomotiv - sám, a do jaderné energetiky společně s francouzským Framatomem.

    Klausova vláda projekt hodila pod stůl, protože se jí zdálo, že Siemens za Škodovku nabízí málo. Nedlouho po volbách 1992 vláda dostala asi na dvou stránkách A4 návrh L. Soudka, který nabízel za Škodovku podstatně víc.

    Tehdy ovšem nový ministr průmyslu prohlásil, že dá Poldi za korunu každému, kdo si ji vezme na starost, což zahraniční investoři pochopili tak, že vládě na osudu podniků nezáleží. Klausova vláda pak dala přednost projektu architekta Stehlíka, který za hutě nabídl 1,75 miliardy Kč, zcela absurdní částku. Nevěřil jsem svým uším, když mi vysoký pracovník Ministerstva pro správu státního majetku a jeho privatizaci s vážnou tváří tvrdil, že dali přednost Stehlíkovu projektu proto, že se nespecializoval pouze na výrobu oceli, ale chtěl vyrábět i montované domky a ze starého plynojemu udělat hospodu, která se bude otáčet. V době, kdy se úspěšné světové firmy úzce specializují, to byl doklad absolutní neznalosti.

    Rozhovor s Janem Vrbou, ministrem průmyslu České republiky v letech 1990-1992. Původně vyšel v časopise Listy (www.listy.cz) č. 6/1999.

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    7. 4. 2004

    Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

    Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

    Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    7. 4. 2004

    22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

    V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Antonín Dvořák: starý muž z nového světa Martin  Škabraha
    29. 4. 2004 Hlásám vám podčlověka Bohumil  Kartous
    29. 4. 2004 Atilla: politický punkový básník Petr  Gočev
    28. 4. 2004 Jak Václav Klaus "privatizoval" české hospodářství Václav  Žák
    28. 4. 2004 Kocourkov na druhou Jan  Čulík
    28. 4. 2004 Kdo se v Praze serve na Prvního máje? Ondřej  Slačálek
    27. 4. 2004 Kavan: Hybášková se mě bála. Čím jsem si zasloužil takovouto chválu? Jan  Kavan
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
    27. 4. 2004 Exkomunikace Bohumil  Kartous

    Rasismus RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Rasizmus na Slovensku - áno, ale naruby Lubomír  Sedláčik
    29. 4. 2004 Definice rasismu   
    29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
    29. 4. 2004 Co s romským problémem Jan  Čulík
    28. 4. 2004 Xenofobie a rasismus na Slovensku se dostávají z chronického do akutního stádia Darius  Nosreti
    26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."   
    13. 4. 2004 Ať hodí kamenem ... Petr  Horák
    13. 4. 2004 "Dej mi čouda" - o rozpadu muslimských hodnot   
    8. 4. 2004 Británie: pravicový tisk posedlý obavami z východoevropských přistěhovalců Jan  Čulík
    29. 3. 2004 Pomoc Romům je ve své podstatě rasistická Tomáš  Gawron

    Evropská unie RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
    29. 4. 2004 Nedokončená symfonie   
    28. 4. 2004 Vyplašení zajíci během honu Miloš  Dokulil
    28. 4. 2004 Bláboly Ludvíka Vaculíka Vladimír  Rott
    27. 4. 2004 Plán na likvidaci našeho národa je zpět na horizontu, ale bude proveden jinými metodami   
    23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
    23. 4. 2004 Evropa: prostor, v němž si jednotliví občané vykalkulují své možnosti Václav  Žák
    22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
    21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
    13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss

    Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
    24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
    7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
    6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
    1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
    31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
    29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
    26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
    25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
    24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
    10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    24. 4. 2004 Šaron: Možná zabijeme i Arafata   
    22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
    21. 4. 2004 Život dr. Abdela Azize Al Rantissiho ve zkratce   
    21. 4. 2004 Izrael: Mordechai Vanunu na svobodě   
    20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?   
    17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"   
    16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?   
    15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
    15. 4. 2004 Bush schválil "historický" Šaronův plán   
    26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Irák: Američané - možná - odcházejí z města Fallúdža   
    28. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. dubna 2004   
    28. 4. 2004 Spojené státy přiznaly omyl - nyní vítají baathisty do irácké státní služby i do armády Miloš  Kaláb
    28. 4. 2004 Američané útočí na město Fallúdža   
    27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 12. a 13. dubna 2004   
    27. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 14. a 15. dubna 2004   
    26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
    26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
    22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
    21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
    15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
    14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
    14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
    14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
    14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
    22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
    22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
    19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
    12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
    9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
    4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
    4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
    1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
    31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
    15. 4. 2004 Zmatený výklad   
    14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
    2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
    2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
    1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
    25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
    5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
    2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
    21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
    14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
    7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
    7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
    25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
    23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
    19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
    1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
    1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
    30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
    30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
    25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
    25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
    5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf