19. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 5. 2004

"Američané dělají správnou věc. I když je mučení někdy nelidské, to, co dělají ti Iráčani nám, je také nelidské a měli bychom pamatovat, že naším úkolem je přinést jim demokracii a svobodu, kterou by neměli, kdybychom je neosvobodili."

Oklahomský senátor James Inhofe protestoval na nedávných slyšeních v americkém senátu proti tomu, že se věnuje tak velká pozornost skandálu s mučením iráckých vězňů. Zdůraznil, že tito lidé nejsou ve vězení Abu Ghraib za dopravní přestupky, ale jsou to vrazi, teroristé a povstalci s rukama potřísněnýma americkou krví. "Jsem pravděpodobně jedinou osobou u tohoto stolu, která je více rozhořčena zvěrstvy zadržených než zacházením s nimi," uvedl.

Spojil jsem se v pátek s kanceláří tohoto senátora a zeptal jsem se, jak vysvětluje, že více než 2000 vězňů z Abu Ghraib má být propuštěno. Jestliže to totiž skutečně byli teroristé a nikoliv jen osoby podezřelé z různých zločinů, pak by přece nevedl k jejich propuštění ani skandál s jejich týráním. Senátor mi neodpověděl, ale jeho poradce mi sdělil, že mi senátor tento týden pošle email.

Suhaib Badr al Baz, kameraman televize al Džazíra, není terorista. Byl ale po dlouhých a bolestivých 74 dnů zadržován v americké vazbě.

19. 5. 2004

středa 17.00: Jeremy Sivitz, americký voják byl ve středu odsouzen k ročnímu vězeňskému trestu a byl propuštěn z armády v prvním vojenském soudním procesu, týkajícím se týrání vězňů v iráckém vězení Abu Ghraib.

19. 5. 2004

Falešné fotografie týrání vězňů:

Tři novináři z britského deníku The Daily Mirror, kteří se octli v ohnisku kontroverze týkající se falešných fotografií, zobrazujících údajné týrání iráckých vězňů britskými vojáky, budou moci se právně postavit proti jakýmkoliv snahám donutit je, aby jmenovali své zdroje, konstatovali v úterý čelní britští odborníci na mediální právo. Bylo by "bezprecedentní", kdyby mediální instituce nerespektovala anonymitu novinářských zdrojů, dodali.

Nejméně jeden další právní zdroj v úterý konstatoval, že podnik Trinity Mirror, který vlastní deník Daily Mirror a který minulý týden donutil šéfredaktora listu Pierse Morgana k rezignaci, bude muset splnit Morganův požadavek na odškodné ve výši 2 milionů liber. Toto odškodné za náhlé propuštění by mu mohla firma Trinity Mirror odepřít pouze tehdy, pokud by mu u soudu prokázala "záměrnou nedbalost" či "nepoctivost" při rozhodnutí publikovat fotografie, o nichž se ukázalo, že jsou falešné.

19. 5. 2004

Případ Daily Mirror a falešné fotografie:

Vojenská policie v Británii zatkla včera několik vojáků v souvislosti s fingovanými fotografiemi, na nichž údajně britští vojáci mučí irácké vězně. Údajně jsou vyslýchány až čtyři osoby. List Daily Mirror, který ty fotografie zveřejnil, popřel, že předal jména vojáků vojenským úřadům. Zdroj v deníku Daily Mirror konstatoval: "Armáda se na nás neobrátila." Britské ministerstvo obrany odmítlo poskytnout informace o zatčených osobách. Jeho mluvčí konstatoval, že proti nikomu nebylo zahájeno trestní stíhání.

19. 5. 2004

První Sedmička s Martinem Veselovským:

V neděli 16. května 2004 se v televizi Nova vysílal poprvé debatní politický pořad Sedmička s moderátorem Českého rozhlasu Martinem Veselovským. Hosty byli místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a senátor Robert Kolář (US-DEU).

Uznávám, že teoreticky vzato měl v pořadu Kolář vystupovat jako zástupce vládní koalice. To však nefungovalo, protože deklaroval, že s nynější spoluprací US-DEU s vládnoucí ČSSD nesouhlasí, a přiznal, že se chystá z US-DEU vystoupit. Moderátor Veselovský měl proto se strukturou hostů problém. Měl ve studiu dva zástupce pravice, kteří si víceméně názorově notovali. Pokud bylo účelem pořadu poukazovat na aktuální politické problémy při práci současné vládní koalice, Kolář i Sobotka mohli docela důvodně zastávat postoj, že oni přece za chyby a nedostatky současné vlády nenesou žádnou odpovědnost. Pořad trpěl tím, že v něm nevystoupil žádný představitel vládní moci, který by se z kritizovaných nedostatků mohl zodpovídat. Chci-li kritizovat například nekvalitní rozhodování sociálně demokratického ministra zdravotnictví, měl bych kritiku jako moderátor vmést do tváře přímo jemu. Ptám-li se opozice, co si ona myslí o jeho chybách, je to dost špatná žurnalistika. Vlastně to dává opozici prostor k prezentování vlastní propagandy.

V neděli napsal Jan Čulík na žádost serveru Česká média tuto analýzu první Veselovského Sedmičky. Kompletní text je ZDE

19. 5. 2004

Byl to křiklavý film, občas šokujícím způsobem manipulativní a často byl podivně selektivní při výběru materiálu. Snímek Michaela Moora Fahrenheit 9/11 byla agitační, protiválečná protibushovská polemika, která byla vhozena jako zápalná bomba na přeplněný filmový festival v Cannes.

Takto zahájil deník Guardian svou recenzi nového filmu Michaela Moora, z níž dále citujeme:

19. 5. 2004

"Není pochyb o tom, že mladí tvůrci ve východní Evropě pracují pod obrovským tlakem nedávné tradice. Jestliže je obtížné pro mladé britské dramatiky vyrovnat se s Haroldem Pinterem, - jaké by to bylo, kdyby byl prezident?"

Ke vstupu nových členských zemí do EU publikoval deník Guardian dne 1. května ve své sobotní barevné příloze celou řadu textů se středoevropskou a východoevropskou tematikou. Články to byly jistě dobře míněné, ale projevovaly často asi takové porozumění dnešní středoevropské problematice, jaké nalezneme ve Svěrákově svým sentimentálním schematismem k západnímu publiku směrovanému filmu Kolja Jonathan Jones se například pokusil vysvětlit v článku nazvaném "Argumentace ve prospěch komunistické totality", proč podle jeho názoru nevznikla po roce 1989 v postkomunistické Evropě žádná významnější kultura. Posuďte sami:

20. 5. 2004

Během tří uplynulých let se roční poplatky za služby stavebních spořitelen v průměru více než ztrojnásobily. Nespokojeným klientům se podařilo vyvolat reakci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jak jsme již dříve informovali v článku Stavební spořitelny asi tunelují státní podporu svým klientům, u státních dozorových orgánů ani oslovených poslanců nespokojení klienti zastání nenašli.

19. 5. 2004

Volba a předvolba operátora, které měly umožnit výběr telefonního operátora z konkurenčních nabídek, neplní očekávání. Ceny jsou i přes pokles sazby DPH a nižším mzdovým nákladům více než dvojnásobné než v sousedním Německu. Dovedně spletená konstrukce povinností, klientům až "nuluje" případné výhody.

19. 5. 2004

...a také o tom, zda jsou možné sňatky mezi osobami téhož pohlaví

Možná že bychom také měli trochu myslet na inspiraci, která --- ne poprvé, ale zrovna teď --- doznala realizace legalizací "sňatků" mezi osobami téhož pohlaví ve státě Massachusets (v USA). Především se může zdát, že je všechno v naznačených ohledech naprosto jasné. Skoro všichni jsme nějak zahájili svou vlastní životní pouť v nějaké "rodině".

19. 5. 2004

Smysl práce může být různý... někdo pracuje na své zahradě, aby ji přivedl k obrazu svému, někdo pracuje především pro peníze, jiný zcela nezištně z nadšení pro ten nebo onen ideál... a konečně je také možné, že práce samotná je důvodem práce, neboť člověka prostě baví. Je ale ještě jeden velice rozšířený smysl práce, o němž a o jehož důsledcích se chci zmínit trochu podrobněji. Dalo by se říci: práce jako místo -- nebo: pracovat, aby se nepracovalo.

19. 5. 2004
Finanční výbor kanadského parlamentu uvažuje o tom, že by projednával soukromý návrh na nový zákon, který podal poslanec Jay Hill. Návrh má číslo C-246 a týká se toho, že by si mohli adoptivní rodiče odečíst částku 7000 dolarů od svého příjmu při výpočtu daně z příjmů. Tato částka by měla představovat kompenzaci za výdaje adoptivních rodičů spojené s adopcí dítěte. V Ottawě je velice neobvyklé, aby byly projednávány soukromé návrhy zákona, ale v tomto případě s myšlenkou souhlasili poslanci různých stran.
19. 5. 2004

Je opravdu pozoruhodné s jak bohorovným klidem sleduje nejsilnější strana vládní koalice strmý pád svých volebních preferencí. Jistě vítězí v nepodstatných šarvátkách a občas utrpí i Pyrhovo vítězství (viz zákon o DPH), ale ve strategické bitvě o důvěru voliče prohrává. Existuje proto několik důvodů.

19. 5. 2004

Mnoho ustálených výroků má tu zajímavou vlastnost, že jim lze rozumět dvěma naprosto protikladnými způsoby. Například heslo absolutistických panovníků "stát jsem já". Buď mu můžeme rozumět jako francouzští Ludvíci, tedy "stát jsem já, proto záleží jenom na tom, aby byl splněn každý můj rozmar" - a skončíme v rozkladu a revoluci, nebo jako Josef II, tedy "stát jsem já, proto bezpráví na kterémkoli mém poddaném se mě osobně dotýká".

Miroslav Grebeníček
18. 5. 2004

ANALÝZA

Zbytečný se sjezd zdál pouze těm, kteří netuší, jaké procesy v KSČM probíhají, a hází veškeré dění v této straně do jednoho pytle svého apriorního antikomunismu. Vystřízlivění "demokratických stran" po evropských volbách a nárůst preferencí KSČM už nyní, kdy ještě nedolehly veškeré důsledky vstupu ČR do EU na ekonomicky nejslabší voliče, však ukazují nesmyslnost a nebezpečnost petic o tom, že s komunisty se nemluví.

Nespokojenost občanů, sociální, ekonomická a politická krize parlamentního i vládního systému se neřeší ignorováním čtvrtiny občanů volících a další třetiny nevolících, ale nespokojených. Nikdy, pokud se nepočítá s krizovým silovým řešením. Pokud ČSSD nechce uzavřít velkou koalici s ODS a zaštítit se militantními tendencemi v jejím středu, požadujícím svobodu a beztrestnost pro majetné a podnikající tuneláře a na prostý, pracující lid "řád a pořádek". Pro takový případ může získat KSČM 40 i více procent s vládou nespokojených hlasů. Ignorování vývoje v roce 1946 přineslo své ovoce o několik let později. Trpké ovoce.

O víkendu proběhnuvší sjezd KSČM udělal jasno na politické scéně. Očekávání těch, kteří si přáli změnu v jejím čele, se nenaplnilo. Předsedou strany zůstal i pro další období Miroslav Grebeníček a Vojtěch Filip prohrál o 9% delegátů v druhém kole volby - poté, co s téměř sejným minimem hlasů v kole prvním odpadli zbývající dva protikandidáti: Václav Exner a Miloslav Ransdorf.

Podle interních informací sjezd takto "rozhodla" nejkonzervativnější část delegátů, stalinisté z Prahy pod vedením Marty Semelové. Ta se ale do vedení strany nedostala a ani se s její kooptací nepočítá, přestože mezi místopředsedy není žádná žena... Z velmi dobře informovaných kruhů blízkých novému vedení však zazněla i informace, že výsledek hlasování přes svou vnějškovou dramatičnost pro nezasvěcené odpovídal pečlivě vykalkulované, předem uzavřené a úzkostlivě dodržované dohodě mezi prvními dvěma muži strany, která se připravovala skoro dva roky v rámci jejich výjezdů do regionů.

Mezi pozemským a kosmickým
18. 5. 2004

RECENZE

Pavel Mühlbauer byl a zatím ještě je krajinář, což také potvrzuje jeho výstava v Galerii 9, v obci Klokočná u Prahy, která potrvá až do 30. 5. 2004. Mimochodem opravdu doporučuji, galeristé vám uvaří kávu a budou se vám věnovat. Je to skvělý výlet, pár kilometrů za Prahou se vám totiž otevře úžasná krajina s kopci a kopečky, která se poeticky vlní až k Benešovu.

18. 5. 2004

Rozhovor s učitelkou, která odešla učit na britskou státní školu

Daniel Tácha

Vysvědčení školy, na které v současnosti učí Jana Peterková (28), by mohlo znít asi takhle: "Mezi obecně drsnými státními britskými školami patří k těm horším. Děti v ní po učiteli hodí židlí, ale pistole si prozatím nechávají doma." Jana učila šest let na slovenském gymnáziu. Již tři roky ale učí na předměstí více než desetimilionového Londýna, ve státní škole, kde má na starosti děti od jedenácti do šestnácti let.

18. 5. 2004

Poznávat písmenka a hlasitě je reprodukovat, je to čtení? Je gramotný ten, kdo si umí přečíst bulvární deník a napsat pohlednici z výletu? A co třeba sestavit seznam toho, co chybí ve spíži a podle něj vybrat zboží v obchodě? Můžeme toto v průmyslově vyspělých zemích postmoderní éry považovat za gramotnost? No ano, můžeme. Ale jen proto, abychom nemuseli rušit zavedený pojem. Vědci proto vymysleli nový: Funkční gramotnost. A kdo v Evropě vede? Země s trhem bez přívlastků a tradicí privátních elitních škol nebo ty druhé - socialistické, severské?

18. 5. 2004

Vedle článků o nešvarech a o bezradnosti školství zahraničního si také čítám články a různá svědectví o situaci v české škole a třídě. Obvykle v těch i oněch postrádám vědomí zásadních věcí -- totiž cílů. K čemu vlastně chceme, aby se děti ve škole dopracovaly a vychovaly, a čemu proto budeme dávat ve výchově a výuce přednost?

Stokrát se můžeme podivovat nebo pohoršovat nad školami a zeměmi, kde se po učitelích střílí, anebo kde se naopak "jenom" sedí a netečně zapisuje do sešitu, co stupidního učitel nadiktuje.

18. 5. 2004

Vituální bohoslužba na třetí májovou neděli

Dvacátého osmého dubna minulého roku se konal v budově KTF UK vzpomínkový večer na Zdeňka Bonaventuru Bouše, který 16. dubna 2002 zemřel. Bonaventura, přáteli nazývaný zásadně "Bony", byl zcela výjimečnou duchovní postavou, prorokem, který ovlivnil zcela zásadní měrou podstatnou část katolických i protestantských osobností dneška. Je však také znám a respektován i mezi kulturní elitou necírkevní.

18. 5. 2004

Zřejmě se na tento úkol pod vedením svého předsedy Grebeníčka chystají se staronovou chutí naši čeští komunisté (KSČM). Zdá se dokonce, že termín "sociální stát" by nadmíru svůdně mohl být společným programovým vývěsním štítem celé "levice", tedy pro KSČM spolu s ČSSD (možná dost brzo!). Samozřejmě že se přitom také okamžitě v rámci mocenské aritmetiky počítají mandáty v Poslanecké sněmovně. Kupodivu se zatím neanalyzuje, v jakém sociálně-politickém rámci by měl být takový program realizován, tím méně jaké asi prostředky jsou pro případnou realizaci takového programu k dispozici.

18. 5. 2004

Jak uvádí agentura "Citizen News Services", biskup druhé největší římsko-katolické diecéze ve státu Colorado vydal 14. května strohé varování katolickým voličům: Jestliže by volili politiky, kteří uznávají požadavky žen na přerušení těhotenství, podporují výzkum kmenových buněk a souhlasí s eutanázií a sňatky homosexuálů, nebude jim uděleno svaté přijímání.

18. 5. 2004

Podle zákona jsme si všichni před Spravedlností rovni. To je teorie, která v praxi platí jen velmi omezeně. Nerovnost v dostupnosti práva mezi společenskými skupinami, popř. jednotlivci, patři k nejošklivějším vadám tohoto státu. Když soudce Jiří Horký zapomněl prodloužit vazbu vrahovi Roubalovi, vypukl skandál.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
19. 5. 2004 Jsou reportéři al-Džazíry teroristé s rukama potřísněnýma americkou krví? Fabiano  Golgo
19. 5. 2004 ČSSD si vykopala hrob -- zbývá si jen lehnout Petr  Baubín
19. 5. 2004 Telefonování: Omezený výběr a dvakrát vyšší ceny než v Německu Radek  Mokrý
19. 5. 2004 Jak pracovat, aby se nepracovalo Boris  Cvek
19. 5. 2004 Výborný moderátor, špatná dramaturgie Jan  Čulík
19. 5. 2004 Moc a arogance   
18. 5. 2004 Pokřivená spravedlnost Zdeněk  Jemelík
18. 5. 2004 VI. sjezd KSČM: Kupředu levá, zpátky ni krok? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2004 Samota, svoboda ... a odpovědnost Bohumil  Kartous

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2004 Jsou reportéři al-Džazíry teroristé s rukama potřísněnýma americkou krví? Fabiano  Golgo
19. 5. 2004 Moc a arogance   
19. 5. 2004 Iráčané pohřbili svatebčany, které Američané "nezabili"   
18. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. - 12. května 2004   
17. 5. 2004 Pluk, který se octl uprostřed kontroverze s falešnými fotografiemi, bude stíhán za usmrcení iráckého vězně   
16. 5. 2004 Americké stráže natáčely bití vězňů v táboře Guantánamo   
15. 5. 2004 Britští politikové a mučení v Iráku Jan  Čulík
14. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 5. - 7. května 2004   
14. 5. 2004 Zlo v člověku je kryto velmi tenkým civilizačním nátěrem...   
14. 5. 2004 Chomsky: Dejte Iráčanům suverenitu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Školství RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
21. 11. 2003 Nová kniha Michaela Moora je zklamáním