15. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 6. 2007

  • Blair nabídl vojska pro Irák navzdory jasné hrozbě chaosu
  • Bush chtěl invazi provést bez Británie

Tony Blair vyslal britská vojska do války v Iráku, přestože si byl plně vědom, že Washington nevypracoval řádnou přípravu pro poválečnou rekonstrukci této země.

Čelní Blairovi poradci a přátelé prozradili, že Blair opakovaně a neúspěšně vyjadřoval své znepokojení v Bílém domě. Svědčí také o tom, že Blair rozhodl vyslat britská vojska do Iráku navzdory tomu, že prezident Bush se vyjádřil, že Británie "může pomoci nějak jinak".

Jejich zdrcující svědectví je obsaženo v dvoudílném dokumentárním filmu televize Channel Four o desetiletí Blairovy vlády. Vyvolá to otázky ohledně Blairových veřejných tvrzení v roce 2003, že je spokojen s americkými plány pro situaci po válce. Blízký kolega Tonyho Blaira Peter Mandelson svědčí v pořadu, že si Blair byl dobře vědom, že přípravy po situaci po válce jsou nedostatečné, ale neměl možnost nic víc dělat.

Sloupek

Překvapilo mě, že když ve čtvrtek interpeloval premiéra Topolánka poslanec Václav Votava ve věci jeho poněkud nehorázného výroku, proneseného začátkem května v brdské vesnici Borovno před asi 400 svědky ("VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak" ZDE), Topolánek prostě tento svůj výrok zapřel a zpochybnil Britské listy jako zdroj. Doporučil poslanci Votavovi "lepší zdroje". (Jaké? Nejlépe ty, do nichž politické strany za úplatky umisťují vlastní propagandu, tvářící se jako nezávislé články?)

Podobně jako šéfredaktor Simon Kelner, který považuje nedávný útok Tonyho Blaira proti deníku Independent za "odznak cti", považujeme i my Topolánkův výrok, že Britské listy podle něho nepatří mezi "lepší zdroje", za poctu a ocenění naší novinářské práci. Je to vlastně novinářská cena. Děkujeme.

Velký dojem na nás činí i to, že současný český premiér neustále průkopnicky přináší do politiky něco nového.

Dosud bylo v demokracii nepřijatelné, aby politik prokazatelně lhal. Kdykoliv v demokracii politik prokazatelně zalže, je zvykem, že musí odstoupit. V Topolánkově České republice však ne.

Tam razí Topolánek nové způsoby politické práce. Jmenují se "Zatloukat, zatloukat, zatloukat."

Blahopřejeme.

16. 6. 2007

Jako nosiče mají být používány třístupňové Minutemany III, kter normálně slouží jako nosiče jaderných náloží. Podle serveru Novinky.cz ZDE to uvedl v pátečním vydání polského listu Gazeta Wyborcza ruský vojenský expert Viktor Litovkin.

Britské listy přinesly informaci o nahrazení jaderných hlavic v systému Minuteman II a III před více než rokem. Před půl rokem dostali čtenáři Britských listů a ATM podrobnou analýzu systému GBI z pera armádního analytika Stanislava Kauckého.

Raketový nosič GBI se fakticky od ICBM s bojovými hlavicemi liší právě jen  osazenou hlavicí  a  naprogramovaným režimem letu , což ostatně dokládá, že ostré testy EKV byly před zkonstruováním speciálního nosiče prováděny s užitím dvou raketových stupňů z přebytků ICBM Minuteman II. Utajená výměna hlavic na již umístěných a zabezpečených raketách je nepochybně snadno proveditelná a strategické dopady jsou tak nezanedbatelné.

Jan Sýkora 26. 5: 2006: Uneseme americký protiraketový deštník? ZDE

30. 6. 2006 Petr Nachtmann: Jak jinak, než protiraketovými systémy s jadernými hlavicemi? ZDE
Štěpán Kotrba 10 8. 2006: Rakety od Boeingů - peacekeepers pro 21. století? ZDE
Stanislav Kaucký 3. 10. 2006: Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích ZDE

Litovkin dále tvrdí, že jaderná nálož je nutná ke spolehlivému ničení multihlavic a rojů hlavic provázených klamnými cíli. Jaderný spad však pochopitelně zasáhne území, nad nímž je raketa zasažena -- v případě evropského štítu tedy starý kontinent.

Kurt Waldheim (1918 -- 2007)
16. 6. 2007

Říká se, že o mrtvých jen dobře. Neplatí to však o politicích. Ukazuje se to i u osobnosti zesnulého 88letého Kurta Waldheima, generálního tajemníka OSN v letech 1971 až 81 a rakouského spolkového prezidenta v letech 1986 -- 92. Zatím co bývalý spolkový kancléř v jeho éře sociální demokrat Franz Vranitzky se velmi kriticky vyslovil v televizní diskusi k jeho postoji při odhalení hnědé (nacistické) minulosti, jeho stranický soudruh, bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk, Waldheima obhajoval.

Prohlásil, že sice udělal chybu, ale je zcela nemožné jej označovat za válečného zločince.

16. 6. 2007

Jiný kraj, jiný mrav:

Jedu v sobotu dopoledne automobilem a poslouchám britské komerční rádio Classic FM. Po zprávách v 11 hodin dopoledne najednou slyším hlas Tonyho Blaira, jak nadává na deník Independent. Pak se ozve krátký předěl a následují slova hlasatele:

"To je názor pana premiéra. Vy zřejmě dáte přednost nezávislému názoru deníku Independent. (Je to slovní hříčka: "This is the Prime Minister's view. You will probably prefer the Independent view.")

List využil příležitosti a z útoku premiéra proti své redakční politice udělal celostátní reklamu ve svůj prospěch.

16. 6. 2007
Michal J. Stolár, Martin Stolár

Ubehlo už štvrťstoročie odvtedy, čo v južnom Atlantiku, pred brehmi juhoamerickej pevniny, prebiehali od marca do júna 1982 boje o Falklandské ostrovy (z pohľadu Britov) či Malvínske ostrovy (z pohľadu Argentíncov). Ako spomienku na túto vojnu prinášame stručný prehľad hlavných udalostí konfliktu.

Keď sa prezidentom Argentíny v decembri 1981 stal veliteľ pozemných vojsk generál Leopoldo Fortunato Galtieri, ktorý vrchol moci dosiahol presadzovaním čo najtvrdšej línie, logickým riešením vnútropolitických problémov bolo rozpútať vonkajší konfl ikt. Ako príhodné sa javilo vyhrotiť 150 rokov starý spor o britské zámorské územie a "oslobodiť Malvíny". Na zasadaní vojenskej junty 5. januára 1982 sa už hovorilo o obsadení Malvín a 26. marca padlo rozhodnutie obsadiť ostrovy.

17. 6. 2007

"Přišli jsme, abychom zůstali" -- tak se rozloučili se svými stranami představitelé východoněmecké postkomunistické PDS a západoněmecké levicové WASG na svých závěrečných stranických sjezdech.

Na druhý den, v sobotu, byla ustavena s definitivní platností Strana levice -- Linkspartei, která svými 54 poslanci z 614 v Bundestagu je čtvrtou největší stranou ze šesti, a druhou v opozičním táboře.

15. 6. 2007

Jsem vděčná za zkušenost se socialistickou bezpečností, připadalo mi to jako dobrý trénink, ale nikdy dříve by mne nenapadlo, že se mi to bude ještě někdy hodit.


...koťata se hněvala, maminka jim nedala.
Ivance.
Nedala.

Trochu zvláštní písnička zpívaná tichým smutným hlasem tříletou holčičkou na houpačce veřejného dětského hřiště. Opatrnými dotazy jsme my -- babičky hlídající svá vnoučátka jednoho příjemného podvečera zjistily, že holčičce Ivance maminka nedává jíst. Vlastním šetřením se nám podařilo zjistit, že Ivanka má pravdu, matka dítěte nechce, aby její dcera byla tlustá.

Kolik dětí v České republice trpí dnes hladem kvůli ideálu krásy vyzáblých modelek? V republice, kde jsou potravinami přeplněné obchody a nikdo (ani sociální případy) si přímo na hlad nemůže stěžovat? Na špatnou stravu z nedostatku financí si leckteří stěžují oprávněně, ale vyloženě na hlad nikoliv.

Přesto u nás hladové děti jsou, především děti obklopené hračkami a oblečené ve značkovém oděvu. Žalují potichu a bojácně, protože se bojí trestů od rodičů. A my kolem nich chodíme nevšímavě a myslíme si, že to není naše věc. Kam se poděla zdravá výživa a zdravý vývoj dětí?

Babička malého Káji měla jiný problém. Její vnuk odmítal pití jakýchkoliv tekutin. Pokusili jsme se o fintu a nabídli mu pitíčko tak, aby si ho mohl vypít schovaný pod kabátem a s ujištěním, že to nikomu neřekneme. Kája vypil celou láhev najednou. Babička se rázně obula do syna a snachy a zjistila, že snacha nedává synovi pít, protože se počůrává.

Dalším šetřením se zjistilo, že syn se počůrává, protože nedosáhne na kliku dveří k toaletě. Protože za každé počůrání dostane výprask, chodí čůrat za skříň a počůrané kalhotky schovává za gauč.

16. 6. 2007

Zažila jsme proceduru s pozváním již třikrát a ne na pobočce v Praze a mohu Vás ujistit, že čekací doba a přístup se nějak zvláště nelišil, píše Adéla Pastyřiková. Ale co je další lahůdkou, poté, co odstojíte všechny fronty, máte dostatek peněz na účtě, všechny příslušné dokumenty, a pak pozvání šťastně dorazí vašim přátelům a oni konečně přijedou? Dotyčný má povinnost se do tři dnů zaregistrovat na cizinecké policii, pokud pobývá u vás v soukromém ubytování a ne v hotelu.A co vlastně taková registrace vyžaduje?

15. 6. 2007

Vědci kritizovali významnou analýzu zbývajících globálních ropných rezerv. Varovali, že konec ropné éry přijde dříve, než jsou vlády a ropné společnosti ochotny přiznat.

Statistická analýza světové energie od firmy BP, která byla vydána ve středu, tvrdí, že svět má stále ještě dostatek "dokázaných" rezerv, takže bude možné spotřebovávat ropu dnešní rychlostí ještě čtyřicet let.

Avšak vědci z londýnského Oil Depletion Analysis Centre tvrdí, že globální ropná produkce vyvrcholí v nadcházejících čtyřech letech a pak začne docházet k drastickému poklesu množství dosažitelné ropy, což bude mít katastrofální důsledky pro světové hospodářství i pro to, jak žijeme svůj život.

16. 6. 2007

Spojené štáty včera oficiálne odmietli ruskú ponuku, aby namiesto stavby radarového a raketového systému v strednej Európe využili existujúce zariadenie v Azerbajdžane.

Americký minister obrany Robert Gates na stretnutí so svojim ruským proťajškom Anatolim Serdjukovom oficiálne oznámil, že Spojené štáty neprijímajú ponuku, ktorú im dal prezident Putin na summite G8 -- aby prestali s kontroverznou stavbou radarového a raketového systému v Českej republike a Poľsku, a namiesto toho využili existujúce ruské zariadenie v Azerbajdžane.

15. 6. 2007

"Konkrétně řekl generální tajemník NATO, že se studie zaměří na možnost jako "přišroubovat" protiraketovou obranu NATO pro bojiště na americký systém, aby bylo celé území aliance ochráněno před raketovými hrozbami."

Podrobnosti v angličtině ZDE

"NATO ve čtvrtek nařídilo svým vojenským odborníkům, aby vypracovali plány na vybudování možného protiraketového obranného systému krátkého doletu na ochranu členských států, které nedokáže ochránit navrhovaný americký protiraketový štít, který bude vybudován ve střední Evropě. Konečné rozhodnutí ohledně vybudování systému NATO se očekává až příští rok, ale dohoda ministrů obrany, že zahájí tuto studii, naznačuje, že mezi 26 spojenci roste přijatelnost plánu Washingtonu, navzdory původní skepsi od některých evropských zemí a odporu z Ruska."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Poznamenává Karel Dolejší: Řečeno na rovinu a bez vytáček, odkývali to. Koneckonců, pro zbrojní průmysl evropských zemí NATO je takový propojený projekt skvělým kšeftem. Politici se rozhodli záležitost šikovně "depolitizovat" tím, že ji přehodí na experty. Ale nikdo jim neodpáře odpovědnost za to, že to byli oni, kdo projevil vůli zkombinovat americkou NMD s budoucím protiraketovým systémem Aliance a kdo zadal expertům objednávku.

Jan Keller, sociológ
16. 6. 2007

Narodil sa roku 1955 vo Frýdku-Místku. Študoval históriu a sociológiu na Filozofickej fakulte v Brne, potom krátko pôsobil na Filozofickém ústavu ČSAV v Prahe. Pracoval ako závozník v pivovare Nošovice (Radegast) a učiteľ na Strednej pedagogickej škole v Havířove. Koncom roka 1982 začal pôsobiť v Brne ako odborný asistent na katedre sociológie Filozofickej fakulty, kde sa venoval problematike sociologických teórií a otázkam byrokratizácie veľkých organizácií. Absolvoval študijné pobyty na univerzitách v Bordeaux, v Aix-en-Provence a na parížskej Sorbonne. Od roku 2000 je profesorom na Ostravskej univerzite. Mimo akademického prostredia je známy ako ekologický a sociálny mysliteľ -- na témy z týchto oblastí napísal viacero kníh, napríklad Nedomyšlená společnost, Naše cesta do prvohor, Abeceda prosperity či Vzestup a pád středních vrstev. Spolupracoval s Hnutím Duha a Greenpeace, pravidelne prispieva do denníka Právo. Jan Keller navštívil nedávno Bratislavu na pozvanie Nadácie Friedricha Eberta, aby v rámci jej pravidelného prednáškového cyklu hovoril o globalizácii a kríze sociálneho štátu.

15. 6. 2007

Prezentace Victorie Samson, výzkumné analytičky amerického Centra pro obranné informace (CDI) v Evropském parlamentu 12. června 2007

Děkuji vám, že jste mi dovolili promluvit -- jsem velmi poctěna, že tu dnes mohu být. Spojené státy vyvíjejí protiraketovou obranu, o níž předpokládají, že bude schopna ubránit Spojené státy a jejich jednotky před útoky balistických raket krátkého a dlouhého doletu. Bohužel, způsob, jakým tento systém vyvíjíme, vede spolehlivě ke stavbě neúplné, nevyzkoušené, drahé a velmi provokativní technologie zaměřené proti pochybné hrozbě.

Zatímco Spojené státy čas od času pracovaly na protiraketové obraně po celá desetiletí, její současná podoba se zrodila z pokusů zahájených v roce 1983 za úřadování Reaganovy administrativy. Spojené státy mezitím utratily přes 100 miliard dolarů a je toho, čím se ve výsledku mohou pochlubit, je opravdu málo.

16. 6. 2007

"Tí, ktorí vnucujú svoje hodnoty iným, sú tyrani," povedal George Bush na konferencii v Prahe a prihlúplo sa usmial. Ťažko povedať, či si v tej chvíli uvedomil sebakritickú silu svojich slov, lebo George Bush sa prihlúplo usmieva často.

Isté je len to, že George Bush určite nevstúpi do dejín ani ako dobrý prezident (ako si to myslí šéfka jeho diplomacie), ani ako šíriteľ slobody (ako si to myslí on sám). Tento muž sa štylizuje do pózy, ktorá je falošná ako predstieraná láska k jeho "prezidentskému" psovi.

15. 6. 2007

Interpelace poslanců na předsedu vlády dne 14.6.2007:

Poslanec Václav Votava: "Pane premiére, sranda opravdu musí být, ale přesvědčím vás, že to tak úplná sranda není. Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidé, někteří ve válkách, někteří při autonehodách a někteří jen tak. Citoval jsem z Britských listů. Myslím si, že to, co jste lidem řekl, je naprosto šokující. Jestli jste to opravdu řekl, je to nehorázná odpověď lidem, kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem."

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: "Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáží zdravotní postižení, vyjednávání skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů."

Pane premiére Topolánku, nehorázně a veřejně lžete!

Vaše slova v sále slyšelo 4.5.2007 přes 400 občanů a řekl jste je té paní přesně tak, jak je uvedeno v Britských listech, ze kterých pan poslanec Votava citoval. Občané také okamžitě reagovali na Vaše slova pískotem, voláním "fuj" a "hanba".

Dlouho se tady o ničem nehovořilo než o Vašich těchto a dalších arogantních slovech. Každý si tato slova dlouho držel v paměti. Velmi bych se proto divil, kdybyste chtěl všechny tyto lidi nyní veřejně přesvědčovat, že oni lžou a Vy ne.

Nezklamal jste pana poslance Votavu doporučením, aby čerpal z lepších zdrojů. Zklamal jste občany svým bezostyšným lhaním - to my bychom si měli najít lepšího premiéra, z lepších zdrojů.

16. 6. 2007
Radovan Geist

Doterajší prezident Svetovej banky Wolfowitz odchádza -- osobné zlyhanie sa ukázalo priveľké na to, aby ho dokázal americký prezident ubrániť. Lenže žiadna revolúcia vo fungovaní inštitúcie, čo dokáže podstatným spôsobom ovplyvňovať politiku chudobnejších krajín, sa nedeje -- nahradí ho Robert Zoellick, ktorý už niekoľkokrát dokázal, že je usilovným zástancom záujmov americkej korporátnej loby a neochvejným neokonzervatívcom.

15. 6. 2007

Vzkaz pro pana Čulíka: K Vaší poznámce k Votavově interpelaci premiérových slov o tom, že všude umírají lidé: Stejnou větu vyslovil o několik hodin později na besedě ve Strašicích. Lékař Bednarčík tam pro změnu prohlásil, že radar prohřívá tkáně a mění buněčné membrány v očích, ale je neškodný. Uvedl také, že vyberou skupinu občanů Trokavce a budou sledovat jejich zdravotní stav.

Pár stovek lidí to vše slyšelo, já jsem si to jako novinář zapsala. Vzkaz ovšem píši soukromě. Vždyť my si ten radar nezasloužíme, výroky pana premiéra mě přesvědčují o tom, nakolik jsme demokratičtí. Ve skutečnosti jsme pěkně darebácký stát. S pozdravem (jméno je redakci známo).

15. 6. 2007
Generál sa usmial nad bavorským pivom a povedal s americkou otvorenosťou: "Ale, drahý priateľ, nás predsa vaši piloti a letecké sily vôbec nezaujímajú. Nepotrebujeme ich, my potrebujeme vaše základne. A tie už máme..."

Švédski novinári získali pikantné priznanie o úplatkoch pri nákupe stíhačiek Grippen priamo od jedného z hlavných aktérov na českej strane -- bývalého ministra zahraničných vecí Jana Kavana.

Rakúske médiá majú už niekoľko mesiacov na muške spletitú aféru okolo perspektívneho hlavného bojového lietadla ich vzdušných síl pod menom Eurofighter. Ešte poriadne nevzlietol a už sú okolo neho reči o úplatkoch a zlyhaniach. Manželka vrchného veliteľa rakúskych leteckých síl totiž prijala od zdrojov blízkych výrobcom tejto univerzálnej stíhačky 87 600 euro...

15. 6. 2007

V dubnu letošního roku se do sněmovny dostala novela Zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Schválení předložené novely by znamenalo podstatné zhoršení postavení ců ale i jejich českých partnerů. Novela totiž zavádí institut presumpce falše každého internacionálního manželství, dokud se neprokáže opak. Období, než se tento opak případně prokáže, bude znamenat dva roky nerovného postavení dotčených osob a zhoršení jejich sociálního postavení. Manželský pár ani jejich děti nebudou mít nárok na sociální dávky, budou muset zaplatit až 100 000 Kč zálohu nemocnici v případě porodu, manželky/é českých občanů/ek by nemohli pracovat bez pracovního povolení.

15. 6. 2007

Loni o Vánocích jsme pozvali do Glasgow z Petrohradu ruského kamaráda mé dcery. Stačilo napsat zvací dopis, podepsat ho, oskenovat a odeslat ho do Ruska emailem - britskému konzulátu postačil k vydání víza do Británie printout dopisu.

Přijet do Prahy bude však zřejmě pro ruského občana daleko složitější než se dostat do Británie. Normální zvací dopis nestačí. Pozvání musí být napsáno na originálním formuláři české cizinecké policie a chcete-li někoho do ČR pozvat, musíte se osobně dostavit si ho v Praze na úřadě vyzvednout. Email naskanovaného pozvání nepostačuje.

K tomu: Jan Drahokoupil, "Země, do které je opravdu komplikované se dostat"

15. 6. 2007

Nežli jsem stačil najít následující text, debata o svobodě, žádaná jedním čtenářem a ukončená jedním příspěvkem, přestala. Tedy zkusme ještě trochu fouknout do uhlíků, jestli to chytí, píše František Řezáč:

...jednotný a společný boj má být organizován výhradně s cílem osvobození a na pouhé bázi plánu a ideje svobody. Vše ostatní bylo posteriorní a mělo být ponecháno na vůli do soukromé iniciativy, aby si formu národní svobody plnil ve svých snech a papírech obsahem, jejž by národu -- až zvítězí -- navrhl. Jistě že bylo lze už tehdy očekávat od osvědčených mudráků námitku, že svoboda, jakožto taková, je prázdný pojem. Na což lze odpovědět, ža tomu tak vždycky je na svobodě, ale ne v otroctví. Kdo za daných okolností nacistického panství nebyl schopen cítit takzavaně "prázdný" pojem svobody jako realitu konkrétně nejplnější, prostě jako nezbytný živel lidskosti, ten přece neměl v odboji co dělat, neboť v podstatě svobody nepotřeboval a nenanrodil se vůbec, aby kdy pochopil, co to je: byl to v nejlepším případě použivatel svobody, nikdy nemohl být jejím spolutvůrcem. Svoboda je skutečností "prázdnou" přesně tak, jako vzduch, jejž dýcháme: je vskutku prázdný všeho obsahu, a přec je tato "prázdnota" životní podmínkou a nutností. Ale vykládejte tohle někomu, kdo živou realitu svobody cítit schopen není a jemuž je svoboda "poznanou nutností": za války by byla svoboda záležela v poslušnosti německého zákona! Ideologické definiční floskule o svobodě, určené ve skutečnosti k tomu zašantročit ji a zničit, jsou mi od té chvíle blbé a odporné.

Václav Černý: Pláč koruny české, Atlantis, 3. vyd. 1992, str. 374 (zdůrazněné pasáže V. Černý)

15. 6. 2007

Uplynulo víc než pět let od chvíle, kdy Bushova administrativa vyhlásila novou doktrínu "války proti terorismu" v reakci na teroristické útoky z 11. září. Je čas bilancovat a bez okolků pohlédnout kruté realitě do tváře. S přijetím souhlasu s výstavbou raketové základny na svém území se Česká republika stane nicotným pěšákem v bezohledném rozšiřování a uskutečňování této politiky agrese a ponese všechny následky z toho plynoucí. Jestliže česká veřejnost tváří v tvář bezohledným intrikám vládnoucí elity ustoupí, tak se katastrofický scénář může stát hrůznou realitou. Tato válka, jež měla vykořenit zhoubnou hlízu terorismu, však selhala na všech frontách, ba více -- zasela nezměrnou nenávist, která na kusy rve především okupovaný Irák a Afghánistán.

15. 6. 2007

Objevila jsem se na upozornění na petici www.zrusmekomunisty.cz č. 69 336. Nic takého jsem nikdy nepodepsala! Je to nehoráznost! Pokud se tímto způsobem sbírají podpisy, tak je to dost ubohé. Jsem plnoletá a svéprávná, nemusí o mně rozhodovat jiní. Ty co to dělají, lituji, jsou to ubožáci a zoufalci, píše Alena Cepáková z Vodňan.

15. 6. 2007

Televize a noviny jako každoročně již sedm let nám oznamují, že od včerejška (11.6.) už pracujeme jen na sebe. Až do včerejška jsme totiž pracovali na stát, na ten poživačný, rozhazovačský stát, který vytvořili socialisté. Je to o několik dní dříve než loni, ale stále to je moc dlouho. Takoví Slováci pracují "na sebe" už od začátku května. Ale třeba Maďaři ještě stále pracují na stát a nějakou dobu budou. Tato myšlenka na oslavu ukončení podpory státu vznikla před sedmi lety v Centru pro ekonomiku. Těm, kdo to neví, tak to je organizace ODS založená Klausem, která má jediný úkol. Propagovat neoliberalismus v ČR.

15. 6. 2007

Na pár řádcích politická ekonomie kapitalismu v kostce. Proč jste se víc nesnažil, pane Víte? Mohl jste taky jezdit v nablýskaném autě. Jenom ty svoje zaměstnance byste musel dřít, jak se říká bez nože. Jinak byste na to nablýskané auto nevydělal. Kdybyste jim ale pořádně šlápl na krk, třeba byste byl ještě úspěšnější než pan Eisman a místo pasáta byste měl třeba i bavoráka nebo Audi. I na Bahamy byste si zajel, abyste viděl jak se tam žije těm nejlepším z nás, píše Petr Březina.

Dokonce byste mohl být tak úspěšný, že byste svou konkurencí zničil i podnik pana Eismana. Třeba by vás pak přišel požádat o zaměstnání. Věřím ale, že on by svou invenci vrhl za tisícikorunu do jiného byznysu, protože my žijeme ve světě neomezených možností a on je přičinlivý.

15. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

'Málo dětí - potom stagnuje hospodářství' zněl nadpis jednoho článku v německém listu Welt kompakt 5. června tohoto roku, ve kterém Uršula von der Leyen, která není jen matkou sedmi dětí, ale také je to německá federální ministryně pro rodiny, seniory, ženy a děti a člen konzervativní strany CDU, byla citovaná větou: 'Rodinná politika je jednoznačný katalyzátor růstu.'

15. 6. 2007

S naprostým údivem jsem sledovala debatu ve Sněmovně, kterou vedla Kateřina Jacques s mými stranickými kolegy k  návrhu zákona o střetu zájmů od poslance Miloslava Kaly (ČSSD) a jejíž část zveřejnila agentura gitA v článku Podle Jacques se ve sněmovně projevil machismus. „Na úvod, rozumějte tomu správně, Strana zelených a celý poslanecký klub Strany zelených vnímá toto téma jako vysoce závažné. Bylo to jedno z témat, které jsme probírali velmi pečlivě už při přípravě našeho volebního programu a byl to mimo jiné důvod, proč jsme si stanovili poměrně tvrdé etické kodexy pro politiky jak na parlamentní, tak na komunální úrovni“, prohlásila Kateřina Jacques ve sněmovně a spustila tak diskuzi, v americké politice zvanou „diskuze o charakteru“. „Je skutečně potřeba vést tu diskusi. Já se do ní velmi angažovaně hlásím.“ A právě nevěcná angažovanost poslankyně Jacques je problém.

14. 6. 2007

Rozhovor, který na Západě nevydali

Před nedávnou schůzkou skupiny G8 v Německu poskytl ruský prezident Vladimír Putin rozhovor čelným novinářům ze zemí skupiny G8. Nikde na západě nevyšel, jen deník Washington Post publikoval stručný výtah, který Putina kritizoval. Transkript rozsáhlého rozhovoru byl posléze zveřejněn na stránkách Information Clearing House ZDE.

Přinášíme z něho v českém překladu úvodní pasáž, zabývající se americkou protiraketovou obranou v Evropě.

Poznamenává Marcel Gotthard: "Stručný výtah vyšel také dne 4. června v deníku The Times ZDE. Dovolím si tvrdit, že tento článek v některých aspektech uznává a respektuje Putinův pohled na současné světové dění.

14. 6. 2007

Vážený pane Kroupo,

se zájmem jsem si přečetl Váš článek nazvaný "Rudolf Kučera s komunistickým režime nekolaboroval". V textu se snažíte omlouvat Kučerovo členství v normalizační KSČ ("aby umožnil lidem vyloučeným z této strany a nestraníkům nějakým způsobem pracovat ve filosofii"). Je lidsky pochopitelné, že se chcete zastat svého podřízeného z katedry politologie a filozofie Filozofické fakulty ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Zejména, pokud by se ukázalo, že jste si docenta Kučeru přivedl na katedru Vy. Váš článek obsahuje zajímavé informace a některé informace v něm naopak chybí.

13. 6. 2007

Brazilský novinář a antropolog Fabiano Golgo, dosavadní šéfredaktor deníku Metro Česká republika, byl donucen rezignovat na svou funkci šéfredaktora. Podle jeho slov k tomu došlo údajně po ostré, asi půlhodinové konfrontaci s ředitelem listu Martinem Konrádem, který - podle svědectví Fabiana Golga - chtěl prý nedávno zabránit tomu, aby Golgo v deníku publikoval zprávu, související s prohrou Jiřího Paroubka u soudu s podnikem Mafra o právo na odpověď. V deniku Metro byly podle Golga údajně vyměněny zámky, aby se v něm Golgo nemohl dopustit "sabotáže", například publikovat svá obvinění vůči praxi v tomto listě.

Fabiano Golgo má k dispozici četné emaily, z nich zřejmě vyplývá, že se octl pod pro něj nezvládnutelným tlakem z politických i firemních kruhů, prosazovaných vedením listu, aby v deníku Metro publikoval PR články od firem i politických stran či články politiků, doručené jejich PR zprostředkovateli, jako by to byly normální redakční materiály. Bez označení, že je to inzerce či "vlastní zpráva", jak tuto realitu českého mediálního života označuje deník Právo. Golgo tvrdí, že se na takovéto redakční praxi odmítl podílet.

Faktem je, že jednozdrojového, neanalytického zpravodajství z politického prostředí i zpráv pojednávajících redakčně nekriticky o výrobcích, kulturních akcích či službách, se našlo v Metru dost - většina redakčního obsahu. O nevyvážené "soft PR" praxi jako běžnému fungování redakce hovoří dostatečně internetový archiv listu. Není divu, když na novináře zde peníze majitelé nemají a většinu redakce přitom tvoří obchodníci, sjednávající inzerci. Distribuce deníku Metro je závislá na municipalitách a jejich libovůli strpět distribuci bezplatného deníku, v Praze je Metro existenčně zcela závislé na Dopravním podniku. Jeho ředitelem se stal po vítězství ODS na pražském magistrátě bývalý ředitel televize Prima a člen odborného týmu občanského sdružení eStat. cz, přímo spjatého s ministrem vnitra a informatiky Langerem (ODS), Martin Dvořák. Odborný konzultant pro oblast elektronických komunikací a médií a ředitel televize dnes řídí pražské tramvajáky.

14. 6. 2007

Měl to Golgo vůbec zapotřebí? Proč se kvalitně vzdělaný člověk s možností mezinárodního uplatnění propůjčuje ke spolupráci s takovým příšerným plátkem? Tohle mě napadlo vždy, když jsem měl možnost si deník Metro prolistovat.

Metro byl příšerný projekt od samého počátku a Golgo na tom nedokázal změnit nic.

14. 6. 2007

Nejtrpčím plodem sebezahleděnosti bývá žvanivost. Kniha Ivana Brože Husajn kontra Chomejní: Irácko-íránská válka 1980-1988 (339 stran. Epocha, Praha 2007) představuje smutný důkaz zmíněné teze. Marc Frey z univerzity v Bonnu shrnul třicetileté dějiny vietnamské války za nezávislost na ploše o třetinu menší (překlad Dějin vietnamské války o 210 stranách vydalo nakladatelství Paseka) a jeho studie neobsahuje prakticky žádné věcné chyby.

14. 6. 2007

Kdo nezažil ještě bezmoc, nemusí dál číst. V sedmdesátých letech před odletem z totalitního státu se dostalo "vyznamenání" jednomu pracovníkovi MZ, protože si mohl přát cokoli. Nezaváhal a chtěl se setkat s přítelem z dob studií, který náhle ze dne na den zmizel i s celou rodinou. Nadělal hostitelům hluboké vrásky, ale vyhověli. Chtěli zachovat zdání právního státu. Režim krve a útlaku si s mým známým a jeho druhem zahrál tragikomický tyátr. Tyrani dokáží zlehka pohybovat pravdou a lží, mixovat tyto dvě "nahodilosti" k jejich prospěchu. A běda, když okolní svět uvěří vyškoleným pravdomluvcům. Nastalo či pominulo snad století davů a demagogů?

13. 6. 2007

Problém, milý pane Cveku, vidím v tom, že krom výkřiků, podobným tomu Vašemu (a uznávám, že jsou i horší) si nikdo nedal tu práci, aby blahobyt hlásaný v tzv.socialistickém Československu poctivě srovnal s blahobytem, jež nám přinesl volný trh a demokracie.

Pak se může snadno stát, že občan, vydaný napospas jen vlastním zkušenostem a pocitům z obou režimů, srovnává sám. Případně byste mohl iniciovat nějaké to Poučení z vývoje...

Ale vážně, k jedné změně přece jen došlo a ač zatím není tolik vidět, já ji považuji za důležitou. Díky procitnutí ze snu, že s kapitalismem bude spravedlivěji, čestněji a lépe, lidé začínají zvedat hlavy a hodnotit ten pestrobarevný a nepřehledný svět. A vyjadřovat názor.

Ač se to některým bývalým svobodomilovným ikonám našeho převratu nelíbí.

Po zralé úvaze jsem dospěla k názoru, že je nutné začít reagovat i na články, jež se diskvalifikují samy a jež by ve společnosti myslících lidí ani nestály za odpověď.

Vulgarita slov jako "zmrd, blbec, rudá svině, levicová havěť, socka atd." už mne nechává celkem klidnou, svědčí o argumentační úrovni pisatelů, občas mne, pravda, překvapí že oficielní, byť zdarma distribuované noviny (24 hodin, Express a Metro), takové výrazy uveřejní.

Nicméně dnes reaguji na pana Cveka a jeho článek o panu Vítovi.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
15. 6. 2007 NATO schválilo americkou raketovou obranu   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Americký radar nechceme   
12. 6. 2007 Bulharsko chce také americkou protiraketovou základnu   
12. 6. 2007 Dopis senátorovi a poslanci   
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Čína RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
14. 6. 2007 to nepochopíš Michal  Šanda
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)