4. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2007

Pocta astronautovi

Gustav Brom (Gustav Frkal)

Celý svět slyšel tu zprávu TASSu,
celý svět zanechal hovoru,
celý svět vyskočil od rozhlasu
a zdvihl pohledy nahoru.

Dobrý den, majore Gagarine
tak jsme se tedy už dočkali
celý svět připil vám rudým vínem
lidé vám ze zdola mávali.

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů

Vlasta Parkanová, Jan Vyčítal

Celý svět listoval denním tiskem,
celý svět zanechal hovorů,
já jsem Vás uvítal ruky stiskem
a zvedl pohled svůj nahoru.

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů,
tak už ses rozvinul nad náma,
dobrý den, prapore našich druhů,
co jsme je vítali s džípama.

Sloupek

Královna přichází v bílém kožíšku
a její náruč je tak velká,
že se v ní schovám celý od hlavy až k chodidlům
tělo a duše se klidní a zaostřují
a náhle si uvědomuji
že když moje maminka je královna
já musím být Malý princ!

Je to ale jinak nežli v pohádce
dívám se kolem sebe a vidím,
že všichni kolem mě mají také na hlavách královské korunky

Obracím se na královnu s dotazem:
Maminko, když máš tolik dětí,
jak často k tobě budu moci jít?
A maminka roztahuje ruce od obzoru k obzoru,
bere nás k sobě a říká:
Všichni jste moji jediní
moje náruč je pro vás však zatím příliš horká
tak jako talíř čerstvě uvařené krupicové kaše
Ale když se jako malá medvíďata
krmíte mezi sebou malými lžičkami
z příjemně vlažných okrajů horkého talíře
já stojím ve středu
a huňatý kožich ve kterém vás mám
z vašich hlasů přede píseň

Báseň z připravované dvojsbírky "Hlad po mléce a Zázrak" poslal do Britských listů autor

4. 6. 2007

I ministři chtějí být v ČR celebritami

Děsivé se stalo skutkem. Jan Vyčítal a Vlasta Parkanová natočili oslavnou tirádu na americký radar. Využili k tomu poststalinskou píseň Gustava Broma "Dobrý den, majore Gagarine" a dokázali tím, že v bolševickém slouhovství vůči zahraniční mocnosti se dodneška v České republice nezměnilo vůbec nic.(Škoda, že Vyčítal kromě toho, že neumí ani pořádně artikulovat, nevysloví "r", není schopen bezchybně vyslovit prosté anglické slovo "welcome" - když už chce někomu lézt kamsi, tak by snad se mohl aspoň naučit vyslovovat.)

Vyčítal a Parkanová si zřejmě mysleli, jaká to bude legrace, když změní význam komunistické propagandy a obrátí u "Gagarina" znaménka. Jenže ono to tak nefunguje. Demokracie a pluralita nevzniká tím, že se ke komunistické totalitě dají opačná znaménka. Dám-li ke komunistické totalitě opačné znaménko, dostanu totalitu pravicovou - demokracie, otevřenost, svobodomyslnost a pluralismus, ty jsou na úplně jiné rovině.

Hrůzné na počinu Vyčítala a Parkanové je právě to, že si vůbec neuvědomují, že se chovají vůči cizí mocnosti přesně stejně kolaborantsky, jako to činili exponenti komunistického režimu začátkem šedesátých let, když dělali v médiích propagandu "slavné" cestě Jurije Gagarina do vesmíru. Na rozdíl od dnešní oslavy to aspoň byl civilní let - za komunismu nebylo zvykem psát oslavné ódy na vojenské základny.

Srovnáním obou písní vyvstane děsivost celého podniku. Původní Bromova píseň o Gagarinovi sice má všechny odstrašující rysy stalinské a poststalinské propagandy ("radostné nadšení"), z nichž však ve Vyčítalově zoufaleckém pokusu zůstaly jen ty nejhrubší rysy. Jak výrazně za téměř padesát let poklesla úroveň propagandistických tvůrců vyvstane srovnáním obou textů. Nejenže mezitím do veřejného projevu pronikla plebejská obecná čeština, Vyčítalův text je nesmírně neohrabaný a primitivní - vypovídá o úrovni českého establishmentu daleko víc, než je zdrávo. Nad tím, že se mohla k šíření tohoto vlezdoprdelezeckého popěvku, přímo navazujícího na komunistickou propagandu, propůjčit rovnou ministryně české vlády, zůstává rozum stát.

Pokud to celé od Parkanové není vtip, pozoruhodná je její sebevědomá drzost. Nebojí se riskovat, že pro ni a pro jeji stranu příště oněch 70 procent národa, které jsou proti radaru, už zřejmě hlasovat nebude, protože je tímto komediálním aktem hluboce a arogantně urazila.

Vyčítal, Parkanová, "Dobrý den, prapore hvězd a pruhů" ZDE

4. 6. 2007

Když jsem v pondělí kritizoval omezenost a servilitu některých českých novinářů, netušil jsem, že mezitím si současná ministryně obrany zvyšuje kvalifikaci. Z prostého rektálního alpinisty povýšila na rektálního speleologa.

5. 6. 2007

Přiletí muž, někdy zlehčovaně označovaný jako nejmocnější muž Zeměkoule. Jako jeden z dárků mu zazpívá ministryně války své laudatio ve stylu country. V zemi, která má své tradice, kde po městských dlažbách proháněl dávno před Davidem Coperfieldem kouzelník Žito ve kočáře taženém kohouty, kde duněl Palečkův smích či se také teskně rozezníval Palečkův pláč, kde putovali potulní hudci či se rozléhalo Ljubou Hermanovou procítěně sdělované My jsme ti blázni, blázni z povolání... , to ostatně není nic netradičního. Ba mnozí z nás pamatují, kdy v černobílé televizi se objevovala a zase mizela Ztracená revue se spoustou mimů, mágů, et item bláznů v charakteristických šatech.

4. 6. 2007

Ruský prezident Vladimír Putin v neděli oznámil, že vznikly nové závody ve zbrojení a nová studená válka se Západem. Dodal, že Rusko bude reagovat na americké plány vybudovat v Evropě raketovou obranu tím, že zaměří své rakety na evropská města.

Putin pronesl pozoruhodný útok na Západ ohledně raketové obrany, Kosova a demokratických norem.

5. 6. 2007

"Já už vážně nevim, co na to říct" napsal můj kamarád v pondělí do emailu, když mi posílal link na zprávu, že ministryně obrany Parkanová nazpívala s "Honzou" Vyčítalem píseň o radaru. Myslím, že ani já jsem chvíli nevěděl, co na to říct, protože ve chvíli, kdy se znepřátelené tábory příznivců a odpůrců radaru přou o slovíčka, kdy se hádají o to, komu se v médiích nadržuje a o tom, zda je nutné referendum, nám prostě paní ministryně oznámí, že se rozhodla nazpívat Bushovi píseň. Myslím si, že téma si mohla vybrat jiné, ale to ponechme stranou. Nyní a zde bych chtěl hlavně vyslovit varování:

Dostáváme se opět do situace, kdy důležitější než diskuze bude si zazpívat tu správnou píseň.

Michael Marčák: Ano, i po mně chtěl, abych mu dosvědčil, že tam nebyl...
5. 6. 2007

5. 6. 2007

Jednatele lobbistické firmy, který se přiznal, že ovlivnil telekomunikční zákon ve prospěch svého klienta , bývalého poslance ODS Zdeňka Švrčka chce ministr průmyslu a obchodu Martin Říman nechat zvolit členem Rady Českého telekomunikačního úřadu na uvolněné místo po telekomunikační expertce Marcele Gürlichové. Té skončil mandát koncem dubna 2007. Českému rozhlasu Digital to potvrdil mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Vláda této koalice vedené ODS, tak ukazuje, jak vnímá možný střet zájmů a jak vnímá požadavky nezávislosti členů klíčových mediálních rad. Bývalí poslanci nyní kandidují do Rady České televize, Rady Českého rozhlasu i Rady ČTÚ. Nejspíš potřebuje ODS svým kamarádům přiklepnout najaké licence.

"Důvodem jsou dlouholeté zkušenosti pana Švrčka v oblasti telekomunikací," nechal se slyšet Římanův mluvčí...

Podrobnosti: Pátým členem Rady ČTÚ bude zřejmě Švrček ZDE

4. 6. 2007

Fotografie desetiletí:

Tuto fotografii si nemůžete nechat ujít. Je to fotografie desetiletí ZDE. Teodor Marjanovič se chová přesně tak, jak se novinář s trochou cti v těle chovat vůči politikovi nemůže. Je to vynikající, archetypální fotografie, která by měla vejít do análů moderní historie Česka. (JČ)

4. 6. 2007

Příjezd velekněze americké demokracie Bushe do Prahy je provázen ozbrojenými manévry připomínající přípravu na válku. Kordóny policistů hlídají celé město, jehož celé části se neprodyšně uzavírají, aby k americkému pohlavárovi -- doslova -- nepronikla ani myš ( co kdyby třeba měla na těle bombu?). Samozřejmostí je maximální utajení prezidentových kroků či bushovské rodeo ve všech masmédiích.

Nedávno Prahu poctila svou návštěvou jiná hvězda, tentokrát šoubyznysu. Tehdejší prudký nálet všech možných i nemožných V.I.P. doprovázejících Madonnu do Prahy vzbudil také velký rozruch.

Jenže s Bushem je to jiné.

4. 6. 2007

Pan Toman srovnává nesrovnatelné . V době kdy do naší země jezdili Brežněv nebo Gorbačov, byla naprosto jiná situace, co se týče případného atentátu vzhledem k extrémní restrikci dostupnosti zbraní, propustnosti hranic apod. At se na mne pan Toman nezlobí, ale jeho argumentaci mi připomíná jednoho českého emigranta z Austrálie a podle všeho obdivovatele nacismu (mám dojem že i Britské listy mu před několika lety uveřejnili nějaké články), který kdesi psal, že Adolf Hitler taky nepotřeboval žádná zvláštní bezpečnostní opatření a jezdil mezi "milující lid" v otevřené limuzíně. Pane Tomane, čemu se divíte? píše Václav Neckář.

4. 6. 2007

Rád bych reagoval na komentář pana Václava Neckáře s titulkem "Bezpečnostní opatření na ochranu George Bushe jsou oprávněná", píše Martin Mitáš.

Podle mého názoru opatření nejsou oprávněná. Pan Bush a bohužel zřejmě ani naše politická reprezentace a/nebo policie nechce riskovat, aby se pan Bush dostal do styku s normálními občany. Ať už proto, že má opravdu strach o svou bezpečnost (nebudu rozebírat, zda oprávněně a z jakých důvodů), anebo prostě proto, že se nechce střetnout s žádným projevem nesouhlasu, demonstrací apod.

V každém případě by se pak ale jeho návštěva neměla odehrávat uprostřed Prahy, ale v nějakém vojenském prostoru, nejspíš utajeně atd. Tam se dá bezpečnost zajistit mnohem snáze, a zároveň bezpečnostní opatření nebudou obtěžovat život Pražanům.

Situace, kdy je celá Praha vzhůru nohama kvůli tomu, aby se spolu setkalo pár jednotlivců, a tito se nesetkali s nikým jiným, je poněkud absurdní. Tak jako mnoho jiných věcí v našem současném veřejném životě. Bohužel.

4. 6. 2007

Velmi mne překvapují názory naší veřejnosti, která považuje týrání dětí za správný výchovný prostředek. Nejčastěji se setkávám s tím, že nic jiného naši občané ani neznají.

Česká republika má smutné prvenství v týrání dětí a společnost to nechává naprosto lhostejnou nebo spíše z nevědomosti bezmocnou. Neumím si zodpovědět otázku, proč nechává lhostejné i čtenáře těchto svobodných listů. Kolika lidem je lhostejno, který okupant se v naší zemi usadil nebo usadí, vždyť nejhorší nepřítel České republiky sedí v české duši. A ta bestie se v nás směje.

Tento víkend se na mnoha místech naší republiky konaly akce pro děti. Ne všechny děti v naší zemi mají možnost se radovat.

V souvislosti s dalším případem týraných dětí se začalo mluvit o praktikách výchovy dětí a praktikách sociálních pracovníků včetně soudní praxe. Alarmující čísla ze zjištěných statistik ani odhadovaná čísla nezjištěných případů nedokáží vyburcovat veřejnost z lhostejnosti. Naopak, stále se v této oblasti držíme hesla: "Co tě nepálí, nehas." Kromě několika organizací a malých iniciativ se stavem výchovy dětí nezabývá žádná politická strana ani veřejnost. Kromě pana Topolánka, který v duchu jednoho českého úsloví navrhuje nový úřad. V dnešním svobodomyslném světě pak obzvlášť sami sebe přesvědčujeme, že výchova dítěte je soukromou záležitostí rodičů a jenom jejich, nikdo jiný do toho nemá co mluvit. A to i za cenu týrání, mrzačení a vraždění těch nejvíce bezmocných -- našich dětí.

5. 6. 2007

Řada německých politiků vyslovila znepokojení nad sobotními demonstracemi antiglobalistů v Rostocku. Poukazují na to, že původně plánovaný mírumilovný happening se zvrhl zejména přičiněním zahraničních účastníků v pouliční bitky s policií. Představitelé Strany levice naopak poukazují na odpovědnost vlády, která situaci vyhrotila již předchozími represemi proti organizátorům protestů. Demonstrace se udály proti středečnímu setkání představitelů osmi nejprůmyslovějších zemí světa G 8 -- Německa, Ruska, Velké Británie, Spojených států, Francie, Kanady, Itálie a Japonska v historických mořských lázních Heiligendammu.

4. 6. 2007

Reakci pana Miroslava Nováka ("Proč český stát nepodporuje, aby se rodily děti?") na článek Tomáše Chochole ("Proč chce Česko přilákat cizince jen na práci, nemáme na víc?") nepokládám za zcela neadekvátní. Některé Novákovy otázky jsou legitimní, odpověď na ně bohužel není příliš složitá.

5. 6. 2007

Uspěchanou hloupost, cituplnou starostlivost a neznalost odborné problematiky přiznala autorka Harryho Pottera Joanne K. Rowlingová , autorka dopisu českému prezidentovi Václavu Klausovi v rozhovoru s nynější ministryní Džamilou Stehlíkovou při své "utajené" návštěvě Prahy, o které Mladou frontu Dnes informovala Stehlíková... "Slavná britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová lituje poprasku, který způsobila kritikou klecových lůžek v českých ústavech pro postižené", psal na Den dětí server iDnes.

"Paní Rowlingová řekla, že jejím cílem nebylo rozpoutat takový humbuk. Ale článek si přečetla v britských novinách a představila si dítě v klecovém lůžku, jak je smutné a osamocené, a proto o tom napsala," řekla ministryně Stehlíková. (ŠK)

iDnes 1. 6. 2007: Rowlingová tajně v Praze. Mříže u lůžek už jí nevadí ZDE

Štěpán Kotrba 25. 4. 2005: Kdo stojí za kampaní proti klecovým lůžkám ZDE

Ivan David, 31. 8. 2005: Klavírista a mediální pábení o psychiatrii ZDE
Petr Záras 20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku ZDE
Klecová lůžka a zastaralá ústavní péče v ČR TÉMA BL

Pozn. JČ: To, že si paní Rowlingová nyní myslí, že klecová lůžka nevadí, přirozeně zdaleka neznamená, že je s užíváním klecových lůžek v ČR všechno v pořádku, jak konec konců svědčí četné příspěvky k tomuto tématu v tomto listě.

4. 6. 2007

Kauza americké základny v ČR:

Povinná školní četba je dnes na středních školách považována většinou za zbytečný "opruz", protože stručný obsah prakticky všeho lze snadno najít na internetu. Je to škoda. Nejenom proto, že upadá schopnost číst psaný text a rozumět mu, nebo proto, že slovní zásoba již i absolventů gymnázií pronikavě upadá. Literatura nám totiž také často říká hodně jak o naší minulosti, tak o přítomnosti, již žijeme.

Vezměme např. Jiráskovu divadelní hru Lucerna z roku 1905. Jde o výstižný popis (nejspíš) typické české malosti a poníženosti. Je zajímavé, že ta se netýká jen "těch dole", ale i lokální vrchnosti, která se přestane chovat pánovitě a ohne hřbet v okamžiku, kdy přijede někdo výše postavený - kněžna. Tu přitom paradoxně slouhovitost místního obyvatelstva obtěžuje. Postavou, jež se z obvyklého chování vymyká, je mlynář, který si na jedné straně je vědom svých závazků a na straně druhé říká "ne" tam, kde již povinnostmi vázán není. V Jiráskově hře je mu to nakonec ku prospěchu a stává se zcela svobodným.

5. 6. 2007

POZVÁNKA

Různost pohledů na reorganizaci tajných služeb vyjádří v diskuzi Mgr. František Bublan, poslanec a předseda výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (2001--2004), ministr vnitra ČR (2004 -- 2006) a Gen. Ing. Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby (2001-2002), bezpečnostní poradce předsedy ODS (2003-2006). Moderuje Martin Kunštek. Pořádá Res publica, sdružení pro informace.

Setkání se koná ve čtvrtek dne 7. června 2007 od 17. hodin v galerii VIVO klub, Maltézské náměstí 3, Praha 1

4. 6. 2007

V sobotu po televizních novinách na ČT 1 jsem zaslechl následující reklamu na vysílání České televize. Zněla asi takto: Česká televize bude vysílat vstupy z návštěvy George Bushe v Praze a jeho projev v přímém přenosu. Po tomto reklamním šotu mě trochu zamrazilo v zádech. Zeptal jsem se sám sebe, čím se Bushova návštěva liší od jiných mezistátních návštěv, že jeho projev bude vysílán v přímém přenosu. Vysílá snad americká televize přímý přenos z projevu jiných státníků, kteří navštíví USA? ptá se Zdeněk Vopat.

Celá tato akce mi připomněla roky takzvané normalizace, kdy slova vůdců SSSR byla významnější než slova našich vládních představitelů.

4. 6. 2007

Pan Bush je prezidentem momentálně nejvlivnější světové mocnosti. Proto mají jeho slova oprávněně větší váhu, než slova prezidentů při jiných mezistátních návštěvách. Když si uvědomíte tuto asymetrii, tak se pak ani nebudete ptát, co vysílají televize v USA. Není to podstatné. A zřejmě máte pravdu, obdobně to bylo v dobách normalizace se slovy vůdců SSSR. Samozřejmě, že byla významnější, než slova našich vládních představitelů. Alespoň pro ty z nás, které zajímá co se děje i za horizontem jejich vesnice, píše Mirek Pištek v reakci na poznámku Zdeňka Vopata "Ztratili jsme suverenitu".

4. 6. 2007

Mocné spojenectví fundamentalistů a velkého byznysu

Ačkoli George W. Bush přijede tento týden do Prahy se svým obvyklým "městečkem" agentů Secret Service, poradců, a dvorních novinářů, tato paráda moci nemůže zakrýt fakt, že moc jeho vlády stále oslabuje. Potvrdily to volby do kongresu v listopadu 2006, ve kterých vyhráli demokraté, a už v Bushově tradičním projevu o stavu Spojených států 23. ledna 2007 bylo vidět, že se vzdal velké části svého krajního pravicového programu. Od té doby jeho moc dál oslabuje, ať už kvůli řadě korupčních skandálů, nebo kvůli nepopulární válce v Iráku.

4. 6. 2007

Vzpomínám si, jak jsem zamlada četl o německé ofenzívě v Ardenách na přelomu let 1944 a 1945. Tehdy naposledy Němci soustředili mohutnou útočnou sílu včetně nejmodernějších tanků a pokusili se na Západě zvrátit nepříznivý vývoj války. Z Ardenských lesů vyjeli proti nic netušícím Američanům a ti byli obráceni na ústup. Útok zastihl americkou 101. výsadkovou divizi ve městě Bastogne. Zde zaujala kruhovou obranu a udatně vzdorovala německé přesile a nevzdala to. Vydržela až do zhroucení německého útoku! Tehdy to byla generace dědů dnešních amerických vojáků. Do porobené Evropy nesli osvobození a příslib lepší budoucnosti. Byli to osvoboditelé, stejně jako rudoarmějci a všichni ostatní, kteří šli s nimi.

4. 6. 2007

Evropská unie by měla zkoumat, zda by ty země, které jednostranně přijmou americké základny, neměly být z EU vyloučeny.

Co se týče Čechů a Poláků, ti byli vždycky podrobeni nějakou cizí mocí: Němci, Rakušany, Rusy a teď Američany. Je načase, abyste byli vlastními pány!

Radar v pásmu X na mém člunu měl výkon jen 1,2 kW a rozsah 16 námořních mil, ale byl na něm varovný nápis, aby nikdo nestál v cestě jeho paprsku. Ty radary, které budou instalovány v České republice, budou mít nejméně tisíckrát větší výkon, takže by mě zajímalo, jaký to bude mít dopad na okolní obyvatelstvo.

Také bude myšlenka demokracie, kterou tak nadšeně prosazují Spojené státy, ještě více ochromena, jestliže Amerika aktivně podporuje polskou a českou vládu, aby ignorovaly přání vlastního lidu. Je načase, aby lidé v Polsku a v České republice bránili demokracii, na kterou čekali tak dlouho!

Milí Češi, prosím vás, neopakujte své chyby. Vzpomínám na to, jak jste na Prvního máje v šedesátých letech nosili transparenty "Se Sovětským svazem na věčné časy". A teď to bude "Se Spojenými státy na věčné časy"? Nezapomínejte, že jste v první řadě Evropany.

Ve svém pravidelném týdenním diáři se reportér BBC Mark Mardell tentokrát zabývá kontroverzí ohledně amerických základen, plánovaných pro Polsko a Českou republiku, anglicky ZDE. Po shrnutí základních informací britský reportér zaznamenává, že polská pravicová vláda americké antirakety chce, protože je nadšená z toho, že Rusové proti tomu zuří. Poláci podle reportéra BBC nepovažují za hrozbu Írán, ale z historických důvodů považují za hrozbu Rusko. Někteří polští politikové požadují ve věci základny referendum, avšak, poznamenává britský reportér, to se v Polsku nebude konat, protože polští občané nepodporují myšlenku americké základny pro Polsko tak nadšeně jako polská vláda.

V České republice existuje pro americkou základnu obdobné nadšení ve vládě a jsou vznášeny i obdobné požadavky, aby se konalo referendum, tentokráte od sociálnědemokratické opozice. Avšak vzhledem k tomu, že asi 68 procent Čechů je proti americké základně, je nepravděpodobné, že by se referendum konalo i v ČR. V současnosti je nepravděpodobné, že by pro americkou základnu hlasoval český parlament.

4. 6. 2007
"Čekáme na nějaké konkrétní údaje od opozice a různých odborníků. Ty údaje a tím i celý zdroj znedůvěryhodníme. Nemůžou znát žádné údaje o radaru, protože ani my je neznáme."

Mirek Topolánek, při obědě s podbrdskými starosty, 4. května 2007.

Od okamžiku vyhlášení referenda v Trokavci 17. 3. 2007 jsem toho názoru, že bojovat s kýmkoliv a proti čemukoliv se má čestně, poctivě, s odkrytým hledím. Abych já viděl protivníka a on aby viděl mne. A když mu upadne meč, mám počkat, až jej zvedne. Premiér Topolánek mě z této naivity vyvedl.

Radar v Brdech - základ rozbití Evropy nebo základ bezpečnosti Evropy? TÉMA BL

1. 6. 2007

ANALÝZA ODBORNÉHO TÝMU

starosta Trokavce

Přestože Ředitel americké Agentury pro raketovou obranu generál Henry A. "Trey" Obering jasně uvedl 25. ledna 2007, že radar v Česku bude sloužit k ochraně radarů v Grónsku a na Aljašce, dále k obraně území Spojených států a posléze i k ochraně spojenců v severozápadní Evropě, premiér Topolánek a jeho triumvirát Parkanová, Vondra a Schwarzenberg dodnes tvrdošíjně hřímají, že „musíme ukázat, že jsme připraveni náš prostor bránit...!“ Je to opakovaná, vědomá, a proto nestydatá lež.

Odborníci, kteří s námi spolupracují od počátku, dokončili na základě těch podkladů, které se jim podařilo sehnat, své výpočty a předkládají je veřejnosti.

Radar v Brdech - základ rozbití Evropy nebo základ bezpečnosti Evropy? TÉMA BL

2. 6. 2007

Although General Henry A. "Trey" Obering, Chief Executive of the US Missile Defense Agency, said clearly on 25th January 2007 that the US radar in the Czech Republic will protect the US radars in Greenland and in Alaska and that it will defend the territory of the United States and the US allies in North Western Europe, Czech Prime Minister Topolánek and Defence Secretary Parkanová, Foreign Secretary Schwarzenberg and Czech Deputy Premier Alexander Vondra still keep telling us that "we must show that we are ready to defend our territory". This is a repeated, conscious and hence shameless lie.

A group of specialists who have been working with us since the beginning have just completed their calculations on the basis of those data that they have managed to obtain, and they have decided to present their conclusions to the public.

4. 6. 2007
Tento článek si klade za cíl, stát se polemikou k článku pana Jana Neorala, starosty obce Trokavec a doposud nedoceněného specialistu na raketovou techniku se zaměřením na protiraketovou ochranu. Článku "Antirakety Česko nemohou ochránit".

Nechci se tu věnovat "odborné" stránce celé záležitosti, pokud ovšem v původním textu o jakékoli odborné informace jde, o čemž si dovolím skutečně pochybovat. Rozumějme -- to, že ocituji bezpochyby zajímavá data neznamená, že jsou relevantní k dané záležitosti, v tom případě by musely být splněny ještě jisté další, pro autora zřejmě "nepodstatné" předpoklady. Rád bych se pozastavil právě nad tím, jakým způsobem zde pan autor svoji raketovou víru hlásá, píše Pavel Odehnal.

4. 6. 2007

Zdravím všechny zajímavé čtenáře BL,

chtěla bych Vás pozvat na besedu s Thomasem Cassidym. Thomas sloužil v americké armádě od roku 2001 do r. 2005. Devět měsíců byl v Kosovu a rok v Iráku. Do Evropy přijel protestovat proti rozšíření americké základny v německém Ansbachu a proti aktivitám G8. V Praze vystoupil na sobotní demonstraci NEZAKLADNAM a rád se zúčastní debaty na jakékoli téma. První jsme nazvali "Zahraniční politika USA, americká armáda a význam OSN".

Diskusi bude moderovat JUDr. Zdeněk Matějka. Konat se bude 5.6. v Rajské budově (VŠE), učebna 112 v 1. patře, od 17:00 do 19:00.

Těšíme se na váš názor.

Thomas Cassidy

Jana Ridvanová

4. 6. 2007

Je mi líto, že pan starosta a s ním další chápou pojem " náš prostor " přesně v typicky čecháčkovském smyslu, t.j. humna Trokavce, možná od Aše po Moravu. Nebudu se ptát, proč považuje tento prostor za svůj, jakým právem, to by bylo na dlouhou diskusi o vzniku Československa... ale okamžikem přijetí České republiky mezi demokratické státy je " náš prostor " od řeky Moravy po Havajské ostrovy, a ten chci chránit, píše Petr Jakl.

4. 6. 2007

"Každý problém má jednoduché, snadno pochopitelné, rychle realizovatelné a zcela nesprávné řešení." (Murphyho zákony.)

Asi nejsem sám, kdo na vývoj politické situace v této zemi od posledních voleb v údivu nestačí zírat. A přitom by stačilo tak málo: Znovu si definovat, co to vlastně je politika. Navrhuji následující definici: Politika je způsob prosazování zájmů v organizaci a řízení společnosti.

Povšimněte si prosím, že vynechávám morální měřítko posuzování reálných aktivit politiků. Nejenže se domnívám, že toto měřítko je v reálné politice irelevantní a tudíž nepoužitelné. Jdu ještě dál: Kdokoli jej používá, buď je zcela naivní a neví, která bije, nebo je zručným manipulátorem, který dokáže své dílčí zájmy prodávat tak, že je významná část společnosti (rozuměj voličů) sežere i s navijákem. Od "spravedlivého" rozhořčení české veřejnosti nad některými dokonale zmanipulovanými tuzemskými aférami po roce 1989 až po "osu zla" mladého Jirky Bushe, pořád jde o totéž: Zakrýt skutečnou podstatu věcí a donutit nás ztotožnit se s něčími zájmy.

Kardinální průšvih nastává v momentě, kdy nějaké významné skupiny ve společnosti tuto hru neprohlédnou.

4. 6. 2007

Trestní řízení má být nástrojem, k němuž se v případě porušení práv sáhne jen z nezbytí, když nelze dosáhnout nápravy jiným způsobem. K jeho vyvolání by se mělo přistupovat uvážlivě, protože účast na něm je pro strany řízení vždy ve větší nebo menší míře psychickou i finanční zátěží, často i náporem na zdraví a v neposlední řadě ohrožuje také jejich rodinné, společenské, obchodní i pracovní vztahy. Výsledek řízení nemusí být vždy přiměřený vině: lidská omylnost může nechat uniknout skutečného zločince stejně jako pomoci za mříže nevinnému. Zahrávání s nástroji trestního práva pak může přerůst v tragedii.

Autor je členem spolku Šalamoun.

4. 6. 2007

Očekávám, že RRTV zahájí sama od sebe řízení s ČT 1 i za zprávy odvysílané v neděli v 19.00. Byla tam naprosto jednostranná reportáž o americkém radaru, v podstatě jeho propagace, píše Milan Valach, mluvčí Brněnské skupiny Ne základnám.

4. 6. 2007

tisková zpráva

Iniciativa Ne Základnám v Českém Krumlově

navrhuje udělení hanlivé ceny

Koniášův řád

českým sdělovacím prostředkům a České televizi zejména.

Důvodem je naprosté zanedbání zveřejňování informací o škodlivých účincích na obyvatelstvo Čech, na negativní dopad na mezinárodní situaci a na zahájení studené války v případě vládou projednávané instalace americké radarové základny.

Je zvýšená pravděpodobnost teroristických útoků na našem území a stává se tím pochopitelnou. Otevřená diskuse s politiky, politology či filosofy, která je naprosto nutná, je po měsíce nahrazována do nekonečna opakovanými zprávami o kauzách Čunek, Krejčíř či domácí násilí.

Tím je nesmyslně vyplňován drahý televizní zpravodajský čas. Skutečné informace se musí pracně hledat na internetu či z anglických, německých či jiných mezinárodních zdrojů.

Důsledek zanedbání informovanosti obyvatel se zřetelně projevil na účastnickém složení demonstrace 26. 5. 2007 na Václavském náměstí, kterou pořádalo hnutí Ne základnám, kam byly pozvány všechny názorové skupiny obyvatel.

Velmi silně vtiskli této demonstraci charakter komunisti, prokázali tím zřetelně informační náskok oproti běžným obyvatelům.

Informační embargo neoficiálně položené na zveřejňování skutečností kolem amerického radaru naše sdělovací prostředky splnily.

Proto jim právem Koniášův řád náleží.

4. 6. 2007

Pevně doufám a věřím, že americká administrativa spolu se svými komplici ve vedení českého státu hrubě podceňují svědomí a občanské postoje českého národa ve věci radarové základny. Říkám si zaplať bůh, že se jaksi opomnělo zpracovat nebo zmanipulovat starostu obce Trokavec pana Neorala a podobně odhodlané aktivisty. Pan Neoral je bez nadsázky soudobý buditel, kterému není jedno, že se takto bezvýhradně a jednoznačně hodláme prohlásit za spojence USA a má pro mne stejný význam jako kdysi disident Václav Havel, píše Patrik Marschal, který v Jemenu vydává internetový časopis www.ye.cz .

4. 6. 2007

Nejsem spisovatel a neumím psát články. Snažím se tedy shrnout myšlenku do co nejmenšího počtu výstižných slov. Jako reakci na debatu o radaru v Čechách myslím stačí položit otázku: Souhlasili bychom s výstavbou ruského radaru na našem uzemí na obranu proti čečenským teroristům? píše Jiří Stýblo.

4. 6. 2007

OD NAŠÍ ZPRAVODAJKY V ČÍNĚ:

Výtržnosti v provincii Kuang-si (Guangxi) si vyžádaly několik mrtvých a zraněných, zdevastované policejní stanice, městský úřad v části Po-paj a zdemolované automobily. A to vše kvůli restrikcím spojených s politikou jednoho dítěte.

4. 6. 2007

Mirek Topolánek na nedávném setkání Konfederace politických vězňů prohlásil, že není řešením prosadit zákaz KSČM, ale je prý třeba se zbavit komunistického myšlení. To je sice pravda, ale zatímco vymýcení nepolapitelného "komunistické myšlení" je úkol prakticky nemožný a nikdy nekončící, zákaz KSČM je krokem uskutečnitelným a z hlediska ozdravění naší politiky více než potřebným.

4. 6. 2007

Na semináři k protiraketové obraně pronesl premiér Mirek Topolánek projev, který vzbudil pozornost médií, potažmo pravidelných i méně pravidelných přispěvatelů do Britských listů. Nastínil totiž apokalyptickou vizi možného zániku Evropy, nenajde-li dostatečnou vůli k obraně. Což o to, logiku to má, kde je ale nepřítel, který nás Evropany nemilosrdně zlikviduje, nebudeme-li se schopni ubránit?

Vůbec mi bodrý Valach ze Strakovky připomíná legendárního rytíře Dona Quijota. Stojí na stráži v plné zbroji, zrak mu plane odhodláním k obraně. Je připraven zničit zloduchy, kteří ohrožují jeho milovanou Dulcineu -- Evropu.

4. 6. 2007

Polemika s článkem Ilji Herolda "Trvám na naději"

Pozorně jsem si přečetl příspěvek pana Ilji Herolda, jak nám tady defétisticky líčí, že všechno v dnešním světě, církvemi počínaje, přes integraci IT a telekomunikací jako hlavní piliř vědeckotechnického rozvoje a prohnilou Evropskou unií konče, přispívá k jeho vizi blížící se apokalypsy . Přiznám se, že jsem v jeho textu lajícímu všem politickým stranám, všem institucím včetně (neprotestanských církví), Vatikánu a i dokonce synodnímu seniorovi Smetanovi, cítil od počátku jistou nesourodost až chaotičnost natolik -- že jsem přeskočil jinak dlouhý text a říkal jsem si, že onen člověk musí být snad jen zvláštní kombinací pevně věřícího komunisty anebo stoupenec nějaké prazvláštní mesianistické odnože církve s jasnou vizí (pokolikáté už?) bližícího se Armaggedonu, protože tak jednostranně zorným úhlem vidícího a programově koherentním způsobem svoji víru šířícího člověka jsem již dlouho nepotkal, a to -- aniž by byl buď jedním nebo druhým.

4. 6. 2007
"Známé osobnosti naší kulturní a politické scény" hodlají na Václavském náměstí při příležitosti návštěvy G.W. Bushe poděkovat "za vše, co USA doposud učinily pro naši i světovou bezpečnost". Akce s názvem "Děkujeme, Ameriko!" se bude konat v úterý na Můstku.

Akce komicky připomíná vyjadřování lásky a díků "sovětským osvoboditelům". Viděli jste někdy, že by se akce "Díky, Ameriko!" konaly ve Francii, v Německu nebo v Británii? Kdeže to stál onen největší pomník Stalinovi na světě? pozn. JČ.)

4. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

BBC to hlásila, BL to převzaly: Podle Putina Rusové reagovali na plán Američanů postavit v Evropské unii protiraketový štít zkouškami balistických raket. Putinovu tvrzení také nevěřím.

4. 6. 2007

"Ačkoliv trvá násilí mezi Izraelci a Palestinci, bude v příštích týdnech možno obnovit mírový proces na Blízkém východě", prohlásila evropská komisařka pro zahraničí Benita Ferrero-Waldnerová minulý čtvrtek skončené mezinárodní konferenci "Women Leaders-Networking for Peace and Security in the Modele East" ve Vídni. Ta jednala po dva dny u kulatého stolu ve dvorním Hradě, kde zasedlo na šest desítek političek v čele s šéfkou státního departementu Condoleezzou Riceovou a izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Na konferenci svolané šéfkou rakouské diplomacie Ursulou Plessnikovou za účelem "dát ženským političkám příležitost se vyjádřit k tématům, u kterých jejich mužské protějšky vyčerpaly všechny možnosti", byla přítomna řada vysoce prominentních osobností.

3. 6. 2007
< Fotografie převzata z portálu Česká literatura

»Malér s kafem?« ptá se Mrs. Olsonová zlomené manželky, které právě odešel manžel vyplivnout novomanželskou kávu do záchoda.

»Už nevím, co mám dělat, paní Olsonová,« povzdechne si nešťastná novomanželka. »Tohle je u nás doma pořád.«

»Milá Jane,« usměje se znalecky Mrs. Olsonová, »káva není přece problém. Zkus Filgers!«

»Zkusím to,« ušklíbne se nedůvěřivě novomanželka, obraz se změní, novomanžel usrkne kávy a rozzáří se, začne lézt po novomanželce a Mrs. Olsonová, jež dopomohla novému zrození šťastné domácnosti, se diskrétně vytrácí, nemaje již co říci více, neb vše již řeklo kafe Filgers. Kafe nejni problém, použijte Filgers! Ať je Bůh opatruje.

V pátek 1. června zemřel v Obořišti u Příbrami, kde se usadil po návratu z USA, "provokatér a buřič", spisovatel Jan Beneš. Vystudoval Umprum a dálkově práva na Universitě Karlově. V šedesátých letech publikoval v Plameni, Literárních novinách a v Hostu do domu, knižně debutoval povídkovým souborem Situace (1963). V 50. a 60. letech byl v Československu několirát vězněn. V roce 1969 emigroval do USA. Publikoval v exilových nakladatelstvích (Sixty-Eight Publishers, Index, Konfrontace), devatenáct let učil ve středisku CIA v Monterey v Kalifornii češtinu, zeměpis a dějepis zpravodajské důstojníky, agenty FBI, CIA i diplomatický personál. Po návratu do Československa v roce 1992 se svými publikacemi věnoval především "boji proti komunismu"; v roce 2005 se stal Beneš obětí nespravedlivého pronásledování ze strany českých úřadů v souvislosti s konfliktem s agresivním motoristou, k němuž došlo v Dobříši ZDE, nespravedlivý soudní rozsudek byl posléze zrušen.

I když byl Beneš po většinu života "zuřivým antikomunistou" a buřičem (svého času se dostal do ostrého sporu například i se svým kanadským vydavatelem Josefem Škvoreckým), zajímavé je, že jeho texty ze Spojených států nepostrádají určitou mírou ironie i vůči životu v USA - věčného rebela v sobě nezapřel.

Toto jsem v roce 1991 napsal o Janu Benešovi v monografii české exilové literatury Knihy za ohradou:

4. 6. 2007

Jaký má naše planeta problém ? Je červivá člověkem. Ten hlodá a hlodá. Na rozdíl od zvířat chce většinou víc, často o moc víc, než doopravdy potřebuje. Kde na to bere právo? V omylu přírody či Pánaboha, který jej učinil tak nebezpečně silným a zároveň zapomněl na dostatečně silné predátory ? Pojďme udělat stojku a chvíli přemýšlet naruby. Co člověku přiznat pouze takovou niku, na kterou má nárok a tu rozdělit víceméně rovným dílem mezi všechny lidské bytosti. Pozor ! To není bolševické rovnostářství. Pokud někdo svým umem v rámci své řekněme "povolené ekologické stopy" vydobude pro sebe víc než někdo jiný, budiž mu toto jeho "neškodlivé víc" ze srdce přáno.

3. 6. 2007

Proti výstavbě americké radarové základny v Brdech se postavila většina účastníků referend v Hvožďanech na Příbramsku, Těních na Rokycansku a Zaječově na Berounsku. V první z obcí hlasovalo proti 95, ve druhé i třetí vesnici 98 %.

Referenda v Hvožďanech, které leží asi pět kilometrů od plánovaného místa výstavby radaru, se zúčastnilo 409 ze 630 oprávněných voličů. Proti základně hlasovalo 381 lidí. V Těních přišlo k urnám 71 procent voličů. Souhlas s tím, aby obecní zastupitelstvo podniklo veškerá zákonná opatření proti umístění radaru v Brdech, poskytlo 139 hlasujících, proti byli tři. Referenda v Zaječově, který je od místa plánované výstavby radaru vzdálen zdušnou čarou asi deset kilometrů, se zúčastnilo celkem 740 z 1125 oprávněných voličů. Proti umístění základny v Brdech hlasovalo 728 lidí.

První referndum uspořádala obec Trokavec. Ze 72 účastníků jich 71 odmítlo americký radar. V Míšově se v anketě z 96 oprávněných voličů proti vyjádřilo 76. V obci Vísky z 31 oprávněných se referenda se zúčastnilo 30 voličů a všichni byli proti. Z 296 voličů v obci Příkosice se zúčastnilo ankety 232, tedy 78 procent. Všichni zúčastnění jednoznačně odmítli stavbu radarové základny.

Podrobnější informace v iDnes: Další obce z Podbrdí odmítly v referendu radar ZDE

V Mirošově se bude konat referendum o americkém radaru ZDE
Jan Čulík: Proč zahraniční novináře fascinuje referendum v Trokavci a v okolních obcích ZDE
Obce řekly NE výstavbě radaru ZDE
3. 6. 2007

Když jsem poslal předsedovi Poslanecké sněmovny Pralamentu stížnost na porušení zákona 484/1991 Sb. a návrh na odvolání Dany Jaklové a Marii Ptáčkové z Rady Českého rozhlasu, bylo to proto, že zákon dle mého názoru BYL porušen. Generální ředitel Českého rozhalsu si nechal (proč?) zpracovat dvě právní analýzy (zpracovat si je měla nechat Rada - pro své poučení) advokátním kancelářím Kříž-Bělina a Wintr, posléze je předal předsedovi Rady Florianovi a ten je předal poslanci ODS Plevovi, který z nich citoval, aniž je zveřejnil a dal k dispozici svým kolegům. To je ale v poslanecké komisi zvykem... Parlament zadal právní studii svému Parlamentního institutu. Důvodem všech tří posudků bylo jednoduché sousloví, které definuje u členů Rady konflikt zájmů: nesmí zastávat veškeré funkce ve veřejné správě. Mariu Ptáčkovou její funkce živí, Danu Jaklovou nikoliv. Obě funkce v době podání stížnosti měly, obě zákon porušily.

Stálá komise pro sdělovací prostředky mou stížnost neodmítla, u Marii Ptáčkové konstatovala shodu s nálezem Pralamentního institutu - porušení zákona. Reagovala po rozpravě na návrh poslance Plevy žádostí předsedovi Parlamentu o podání určovací žaloby a na návrh můj zahrnula do této žaloby obě členky Rady, protože Pleva navrhoval pouze Ptáčkovou, podporovanou KDU-ČSL, Jaklovou, kterou podporovala ODS, nikoliv... Má stížnost a návrh byly ale směřované vůči oběma. A soud je jediným orgánem, který může učinit rozhodnutí o výkladu zákona. Respekt k soudnímu verdiktu je respektem k třem pilířům moci. A ty bychom měli respektovat všichni. Parlament zákony vydává, soud je vykládá.

Mongip: Tři kluci
3. 6. 2007

2. Korintským 13,13

Milost našeho Pána Ježíše Krista - tj.: přeji vám vysvobození od všech hlupáků a zlosynů, amnestii z trápení nad stavem našeho světa a nás samotných, odemčení všech pout odcizení, všech sešněrování dobovými módami, představami, pověrami, prostě všemi lidskými hovadinami,
a láska Boží – tj.: přeji vám, abyste vnímali, že světu nevládne náhoda a chaos, na kterém parazitují grázlové se širokými lokty a ve kterém slušný člověk je pouze využíván a je na okraji. Naopak, světu vládně láska, slušnost, spravedlnost – jen si pro to zachovejte víru, jinak upadnete opět do otroctví (viz předchozí milost),
a přítomnost Ducha svatého – tj.: přeji vám, abyste se zbavili vší vyduchlosti a byli stále inspirováni (in-spiró – vdechuji) , duchaplní, duchapřítomní, oduševnělí – prostě abyste nebyli jak mrtvé pařezy.

2. 6. 2007

Česká televize nesnese kritiku do vlastních řad

Dnes 2. června 2007 vysílal kanál Čt24 přímý přenos vystoupení pana Paroubka. Ten se vyjadřoval k současnému stavu v zemi, k současné vládě a nešetřil kritikou. Bohužel pro vládu, mluvil pan Paroubek pravdu. Bylo to přínosné vystoupení, které by mělo slyšet co nejvíce lidí v zemi. Po chvíli se Paroubkova kritika oprávněně přenesla i na novináře a média v zemi. Zejména se zaměřil na kritiku České televize. Tu jsme ale jako diváci nemohli slyšet celou, protože Čt24 v ten okamžik přímý přenos utnula!!! píše Karel Krůpa.

Objevil se komentátor se slovy: "Pan Paroubek nehovoří o ohlášených tématech a tak přerušujeme vysílání." Namísto toho jsme mohli začít sledovat vysoce zajímavou reportáž bez komentáře o výstavě císaře Konstantina v Německu. A dále následoval pořad Testoviny.

Takto utnout přímý přenos v okamžiku, kdy je televize (která přenos vysílá) kritizována, považuji za vrchol veškeré cenzury a čin, kterým Česká televize dává jasně najevo svou neobjekltivitu a "kvalitu", na kterou je čím dál více správně poukazováno. Opravdu by mě zajímalo, kdo rozhodl o tom, že zbytek Paroubkova projevu nemáme jako diváci právo vidět.

Pozn. JČ: Profesionálním přístupem by bylo informovat o kontroverzích, týkajících se vlastní instituce zcela neosobně, jako by to byla nějaká jiná instituce, tak přesně to dělá rozhlas a televize BBC. Když je její management kvůli něčemu veřejně kritizován, reportéři BBC jej interviewují stejně ostře jako kohokoliv jiného, popřípadě uvedou do vysílání, že "generální ředitel BBC nám v této věci odmítl odpovědět na naše otázky".

Potíž je, že pracovníci České televize si myslí, že mají právo dělat své instituci ve vysílání jen reklamu. Neuvědomují si, že plést si vysílání vlastní stanice se sebereklamou a neschopnost informovat i o své vlastní instituci padni komu padni vytváří o České televizi značně balkánský dojem. Je obtížné přimět pracovníky ČT k tomu, aby si uvědomili, že Česká televize není jejich majetkem, jehož prostřednictvím mají právo šířit jen reklamu ve prospěch její "větší slávy", jak to například dělá její tiskový mluvčí Martin Krafl v často trapně sebepochvalných tiskových zprávách.

Názory diváků ČT k této věci ZDE

Kodex ČT
23.1.
Česká televize je zřízena zákonem o České televizi jako provozovatel televizního vysílání poskytující službu veřejnosti tvorbou a šířením televizních programů. V souladu s právním řádem a instituty veřejné kontroly v něm zakotvenými vyvíjí činnost nezávisle, nestranně a neutrálně.

23.5. Zpravodajství a publicistika vážící se k záležitostem České televize musí bez výjimky respektovat pravidla obsažená v čl. 5.1 až 5.18 a postupovat obdobně, jako by byla podávána informace o jiné instituci nebo podniku v České republice. V případě, že je Česká televize subjektem určitého sporu, není přípustné zvýhodnit ji prostorem, který má být ve zprávě věnován jejímu vyjádření nebo prezentaci jejího postoje.

Kodex České televize ZDE

Pozn. ŠK: Česká televize se "chytila za nos" a odvysílala plné znění Paroubkova projevu ze záznamu od 13:00-13:40. Po jeho skončení a krátkých zprávách naváže v 13:50 přímým přenosem tiskové konference ze zasedání ÚVV ČSSD. V avízu "mimořádného vysílání" na jejích internetových stránkách ovšem není ani jediné slovo o tom, že by se ČT omlouvala za porušení svého Kodexu cenzurou, které se dopustili její redaktoři...

Návod na podání stížnosti na vysílání ČT Radě poro rozhlasové a televizní vysílání ZDE

2. 6. 2007

Často slyším politiky, jak se ohrazují proti "slovíčkaření". Co to vlastně je to slovíčkaření? To je snaha zachytit podstatu toho, co někdo jiný říká. Je to definování myšlenkových obsahů určitého prohlášení, je to nacházení všech možných sdělení, která prohlášením nese a která mohou mít často i pro samotného mluvčího velmi překvapivý charakter. Někdy je totiž možné zjistit, že mluvčí s urputnou snahou stvořit co nejbanálnější a nejefektivnější klišé projeví něco skutečně podstatného, něco, co vede poněkud do hloubky jeho myšlenkových východisek, za hranice pleťové masky nanášené v tlusté vrstvě z politických důvodů a často taky kvůli prázdnosti skutečného výrazu tváře dané osoby. Proto politici nemají rádi slovíčkaření a mají kliku, protože v českých médiích se moc neslovíčkaří, spíš se každý snaží stavět na pleťových maskách jako na nezpochybnitelné skutečnosti*.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku   
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2007 Nedejme se!   
4. 6. 2007 Posílit odhodlání k obraně? Ano, ale proti komu? Michael  Kroh
4. 6. 2007 Bush, Rusko, USA a protiraketový štít na stránkách BBC   
4. 6. 2007 Jaké zájmy hájí George W. Bush a proč je pro něj radar v Brdech tak důležitý? Petr  Kužvart
4. 6. 2007 Kterak Češi plýtvají raketovými odborníky   
4. 6. 2007 Nová studená válka: Rusko zaměří své rakety na evropská města   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
4. 6. 2007 Základny a rakety, aneb Nevěřím ani Putinovi! Uwe  Ladwig
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru   
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík
19. 3. 2007 Vratné lahve: Vypůjčit a vrátit Tomáš  Koloc

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)