8. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 6. 2007
tisková zpráva Mikroregionu Třemešín, zaslal starosta Rožmitálu pod Třemšínem J. Vondrášek

Rožmitál pod Třemšínem, 10.června 2007 V sobotu 9.6. proběhla v sedmi obcích mikroregionu Třemšín referenda k plánované výstavbě amerického radaru. Obyvatelé ve všech obcích (Věšín, Bezděkov pod Tř., Volenice, Sedlice, Vranovce, Vševily) včetně samotného centra mikroregionu, Rožmitálu pod Třemšínem, výstavbu plánovaného radaru jednoznačně odmítli. Celkově se v mikroregionu dostavilo k hlasování 54.9% oprávněných voličů a více než 95% z nich odpovědělo na otázku, zdali má zastupitelstvo podniknout veškerá zákonná opatření proti stavbě amerického radaru ve vojenském újezdu Brdy, vhozením hlasovacího lístku Ano. Referenda k radaru s podobným výsledkem proběhla již v celé řadě obcí v podhůří Brd a další jsou naplánována, nejbližší se uskuteční 23.6. v Mirošově.

Sloupek
Konstantin Kedrov

Leeuwenhoek v mikroskopu
v dalekohledu Galilei
každý je svým způsobem nekonečný
Leeuwenhoek v dalekohledu
v mikroskopu Galilei
Jenom tak se dá ještě něco vidět
Leeuwenhoek zaostří sám sebe
a stane se Galileem
Galilei zaostří sám sebe
a stane se Leeuwenhoekem

Přeložil Jakub Grobíř. Z časopisu Dobrá adresa č. 6/2007 vybral Štefan Švec

10. 6. 2007

Očekává se, že Bush zdůrazní, že není ochoten jednat o svých plánech umístit radarovou stanici v České republice. Avšak jeho vláda uvažuje, zda by byl možný kompromis ohledně umístění 10 raket v Polsku nedaleko ruského území. "Ty antirakety bychom mohli umístit někde jinde, anebo uvažovat o tom, zda je umístit na moře," řekl americký mluvčí.

Americký prezident George Bush požádal své nejvyšší bezpečnostní poradce, aby analyzovali, zda by bylo možné včlenit ruské návrhy do amerického kontroverzního plánu umístit protiraketový obranný systém ve východní Evropě, píše konzervativní britský týdeník Sunday Telegraph.

10. 6. 2007

Mentalita svlačce:

Ve svém článku, "Ach, my antikomunisti" publikovaném v týdeníku Reflex, konstatuje Jan Potůček, že pseudopravicová honba na komunisty v českých médiích je pokrytecká, neboť velký počet vlivných pracovníků českých médií, a Potůček je vypočítává, byli členy či kandidáty KSČ, mimo jiné třeba šéf zpravodajství České televize Zdeněk Šámal, či někdejší čelná pracovnice televize Nova Libuše Šmuclerová, nyní ředitelka firmy Ringier ČR, nebo kdysi nadšený politický komentátor komunistického režimu, nyní stejně nadšený "pravicový" komentátor v MFD Martin Komárek, nebo kdysi stejně nadšeně působící komunistický reportér Československé televize Pavel Dumbrovský, nyní stejně nadšeně "pravicový" moderátor Televizních novin na Nově.

10. 6. 2007

Motto:

"Ale, počkejte, až to praskne! Já jsem křesťan, pane Daniel, ale bez výčitky, pane Daniel, bez výčitky pověsim každýho komouše, kterej mi padne do ruky! A já mám vo nich přehled, pane Daniel! Mám na starosti stranický známky v naší organizaci, mně se nikdo nebude moct zapřít! A bez milosti každýho, pane Daniel!"

Josef Škvorecký, Tankový prapor, 68 Publishers, Toronto, 1980, str. 179

Jak může docent Rudolf Kučera, nar. 10. 4. 1947 v Praze, tvrdit, že "byl činný v protikomunistickém odboji", když byl dle členské evidence ÚV KSČ uložené ve 4. oddělení Národního archívu členem základní organizace KSČ "ČSAV - Ústav pro filosofii a sociologii Praha 1" v letech 1975-1980? Inspiroval jsem se článkem Jana Potůčka v časopise Reflex nazvaným "Ach my antikomunisti" a požádal jsem 4. oddělení Národního archívu o prolustrování dvou osob, které mě napadly. Rudolf Kučera vstoupil do KSČ během vrcholné normalizace, píše Petr Nachtmann.

9. 6. 2007

Spojené státy by měly zastavit veškeré akce, jejichž cílem je vybudovat protiraketové základny ve střední Evropě, než proběhnou další rozhovory, uvedl ruský ministr zahraničních věcí.

Sergej Lavrov hovořil poté, co prezident Bush zdůraznil, že Polsko a Spojené státy se rozhodly plán realizovat.

Rusko navrhlo, aby byla použita radarová stanice v Ázerbajdžánu namísto základen v Polsku a v České republice.

Lavrov varoval, že americké plány by mohlo "vážně zkomplikovat" rozhovory ohledně kontroverze týkající se íránského jaderného programu.

8. 6. 2007

Ruská diplomacie dokáže být hrubá a pro některé sousedy Ruska to bývá contradictio in adiecto. Ale v éře, kdy mezinárodní agendu určuje muž v Bílém domě a malá klika jeho poradců je občerstvující být zase svědkem vzniku multilateralismu, i když je to jen na přísně střeženém summitu G8.

Je jasné, že návrh Vladimíra Putina využít Rusy ovládanou radarovou stanici v Ázerbajdžánu pro Bushův protiraketový štít, americkou delegaci převezl, píše v deníku Guardian David Hearst. Stephen Hadley, americký poradce pro národní bezpečnost, musel přiznat, že je to "odvážný návrh". Je to daleko víc. Rusko převezlo Spojené státy ohledně toho, proti kterému teroristickému státu - Íránu či Rusku - má být raketový systém skutečně zaměřen. Odděluje domácí americkou potřebu obrany od otázky budování frontových systémů ve východní Evropě, což je neuralgický bod nejen pro Moskvu, ale i pro veřejné mínění v Polsku a v České republice. Přijímá to Bushovu nabídku "spolupráce" na štítu protiraketové obrany a oplácí to stejnou nabídkou.

8. 6. 2007

Osobní poznámky před 1. kolem francouzských parlamentních voleb 2007

Bude to možná moje chyba, ale když počítám, kolik znám Francouzů, kteří vítají nástup pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, musím přiznat, že se nedostanu dál, než k číslu 1. Tato jedna osoba je ovšem přímo členem Svazu pro lidové hnutí (UMP), jeho mladé sekce, a ke svému zděšení se dokonce objevila mezi balónky i na jednom z mítinků strany -- což zaznamenal významně i konzervativní list Le Figaro rovnou na titulní stránce.

8. 6. 2007

Vedoucí představitelé zemí G8 přislíbili, že vydají během následujících pěti let 60 miliard dolarů na boj proti AIDS, malárii a tuberkulóze. Humanitární organizace to okamžitě odmítly jako kouřovou clonu pro porušené sliby Západu, že pomůže světovým chudým.

9. 6. 2007

Někdy před začátkem roku 1961 poslal Chruščov Novotnému rozsáhlou dokumentaci o kolaboraci členů řady komunistických rodin s nacisty před a v průběhu II. SV. Tyto dokumenty nechal vypátrat v archivech druhý muž ve státě- ministr vnitra Barák - a poslal je bez vědomí Novotného Chruščovovi. Šeptalo se, že počet kompromitovaných vysoko postavených členů KSČ "šel do stovek", píše Jaroslav Furman.

9. 6. 2007

DOKUMENT

tiskové oznámení FITES

Český filmový a televizní svaz FITES podal dne 7. června u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 oznámení o důvodném podezření, že mohlo dojít ke spáchání trestného činu poškozování cizích práv podle ustanovení § 209 odst. 1 tr. zákona, které FITES spatřuje v jednání pana Ing. Františka Lamberta, Mgr. Jiřího Janečka a členů Rady ČT. Dále se domníváme, že jednáním Ing. Františka Lamberta mohlo dojít i k naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu podle § 250 odst. 1, 3 tr. zákona.

8. 6. 2007

Proč zůstaly Klvaňovy nesmysly bez korekce?

Odesláno vedení Českého rozhlasu a Radě pro rozhlasové vysílání dne 8.6.2007

Vážení,

dlouho jsem považovali vaši stanici za objektivní zdroj, který koriguje mediální manipulace a snaží se informovat vyváženě.

Dnešní rozhovor s panem Klvaňou mne vyvedl z omylu. Zjevné nepravdy, konstrukce a manipulace nahrávající dnešní vládě, pronesené ústy pana Klvani nechala vaše redaktorka naprosto bez odezvy (např. konstrukci pana Klvani, že nabídka prezidenta Putina na zřízení společného radaru v Azerbajdžánu nemá nahradit radar v České republice, přičemž Putin výslovně nabídl Ázerbajdžán jako náhradu za radar v Brdech).

8. 6. 2007

Reportér infowars.com Matt Lepacek byl ve středu 6.6. zatčen na tiskové konferenci se členy týmu Rudolfa Giulianiho v Manchesteru ve státě New Hampshire. Ačkoli byl reportér na tiskovou konferenci řádně akreditován, byl v průběhu kladení otázek a vysílání přenosu ze své videokamery zatčen policií státu New Hampshire. Stalo se tak údajně na pokyn mluvčího Rudofa Giulianiho, a to po té, když začal Lepacek pokládat nepříjemné otázky ohledně 11. září, konkrétně o tom, zda členové Giulianiho týmu věděli o teroristických útocích na WTC v předstihu.

*) (podobný případ jako zatčení reportéra BL Michala Vlka "Wolfa") ZDE

8. 6. 2007

Americká CIA provozovala tajné věznice v Evropě, kde osoby, podezřívané z terorismu, mohly být vyslýchány a byly údajně mučeny. To je závěr oficiálního vyšetřování, který bude zveřejněn v pátek.

Navzdory dementi polské a rumunské vlády v této věci potvrdili vysocí bezpečnostní činitelé v Polsku a v Rumunsku vyšetřovatelům z Rady Evropy, že v jejich zemích skutečně byli tajně zadržováni někteří důležití vězni Ameriky, zajatí po útocích z 11. září.

Žádný z těchto vězňů neměl přístup k Červenému kříži a mnozí z nich byli podrobováni tomu, co George Bush charakterizoval jako "posílené" vyšetřovací metody. Mezi nimi bylo tzv. "waterboarding", tedy dušení vězňů vodou, které kritikové odsuzují jako kruté mučení.

8. 6. 2007

Nová zpráva pro Evropskou radu považuje za "dokázané", že CIA udržovala v Polsku a Rumunsku tajná vězení. Zvláštní vyšetřovatel Dick Marty hovoří ve zprávě, jež bude dnes zveřejněna a je k dispozici na Spiegel-online, o "serii ilegálních akcí" - a je v ní kritizováno taky Německo.

8. 6. 2007

Tajné jednání mezi Izraelem a Sýrií v poslední době signalizovalo ochotu Izraele předat Sýrii Golanské výšiny za uzavření mírové dohody. Premiér Ehud Olmert poslal k syrskému prezidentu Bašaru Asadovi německé a turecké diplomaty s návrhem, že je Izrael ochoten přistoupit k přímému mírovému vyjednávání a vyměnit Golanské výšiny za mír.

Podrobnosti v angličtině ZDE

8. 6. 2007

Miliony návštěvníků Spojených států se budou muset podrobit při odletu ze země od konce příštího roku odebírání otisků prstů.

Michael Jackson, náměstek amerického ministra pro vnitřní bezpečnost, uvedl, že se procedura bude týkat všech cestujících i leteckých společností, které provozují lety z USA do zahraničí. USA se totiž rozhodly shromažďovat informace o všech cizincích, kteří kdy vstoupí na americkou půdu. "Budeme potřebovat biometrická i životopisná data," uvedl Jackson.

8. 6. 2007

Skandál:

Věděl o tom britský generální prokurátor

Lord Goldsmith, britský generální prokurátor, nařídil vládním vyšetřovatelům ze Serious Fraud Office, aby před mezinárodními inspekčními protikorupční orgány utajili skutečnost, že zbrojovka BAE Systems vyplatila jednomu saúdskému princi úplatek více než 1 miliardy liber.

7. 6. 2007

Prezident George Bush charakterizoval jako "zajímavý" návrh ruského prezidenta Putina jak vyřešit konflikt mezi Ruskem a USA o plánované americké raketové obraně.

Putin Bushovi na jednání G8 navrhl, že Rusko i USA by mohly používat radarový systém v Ázerbajdžánu a na jeho základě vybudovat raketový obranný štít nad celou Evropou.

8. 6. 2007

Ruská radiolokační základna v Gabale (Qäbälä, 300 km západně od ázerbájdžánské metropole Baku) je umístěna na ploše o rozloze téměř 250 hektarů. Její výstavba začala v roce 1978 a byla uvedena do provozu 1984 jako součást obrany tehdejšího SSSR proti raketovému útoku z oblastí jižní polokoule. Dnes je základna v ruském pronájmu a její radarový systém účinně monitoruje oblasti Iránu, Turecka, Číny, Pákistánu, Indie, Iráku a Austrálie, některých afrických zemí a oblastí v Indickém a Atlantickém oceánu.

8. 6. 2007

Prezident republiky Václav Klaus přijme v uterý 12. června v 9:00 na Pražském hradě členy americké Rady pro zahraniční rozhlasové a televizní vysílání (US Broadcasting Board of Governors). Členkou Rady je i náměstkyně ministryně zahraničních věcí USA pro veřejnou diplomacii paní Karen Hughes.

Zdroj: klaus.cz

8. 6. 2007

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) se rozhodlo odebrat případ obviněného předsedy KDU-ČSL Čunka okresnímu zastupitelství v Přerově kvůli procesním chybám. Případ převezme jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Kauza Čunek byla také podle informací Práva odebrána ostravské pobočce protikorupční policie, přebírá ji její pobočka v Českých Budějovicích.

Podle Vesecké se policisté zajímali například o to, kolik peněz měl Čunek například v roce 2000, tedy dříve, než měl úplatek dostat. Vesecká řekla, že jedním z důvodů jsou i nadstandardní vztahy vrchního policejního komisaře s hlavní svědkyní proti Čunkovi, jeho bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou.

Právo, Novinky 8. 6. 2007: Vesecká: V kauze Čunek chybovali žalobce i policie ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL
7. 6. 2007

Vedoucí představitelé skupiny G8 souhlasí, že budou usilovat o "podstatné" snížení emisí skleníkových plynů v boji proti globálnímu oteplování.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že G8 bude vyjednávat v rámci OSN s cílem nahradit dosavadní smlouvu z Kjóta do konce roku 2009.

8. 6. 2007
autoři redakci BL neznámí, bleskurychle zlidovělé

koš | Rytmus notoricky známé melodie z roku 1961 dal po obnovené hradní premiéře za přispění ministryně obrany vzniknout okamžitě několika desítkám variant popěvků, které začaly okamžitě kolovat internetem. Na rozdíl od Vyčítalovy verze je zde zachován stejný počet slok jako v originálu, poslední dvě sloky se v originální nahrávce po instrumentální mezihře opakují... Jelikož do redakce přicházejí stále další a další varianty, vybrali jsme pro vás dvě nejlepší.

Dobrý den, zpěváku Vyčítale   

Celý svět s náladou pobavenou,
aniž by zanechal hovorů,
sledoval zpěváka s jednou ženou,
jak si zvou na pomoc potvoru.

Dobrý den, Vlastičko Parkanová

Sotva Bush udělal první kroky
Svět si hned zaťukal na čelo
Mají to v tý Praze pěkný cvoky,
Ve vládě musí být veselo.

8. 6. 2007

Jako bohužel již pamětník, popíšu svoji osobní vzpomínku na rok 1961 a jak jsem tu dobu tenkrát viděl. Bylo mi ovšem devatenáct let a na svět jsem hleděl s optimismem, který je mládí vlastní.

Rok 1961 byl pro mne rokem klíčící naděje, že dusná atmosféra let padesátých se stává minulostí a budoucnost je optimistická. Pamatoval jsem padesátá léta a vnímal jsem tenkrát atmosféru strachu, kdy i do malého městečka na Vysočině, kde jsem vyrůstal, zasáhly politické procesy a vlna zatýkání lidí, kteří se ničeho nedopustili a přesto byli odsouzeni k tvrdým nepodmíněným mnohaletým trestům vězení.

8. 6. 2007

...každý má své oči, svou socializaci a jen svou paměť, říká jakoby na omluvu Čulíka, Uwe Ladwig. Rozhodující byla ta socializace, respektive tendence sociální skupiny posuzovat aktuální dění z hledisek naděje v budoucnost nebo utrpěných minulých křivd. Nikdo přece nepopírá hrůzy padesátých let, píše Leopold Kyslinger. O Miladě Horákové věděli všichni. V Praze, v Ostravě i v Chebu. "Pověsili Horákovou" -- kdo? Oni! Tou třetí osobou se distancovali i členové partaje. "Zavřeli Akelu" (skautský vedoucí vlastním jménem Rudolf Zedlo, který natáčel řádění tehdy ještě kočovných Cikánů nuceně usídlených v Chebu)- kdo? Oni! Zavřeli katolického kněze, tady však musím poznamenat, že to bylo téměř vždy "zdůvodněno" spácháním kriminálního činu. (To tedy není pravda, pozn. JČ. Můj prastrýc Antonín Čulík, katolický kněz byl ještě v šedesátých letech, poté, co strávil deset let ve vězení na Mírově - byl v r. 1949 uvězněn, protože byl tajemníkem arcibiskupa Berana [velký trestný čin!]- odsouzen znovu v sedmdesáti letech na další rok do vězení pro naprostou vykonstruovanou prkotinu - údajný vtip, který někomu řekl v hospodě.)

8. 6. 2007

Štěpán Kotrba s hrudí hrdě vypjatou opět bojuje za veřejnoprávní rozhlas, přesněji řečeno za digitální stanici Rádio Česko. Spravedlivě tepe nešvary a rozdává údery napravo i nalevo, jak je to jeho dobrým zvykem. Bravo, naše mladá demokracie potřebuje někoho takového! Jen mu při jeho zápalu začíná nějak scházet smysl pro humor.

8. 6. 2007

Pracovní týden úspěšných se prodlužuje a dovolená zkracuje

Osm volání na telefonní čísla v různých částech USA zůstává bez odpovědi. To může být dobré, ale i špatné znamení. Jejich držitelé jsou buď příliš zaneprázdnění, unavení nekonečnými reklamními telefonáty, nebo se jednodušše rozhodli telefon nezvednout, píše helsinský list Helsingin Sanomat.

Všech osm telefonních čísel patří lidem, kteří se angažují ve skupině Workoholics Anonymous, Anonymní Workoholici, protože vycítili, že práce má neblahý vliv na jejich rodinný život a zdraví.

Jana Dráská, Eva Grafová, Dagmar Fisteinová a Alexandra Štefanová: Bojovali na všech frontách
8. 6. 2007

ČTENÍ NA POKRAČOVÁNÍ

2. Tváří v tvář katanům

Přinášíme vám na pokračování příběhy z knihy vzpomínek československých židovských vojáků a odbojářů z druhé světové války, kteří na frontách 2. světové války bojovali proti nacismu a fašismu, s názvem Bojovali na všech frontách. Její vydání inspiroval Historický ústav AV ČR a připravila ji Jana Dráská, Eva Grafová, Dagmar Fisteinová a Alexandra Štefanová . Vydalo občanské sdružení MAGEN, Občanská židovská společnost, květen 2007 Kniha vznikla s přispěním České rady pro oběti nacismu. Toto je druhá část vzpomínek Ruth Toskové, rozené Ornsteinové.

1. část: Z emigrace do služeb Intelligence service ZDE

Odvezli mne do osvobozeného Bruselu a tam jsem překládala výslechy esesáků a německých důstojníků. Podle ženevské konvence měl každý válečný zajatec povinnost říct pouze svoje jméno, služební číslo, a u které jednotky sloužil. Ale naši důstojníci chtěli vědět víc. Snažili se zjistit, kolik bylo u jednotky lidí, na co se specializovala, kde vyslýchaní vojáci byli, než je zajali. Armádní tlumočnice patřily, dalo by se říci, k elitní skupině. Byly pro nás rezervovány hotely s vlastním pokojem a Belgičané se k nám chovali úžasně. Byl začátek roku 1945, chodila jsem ve vojenském stejnokroji a měla možnost vidět zblízka tváře těch, kteří rozpoutali válku, vyvraždili miliony lidí a vyvrátili z kořenů celou naší rodinu. Měla jsem proto při těch výsleších velmi smíšené pocity. Výslechy byly zdvořilé, tak, jak to předepisovala konvence, ale bylo hrozně těžké potlačit, co jsem cítila.

Michael Marčák: A Kongres vám udělil Řád radaru zlatého...
8. 6. 2007

8. 6. 2007

ANALÝZA

Východní Evropu po euforii hurá-evropanství 90. let přepadla kocovina. Jsme svědky, kterak se eurosvazáci, kteří si dogmaticky aplikovali EU jako všelék na české neduhy, přes noc mění na euroskeptiky. V nastalé depresi upínají své zraky k novému „sošnému dubisku“, ke kterému se chtějí přivinout.

8. 6. 2007

UCL's School of Slavonic and East European Studies is seeking to appoint a Lecturer in Czech with Slovak Literature to start September 2007. The deadline for applications is 2 July 2007. Further particulars are HERE This is a permanent position (effectively a tenured position) and is decently paid by British standards. We are extremely pleased about this as it shows the School's serious and long-term commitment to Czech literature, writes Tim Beasley Murray of SSEES, London.

Perhaps this position would interest you or perhaps you could pass this information on to people whom you know who might wish to apply. I would be very grateful. This is a wonderful opportunity both for us and for whoever gets the job and we really would like a good number of the best possible candidates.

8. 6. 2007

Metabolické procesy řízení příjmu potravy a pocitů hladu jsou také ovlivněny objemem přijímané stravy, ale většinově přímým biochemickým efektem. Mechanismus vyplavení inzulínu (o kterém se zmiňuje p. profesor) je dán přímo a jedině účinkem glukózy. Rozhodně nikoliv účinkem "šidítek" obsazujících receptory sladkosti na jazyku. Podobně je to s "halvariny", ředěnými emulzemi tuků. Kdy je obsah energie poloviční.

A tak dvoulitrová láhev Coly Light má energie nula a normální tři megajouly (polovina denní potřeby v Evropě), chleba namazaný sádlem má dva megajouly a namazaný halvarinem jeden a dvacet deka vepřové šunky s chlebem má čtyři megajouly a chleba s krůtí šunkou jeden a půl.

To je podstata lehkého jídla.

Biochemie regulace příjmu potravy je velmi složitá. Zahrnuje řadu fyziologických (objemových) mechanismů a mnohem větší řadu biochemických. Nepřekvapuje mne, že jí nerozumí profesor psychiatrie. Ale zlehčovat problém nadváhy ve vyspělé "západní" společnosti je navádění k nepřímé sebevraždě.

8. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Štíhlost je ideálem Evropanů 21. století. Hlad není problémem většiny lidí na našem kontinentě. Většina vlastně má dost co jist, i když někdy jim asi není vždy po chutí jen to, co si mohou dovolit, a hodně lidí má nadváhu. V této situaci nám průmysl nabízí 'lehká' jídla, a tím nám vnuká myšlenku, že nemusíme jíst méně, abychom zhubli, že dokonce můžeme jíst o trochu víc, i když nechceme přibrat, protože je všechno tak "lehké"...

8. 6. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

„Izraelský“ deník Maariv oznámil, že Sionistická židovská agentura převzala další úkol, totiž pátrání po iráckých židech, kteří přijali islám a zůstali v Iráku. Cílem jejích snah má být jejich přesídlení do okupované Palestiny pod heslem údajné ochrany těchto lidí před „nebezpečím, které otřásá Irákem“. Agentura předpokládá, že takových muslimů, kteří vzešli z židovského prostředí a které stále považuje za židy, jsou tisíce, a bude se snažit využít všech dosud získaných zkušeností s přesídlováním takových rodin do „Izraele“. List nicméně poznamenává, že v předchozích případech se takoví lidé po příchodu do „Izraele“ odmítli zříci islámu. Operaci v Iráku má řídit ředitel úřadu této agentury pro Blízký východ Yosi Shargha.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
7. 6. 2007

V souvislosti s návštěvou G. W. Bushe se strhla lavina analogií, jak hodnotit pohledy na jednotlivé formy americko-české spolupráce. Určité srovnání nám mohou poskytnout i výjevy ze života zvířat.

8. 6. 2007

Vážení přispěvatelé a čtenáři Britských listů, o tomto deníku jsem se dozvěděl teprve nedávno, přesto díky přehlednosti, se kterou jsou vedeny (smekám) a dostupnosti článků starých i několik let jsem si vytvořil svůj názor. Jedná se o celkem objektivní noviny levicově smýšlejících intelektuálů a lidí, kteří jsou s levicí myšlenkově spjatí a rádi se na těchto stránkách utvrzují ve svém názoru. Že je to deník vcelku objektivní jsem si ověřil uveřejněním mých nelevicových příspěvků v minulých dnech, píše Jaromír Eisman.

K tomu: Jan Čulík, "Pravicovost, levicovost, kritičnost a bolševismus"

7. 6. 2007
Jiřina Šiklová

Marxismus, který se přednášel na všech vysokých školách v letech padesátých a šedesátých jako tzv. společný základ, byl vysoce ideologická disciplína, která měla systematicky ovlivňovat celé generace vysokoškoláků. Měla je ideově homogenizovat, vytvářet z nich socialistickou inteligenci.

Už sám pojem inteligence byl ovšem v celém marxismu nejasný, neboť inteligence neměla jasné zakotvení v třídním rozdělení společnosti na vykořisťované a vykořisťovatele. Inteligence, ta děvka prodejná, jednou posluhovala církvi a podruhé kacířům, jednou byla lidová, podruhé vymýšlela koncepce na udržení moci stalinistům.

7. 6. 2007

Myslel jsem, že mě na stávající politické scéně nepřekvapí už vůbec nic. Chyba lávky! Minulý týden mě doslova a do písmena šokovala časová souvztažnost dvou, den po sobě jdoucích zpráv.

7. 6. 2007

Evropští vedoucí představitelé vyjádřili zoufalství nad rozhodnutím amerického prezidenta Bushe z 1. června žádat o vytvoření dlouhodobého dialogu mezi 15 zeměmi, které mají nejvyšší emise skleníkových plynů. Tento plán je podle nich další oddalovací taktikou, která má Bushově vládě umožnit, aby vytvářela dojem, jako že se snaží spolupracovat s mezinárodní komunitou v boji proti globálnímu oteplování, zatímco ve skutečnosti nespolupracuje. Taková akce by podle nich odklonila pozornost od obtížné práce na této problematice, která se dělá v rámci procesu protokolu z Kjóta.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale Jiří  Csermelyi
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
7. 6. 2007 Otázky Bushovi nebyly součástí programu Vladislav  Černík
7. 6. 2007 Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
6. 6. 2007 Bush pozval ruské generály, aby si prohlédli projekt raketové obrany   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku   
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin

Čína RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel
17. 5. 2007 - - - Marcela  Pátková
15. 5. 2007 Rajčata Petr  Borkovec

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban