26. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2007

Americký prezident, který včera vystoupil v OSN a požadoval "osvobozující misi", jejímž prostřednictvím by svět přinesl demokracii a lidská práva do diktatur, potřebuje při svých projevech tak trochu pomoc, píše britský deník Independent.

Zaměstnanci Bílého domu omylem zpřístupnili novinářům text Bushova projevu pro OSN, kde mu v závorkách napsali, jak se foneticky vyslovují různá jména zahraničních politiků a zemí. Z oficiální, pozdější verze tohoto projevu pro novináře byly tyto tahákové pomůcky už odstraněny.

Takže bylo v textu pro Bushe uvedeno, že jméno francouzského prezidenta se vyslovuje "sar-KO-zee", zimbabweského prezidenta zase "moo-GAH-bee". Hlavní město Zimbabwe se čte "hah-RAR-ray" a Venezuely "kah-RAH-kus". Kyrgyzstán se podle Bushových poradců vyslovuje "KEY-geez-stan" a Mauretánie "moor-EH-tain-ee-a".

Bohužel, Bushovi poradci neporadili s výslovností všech slov, a tak se Bushovi podařilo zmršit výslovnost názvu země Sierra Leone. Udělal z ní "Sýrii Leone" - což zjevně je člen "osy zla", poznamenává ironicky Independent.

Je to skutečně vhodný vedoucí představitel světové supervelmoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Emil Bok

Na molu dupot manekýnů
ještě nepřevlečených.
V gumových oblecích
znovu a znovu vystupují
z moře.

ze sbírky Zahrady, Tábor, 2002 vybrala Kateřina Komorádová

26. 9. 2007

tisková zpráva

Podle informací uveřejněných dnes serverem Novinky.cz si nechala vláda ČR prostřednictvím svého zmocněnce vyhotovit z peněz daňových poplatníků průzkum veřejného mínění u soukromé společnosti STEM. Z uveřejněných výsledků průzkumu je zřejmé, že cílem jeho zadání vládou bylo vyvolat dojem, že odpor vůči umístění vojenské základně USA na území ČR klesá. Důkazem, že se tato snaha vládě vydařila, je i samotný článek serveru Novinky.cz, který v názvu uvádí, že polovina lidí je ochotná změnit na radar názor a jako první větu článku volí tvrzení, že proti radaru je 49% lidí, čímž se snaží implikovat, že oproti dřívějším 65% došlo k poklesu odporu.

26. 9. 2007

Případ studenta Andrewa Meyera mi připomenul velmi nepříjemný okamžik v mém vlastním životě, protože ve stejné místnosti na Univerzitě na Floridě, jsem i já byl zatčen a strávil jsem noc v americkém vězení (a kdyby neposlal můj otec kauci sedm tisíc dolarů, býval bych ve vězení strávil celý víkend). Došlo k tomu v roce 1991 a byl jsem potrestán za to, že jsem se zeptal, během takzvaného "radničního setkání" studentů, proč všichni, kteří tam hovoří, dřív, než začnou mluvit o válce v Perském zálivu, začínají slovy, které jsem já osobně považoval za cynická: "Podporujeme naše vojska, ale..."

26. 9. 2007

Tak jsem šel dnes dopoledne na "radniční fórum" s Johnem Kerrym, jehož cílem bylo přimět studenty, aby se registrovali k volbám. Vedu studentskou vládní organizaci jménem Chomp the Vote. Tak jsem šel na tu akci. Senátor Kerry vešel na pódium a přednesl řeč o Blízkém východu, o Iráku, o diplomacii a tak. Když skončil, univerzitní vyslanec mu položil několik předem připravených otázek. Jakmile to skončilo, senátor Kerry oznámil, že bude odpovídat na otázky od studentů. Na obou stranách uličky byly umístěny dva mikrofony. Jeden na mé straně a druhý na straně Andrewa Meyera. Senátor Kerry začal odpovídat na otázky studentů z obou částí publika. Pak bylo oznámeno, že odpoví už jen na několik posledních otázek. Vzhledem k tou, že Meyer i já jsme byli na konci fronty, nezdálo se pravděpodobné, že budou naše otázky zodpovězeny.

Tuto reakci studenta, přítomného při incidentu, nám zaslal Václav Žák.

26. 9. 2007

Nejsem jako on žurnalista, ale stejně cítím potřebu jemně pana Golga pokárat za jeho článek "Amerika: Policejní stát", kde napsal:

Student žurnalistiky Andrew Meyer byl zasažen elektrickou pistolí, protože položil ztrapňující otázky senátoru Johnu Kerrymu. Je jistě chvályhodné, že se zmínil o tomto závažném incidentu, nicméně tak učinil způsobem, jenž pomíjí pravou podstatu věci -- tj. onu "ztrapňující" otázku. Podle všeho nebyl pan Mayer "zpacifikován" za nevymáchanou hubu, ale za to ze tnul do živého, když se senátora Kerryho ptal: "In this book, it says five million votes were supressed. Didn't you want to be President?"

Přeloženo: "V této knize se říká, ze pět milionu hlasů (pro G. W. Bushe) bylo zfalšováno. Proč nechcete být prezident?"

25. 9. 2007

RESPEKT POTLAČIL PRÁVO NA ODPOVĚĎ

V Respektu 35 z 27.srpna 2007 vyšel článek "Velké loučení Jana Kavana", který je plný nepřesností i lží.

Toto dementi Jana Kavana v týdeníku Respekt nevyšlo.

25. 9. 2007

JAK TÝDEN ZKRESLUJE INFORMACE

Vážený pane šéfredaktore, Vzhledem k Vašemu úvodnímu slovu k číslu 10/2007 předpokládám, že se ztotožňujete s útokem Martina Fendrycha na mou osobu. Přesto si dovolím tímto dopisem požádat o právo reagovat na tři články, které v jednom čísle Týdne si mne vybraly za svůj terč. Vy sám tvrdíte, že jsem "mlžením a lhaním" získal od soudu verdikt, že jsem s StB nespolupracoval. To je závažné a lživé tvrzení, které byste měl podepřít aspoň nějakou ukázkou mého údajného mlžení a lhaní.

26. 9. 2007

Největším "proviněním" Jana Kavana je to, že je živoucím příkladem levicově orientované osobnosti, ručí za své postoje celým svým životem a nenechá se mocensky korumpovat. V době, kdy vedl ministerstvo zahraničí, měla Česká republika relativně nezávislou zahraniční politiku. Je samozřejmě přirozené, že něco takového nemohlo uniknout lidem, kteří svých pozic v médiích i politice dosáhli kvůli pravému opaku -- nekonečné servilnosti, o jejíž správnosti se neustále vzájemně ujišťují.

26. 9. 2007

"Český" hlas z New Yorku do světa vyslaný jako sonda, výzva, či blamáž?

Lze slyšet hlasy, že lidstvo v současnosti nečelí žádné větší hrozbě, než je oteplování naší planety. Už i v rámci OSN bylo toto téma nastoleno. Našinec si může vsadit: uklidní svět před touto hrozbou víc prezident ČR V. Klaus, anebo dánský bývalý stoupenec hnutí Greenpeace B. Lomborg?

26. 9. 2007

RECEPT DLE MAGDALENY DOBROMILY RETIGOVÉ

Poměrně snadno. Vezmi pár příjemně vypadajících lidí, 1 vládního zmocněnce, tak 10-20 000 Kč na sál, ozvučení a tak. Vraž do toho nějaké slajdy, projektor, vyhraž si tak 2 hod, ale počítej s 30 min. navíc a dbej rad PR agentůry jak udržet user-friendly atmosféru. Pak už stačí vyjet stanoveným směrem. Míchat nutno, aby se nepřipálilo... Okořenit úsměvem, laškovným či sopucitným. Jak kde. Pokus jste ji již absolvovali, tak si "mustr" porovnejte s vašimi klony, pokud ne, pak se můžete předinformovat. Klvaňovy besedy asi budou mít stejný mustr...

V Česku se vládní propagandistická kampaň, totiž informační beseda dělá poměrně snadno. Jsme přece národem Rettigové, tak leccos dovedeme namíchat, nejen krmi pro fyzickou konzumaci ale i něco té duchovní potravy, která se zove politikou v různých jejích agitačních formám.

26. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Z průzkumu odborové organizace lékařů Marburger Bund vyplynulo, že v Německu myslí každý druhý lékař na to, že by měl přestat dělat doktora. Jako hlavní důvody jsou v tom průzkumu udávány byrokracie a přílišná délka pracovní doby.

25. 9. 2007

Dobrý den pane Kotrbo, předem bych chtěl upozornit, že vaše články na Britských listech čtu pravidelně a mnohdy se s vašimi názory shoduji. Nicméně po přečteni vašeho komentáře k vyjádřeni rektora VŠUP jsem vstal ze židle. Jsem studentem této školy a domnívám se, že o situaci na této instituci mám docela dobrý přehled, píše Marek Bureš, student III. ročníku VŠUP.

25. 9. 2007

Jen dva prstíčky si ohřejeme, Smolíčku, pacholíčku.....

Volně z ruského internetu

Koncem minulého týdne, tj. 19.-23. září 2007, byly završeny rozhovory mezi Američany a Čechy o výstavbě radaru.

V Praze koncem minulého týdne byly dovršeny české-americké rozhovory o podmínkách umístění -- vybudování protiradarové základny v Česku. Podle oficiální verze rozhovory byly úspěšné. Dle neoficiálních pramenů však, podle Hospodářských novin, se proslýchá, že v menší míře dva neméně vážné aspekty budoucí smlouvy o umístění základny zůstávají doposud spornými.

26. 9. 2007

Je to už viac ako pol roka odvtedy, čo som začal čitateľov Britských listov informovať o odpore obyvateľov Ansbachu proti rozširovaniu neďalekej americkej vrtuľníkovej základne. Zdá sa však, že ich boj je bojom proti presile. Predstavitelia mesta Ansbach už totiž rozhodli o tom, že na jar roku 2008 sa na severozápade lokality Urlas začne s výstavbou prvých 138 nových domov pre príslušníkov americkej armády. Z toho má byť 132 radových a zvyšných 6 rodinných domčekov. Kým Veľká Británia ohlásila stiahnutie 3600 vojakov z Nemecka od roku 2009, takže v Nemecku zostane už len 15 000 britských vojakov, Američania sa z Nemecka domov neponáhľajú a tým vyvolávajú nevôľu značnej časti nemeckého obyvateľstva.

25. 9. 2007

Bohumil Kartous má nepochybně pravdu, když kritizuje ČT za to, že zprávu, která by ve slušnější zemi vedla k politickému zemětřesení, odbyla ve smyslu, že premiér jezdí v autě své přítelkyně Talmanové. O této podezřelých machinacích s autem a Topolánkově mlžení se kromě bulvárního tisku zmínil i Týden a nebo MF Dnes (viz připojené odkazy).

Otázka s titulní stránky bulváru "Kde na to vzala?" -- tedy na ono luxusní auto - se ovšem netýkala Talmanové, jak se Bohumil Kartous mylně domnívá, ale původní majitelky Volva, jisté Horáčkové, od níž je Talmanová koupila přes bazar.

24. 9. 2007

RECENZE, O KTEROU AUTOR URČITĚ NESTOJÍ

Motto: Pokud někdo zastává názor, že na prokazatelně omezené planetě lze provozovat neomezený ekonomický růst, je to dozajista šílenec, nebo ekonom.
Kenneth Boulding

Václav Klaus napsal za posledních patnáct let řadu knížek, které neumím ani nechci hodnotit. V letošním roce však napsal publikaci „Modrá, nikoli zelená planeta“, která se zabývá problematikou klimatických změn a ústředním tématem této knihy je otázka „Co je ohroženo: klima, nebo svoboda?“ Dopouští se zde řady chyb, omylů a také dezinterpretací.

Václav Klaus je prezidentem České republiky, a proto jeho knížka může mít na obyvatele značný vliv. Úřad prezidenta se v naší zemi těší veliké vážnosti, bez ohledu na osobu, která tento post právě zaujímá. Téma klimatických změn je navíc komplikované a složité, odborníci musí pracovat s velkou mírou nejistoty. Proto může být jednostranně napsaná kniha, jejímž autorem je prezident republiky, zavádějící, matoucí, a tím i nebezpečná. Ignorováním a bagatelizováním rozsahu a hloubky problému podrývá naši ochotu a vůli jednat. Z těchto důvodů jsem se rozhodl napsat na výše zmíněnou publikaci reakci. Stručné a zobecňující recenze již byly publikovány bezprostředně po vydání knihy (např. příspěvek Bohuslava Binky v Ekolistu, 7/2007). Ve svém příspěvku budu procházet knížku Václava Klause kapitolu po kapitole a stránku po stránce. Nebude to možná příliš zábavné čtení, ale jen tak se, doufám, odkryje míra nepřesností a omylů Václava Klause.

25. 9. 2007
Petr Petržílek
Sociální demokraté se distancují od názorů a projevu Václava Klause na setkání OSN na nejvyšší úrovni. Václav Klaus byl pozván generálním tajemníkem OSN nikoli jako občan Klaus, ale jako prezident České republiky. Generální tajemník OSN Ban Ki-Moon k tomuto zasedání uvedl, že doufá, že světoví vůdci vyšlou silný politický signál vyjednavačům v Bali, že situace se opravdu mění a že vrcholní představitelé tohoto světa jsou připraveni pracovat pospolu s ostatními směrem ke komplexnímu mnohostrannému rámci pro akce na změnu klimatu pro dobu po roce 2012. Václav Klaus nejen že generálního tajemníka nepodpořil, ale naopak usiluje o zbrzdění celého procesu, když požaduje přehodnocení závěrů Mezivládního panelu o klimatických změnách (IPCC), na jejichž znění se podílelo více než 2000 klimatologů z celého světa v několika fázích již od roku 1988.
25. 9. 2007

Tisková zpráva

Čeští politici by měli vést praktickou, věcnou debatu, jak globální změny podnebí postihnou chudé země a co můžeme podniknout ke snížení vysoké uhlíkové náročnosti české ekonomiky, řekly dnes ekologické organizace.

Komentovaly tak prezidentův projev v OSN, který označily za vágní ideologickou rétoriku.

24. 9. 2007

Bulvár je neodmyslitelnou součástí postmoderní společnosti. Je to takový katalyzátor toho, co se ve společnosti odehrávalo vždy před tím a co při jejím vzájemném propojování zcela logicky vyplavalo na povrch. Interkonektivita společnosti v sobě zahrnuje nejen přenos informací racionálního charakteru, ale také možnost přenášet stejnými cestami i nejrůznější emocionální podněty, tedy zejména ty, o nichž se ví, že si je společnost ráda koupí. Je potřeba to nejen vzít na vědomí, ale také respektovat.

25. 9. 2007

Vystoupení prezidenta Klause na půdě OSN k tématu globálního oteplování považuji za nešťastné

Jiří Paroubek

Vedle odlišného názoru na to, jak má v zahraničí vystupovat hlava státu mám odlišný názor i na problém globálního oteplování. V době, kdy mizí arktický ledovec i zásoby pitné vody, postupuje poušť, ztenčuje se ozónová vrstva a vymírají celé rostlinné i živočišné druhy popírat odpovědnost člověka za tyto procesy není ani tak odvážné, jako spíš hloupé.

Ano, pane prezidente Klausi, je ohrožena svoboda.

24. 9. 2007

Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů II.

Jaroslav BRDSKÝ

Na internetových stránkách „www.radarbrdy.cz“ provozovaných ministerstvem zahraničních věcí ČR je k dispozici oficiální materiál s názvem „Předběžné posouzení vlivu radiolokační stanice EBR (European Based Radar) na zdravotní stav populace v okolí vojenského újezdu Brdy“. Jak je už známo se sdělovacích prostředků, výstupem tohoto materiálu jsou závěry o nezávadnosti radaru EBR a jeho vyzařování mimo stanovené ochranné zóny. Podkladem pro vyslovení uvedených závěrů jsou hodnoty hustot zářivého toku pro vzdálenosti do 21,6 km, vypočtené na základě zadaných technických parametrů radaru (střední výkon 170 kW, šířka vyzařovací charakteristiky 0,18o, kmitočet radaru 9-10 GHz, plocha apertury antény 105 m2). Technické parametry radaru a vypočtené hodnoty hustot zářivého toku jsou uvedeny v tabulkách a v grafu v příloze č. 1 citovaného materiálu.

Při pohledu na tyto tabulky každého technicky vzdělaného člověka určitě překvapí přesnost, s jakou jsou hodnoty hustot zářivého toku uváděny. Ačkoliv je údaj o vyzařovaném výkonu radaru udán s přesností jednotek kW, a o přesnosti udání velikosti ozářené plochy se můžeme jen dohadovat (vůbec věrohodnost udání všech parametrů radaru je sporná), jsou hodnoty hustot zářivého toku udávány s přesností na 5 desetinných míst (na desítky μW/m2).

Vnucuje se otázka, zda to autor těchto tabulek myslel opravdu vážně, a nebo to byl šprýmař?

Radar v Brdech: základ rozbití Evropy nebo základ bezpečnosti Evropy - Klíčové argumenty TÉMA BL

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku   
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Módní přehlídka Emil  Bok
25. 9. 2007 Zarůstáš Kateřina  Komorádová
24. 9. 2007 Jan  Skácel
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Jak se v Česku dělá "vládní" beseda o Radaru Vladislav  Černík
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů   
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba