28. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 5. 2004

Scéna se zubí, anebo sténá?

Není-liž to svérázná obscéna

Ta scéna je dvojí; jedna --- ta malá domácí, česká. Druhá --- ta velká, nadnárodní, ne-li globální. Samozřejmě že v obou případech je tu míněna scéna politická; ta scéna, jejíž prkna teprve znamenají SVĚT; ten svět, co je neustále v tetelícím se záběru televizních kamer a v doprovodné komentářové slovní omáčce médií. Níže se bude poněkud nevážně uvažovat o tom, zda nemají důvod ke sténání spíše mocně bezmocní diváci v parteru a na balkonech, s místy pouze k stání; nikoli ti "naši" reprezentanti přímo na scéně, nyní navíc se sebezapřením beroucí na sebe jho zodpovědnosti kdesi ještě výš než zatím bylo "doma nahoře" (a zatím jenom "zazobaně, byť se sebezapřením dobře"). Kdo se nebude cítit tím textem potrefen, snad by se mohl pousmát nad tím, jak pisatel těchto řádků málo toho ví o tom, jak to doopravdy tam nahoře chodí...

Přitom se v oblasti tzv. "public relations" ("PR", tedy "vztahů s veřejností")" ví a politik už je v tomto ohledu školen, že nemá vypadat příliš okázale (jako "politik"), nýbrž že spíše má působit jako vstřícný "člověk", jako někdo, kdo je pouze zástupně naším lepším "já"; jako někdo, komu nechybí laskavý a vstřícný úsměv ve tváři, v případě potřeby kombinovaný s myslitelsky svraštělým čelem; a pokud k tomu nechybí talent, pak také s odpovídající trhoveckou gestikulací.

Pro domácí potřebu stačí zdomáčtělý dar řeči, semtam nějaké to "vlastně", "víte, že", "no, a abych pravdu řekl", případně nějaké to slovo zopakovat pro jistotu dvakrát (nebo třikrát?), s pauzami, které naznačí, že to světoborné teprve přijde. (V té pauze přistrkují lidé z médií mikrofony mluvčímu k ústům o další kritické centimetry blíž.) Samozřejmě musí být vybaven odpovídajícími doplňky svého zevnějšku, s fotogenicky účinnou úpravou vlasů a obličeje, jako kdyby zrovna dotyčný byl před nastartováním na módní molo na přehlídku nové tvorby, toho, co se teprve někde na výsostech bude nosit teprve v příští sezóně, dá-li Bůh. Tohle všechno se samozřejmě dít taky musí, aby třeba nebylo mýlky o tom, kdo je kdo, a že jsme si všichni rovni, až na tu orwellovskou "větší rovnost" těch o něco svou mocí, kontakty a obročími "rovnějších".

Vůbec pak není v té hvězdné chvíli hamletovsky vznešeného monologu důležité, co se říká, ale že vůbec se něco povídá, protože při tom se ukáže "osobnost" v jasu svého významu. Je-li to v parlamentě, je žádoucí oživit debatu od řečnického pultu nějakou čipernou urážkou kohokoli z opačného politického tábora. Není zcela od věci ocitovat třeba něco z Bible, například o těch perlách sypaných sviním, když zrovna vlastnímu expozé opozice ostentativně nenaslouchá. A pokud si v tu chvíli zrovna až příliš mnoho kolegů něco mobilem vyřizuje v předsálí nebo pokud si další ze slovutných zástupců lidu krátí dlouhou chvíli nahlížením do povzbuzující lektýry (žeby na úrovni Blesku?), anebo dokonce pokud dospává po namáhavém a určitě poutavějším angažmá ve zcela jiném aranžmá, je navíc dobře na sebe od řečniště upozornit nejen zvýšeným hlasem, ale hned taky patřičně opepřeným nějakou žlučovitou metaforou, kterou je pak počastován kdokoli z možných vyzývavě se nabízejících potrefených, aby posléze aspoň někdo svým hlasitým nesouhlasem z parlamentní lavice naznačil, že to slyšel a že na to hodlá reagovat. Pak může řečník zmlknout; už ví, že v replice bude jeho jméno citováno a je zaděláno na možnou další kontroverzi. Médiím svítá příležitost, že by o tom mohla zítra napsat. Škoda že už se tolik o slavných dějích netesají písmena do kamene; bylo by to šarvátkování uchováno "na věčné časy"!

Asi jste si všimli, že zatím se tu nehovořilo o tom, že politik pokaždé, když naznačuje, že zná svou roli a začne ji nějak odříkávat, že by také nutně zároveň musel mít na mysli nějakou závažnou záležitost, okamžitě nabízející nebo nenabízející schůdné řešení, anebo že by dokonce --- ó hrůzo! --- s nasazením vlastního krku nabízel nějaké alternativy takového řešení. Přinejlepším zaujímá stanovisko své strany; nemá zřejmě v náplni práce, aby zvažoval pro a proti, jak to zkusmo třeba nabízí případná opozice. Nelze ztratit ze zřetele, že ostražitě (a "furt") jde o naše pozice! Musíme zviditelnit SEBE, ne nějaké řešení problémů. Na to, aby nějak "do toho" viděli, mají přece ti zvolení pánové své poradce a poradkyně.

Je pak zřejmě jedno, v jakém grémiu ti nejlepší mezi námi působí. Mezi sebe stejně nikoho dalšího nepustí. Dostane-li se náhodou --- a spíše výjimečně --- někam nahoru tzv. nezávislý (proboha, nebyl smrtelně nakažen nějakými smysluplnými ideály?), není pro ty už dřív nějak začleněné dostatečně "čitelný".Copak je možná nějaká partajně osvícená debata "na úrovni" s bílou vránou, je-li nejlepší barva peří zrovna černá?

A na druhé straně pokud se dramaticky snižuje zájem o aktivní volební právo (tj. právo volit), tím mnohdy pro ty déle zazobané lépe. Už jsou "v balíku" a snad se i příště vejdou na zvolitelná místa na kandidátce. Zvolí je jejich "fan klub" (jak se to začalo u nás před časem pro jiný než politicko-scénický žánr nazývat). Ať už jde o zastupitele na úrovni obcí, anebo poslance do Evropského parlamentu, je režie obdobná. Problémem tu ovšem někdy je, že na úrovni obcí někdy není ani tlačenice o místo v zastupitelském sboru, ani touha někoho volit. To volby "do Bruselu" jsou jiné "kafe"! Stačí, že jedním z úředních jazyků je tam od 1. května 2004 také čeština. Takže náš krajan se tam určitě neztratí.

Jen závistivci by teď sarkasticky dodali, že zatím ty platové a požitkové koeficienty v českých korunách pro naše "Evropany nahoře" nejsou zatím na úrovni "původních bruselských Evropanů". Takže jezdit do Bruselu bude zřejmě trochu odříkavá oběť! Už ale ti kandidáti nám neucuknou. Už se upsali! Ať už bude voličských hlasů, kolik chce, vyjde to početně a bezohledně úplně na všechna zastupitelská místa vyhrazená pro ČR v Bruselu. Tak co? Že možná některá uskupení ostrouhají kolečka? Copak nedělá kvalitu rozhodování ve stávající naší "svrchovaně zástupné demokracii" bavičsky osvícená většina? (Copak získáváme pro názor nebo program? Nezískáváme snáz, rychleji a přesvědčivěji, dokonce s povzbuzujícím emočním nábojem prezentací zpívaného tance v oslnivých pulzacích laserů a v ohlušujím rytmu vybičovaných do výšin decibelů?)

Ještě že ta všechna rizika a újmy z toho, co bude pak, ti naši kandidáti z těch bilbórdů na sobě nedávají znát. Jsou přece jen noblesně zdrženliví a dovedou se ohleduplně ovládat. Přece nám obyčejným lidem nemohou zkazit tu radost, že je tam posíláme? Když musíme vědět, jaké sebezapření to ty naše "české bruselské Evropany" bude stát, až bez ohledu na slunce či nepohodu vyletí sobě --- s naším požehnáním --- na bruselské hřadlo a tam (kéž by!) zavrkají!

Nezapomeňme! Ta hra je o naší budoucnosti. Herci už tu jsou na plakátech. Roli se ještě neučili. Místo předepsaného věcně závazného scénáře pro mnohé to stejně bude jen improvizovaný happening, při závažné neznalosti jednoho ze tří preferovaných jednacích (cizích) jazyků pojednaný asi výraznou posunčinou. Hodí se za tohle platit vstupné? Myslíte, že půjde o představení na dluh? A že se to napíše jen na naše "futro"?

                 
Obsah vydání       28. 5. 2004
29. 5. 2004 Výbor OSN proti mučení kritizuje Českou republiku
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii
28. 5. 2004 Válečná lobby na ústupu
28. 5. 2004 USA požadují od Británie, aby vydala radikálního muslimského duchovního
28. 5. 2004 K útoku Ondřeje Neffa na Amnesty International
27. 5. 2004 Amnesty International: Blikající plamínek Jan  Čulík
28. 5. 2004 Jak se potravinářské firmy zaměřují na děti
28. 5. 2004 Scéna se zubí, anebo sténá? Miloš  Dokulil
28. 5. 2004 Poslanci a tajné hlasovací právo Petr  Švec
28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák
27. 5. 2004 Přímá volba prezidenta více demokracie nepřinese Jan  Maršák
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004
27. 5. 2004 Generál Anthony Zinny: Prezident Bush byl ohledně Iráku uveden v omyl
27. 5. 2004 Jde o svobodu
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu
27. 5. 2004 Co dělat, aneb o armádě jinak Jan  Paul
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
26. 5. 2004 Amnesty International: USA odsouzeny za porušování lidských práv
27. 5. 2004 ČR a lidská práva: stále vážné nedostatky
26. 5. 2004 Zoufalá situace v oblasti lidských práv
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám
26. 5. 2004 Jiří Krejčík: Rytíř s veselou pověstí Tomáš  Koloc
27. 5. 2004 Holky a kluci z plakátu Bohumil  Kartous
27. 5. 2004 Nové číslo literárního čtvrtletníku Texty
26. 5. 2004 Ohledně Iráku jsme publikovali nepravdivé informace
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech