Hrozba "rozsáhlého masakru" v súdánském Dárfúru je bezprostřední, říká americký představitel

3. 5. 2024

čas čtení 5 minut
Vysoce postavený americký představitel v pondělí varoval, že více než 2 miliony lidí v al-Fašíru v súdánském regionu Severní Dárfúr jsou pod bezprostřední hrozbou "rozsáhlého masakru" v důsledku útoku polovojenské skupiny a vyzval mezinárodní společenství, aby tlačilo válčící strany k deeskalaci, upozorňuje Margaret Besheer.

"Již existují důvěryhodné zprávy, že RSF a jejich spojenecké milice srovnaly se zemí několik vesnic západně od al-Fašírru," řekla novinářům v OSN velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová. "A zatímco spolu mluvíme, RSF plánují bezprostřední útok na al-Fašír."

RSF jsou Araby ovládané Síly rychlé podpory, polovojenská skupina, která se skládá z příslušníků bojovníků Džandžavídu, kteří provedli genocidu v Dárfúru na počátku tisíciletí.

Šéf RSF je už více než rok v ozbrojeném boji o moc s šéfem súdánských ozbrojených sil. Boje se rozšířily ze súdánského hlavního města Chartúmu do dalších částí země a nyní se zdá, že jsou připraveny pohltit severní Dárfúr a civilisty, kteří jsou tam uvězněni.

Rada bezpečnosti OSN se v pondělí sešla za zavřenými dveřmi, aby projednala situaci, a byla informována politickými a humanitárními představiteli OSN.

"Krize epických rozměrů je na spadnutí, a abychom se vyhnuli další smrti, destrukci a utrpení, musí se okamžitě stát pět věcí," řekla Thomas-Greenfieldová. "Za prvé, RSF musí ukončit obléhání a hromadění vojenských sil v al-Fašíru a přísahat, že se vyhne jakémukoli útoku na město. Všechny strany konfliktu musí podniknout naléhavé kroky k deeskalaci."

Vyzvala také k ochraně civilního obyvatelstva a dodržování mezinárodního práva; aby vnější aktéři přestali poskytovat bojovníkům zbraně; a k bezpečnému a neomezenému přístup k pomoci. Požadovala také, aby se strany vrátily k jednacímu stolu.

"Vzhledem k tomu, že tento konflikt nebude vyřešen na bojišti, bude vyřešen u jednacího stolu," řekla Thomas-Greenfieldová.

"Poslední věc, kterou Súdán potřebuje, je další eskalace tohoto konfliktu, který trvá už celý rok," řekl novinářům po schůzce zástupce britského velvyslance při OSN James Kariuki. "Rada je znepokojena humanitární krizí - rozsahem rizika hladomoru - a je znepokojena vysídlováním lidí."

Patnáctičlenná Rada bezpečnosti OSN v sobotním prohlášení zopakovala výzvu k okamžitému zastavení nepřátelských akcí, které by vedly k udržitelnému příměří. Připomněli také zemím jejich povinnost dodržovat zbrojní embargo OSN vůči Súdánu.

Poplach

OSN začala tento měsíc bít na poplach ohledně situace v al-Fašíru a varovala, že boje by mohly "rozpoutat krvavé konflikty mezi komunitami v celém Dárfúru".

Al-Fašír je také dlouho zavedeným humanitárním centrem a boje v něm by ještě více zkomplikovaly dodávky pomoci.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí v pondělí uvedl, že bezpečnostní situace již účinně odřízla humanitární pracovníky od přístupu k al-Fašíru.

OCHA ve svém prohlášení uvedla, že více než tucet kamionů s humanitární pomocí se zásobami pro 122 000 lidí uvízlo v sousedním severním státě. Kamiony nemohou pokračovat kvůli nejistotě a nedostatečným zárukám bezpečného průjezdu.

OSN uvádí, že 330 000 lidí se v al-Fašíru potýká s akutním nedostatkem potravin – mnoho z nich jsou vysídlené osoby, které se tam přestěhovaly hledat bezpečí. Světový potravinový program jich za poslední měsíc oslovil 40 000.

Úřad generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese v pátek uvedl, že jeho zvláštní vyslanec pro Súdán Ramtane Lamamra jedná se stranami, aby se pokusil zmírnit napětí v al-Fašíru.

Analytici z Laboratoře humanitárního výzkumu Yaleovy univerzity také sledují situaci a ve zprávě z 19. dubna varovali, že RSF již pravděpodobně kontrolují severní, východní a západní silnice do města a v podstatě uvěznily súdánské ozbrojené síly v al-Fašíru bez zásob nebo únikové cesty.

To znamená, že v pasti jsou i civilisté, včetně desítek tisíc afrických Zaghawů, Masalitů, Furů a dalších nearabských etnických skupin, jejichž komunity se staly oběťmi genocidy před dvěma desetiletími.

Organizace spojených národů vyzvala zúčastněné strany, aby umožnily civilistům bezpečný odchod z města.

Od začátku války v dubnu loňského roku bylo více než 8 milionů lidí nuceno opustit své domovy a hledat bezpečí. Téměř 2 miliony z nich uprchly ze Súdánu do sousedních zemí. Z těch, kteří zůstali, se 18 milionů potýká s akutním hladem a 5 milionů je jen krůček od hladomoru.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1219

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024