Izraelské jednotky opakovaně útočí na humanitární konvoje v Gaze

14. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Izraelské útoky na humanitární pracovníky v Gaze


V uplynulých sedmi měsících izraelské síly provedly údery na pracovníky humanitární pomoci v Gaze - ne jednou, ne dvakrát, ale opakovaně, znovu a znovu.

Izraelský útok na konvoj World Central Kitchen, při němž minulý měsíc zahynulo sedm humanitárních pracovníků, zdaleka nebyl ojedinělým „omylem“. Podle nové zprávy HRW izraelská armáda zasáhla konvoje a prostory humanitárních pracovníků nejméně osmkrát, přičemž zabila nebo zranila nejméně 31 humanitárních pracovníků a osob, které je doprovázely.

 

Zde je zásadní si uvědomit, že Izrael zasahuje známá místa, kde se humanitární pracovníci nacházejí. Skupiny poskytující humanitární pomoc poskytly izraelským úřadům své souřadnice prostřednictvím procesu používaného ve válečných zónách, který se nazývá „dekonfliktuace“. Při humanitární činnosti je základní myšlenkou to, že humanitární pracovníci sdělí bojujícím stranám, kde se nacházejí, a tyto bojující strany se snaží vyhnout jejich zasažení při svých vojenských operacích.

Komunikace mezi válčícími stranami a humanitárními pracovníky působícími ve válečné zóně je nezbytná, ale když došlo k útokům popsaným v nové zprávě, izraelské úřady předem žádnou z humanitárních organizací nevarovaly. Osm úderů na humanitární pracovníky naznačuje - přinejmenším - zásadní nedostatky v systému dekonfliktu.

Pokud je izraelská vláda znepokojena tímto vzorcem útoků na humanitární pracovníky, měla by umožnit mezinárodním expertům provést nezávislé přezkoumání vojenského procesu dekonfliktu humanitárních organizací.

Spojenci Izraele by na něj měli tlačit, aby tak učinil, a to nejen proto, že je to správné, ale také proto, že mohou být s těmito vojenskými údery přímo spojeni. Přinejmenším při jednom z těchto incidentů Izrael zřejmě využil zbraně a další vybavení poskytnuté USA.

Minulý týden americký prezident Joe Biden oznámil, že jeho administrativa „zadržela“ nejméně jednu zásilku 3 500 bomb a dělostřeleckých granátů pro Izrael. Toto částečné pozastavení dodávek zbraní sice nešlo dostatečně daleko, ale byl to krok správným směrem.

Svou politiku dodávek zbraní Izraeli přehodnotili i další spojenci. Kanada oznámila, že v budoucnu zastaví vývoz zbraní. Nové licence zastavily také Itálie a Španělsko. V Nizozemsku donutila žaloba vládu pozastavit prodej dílů pro stíhačky F-35.

Všechny vlády by měly pozastavit vojenskou pomoc a prodej zbraní Izraeli, dokud se jeho síly budou dopouštět systematického a rozsáhlého porušování válečného práva - včetně používání hladu jako válečné zbraně - vůči palestinským civilistům.

Nezapomeňte: vlády, které nadále poskytují zbraně izraelské vládě, riskují, že se budou podílet na válečných zločinech.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
869

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2024