Demokrat v Lidovkách

Luboš Palata: Přítomnost cizích vojsk v ČR zaručí demokracii

6. 9. 2006

Neuvěřitelně zaujaté, propagandistické a zkratkovité myšlení prokázal Luboš Palata svým komentářem ze středy 6.9. v Lidových novinách. Spoustu věcí zamlčel. Článek je politováníhodným příkladem ideologizace skutečnosti. Jevy pro Palatu nejsou normálními, přirozenými jevy, ale mají svůj ikonický, symbolický význam. Případná americká základna v České republice pro Palatu není tím, čím ve skutečnosti je - výrazem sobeckého zájmu supervelmoci - ale důkazem, že ČR se lezením prezidentu Bushovi kamsi postaví na "stranu světla a dobra" - cizí vojska v ČR "zaručí v této zemi demokracii":

Přítomnost vojáků USA (...) ničí naděje na to, že by mohli vývoj posledních sedmnácti let přece jen otočit. Je totiž mnohem silnější pojistkou než jen členství v NATO a EU. Pojistkou, že Česko zůstane svobodnou a demokratickou zemí.

Je to nesmysl. Spojenectví s USA není zárukou demokracie. Spojené státy podporovaly v Jižní Americe, Asii i Africe desítky let teroristy i nejhroznější diktátory (například v Guatemale) - jen proto, že jejich zahraniční politika byla proamerická. Ze stejných důvodů USA podporují diktátora Karimova v Uzbekistánu.

Soudný člověk nevěří svým očím. Všechny rozpory, týkající se základny (1. Američané budou mít právo rozhodnout o vypálení raket, ale právní odpovědnost za to ponese Česko; 2. Českou republiku základna neochrání, naopak ji učiní terčem teroristů; 3. NATO vyjadřuje o projektu raketové obrany pochybnosti, neboť je to projekt čistě americký a ohrožuje spolupráci v rámci NATO; 4. Britové si oddechli, že základnu nemusejí na svém území budovat) jako by neexistovala - to, co je americké, je ikona - musíme své bratry milovat... Palata také nepravdivě předstírá, že odpor proti základně pochází pouze od komunistů - zamlčuje průzkum veřejného mínění, podle něhož se proti základně staví nadpoloviční většina českého obyvatelstva. A hlavně: Palata je skutečně demokrat: vůbec mu nevadí, že žádná česká politická strana nepředložila návrh vybudovat americkou základnu v rámci svého volebního programu, naopak se před volbami čeští politikové problém základny pokusili utajit před veřejností.

Slušný novinář ve svém listě hájí obyčejného občana a veřejný zájem. Lidovky tomu však ve své ideologické zaslepenosti nerozumějí.

Nízká úroveň psaní českého tisku je vždy znovu a znovu překvapením. Člověk holt očekává od českých novinářů víc a oni vždycky zklamou.Kdy vzniknou ČR nějaké seriózní noviny, které nebudou manipulovat čtenáře, protože si myslí, že oni světu rozumí líp a musí tedy hlásat své přesvědčení na úkor faktů?

Luboš Palata, LN - Základna vadí. Komunistům ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.9. 2006