Frost/Bhutto interview; Afghanistan and Helmand Province

Complaint to the BBC - Stížnost na BBC

7. 1. 2008

Společnost BBC má velmi pečlivě vypracovanou proceduru, jak si na ni veřejnost může stěžovat . Odpověď na stížnost má přijít do 10 pracovních dní. Je-li stěžovatel s odpovědí nespokojen, má dvanáct týdnů na to, aby si stěžoval oddělení Editorial Complaints Unit (Oddělení pro stížnosti na redakční politiku). Pokud i s jeho reakcí je stěžovatel nespokojen, může si stěžovat radě BBC Trust.. Této možnosti jsme využili.

Stížnost na BBC - v angličtině ZDE

Stížnost na BBC - český překlad ZDE

Complaint about the BBC's coverage of events relating to Pakistan and Afghanistan

I hereby request that the Head of BBC News make an official statement regarding the BBC's somewhat unprofessional behaviour in relation to Sir David Frost's interview with Benazir Bhutto, which was broadcast on Al Jazeera on 2nd November, 2007 and then also published by the BBC. I also wish to make a complaint that the BBC has not investigated properly the reasons for the expulsion of two diplomats from Afghanistan on 27th December, 2007.

1. In the David Frost interview of 2nd November, Benazir Bhutto made a surprising, off-the-cuff assertion that "Osama Bin Laden had been murdered by Omar Sheikh". The interviewer, Sir David Frost failed to challenge her on this and when publishing the interview on its website, the BBC cut this sentence out, replacing it with a crude still of Sir David's picture.

Ms Bhutto's assertion may have been a simple error. But I believe that it constitutes a grave editorial and journalistic mistake that the BBC had cut the interview without enquiring in detail first why Ms Bhutto had made the controversial assertion and why Sir David Frost did not react. I wish to make a complaint about this and would like to ask the BBC to change its policy in order to conduct reliable research before making an uninformed guess that a statement by a major politician may have been just a gaffe.

2. Could the Head of BBC News please explain why the BBC does not seem to have broadcast and/or published on its website a single interview with Mervyn Patterson and/or Michael Semple about what they were doing in the Afghan province of Helmand before they were expelled by Afghanistan on 27th December? Were both men perhaps involved with an alleged plan of the British government to create an independent state of Waziristan in the border regions between Pakistan and Afghanistan in order to set up a "cordon sanitaire" to separate both countries?

I wish to make a complaint that the BBC has not investigated further the actions of both "diplomats" in Afghanistan. To my knowledge, the BBC has not interviewed either of the two men about what they were doing in Afghanistan and why they were expelled. The BBC has published some soft gossip by its reporter in Kabul Alastair Leithead , which does hint at the fact that both the expelled men may have had links with the British intelligence service. Surely this is a matter of public interest which deserves a thorough investigation.

In both these instances, the BBC reporters and editors have displayed what may seem to some as an extraordinary lack of investigative spirit, thus failing the public who surely have the right to be informed about possible controversial aspects of British foreign policy as well as about international developments.


(Dr) Jan Culik
Senior Lecturer
University of Glasgow

Stížnost na to, jak BBC informuje o záležitostech týkajících se Afghánistánu a Pákistánu

Žádám tímto, aby šéf zpravodajství BBC vydal oficiální prohlášení týkající se poněkud neprofesionálního chování BBC v souvislosti s interviewem sira Davida Frosta s Bénazír Bhuttovou, který vysílala televize Al Džazíra dne 2. listopadu 2007 a který byl posléze zveřejněn i [na stránkách] BBC. Také si přeji podat stížnost, že BBC řádně nezkoumala důvody pro vyhoštění dvou diplomatů z Afghánistánu dne 27. prosince 2007.

1.V rozhovoru s David Frostem z 2. listopadu, Bénazír Bhuttová učinila překvapující, postranní tvrzení, že "Usámu bin Ladina zavraždil Omar Sheikh". Moderátor sir David Frost na tento její výrok nijak nereagoval a když BBC vydala interview na svých internetových stránkách, tuto větu vystřihla a nahradila ji technicky nedokonalou fotografií David Frosta.

Tvrzení paní Bhuttové bylo možná prostým přeřeknutím. Jsem však přesvědčen, že bylo vážnou redakční i novinářskou chybou, že BBC větu vyškrtla, aniž by předem podrobně zkoumala, proč paní Bhuttová učinila tento výrok a proč sir Robert Frost na něj nereagoval. Podávám na tuto praxi stížnost a žádám, aby BBC změnila svou politiku a napříště vždy provedla spolehlivý research, než učiní neinformovaný odhad, že výrok, který učinil čelný politik, byl prostě jen přeřeknutím.

2. Mohl by prosím šéf zpravodajství BBC vysvětlit, proč, jak se zdá, BBC nevysílala ani na svých stránkách nezveřejnila jediný rozhovor s Mervynem Pattersonem či Michaelem Semplem ohledně toho, co dělali v afghánské provincii Helmand, než byli dne 27. prosince z Afghánistánu vyhoštěni? Podíleli se snad oba na údajném plánu britské vlády vytvořit nezávislý stát Waziristan v pohraniční oblasti mezi Pákistánem a Afghánistánem ve snaze vytvořit "cordon sanitaire" a obě země oddělit?

Podávám stížnost, že BBC podrobněji nezkoumala činnost obou "diplomatů" v Afghánistánu. Pokud vím, BBC neinterviewovala ani jednoho z obou mužů o tom, co dělali v Afghánistánu a proč byli ze země deportováni, i když BBC vydala určité drby od svého reportéra v Kábulu Alastaira Leitheda , který naznačuje, že oba muži měli zřejmě vazby na britskou špionáž. To je jistě věc veřejného zájmu, která si zaslouží podrobného zkoumání.

V obou těchto případech projevili editoři a reportéři BBC to, co se může mnohým jevit jako pozoruhodná absence investigativního ducha. Tím selhali ve své službě veřejnosti, která má bezpochyby právo být plně informována o možných kontroverzních rysech britské zahraniční politiky i o mezinárodním vývoji.

(Dr) Jan Culik
Senior Lecturer
University of Glasgow

Dotaz na množství článků na stránkách BBC o Semplovi a Pattersonovi v monitoru Google News za poslední týden ZDEZDE

BBC 29. 12. 2007 Afghan expulsions 'unfortunate' ZDE
BBC 5. 1. 2008 'Great Game' or just misunderstanding? ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.1. 2008