Pár bláznivých automobilistů chce silnice jen pro sebe

24. 1. 2008

reakce na článek "V Praze by jen blázen jezdil na kole"

Autor článku nejspíše na kole nikdy neseděl a předpokládám, že patří k bohatší vrstvě obyvatel Prahy, co jezdí zásadně a všude autem, třeba i do sámošky 5 minut chůze od domova. Potom nemají být silnice zacpané auty! Úsměvný je jeho pocit, že silnice jsou tu pro auta. A odkdy? Vždyť cesty, na kterých se postupně vystavěly asfaltky tu byly mnohem dřív. Jezdilo se po nich na koních a v kočárech a později také na kolech, píše čtenář Ivo Miláček.

Ještě později nám do provozu přibyla auta a postupně si jejich majitelé začali cesty uzurpovat pro sebe. Největší nárůst automobilové dopravy zažila Praha v devadesátých letech a stále aut přibývá. I zde, stejně jako v jiných oblastech života v ČR, vidíme onu "českou demokracii". Automobilistů je víc a protože jsou (jejich auta) evidentně silnější, patří silnice jim. Například v italských Alpách jsem na vlastní oči viděl velmi frekventovanou a uzoučkou silničku přes Alpy, na kterou se vešla auta i kola. Mimochodem automobilisté dávali automaticky cyklistům přednost. Ale zpět. Podle autora článku máme jezdit v Prokopáku. Bohužel kolo není jen forma aktivního odpočinku, ale pro některé z nás i dopravní prostředek pro cestu do práce. Ne každý má automobil, ne každý může platit stále se zdražující MHD, ale nebrečíme, máme kolo!

Ano, možná lokáme tuny smogu, ale my ten smog neprodukujeme. Naopak myslím si, že omezit by se měli ti, kdo za ten smog mohou. Například na autobusových zastávkách se nesmí kouřit. Toto opatření přijala většina (nekuřáci) s povděkem. Ale já jsem ráno při čekání na autobus toho kuřáka stejně necítil, protože okolo projíždějící auta vytvoří tolik smradu a škodlivin, že ta cigareta je proti nim "svěžím vánkem". Ovšem v neděli, když není takový provoz, už ta cigareta byla zatraceně cítit. Pokud se tedy musí omezovat kuřáci, proč to samé nejde u aut - nebo automobilisté jsou privilegovanou vrstvou?

Závěrem tedy vzkazuji panu Bláhovi, že není pravda, že by pražské silnice nebyly uzpůsobeny pro kola, to jen pár bláznivých automobilistů chce silnice jen pro sebe.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.1. 2008