Uvnitř automobilu je daleko víc zplodin, než kolik vdechují cyklisté

24. 1. 2008 / Lukáš Zádrapa

Pan Bláha píše ve své zvláštní úvaze o tom, že se cyklisti v Praze zákonitě zalykají škodlivinami. To je ovšem pravda jenom do té míry, že zplodinami se v tomto městě dusíme všichni - díky automobilistům. Je to vlastně kolektivní, společensky tolerovaný terorismus, pokud bychom chtěli obrátit běžnou rétoriku o ekofašistech. Ale má poznámka směřuje jinam:

Pan Bláha je naivní, když si myslí, že se v autě škodlivin nadýchá méně. Vědecké výzkumy opakovaně ukazují na překvapivou skutečnosti, že uvnitř automobilů jsou koncentrace zplodin několikanásobně větší než venku. Testy zkoumaly zátěž, které jsou vystaveni cestující v autě, na kole na frekventované ulici, na kole na stezce mimo hlavní tah, v autobusu a ve vlaku.

I když se vzala v potaz skutečnost, že cyklista má v průměru 2,3x větší respiraci než řidič, výsledky vycházely i pro cyklisty jedoucí po silnici s auty většinou příznivěji než pro řidiče auta, v průměru však rozhodně ne hůře. Samozřejmě v případě cyklistů mimo hlavní tahy byla situace ještě daleko výhodnější pro cyklistu. Navíc se uvažuje o tom, že pravidelný trénink podporuje iminutu a následky znečištění ovzduší jsou u takových lidí menší. Podtrženo sečteno, chce-li si pan Bláha šetřit zraví, nechť okamžitě přesedlá na kolo!

Nejčastěji citovaná práce:

Van Wijnen, Verhoeff, Henk, Van Bruggen (1995). "The exposure of cyclists, car drivers and pedestrians to traffic-related air-pollutants". In: International Archives of Occupational and Environmental Health 67/3, 187-193.

Odkaz na jiný článek v angličtině, který je dostupný ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.1. 2008