Časopis Real-world economics review (RWCR) vyhlásil vítěze tzv. Dynamite Prize in Economics

1. 3. 2010

Cena byla ustanovena jako odezva na pokusy některých ekonomů vyhnout se zodpovědnosti za krizi tím, že ji klasifikovali jako nepředvídatelnou událost, (tzv. BlackSwan effect).

Hlasování se zúčastnilo 7500 předplatitelů RWCR, většina z nich ekonomové. Každý mohl hlasovat třikrát. Celkový počet hlasu byl 18 531.

Tři první místa mezi ekonomy nejvíce zodpovědnými za globální finanční krizi obsadili Alan Greenspan, Milton Friedman a Larry Summers, píše Jiří Drašnar.

Alan Greenspan (5061 hlasů), šéf federální banky USA od roku 1987 do roku 2002, byl zodpovědný za expanzi peněz a kreditu, která vedla k bublině a následnému krachu, a agresivně propagoval názor, že finanční trhy jsou přirozeně efektivní a nepotřebují být regulovány.

Milton Friedman (3349 hlasů), skrz své nepochopení vědecké metody propagoval klam, že ekonomika může být precizně modelována užitím kontrafaktuálních tezí o její podstatě, což společně s jeho zjednodušujícím modelem peněz podpořilo vznik ekonomických a finančních teorií postavených na fantazii, a tak umožnilo globální finanční kolaps.

Larry Summers (3023), jako americký ministr financí úspěšně pracoval na zrušení Glass-Steagall zákona, který od krachu na burze v roce 1929 odděloval tradiční (vkladové) bankovnictví od investičního (kasinového) bankovnictví. Též pomáhal Greenspanovi a Wall Street(u) torpédovat úsilí regulovat deriváty.

Mezi dalšími finalisty byli


Fischer Black and Myron Scholes (2,016 hlasů)
Eugene Fama (1,668)
Paul Samuelson (1,291)
Robert Lucas (912)
Richard Portes (433)
Edward Prescott and Finn E. Kydland (403)
Assar Lindbeck (375)

Podrobnosti ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 1.3. 2010