Řecko počítá s pomocí Ruska a Číny

2. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Řecký premiér Alexis Tsipras se snaží donutit Evropu, aby ve věci řecké zadluženosti ustoupila, anebo riskovala řetězovou reakci, která by mohla ochromit Evropskou unii, argumentuje v deníku Daily Telegraph konzervativní ekonomický komentátor Ambrose Evans-Pritchard.

Dva měsíce povykování a výčitek z Evropské unie nepřiměly Řecko, aby ustoupilo. Nyní začíná být jasné, že věřitelské mocnosti v EU neporozuměly podstatě řecké krize a budou muset přijmout opačné řešení, než jaké dosud prosazovaly.

Nesnažme se dál tvářit, že této hře nerozumíme

2. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Když Rusko anektovalo Krym, přímluvci Vladimira Putina v České republice tvrdili, že to udělat muselo "kvůli agresívním krokům Západu", a že už nemá vůči nikomu žádné další územní požadavky. Když začala agrese na Donbase, tíž přímluvci tvrdili, že "DNR" a "LNR" jsou vše co Putin chce, že jeho "oprávněné znepokojení" uklidní federalizace Ukrajiny. Později, když se na Donbase začaly množit příznaky faktické anexe v podobě přítomnosti ruských vojsk, vojsk ministerstva vnitra, policejních složek a dalších součástí interního ruského aparátu, jsme se dozvěděli, že mír v Evropě pro tuto generaci zajistí Minsk 2, po němž bezprostředně následoval útok na Debalceve s účastí pravidelných ruských jednotek ZDE ZDE, pod velením ruských generálů ZDE. Není pochyb: Teď se dozvíme, že po avízování částečné či úplné anexe Pobaltí ZDE směřující k rozbití NATO už Putin nebude chtít vůbec nic dalšího. V lidovém podání se takovému postupu říká "salámová taktika". Na appeasery spolehlivě zabírá.

Kterak "ty internety" převrátily generační vztahy vzhůru nohama

2. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ve společnosti vládne generační rozkol. Ne, že by tu jindy nebyl, ale tentokrát je okořeněný zcela unikátní, z historického hlediska radikálně novou zkušeností. Mohli bychom si ji pracovně nazvat "destrukce autority starších". Pokud to řekneme hodně natvrdo, starší generace měly v minulosti ty mladší v moci, protože jen díky nim si mohly osvojit taktiky a strategie, jak v tomto světě přežít. Jenže něco se změnilo…

Jemen: Húsiové a jejich spojenci obsadili prezidentský palác v Adenu

2. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Povstalci z kmene Húsiů a jejich spojenci z řad šíitských milic dnes obsadili prezidentský palác v přístavu Aden, posledním velkém městě, které držely jednotky věrné svržené vládě prezidenta Hádího. Ten od minulého týdne pobývá v Saúdské Arábii, která proti Húsiům vede intervenci v Jemenu.

V Adenu se dnes vylodily desítky neidentifikovaných vojáků a nebylo možno zjistit jejich příslušnost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zvláštní den

2. 4. 2015

čas čtení 5 minut

O současné generaci dětí a mladých si ta starší často neoprávněně myslí, že nedokáží číst, natož psát. Publikujeme pozoruhodnou povídku třináctileté Jany Přistoupilové. Nejsme si jisti, kolik současných čtenářů bylo schopno ve svých třinácti letech takové imaginace a nesporného literárního umu. Podle Václava Duška, spisovatele, který vedl kurz tvůrčího psaní, jenž Jana navštěvuje, ji tam vodí její babička. I v době "těch internetů" je prostě možné najít pojítka mezigeneračních vztahů...

Kritika Západu a jeho spojenců pražské novinářské kavárně dlouhodobě nevoní

Mrtví civilisté a děti v režii USA nevadí?

2. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Neustále v českém mediálním prostředí slýcháme o ruské agresi na Ukrajině, na nic dalšího nezbývá moc prostoru. Ona obsese jednou velmocí a jejích aktivit etablovaným komentátorům znemožňuje kriticky zohlednit destruktivní jednání západních zemí a jejich klientských států, neboť pro stromy nevidí les. Jestliže například Jiří Pehe považuje dopady zahraniční politiky USA v uplynulých letech maximálně za chyby, je něco špatně.

Na co v českém veřejném prostoru těžko narazíte...

Clarkson ambasadorem kampaně za snížení průmyslových emisí a feminismus

2. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Jedinečný aprílový žert se povedl britskému deníku The Guardian, když včera, ve velmi realisticky a do detailu propracovaném textu informoval, že Jeremy Clarkson, moderátor pořadu Top Gear, který byl nedávno vyhozen BBC za napadení produkčního kvůli tomu, že mu nezajistil teplou večeři, bude ambasadorem snížení průmyslových emisí, lidských práv a feminismu.

Čína si v moři staví umělá úzeí, pravděpodobně pro vojenské účely

Nová velká čínská zeď, v moři a z písku

2. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Čína začala v rámci naprosto bezprecenndentního programu, zaměřeného na potvrzení svých územních nároků v jihočínském moři, uměle rozšiřovat korálové útesy v oblasti Spratlyových ostrovů. Informace a satelitní snímky, které to potvrzují, způsobily značnou tenzi a zvyšují pravděpodobnost námořního konfliktu ve sporných vodách, na které si dělá nároky několik zemí. Píše o tom deník Washington Post.

Proč stát selhává v péči o psychiatrické pacienty

V zajetí své mysli a neschopnosti druhých

2. 4. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Každý sociální pedagog má nějaké své „srdeční“ téma, něco, čemu by se chtěl jednou primárně věnovat. Já se dlouhodobě zabývám sociální situací lidí, kteří trpí nějakým závažným duševním onemocněním, nejčastěji schizofrenií. Proto si nesmírně vážím práce bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který prosadil reformu psychiatrické péče. Bohužel si jen málokdo uvědomuje, jakým přínosem tato reforma může být a nejméně si to očividně uvědomuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, o jehož asociální politice pojednává můj předchozí článek Politika strachu a politika sankcí z dílny MPSV.

Zaměstnanci poboček řetězce v USA jsou placeni na úrovni zákonného minima

Pod hrozbou protestů zvýšil McDonald’s platy

2. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Na hrozby zaměstnanců, kteří se v úterý začali shromažďovat před restauracemi a protestovat proti nízkým platům, reagovala firma McDonald's v podstatě okamžitě. Ve středu oznámila, že zvýší gáže a nabídne zaměstnancům další benefity. Informaci jako první přinesl deník NY Times.

Letos se utopí ve Středozemním moři rekordní počet imigrantů

1. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

V prvním čtvrtletí roku 2015 se utopilo téměř 500 osob, desetkrát více než v prvním čtvrtletí loňského roku

Nejméně 486 přistěhovalců se od začátku roku 2015 utopilo ve Středozemním moři. V roce 2014 to bylo za první čtvrtletí 46 osob, informuje Mezinárodní organizace pro migraci. Počet mrtvých ostře stoupl, přestože počet přistěhovalců, kteří připlouvají do Evropy po moři, je v podstatě nezměněn. Zdá se tedy, že rozhodnutí Evropské unie zrušit záchranný program provozovaný ve Středozemním moři pod názvem Mare nostrum nezapůsobilo jako odstrašující prostředek, ani to nevedlo k snížený počtu umírajících.

Jakpak by nebe neplakalo

2. 4. 2015 / Klement Václav Lakatoš

čas čtení < 1 minuta

Zima vrátila se do Čech

s jízdou dragounů, 

déšť a sněhokroupy 

jak slzy, jak broky.


To země truchlila

novým skupenstvím vody.

 

Jakpak by nebe neplakalo,

když velká a slavná americká armáda 

konečně dorazila do Prahy. 

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Tance kolem tanků, jež tanky nejsou

1. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nevěcnost české veřejné debaty lze demonstrovat každou chvíli na tom, jak se často vůbec nedotýká konkrétního dění, ale odehrává se čistě ve světě subjektivních představ nějaké stranící skupiny - té potom zpravidla oponuje ještě vyhrocenější a nevěcnější protinázor opačného tábora, a tak dále v sestupné spirále k naprostému chaosu.

Proč o tom česká média celou dobu mlčela

Americký vojenský konvoj převáží komponenty jaderných zbraní

1. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Americký vojenský konvoj nebyl zdaleka jen přesunem armádní jednotky z vojenského cvičení, ani pouhou marketingovou kampaní NATO. Podle nejnovějších zpráv je cílem transportu dopravit do Německa komponenty jaderných zbraní, jejichž údržbu si Ruská federace tajně objednala u jedné ze specializovaných amerických firem. Vyplývá to z korespondence, která omylem unikla z českého ministerstva obrany. 

Výběr textů z Britských listů od Přemysla Janýra nyní knižně

Aby se tu dalo žít I.

2. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nakladatelství Susa vydalo knižně výběr textů Přemysla Janýra, které byly publikovány v Britských listech, jde o I. díl. Přemysl Janýr (1949) studoval publicistiku a sociální vědy na Karlově univerzitě v Praze, ze studia byl vyloučen v roce 1975. Podepsal Chartu 77, spoluzaložil Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. V roce 1978 odjel s rodinou do Vídně a následně mu bylo odňato československé státní občanství. V Rakousku pracoval převážně v oboru IT. Věnuje se několika občanským iniciativám jako Forum pro česko rakouský dialog či Národy Podyjí v Mikulově. Od roku 2003 do roku 2014 přispíval zejména do internetového deníku Britské listy.

Rusko zrušilo krymskotatarská média

1. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Většina médií krymskotatarského jazyka byla dnes zrušena po vypršení lhůty pro novou registraci, kterou uvalily ruské úřady. Zrušeny budou i dětské televizní pořady.

Kdo šíří proruskou propagandu

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Na Britských listech se od začátku ukrajinské krize několikrát objevilo téma šíření proruské propagandy. V našem mediálním prostoru byly v poslední době vytvořeny i seznamy periodik a webů šířících proputinovskou propagandu, např. ZDE, píše čtenář Daniel Šatra.

Ukrajinské vyšetřování střetů v Kyjevě "nebylo nezávislé"

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Ukrajinské vyšetřování protestů, které vedly r. 2014 k vyhnání prezidenta Viktora Janukovyče, neodpovídá požadavkům konvence o lidských právech, konstatuje mezinárodní analýza.

Mezinárodní analýza zjistila, že ukrajinské vyšetřování násilných střetů v Kyjevě během protestů na tzv. euromajdanu v letech 2013-14, kdy zahynula celá řada osob, nepohnalo k odpovědnosti činitele ukrajinské policie a armády.

Zpráva mezinárodního poradního výboru, sponsorovaného Radou Evropy, konstatuje, že vyšetřování euromajdanských demonstrací, které vedly v únoru 2014 k vyhnání prezidenta Viktora Janukovyče, nesplnilo podmínky Evropské konvence pro lidská práva. Ukrajinskému vyšetřování "chyběla praktická nezávislost", protože v mnoha případech policie prostě dostala úkol vyšetřit sama sebe.

Milan Kundera šestaosmdesátiletý

1. 4. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dnes, prvního dubna, má šestaosmdesátileté narozeniny spisovatel Milan Kundera, blahopřejeme. V jednom z jeho pozdních románů se o sobě vyjadřuje fiktivní postava Milan Kundera o tom, že je aprílovým dítětem, komediantem, a proto nemůžeme nic, co řekne či napíše, brát vážně. Potíž ovšem je, jak je to u Milana Kundery vždycky, že i toto apodiktické tvrzení je zpochybněno - čtenář si musí všimnout, že jeho autorem není sám Milan Kundera, ale pouze fiktivní, vymyšlená postava tohoto spisovatele.

Ale jaký má dodnes význam pro Českou republiku? Vyprávěla mi včera jedna studentka, jak navštívila jednu z nejzapadlejších a zjevně nejzaostalejších částí Indie. V naprosto zapadlé vesnici, odříznuté od světa, se dala do řečí s místním jogínem, tedy téměř zcela nahým, obyčejným mužem, který na sobě měl jen kus látky kolem rozkroku. Ptal se jí: Odkud jste?

Dívka si myslela, že když řekne z České republiky, Ind nebude mít tušení, kde to je. Proto řekla: Jsem z Evropy. Jogín naléhal: Ale odkud z Evropy? Tak dívka odpověděla: Z České republiky.

Muž nato vážně pokýval hlavou a řekl vážně: Ano. Milan Kundera.

Server IDnes rasistický jako obvykle

1. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, vážená redakce,

Dovoluji si upozornit na článek portálu IDNES.CZ na tomto odkazu.

Podstatnou zprávou článku pro průměrného čtenáře není nic jiného, než že Romové jsou všichni stejní, a i když jim dáte šanci, protože přeci jsou známí a hrají ve filmu, stejně Vás zklamou a nájemné nezaplatí. Takže všichni do toho jednoho pytle přeci jen patří.

Že IDNES dá tento článek na titulní stranu a nezapomene zmínit "romský" původ aktérů, je jen jejich dlouholetým přístupem k problému.

V úctě

Jan Dvořák

Na saúdsko-jemenské hranici propukly těžké boje

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Saúdské jednotky v úterý bojovaly s oddíly šíitských Húsiů na společné hranici. Šlo zatím o nejtěžší boje od počátku Saúdy vedené ofenzívy zahájené minulý týden. Ministr zahraničí vlády vytlačené z hlavního města Rijád Jasín mezitím vyzval k neprodlené pozemní intervenci arabských armád.

Dobytí Debalceva veleli ruští generálové

Ukrajinští "povstalci" závisejí na Rusku

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Kdo jsou ruští "dobrovolníci" na straně samozvaných republik na východě Ukrajiny? Reportérka BBC Olga Ivšinová hovořila s vojákem ruského specnazu, který vylíčil klíčovou roli ruských jednotek v nedávných bojích.

Islamistická hrozba Rusku

1. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Z Ruska pochází více bojovníků "islámského státu" než z kterékoliv jiné země mimo Blízký východ a Severní Afriku. Co se s nimi ale stane, až se vrátí?

Konvoj americké armády česká média správně pojala jako "interpretaci"

Jaromír Volek: "Česká média prokázala, že jsou demokratická"

31. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jelikož je česká historická zkušenost příliš čerstvá, je přirozené, že česká média pojala průjezd americké vojenské kolony jako "interpretaci". Způsob zpracování tématu, intenzita i prostor poskytnutý jednotlivým stranám byl každopádně v pořádku. Podle Jaromíra Volka (Fakulta sociálních studií MU v Brně), frekventovaného respondenta ČT ve věci médií, je vše ohledně mediálního zpracování tohoto tématu v pořádku, jak uvedl v pořadu Události, komentáře.  Podle Volka tím česká média prokázala, že jsou demokratická.

Vítězství americké armády

1. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Obávám se, že Pavel Franta se v poznámce k reakci Jana Hučína na článek Daniela Veselého hrubě mýlí. Pavel Franta našel stejný průzkum veřejného mínění jako Daniel Veselý — ten byl sice publikován 27. března, ale jak správně upozorňuje Jan Hučín, datován je už do dnů 22. až 25. ledna (kdy byl vypracován pro Blesk). Průzkum agentury STEM/MARK citovaný Janem Hučínem byl publikován už 25. března, ale vypracován pro Českou televizi těsně předtím, 23. až 24. března, píše Jan Macháček.

Facebook sleduje všechny uživatele internetu, a porušuje tak zákony EU

31. 3. 2015

čas čtení < 1 minuta

Facebook sleduje surfování po internetu všech uživatelů, kteří si jednou otevřou nějakou stránku na facebooku, přestože uživatel nemá facebookový účet anebo výslovně zakázal své sledování v rámci EU. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který provedly Centre of Interdisciplinary Law a ICT a katedra počítačové bezpečnosti aa průmyslové kryptografie na univerzitě v Leuvenu.

Facebook podle výzkumníků sleduje počítače uživatelů bez jejich souhlasu, ať jsou zalogováni na Facebooku nebo ne, a dokonce i tehdy, když nejsou vůbec uživateli Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konvoj sám o sobě není žádnou zprávou, zprávou je česká mediální neuróza

The medium is message: rituální očista z nouze a dekadence vládnoucí ideologie

31. 3. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zopakujme si to znovu: konvoj amerických armádních vozidel není žádná zpráva. Jde o zcela banální, byť částečně symbolický akt, který zdaleka nezasluhuje tak masivní mediální pokrytí, jakého se mu dostalo. Vzhledem k jiným jde o událost naprosto nepodstatnou, z níž nelze odvozovat víc než potřebu přepravit armádní vozidla z bodu A do bodu B a udělat při té příležitosti malou PR kampaň NATO. Zprávou je to, jak reagují česká média. Jejich jednání je zprávou o tom, jak se v české společnosti utváří (a deformuje) veřejné mínění. Znovu se ukazuje, že tato společnost zoufale postrádá vlastní identitu a nahrazuje ji neurotickým vzýváním různých idolů a simulaker.

Průjezd kolony amerických vojáků Českou republikou nezajistí její bezpečnost

31. 3. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Už jsme to tady v Britských listech omílali asi stokrát, zdá se že je to nesmírně obtížné pochopit. Reakce české veřejnosti na průjezd kolony amerických vojáků českými městy znovu dokazuje, že mnozí Češi nereagují realisticky a pragmaticky na to, co je, ale na to, co si sami určí jako symbolický, metaforický význam daného jevu na základě své vlastní zkušenosti.

Jízda dragounů aneb ohebný český národ

31. 3. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Vypadá to, že průjezd vojenského konvoje americké armády, který podél silnic vítaly tisíce lidí s nezbytnými americkými vlaječkami, je něčím takovým jako druhé osvobození Plzně a přilehlých oblastí tehdy zanikajícího Protektorátu Čechy a Morava. Také české sdělovací prostředky a spousta veřejně činných osob netajily svou radost v souvislosti s přítomností nejmocnější armády všech dob u nás. Objevily se dokonce názory, že by zde Američané měli zakotvit natrvalo a zřídit zde vojenské základny. Jak je možné, že jsme tak nekriticky servilní vůči zemi, jejíž armáda podle aktuální studie způsobila během deseti let ve třech zemích smrt desetinásobku počtu lidí, které Rusko zabilo v obou čečenských válkách?

"Vítání dragounů" se nelze příliš divit. Hlavní odpovědnost za tyjátr nesou čeští politici

31. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Již déle než rok ruská média a vláda západním směrem adresují bohatou směs spílání, výčitek, projevů nekonečného pohrdání, lží a výhrůžek - s barvitostí, jakou by nejen italská manželka vrhající talíře, ale i sám mistr Shakespeare mohl závidět. Cokoliv kdy Západ po roce 1991 Rusku provedl i neprovedl, bylo již tisíckrát převrstveno nekonečným proudem symbolické agrese ze strany Kremlu. A to celé je teprve pouhá předehra.

Nepřehánět!

31. 3. 2015 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Také se dnes půjdu podívat na americké vojáky, kteří uctí památku svých krajanů u jejich pomníku v Plzni.

Pokud se tím zařadím mezi "ohebné" příslušníky "českého národa" dle pana Daniela Veselého, budiž. Myslím že i ti, kteří průjezd US kolony odsuzují, by neměli přehánět, jak to činí některá média a pan Vondra, který vidí v přítomnosti lidí u silnic hned souhlas se stálým umístěním vojsk USA v ČR. ZDE

Confirmation bias?

31. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

dovolím si jednu poznámku k článku pana Veselého "Jízda dragounů aneb ohebný český národ". Pan Veselý cituje průzkum SANEP, podle kterého jsou příznivci a odpůrci průjezdu konvoje v rovnováze. Tento průzkum však byl uskutečněn koncem ledna, tedy před dvěma měsíci. Průzkum STEM/MARK na podobné téma je mnohem čerstvější (data jsou z druhé poloviny března) a ukazuje jasnou převahu příznivců průjezdu konvoje: ZDE ZDE

O průzkumech veřejného mínění a jejich důvěryhodnosti si můžeme samozřejmě myslet své, ovšem není korektní uvádět jen ten, který je v souladu s mými argumenty, ačkoliv jsou k dispozici jiné a aktuálnější. Tomu se říká potvrzovací slepota neboli confirmation bias, píše čtenář Jan Hučín.

K tomu dodává Pavel Franta: Jan Hučín se v článku Confirmation bias naváží do vašeho redaktora Veselého, že ve článku cituje dva měsíce starý průzkum SANEP. Nevyhledal si ale aktuální průzkum SANEP k tématu: ZDE, který potvrzuje tvrzení pana Veselého (je nepravděpodobné, že by se během dvou měsíců nějak výrazně změnily názory veřejnosti).

Proč neplnit "zbrojařskou pětiletku"

31. 3. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg má ve včerejším vystoupení v europarlamentu ZDE ve většině věcí pravdu. Když však vyzývá k "plnění plánu" v podobě povinných výdajů na zbrojení, dělá jen, co z podstaty své funkce dělat musí. Přitom ale není vůbec šťastné definovat obranné cíle ve finančních termínech. Lze vydávat třeba 10 % HDP na zbrojení a přitom obranu posílit jen velmi málo, protože se spousta prostředků v zásadě vyhodí. 2% cíl se musí jistě velmi líbit zbrojovkám, pro skutečné obranné potřeby jsou však rozhodující reálné kapacity - ať už se pořídí za 1 % HDP, za 2 nebo za 4 %.

Generální tajemník aliance tvrdí, že společně lze čelit ruské "hybridní válce"

Jens Stoltenberg vyzval k větší spolupráci NATO s Evropskou unií

31. 3. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská unie a NATO musí najít způsob, jak ještě těsněji spolupracovat, a je zásadně důležité, aby evropské země věnovaly více na obranu, prohlásil v pondělí generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2015

14. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

V lednu 2015 přispělo 374 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 53 044,79 Kč (a další částkou ve výši 48 781 Kč na pomoc důchodkyni v nouzi, žíjící na Praze 8), dále dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2014 částkou 3675,74 Kč.

Zůstatek byl koncem ledna 2015 260 035,26 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29396