Evropští fašisté, xenofobové a islamofobové se budou srocovat v Praze

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Okamura pozval na 16. prosince do Prahy fašisty Le Penovou a Geerta Wilderse a další xenofoby a islamofoby. Jejich "schůzka" se má konat v Kongresovém centru, Blažimská 1781/4, 140 00 Praha 4. 


29719

Rozpoutá Donald Trump katastrofální konflikt na Blízkém východě?

7. 12. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezident Donald Trump není v úřadě ani jeden rok a již nyní je zcela zjevné, že dopady jeho chaotické a nadmíru diletantské politiky doma i v zahraničí budou dalekosáhlé a v některých ohledech patrně nezvratné. Ať již máme na mysli jeho vojenské výboje na Blízkém východě, kde nyní působí téměř 26 tisíc amerických vojáků, nebezpečnou eskalaci napětí mezi Washingtonem a Pchjongjangem, daňovou „reformu“, jež je zárukou masivního transferu bohatství do rukou nejmajetnějších Američanů, což může vyústit v sociální nepokoje v USA, nebo aktuálně avizovaný přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma a uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele. Není vůbec vyloučeno, že tento vysoce kontraproduktivní a nesmyslný krok nakonec povede k zahájení dalšího tragického konfliktu na Blízkém východě.     

   

29792

Česká republika jako budoucí ráj... sociální nerovnosti

Extrabuřty nedáme

7. 12. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká republika patří mezi země, v nichž se vzdělávání reprodukuje do značné míry v závislosti na tom, do jaké rodiny se dítě narodí (analýza výsledků PISA 2009 Jany Palečkové, od str. 27). Vzdělání je přitom jedním z nejvlivnějších faktorů sociální mobility. Kdo nemá, nevybředne z průšvihu, neprorazí strop chudoby a s ní spojené sociální deprivace. Nespáří se napříč sociálními vrstvami. Máme na to v ČR takové speciální líhně, říkáme jim víceletá gymnázia. Jsou to takové šlechtitelské ústavy, do nichž rodiče disponovaní správným sociálním statusem umisťují své děti, aby se naučily nikoliv moudrými býti, nýbrž v dobré společnosti žíti. Co v mládí najdeš, nemusíš se celý zbytek života učit...

Rozhovor Britských listů 139.

Vadí mi miliardáři, kteří si nakradli

1. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



"Nejvíc mě rozčílí, že po roce 1989 byl zlikvidován v Československu celý textilní průmysl a o zaměstnání přišlo 180 000 ženských. Ty se prostě vyhodily na ulici. Dnes na Karvinsku přijde 6000 horníků o práci a vláda o tom jedná tři roky. Že vyhodili z desítek fabrik 180 000 žen, to nikdo ani nezaznamenal."

Jan Čulík hovoří se svědkem dvacátého století, Zbyňkem Unčovským z moravského města Bystré, o osmašedesátém roce na českém venkově, o normalizaci a o kontroverzních aspektech postkomunistické hospodářské reality po roce 1989. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. prosince 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

NYT: česká populární kultura zaseklá ve fašismu a v minulosti

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Letošní Zlatý slavík vyhrál osmasedmdesátiletý Karel Gott, který v této soutěži poprvé zvítězil v roce 1964, upozorňuje New York Times - ukazuje to, jak hluboce v minulosti je zaseklá česká populární kultura. K jediné změně došlo posunem k fašismu - na druhém místě se umístila ostře islamofobní skupina Ortel...

Zdroj v angličtině ZDE

 

Co se děje v USA pražskýma očima

Trumpismus jako celosvětový problém: návrat “biologické” politiky?

7. 12. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Biologická politika vychází z principů sociálního darwinismu. Státy vede alfa-samec, nejsilnější samec ze stáda. Pozná se tak, že má nejvíc peněz, nejvíc domů a nejvíc mladých žen. Jeho hlavní úlohou je ochránit nás před agresivními samci z nepřátelských kmenů, kteří by se nás mohli násilím zmocnit a “zotročit”. Před cizáky se naše tlupa brání, co to jen jde. Kromě obranných palisád k nám samozřejmě nikdo nesmí - co by tu asi chtěl? Hlavně, že je tady bezpečno. Sekuritizační teorie a její Kodaňská škola, která už je řadu let stará, to tušila už dávno. Nyní ale vidíme, jakým způsobem je “bezpečnost” propojená s biologicky danými evolučními mechanismy, které podle všeho významným způsobem ovlivňují naši psychiku. A jaké to má politické důsledky. Trump podle všeho není náhoda, volby přece jen pořád o něčem vypovídají. Biologická politika nabízí jednoduché vysvětlení:

EU varuje technologické giganty: odstraňujte extremistické materiály, nebo vás budeme regulovat

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

 


Evropská komise varovala Facebook, Google, YouTube, Twitter a další internetové firmy, že musejí efektivněji odstraňovat extremistické materiály ze svých sítí, anebo zavede zákony, jimiž je bude regulovat.

V důsledku rostoucího nátlaku od evropských vlád posilují internetové firmy počty svých zaměstnanců odstraňujících extremistické materiály. Avšak ve středu konstatoval Julian King, komisař EU pro bezpečnost, že situace stále není uspokojivá a internetové firmy musejí zintenzivnit svou práci.

Pokud EU nebude spokojena s pokrokem při odstraňování extremistického materiálu technologickými firmami, které mají většinou základu v USA, Evropská unie zavede příští rok nové zákony, jimiž si odstraňování hate speech vynutí.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Česká republika následuje Trumpa. Uznala západní Jeruzalém za hlavní město Izraele

7. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


 



Česká republika ve středu udělala totéž, co Donald Trump, píše Jerusalem Post. Na internetových stránách českého ministerstva zahraničí se objevil text: "Česká republika v současnosti, než bude podepsán mír mezi Izraelem a Palestinou, uznává Jeruzalém za faktické hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967. ČR, spolu s dalšími členskými zeměmi EU, po rozhodnutí výboru EU pro zahraniční záležitosti, považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město obou států, tedy státu Izrael a budoucího státu Palestina."

Zveřejněním tohoto prohlášení učinila Česká republika neobvyklý krok v tom smyslu, že porušila politickou strategii členských zemí EU, které zastávají názor, že Jeruzalém by neměl být uznán za hlavní město Izraele, dokud nebude dosaženo konečné dohody o statutu tohoto města.

Avšak na rozdíl od USA uvedlo české ministerstvo zahraničí, že bude uvažovat o přesunutí svého velvyslanectví teprve po uzavření vyjednávání. 

Guardian: Babiš byl jmenován premiérem menšinové vlády a přislíbil boj proti migraci

7. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Další rána pověsti ČR v zahraničním tisku


Druhý nejbohatší muž České republiky, Andrej Babiš, byl jmenován novým premiérem ČR. Zapřísahal se při tom, že bude bojovat proti pašerákům lidí, které obviňuje z množství tzv. "ilegálních" migrantů přicházejících do Evropy, píše deník Guardian.

"Náš postoj vůči migraci je jasný. Naše země by měla být aktivnější a navrhnout členským zemím a Evropské komisi řešení ilegální migrace [sic].  A tím řešením je boj proti pašerákům lidí."

Independent o britské vládě: Nemaj páru

7. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Takto informuje deník Independent o tom, jak britská vláda "řeší" brexit. (Nemějte pochybnosti, že v ČR by odchod z EU byl ještě větší fraškou):

- Ministr financí Hammon konstatuje, že Británie musí zaplatit Evropské unii 50 miliard liber (1452 miliard Kč), i pokud rozhovory o obchodní dohodě zkolabují  a přiznává, že britská vláda dosud nejednala o tom, jaké podmínky brexitu bude Británie požadovat od Bruselu

- Úřad premiérky Mayové veřejně kritizuje ministra financí za jeho výkřiky ohledně účtu za brexitovský rozvod

- Ministr pro brexit veřejně přiznal, že vláda nevypracovala žádné studie ohledně dopadu brexitu na ekonomiku - ani ohledně čehokoliv  jiného



Britská policie uvěznila Poláka poté, co u ní hledal pomoc proti útoku

7. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Polský občan Miroslaw Zieba, 48 a jeho manželka si stěžovali policii poté, co pronajímatel jejich bytu přišel s dvěma muži v kuklách a vyhnal je pod hrozbou útoku nožem a baseballovými pálkami.

Ziebova manželka byla při útoku zraněna a musela být ošetřena v nemocnici. Avšak britská policie zatkla nikoliv pronajímatele bytu, ale Poláka a už dva měsíce ho zadržuje ve vazebním středisku pro imigranty.

Zieba byl v Polsku před třiceti lety odsouzen za trestné činy a za vyhýbání se vojenské službě, za což si odseděl vězeňský trest. Avšak podle svých vlastních předpisů nesmí britské ministerstvo vnitra zatknout či deportovat osobu jen na základě předchozích trestů, které dotyčná osoba už podstoupila.

Právníci konstatují, že je šokující, že v dnešní Británii není možné, aby se cizinci žijící v Británii báli obrátit se na policii s prosbou o pomoc, když se stanou obětí trestných činů. Taková situace je výzvou pro kriminálníky, aby se beztrestně při páchání trestných činů zaměřovali na cizince.

Podrobnosti v angličtině ZDE

O Trumpových válkách na Blízkém východě

7. 12. 2017

čas čtení 2 minuty

V tichosti přichází nová éra. Jejím určujícím znakem je vojenská expanze, kterou nařídil americký prezident Donald Trump a již provádí Pentagon. Nicméně základní kameny této strategie položili již Trumpovi předchůdci George W. Bush a Barack Obama, píše na webu OpenDemocracy.net profesor mírových studií Paul Rogers.

Bodláky Václava Duška

Důvod k bytí – není zbytí

7. 12. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Naše hlasy jste dostali k práci, vykutálenci, prozatím ukazujete nezralost, hloupost, povýšenost, závist, pohrdání, bezbřehé plácání a politickou slepotu -  začínáte být pro smích. Služte, anebo máte možnost opustit sinekury a zmizet v politickém propadlišti – to, že se někteří zoufalci snaží vrátit na jeviště Politikum je důkazem dutosti volebního uspořádání. Mrákotné figury se spoléhají na zapomětlivost občanstva; vymyté mozky - nedostatkové zboží. Vidíš historické škrholy, nestačíš se divit i novému herectvu pod prapory čistoty, pravdivosti; považ - také s lebkou a zkříženými hnáty. V rukou troufalců leží osud drobné země – kam se hrabou divadelní furianti, pan režisér Macháček by naši současnou komediální partu odsunul do zákulisí k dozrání.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

David Davis: Britská vláda nevypracovala žádné ekonomické analýzy ohledně dopadu brexitu! Nepotřebujeme!

6. 12. 2017

čas čtení 5 minut

Je to vlastně satira odehrávající se v reálném čase - až na to, že je to zdrcujícím způsobem nelegrační a každý den je jasnější, že nám vládnou debilové.


? - ! - Člověk tváří v tvář tomuhle všemu začíná pochybovat o vlastním zdravém rozumu...


David Davis, říjen 2017:

"Vláda vypracovala analýzy dopadu brexitu v neuvěřitelných podrobnostech pro 58 sektorů."

Prosinec 2017:

"Posledních 18 měsíců si hrajeme na Playstation a díváme se na porno."

Britská vláda si nenechala vypracovat žádné hospodářské analýzy týkající se ekonomického dopadu odchodu Británie z Evropské unie, sdělil britský konzervativní "ministr pro brexit" David Davis parlamentnímu výboru Dolní sněmovny, který od něho požadoval, aby bylo těchto 58 sektorových hospodářských analýz zpřístupněno poslancům.

Toto sdělení vedlo ve středu odpoledne celou řadu poslanců Dolní sněmovny k rozhodnutí žádat potrestání Davise za pohrdání parlamentem.


"This is my city, so speak Czech," said a man in Ostrava to EU students and beat them up

6. 12. 2017

čas čtení 1 minuta

Attacker on an Ostrava tram

The police in the city of Ostrava in the north east of the Czech Republic are looking for a man who physically attacked a group of EU students who were travelling on a tram in the city.

The four students, two girls and two boys aged between 20-24, were sitting at the back of a tram and spoke English. When he heard that, the aggressor threw a paper pizza tray at them. After they asked him why he had done this, he told them that they this was his city, this was his home and they should be speaking Czech. He went on to abuse them verbally. When they alighted from the tram, he followed them, pushed one of the girls, hit one of the boys in his face with his fist, He also attacked the other boy and  kept kicking even when he was lying in the street.

The police has footage of the incident, which was recorded by the tram camera,  and is calling on the public to identify the aggressor.

Source in Czech HERE

 

Czech President Miloš Zeman will speak at a conference of an extreme right wing party

6. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



On Saturday, Czech President Miloš Zeman will address the conference of the extreme right wing party SPD (the Party of Direct Democracy), which has won 22 seats in the 200-seat Czech parliament in the recent Czech general election. Zeman and Tomio Okamura, the SPD leader, share many of their views. They are both strongly against allowing immigrants to enter the Czech Republic and they want to introduce frequent referenda into the Czech political system.  Zeman has recently said that SPD is not an extremist party: "SPD supports direct democracy, so it cannot be an extremist party." 

SPD will say at the conference on Saturday whom they will support in the Czech presidential elections which will take place in January 2018. Zeman is standing for re-election. A candidate that they will endorse must support direct democracy, must be against islam, must reject immigrants and must defend our own interests, not the interest of Brussels, said Okamura. These are all views held by Zeman.

In mid-December, the SPD party will hold in Prague an international meeting of eurosceptic and extreme right wing politicians from western Europe. The meeting will be attended by Marine Le Pen, the leader of the French National Fron, and the Dutch anti-muslim politician Geert Wilders.

Source in Czech: HERE

Tomio Okamura's views are presented in this video (English subtitles):


Britští akademici protestují proti obscénně vysokým platům univerzitních rektorů

6. 12. 2017

čas čtení 2 minuty



Univerzitní pracovníci požadují reformu systému, v jehož rámci si osoby na vrcholu univerzitní pyramidy udělují astronomické platy a zároveň upírají férové platy učitelům na nejnižších žebříčcích pyramidy


Váce než 160 akademiků na univerzitě v Birminghamu protestuje proti vysokému platu a dalším zlatým pobídkám rektora Davida Eastwooda a jeho týmu. Šíří se tak protesty britských univerzitních učitelů proti obscénně vysokým platům univerzitních manažerů. Eastwood si ročně platí 426 000 liber, což je 1 034 571 Kč měsíčně. Má také luxusní univerzitní rezidenci a automobil se šoférem.

Zatímco je průměrný plat vysokých univerzitních manažerů v Británii 82 506 liber ročně (200 000 Kč měsíčně), v Birminghamu je to 163 949 liber ročně (400 000 Kč měsíčně). Sedm vysokých manažerů v Birminghamu dostává plat vyšší než 200 000 liber ročně a 36 manažerů plat vyšší než 150 000 liber ročně.

Kdo se chce zbavit fašistů na Twitteru, změňte si v zadání účtu svou adresu na Německo

6. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Pro ty, jimž vadí nacistické a zahnědlé výroky na Twitteru: Změnila jsem si podle návrhu chytrého přítele na Twitteru svou adresu na Německo a zahnědlé výroky zmizely. Německo má přísnější zákony proti vyvolávání nenávisti:



Kácení model, díl IX.:

Rudá a hnědá jako odstíny šedi?

6. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Esesák Oskar Gröning byl koncem listopadu za podíl na nacistických zločinech odsouzen do vězení v 96 letech ZDE. Můžete se legitimně ptát, zda dává smysl trestat lidi za sebevětší zločiny ještě v takovémto věku. Co se vám ovšem stěží podaří je dokázat, že v zemi, kde mučitelé politických vězňů dožívají s tučnými důchody ZDE, snad někdy probíhal proces sebeméně srovnatelný s německou denacifikací.

29767

Současná Rwanda: Švýcarsko Afriky, nebo policejní diktatura?

5. 12. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 14 minut

V listopadu jsem se zúčastnil expedice do Ugandy a Rwandy, kde jsem strávil téměř tři týdny. První část textu věnuji Rwandě - zemi, kde se před více než dvaceti lety odehrálo nevídané masové vraždění, jež zanechalo temnou skvrnu na svědomí mezinárodního společenství. Západní sdělovací prostředky a politikové současnou Rwandu, v jejímž čele stojí prezident Paul Kagame, unisono líčí jako ekonomický a sociální zázrak uprostřed africké mizérie. Avšak tato cynicky vykonstruovaná fabulace nemůže obstát před kritickou a zvídavou myslí, jakož i mnou nabytými poznatky.      

Mezitím v Absurdistánu 49:

Polsko jako vyvolený národ a zachránce všehomíra

5. 12. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Bludy, jimiž trpí polská pravice, se najdou skoro všude. Představa z 19. století, že Poláci jsou vyvolený národ, národ-Kristus, jehož úkolem je přinést ostatním národům osvětu, je nyní všudypřítomná. Dobře, někdy je to jen legrační, jako když při další nehodě americké armády v Polsku  jaksi skončila dvě vojenská vozidla pohřbená v blátě u silnici a americké vyprošťovací vozidlo po neohrabaném pokusu je vyprostit skončilo na  boku vedle nich. Nakonec byla všechna tři tato těžká vojenská vozidla značky Oshkosch zachráněna "civilním" těžkým vyprošťovacím vozidlem z nedaleké tahačské firmy. Chápu, že pak člověk může být hrdý na schopnosti a profesionalitu polského průmyslu pro vyprošťování vozidel. Ale někdy ta hrdost pouze slouží jako nástroj, který dokazuje nositelovu neznalost historie, jak tomu bylo v jedné poznámce pod jedním  článkem v časopise o historii.

Debilizace veřejné diskuse

5. 12. 2017 / Stanislav Biler

čas čtení 4 minuty



“Vraťme se k úctě v rozum a k tradicím a zapomeňme na výkřiky pseudoelit”


- Tady bude drobný problém, protože úctu k rozumu nám nově přineslo osvícenství, a velmi rychle z pozice racionality začalo bořit tzv. tradice, což byl především komplex norem chování, který udržoval obyvatelstvo ve strachu a poslušnosti vůči elitám.

“Respektujme fakt, že základem světa byly vždycky rodiny, v nichž se rodily děti, lidé je vychovávali, pracovali, bavili se a měli radost z maličkostí.”


- Respektujme fakt, že co bylo a nebylo rodina, se v průběhu času značně měnilo; koncept rodiny, kterou tvoří jen muž, žena a děti a mají svrchovaná práva o takovéto rodině rozhodovat, je pořád ještě novinkou zrozenou někdy během průmyslové revoluce.

- Lidé měli opravdu radost z maličkostí: když je třeba vrchnost neřezala po hlavě, nebo když jim nikdo nepředčítal myšlenky lidí, jako je pan Vondruška.

“Panovníci je za rozumné daně chránili proti nepřátelům, ale neobtěžovali je neustálými předpisy, co smějí a nesmějí, a tvrdou rukou trestali porušování zákonů.”


- To si pan Vondruška trochu plete s konceptem společenské smlouvy, což byl další levičácký výmysl pseudoelit, jako byl John Locke nebo Jean-Jacques Rousseau.

- Nicméně platí, že panovníci si určovali daně dle potřeby své, ne dle přání obyvatel; nechránili je před nikým, protože život obyčejných lidí neměl žádnou cenu.

- Ad předpisy: určitě je moc neobtěžovali třeba pracovními předpisy, povinnou dovolenou nebo bezbariérovými toaletami. Je však vhodné nezapomenout na předpis, kterým je opravdu obtěžovali a docela dost. Na robotu. Povinnou práci pro majitele daného panství.

- Robotu pak poprvé zregulovala neomarxistka Marie Terezie, kdy stanovila, že v létě se smí makat pouze 12 hodin denně. Od té doby jsme na šikmé ploše ke komunismu a pádu Říma.

“Lidé se více spoléhali sami na sebe a ne na úřady, dotace a žebračenky a vážili si toho, co sami dokázali.”

- Ano, žádné úřady neexistovaly a lidé si vážili toho, když je ve třiceti zabila úplavice a měli klid.

“Vraťme se ke kořenům a snažme se obnovit normální a neideologický chod našeho vlastního života, náš mikrosvět rodiny, práce a drobných radostí.”

- Jinými slovy obnovme feudalismus v nějaký nový podobě. Zavřeme se do světa svých rodin, jako třeba za normalizace. Říkejme tomu třeba… třeba Gulag.

“Naši předkové už mnohokrát dokázali, že jsou schopni řešit i situace zatraceně složité.”

- Kdy a kde? Nic ve zlým, ale není historie týhle země spíše historií neustálých proher?

“Copak nedokázali po celá staletí, kdy jsme měli cizí panovníky, ochránit své hodnoty a nakonec obnovit samostatný stát?”


- Rozhodně. Zvládli to tak, že se chopili tehdy čerstvé ideologie nacionalismu a rozbili tradiční feudální společnost, po jejímž obnovení Vondruška volá.

- Vděčíme za to vzdělaným pseudoelitám, jako byli Jungmann, Dobrovský, Kollár, Palacký, Masaryk, Beneš, Štefánik a další. Vědět tehdy, co bude díky jejich práci plácat v dalekém roce 2017 rádoby historik Vondruška, vykašlou se na to. Spálí všechno, co česky sepsali a budou orodovat ve Vídni, ať nás nikdy, nikdy neopustí. Prostý lid, který si lidé jako Vondruška tak rádi berou do pusy, by s tím souhlasil, protože mu to bylo jedno.

Zdroj ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Vysvětlitelný vzestup fake news v České republice

5. 12. 2017

čas čtení 1 minuta






Loni sdílel odborník na IT Radek Koten lživý materiál z proruského serveru, který útočil na povinné očkování. "Rakovinotvorné enzymy" byly nalezeny ve sloučeninách v očkovacích látkách a lékaři, kteří to objevili, byli "zavražděni". Tvrdil také na své facebookové stránce, že útoky z 11. září 2001 zosnovala CIA a že cílem Spojených států je zlikvidovat slovanskou rasu.

Tento člověk se stal nyní předsedou vlivného parlamentního výboru pro bezpečnost v České republice, píše Michael Colborne na serveru Coda Story. Z Kotenova vzestupu ze soukromého maniaka ve "vlivného politika" je však obviňován především oligarcha Andrej Babiš, který flirtuje s ultrapravicovou stranou SPD a s KSČM. K tomu jim ještě přispívá ultraxenofobní a rasistický nenávistný prezident Miloš Zeman. 

Jak se Rusko snaží rozložit Českou republiku

6. 12. 2017

čas čtení 5 minut

Zatímco se Čechům ztrácejí z dohledu svobody a výhody, které si vydobyli jako součást EU, pomahači Kremlu zesilují své aktivity - a někteří z nich jsou v předních vládních pozicích, napsala Anna Němcovová.

Kácení model, díl VIII.:

Osvobození velikoj češskoj národu od mezinárodního vlivu a významu

3. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Protože optimismus vesměs bývá opiem lidstva, předkládám rámcovou varovnou prognózu politického vývoje v ČR zhruba do poloviny funkčního období této sněmovny. Očekávám přitom, že se v jednotlivostech, spíše než v celkové tendenci, mohu výrazně zmýlit; pokud se tak stane, a v čím větší míře se tak stane, tím spíš mi bude neskonalou radostí pozorovat, že věci probíhají přece jen lépe, než jsem předpokládal.

Přečetli jsme:

Referendum, rozbuška pod českou demokracií

6. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ačkoliv ani ve Švýcarsku není referendum nástrojem běžného vládnutí, ale jen jeho doplňkem, v Česku se nabízí coby všelék na neduhy zastupitelské demokracie. Metody přímé demokracie − referenda, přímá volba a odvolatelnost politiků − se vydávají za nejvyšší formu demokracie. Kdo nesouhlasí, je usazen konstatováním: "Co jste to za demokrata? My se lidí nebojíme!" Tyto nástroje v nejčistší podobě propaguje Okamurova SPD. Vedle metod všelidového rozhodování se objevují návrhy směřující k dekonstrukci zastupitelské demokracie. Na celostátní úrovni někteří politici doporučují redukovat sněmovnu na polovinu a Senát zcela zlikvidovat. Současně se objevuje debata o rušení zastupitelských orgánů na krajské i obecní úrovni.

Celý článek: ZDE

Jak CIA z propagandistických důvodů financovala západní moderní umění

5. 12. 2017

čas čtení 3 minuty



V roce 1956 bylo v Berlíně, městě špionů, Američany vybudováno modernistické kongresové centrum "Dům světových kultur" jak přímá reakce na sovětský prospekt Stalinovy třídy ve východní části města. Stavbu iniciovala Eleanor Dullesová, sestra tehdejšího ředitele CIA.

Právě v tomto centru probíhá výstava s názvem "Parapolitika: Svoboda kultury a studená válka". Výstava dokazuje, jak organizace, které pracovaly pro CIA jako bílé koně, například západoberlínský Kongres pro svobodu kultury zneužívaly uměleckého světa v propagandistické válce mezi dvěma ideologiemi.

Úterní reakce britských politiků a komentátorů na kůlničku na dříví, jíž se v pondělí stal brexit

5. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Skotská premiérka Nicola Sturgeon:

Toto by mohla být chvíle pro opozici a konzervativce, kteří podporují měkký brexit a setrvání Británie v EU, aby si vynutili odlišný, méně škodlivý přístup - aby Británie zůstala v jednotném trhu a v celní unii. Ale potřebovalo by to, aby se zorganizovala Labouristická strana. Tak co děláte, @jeremycorbyn?




Bývalý šéf britských labouristů Ed Milliband:

Jaká absolutně směšná, nekompetentní, absurdní hromada idiotů, kteří si to nepřipraveně vymýšlejí po cestě a kteří by nedokázali zorganizovat ani pitku v pivovaře stojí ve vládě v nejkritičtější dobu pro tuto zemi za celou jednu generaci:

Nick Robinson, moderátor ranního publicistického pořadu rozhlasu BBC:

Na vysvětlení všem, kdo si stěžují, že jejich strana dnes ráno (v úterý) nevystoupila v BBC: tiskové kanceláře  DUP, konzervativců a labouristů požádali, aby jejich mluvčí nevystoupili.


Británie spektakulárně kapitulovala vůči EU i ohledně irské hranice - avšak severoirská DUP to blokuje

4. 12. 2017

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:  Theresa Mayová a Jean-Claude Juncker byli nuceni přiznat v pondělí odpoledne, že se jim nepodařilo uzavřít dohodu o ukončení první etapy vyjednávání o brexitu, protože fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, která v londýnské Dolní sněmovně udržuje britskou konzervativní vládu u moci, dosud podmínky dohody neschválila. DUP zuří, že Mayová Evropské unii přislíbila "regulační shodu" mezi předpisy Evropské unie a Severního Irska, což by prakticky znamenalo, že Severní Irsko zůstane součástí jednotného evropského trhu a evropské celní unie.   ZDE

Brusel a Londýn mají obnovit jednání koncem týdne.

Zřejmě se do té doby pokusí Theresa Mayová zkorumpovat DUP další nabídkou stamilionů liber, aby s "regulační shodou" pro Severní Irsko tato strana souhlasila. DUP sice může hrozit Mayové, že přestane podporovat její Konzervativní stranu v londýnském parlamentě, jenže to by znamenalo okamžité nové volby a vládu labouristů a Jeremyho Corbyna, který by okamžitě souhlasil se zachováním Británie v jednotném evropském trhu.  Pokud zůstanou konzervativci u moci, bylo by možné, aby celá Velká Británie zůstala v jednotném evropském trhu a celní unii - čímž by Mayová uklidnila DUP - jenže to by v podstatě anulovalo celý brexit a bylo by to nepřijatelné pro londýnské brexitové fundamentalisty v Konzervativní straně. Třetí možností bude, že se jednání Británie o brexitu s Evropskou unií stoprocentně rozpadne, což by znamenalo, že Británie vypadne z EU bez dohody. To by však pro Británii znamenalo ekonomickou katastrofu a je zjevné, že Dolní sněmovna by odchod Británie z EU bez dohody vetovala.

DUP: "Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie"


"Severní Irsko musí odejít z EU za stejných podmínek jako Británie, nedovolíme rozdílné předpisy v Severním Irsku a v Británii," zuří Arlene Foster fundamentalistická unionistická šéfka strany DUP, která - kontroverzně - přidržuje v Londýně u moci Konzervativní stranu Theresy Mayové. Podle zpravodajky BBC zatelefonovala Mayová po jednání s Junckerem Fosterové, která ji hned udělala čáru přes rozpočet:

Irský premiér Leo Varadakar uvádí, že text dohody o irské hranici byl dohodnut v pondělí dopoledne. Je zklamán, že britská vláda není ochotna nyní dohodu zkompletovat.

 

Zpravodajka BBC Laura Kuenssberg: "Varadakar potvrzuje, že dohoda byla oficiálně uzavřena. Bude obtížnější pro britskou vládu popírat, že všechno





***

Tragická kapitulace Británie vůči EU ve všech otázkách ukazuje, v jak slabém postavení je jakákoliv země, která se rozhodne odejít z EU. V případě ČR by to bylo ještě tisíckrát horší


Britská vláda spektakulárně kapitulovala před Evropskou unií navzdory svým předchozím tvrdým prohlášením, že "nikdy neustoupí" i ohledně irské hranice. Oznámil to vysoký europoslanec po setkání s hlavním vyjednavačem EU Michelem Barnierem. Philippe Lamberts, šéf skupiny zelených v Evropském parlamentě, hovořil po schůzce, kde byl čelným europoslancům předložen patnáctistránkový dokument obsahující dohodu.

V odstavci 10 se praví, že Velká Británie slibuje, že dodrží "regulační soulad" mezi Irskou republikou a Severním Irskem, ať se dohodne cokoliv v příštích obchodních rozhovorech. 

"Jsem překvapen, že s tím souhlasili," řekl Lamberts.

Podmínkou otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem musí být stejné předpisy pro podnikání, ekologii a sociální otázky v Severním Irsku jako v Evropské unii. Prakticky to musí znamenat, že Severní Irsko setrvá v jednotném evropském trhu.

Britští euroskeptici a fundamentalistická severoirská unionistická strana DUP, která podporuje v Dolní sněmovně Konzervativní stranu Theresy Mayové poté, co ta prohrála letos v červnu všeobecné volby a nemá už parlamentní většinu, vykřikovali  a měli svalnaté řeči až do poslední chvíle, že nic takového nedopustí. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


Vzbouření v Británii: Jestliže bude smět v evropském trhu zůstat Severní Irsko, proč ne Londýn a Skotsko?

4. 12. 2017

čas čtení 1 minuta



Primátor Londýna Sadiq Khan: "Obrovské dopady pro Londýn, jestliže přiznala Theresa Mayová, že je možné, aby část Spojeného království po brexitu zůstala v evropském jednotném trhy a v evropské celní unii. Londýňané drtivou většinou hlasovali pro setrvání v EU a podobná dohoda pro Londýn by tu zachránila desetitisíce pracovních příležitostí."



Skotská premiéra Nicola Sturgeon: "Jestliže dostane Severní Irsko v dohodě o brexitu 'mimořádný status', neexistují žádné praktické důvody, proč by jej nemohlo dostat i Skotsko: jinak by bylo mimo jednotný evropský trh "dvojnásobně handicapováno":
 




O střetu zájmů na českých ministerstvech

4. 12. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Máme tu už řadu let takový nešvar. Ministry prý mají být v každém případě odborníci, protože jen odborník tomu přece rozumí! Takže:

Ministrem školství má být - učitel.
Ministrem zdravotnictví má být - lékař.
Ministrem zemědělství má být - zemědělec, podnikatel v zemědělství nejlépe.

Takhle to u nás ale chodí a podle toho to tu taky vypadá.

Ministerstvo školství je ministerstvo učitelů a ředitelů. Ne žáků, ne "vzdělávání" jako oboru sloužícího všem, ale učitelů a ředitelů. Nejsilnější hlas na ministerstvu mají školské odbory. Děti, respektive jejich rodiče, tam mají hlas nulový - nikoho nezajímají.

Advent a abrahámovská víra

4. 12. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Advent je doba očekávání Spasitele, doba napětí, doba víry. Proto jsem se vrátil k jedné ze svých už mnoho let starých úvah o Abrahámovi, který představuje vzor víry nejen pro křesťanství, ale pro všechna tzv. abrahámovská náboženství, tedy také judaismus a islám.

Když Bůh Abrahámovi řekl, že se mu z jeho manželky Sáry narodí syn, Abrahám nevěří a usmívá se (Gn 17,17-18): „Tu padl Abraham na tvář, usmál se a v duchu si řekl: "Což se může narodit syn stoletému? Cožpak bude Sára rodit v devadesáti?“

A také vrcholná scéna ze života muže víry, Abraháma, scéna, v níž jde obětovat Izáka, nesvědčí o žádné samozřejmosti nebo o slepé víře sloužící tomu, kdo ji rozkazuje. Abrahám si vybudoval s Bohem, s živým Bohem vztah, vztah založený na důvěře, pocítil jeho moc a velikost, Boží absolutní převahu i milost. Nebyl žádnou osudovou motivací nucen Bohu naslouchat, nebyl vydírán.

Trumpův zeť Jared Kushner utajil, že stál v čele izraelské nadace financující protizákonné izraelské osady

4. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Trumpův blízkovýchodní velvyslanec a jeho reklama na rodinnou protekci Jared Kushner utajil americkému Kongresu, že stál v čele organizace, která doslova financovala izraelské válečné zločiny:




Kushner se také snažil ovlivnit členy Rady bezpečnosti OSN, aby nehlasovala pro rezoluci, odsuzující výstavbu ilegálních izraelských osad na palestinském území. To zřejmě porušilo 200 let starý americký "Loganův zákon", který zakazuje "neautorizovanýmobčanům, aby soukromě vyjednávali s cizími mocnostmi, které mají spor s americkou vládou.L 

Nepřekvapuje: Ultrapravicovou organizaci Britain First založil aktivista žijící v Moskvě

4. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta



Ultrapravicovou organizaci, jejíž lživá islamofobní videa minulý týden rozšířil na Twitteru Donald Trump, založil Jim Dowson, který žije v Moskvě a šíří odtamtud ultrapravicovou propagandu:

V Česku ale, jak se právě dovídáme od BIS, Rusko nic neovlivňuje...

Jak Británie "vyjednává" s EU o brexitu: naprostou kapitulací

30. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Navzdory svalnatým slovům mnoha britských konzervativců po brexitu ("EU nás potřebuje daleko více než my je"...) a jejich tvrzení, po dobu dlouhých měsíců, že Británie o podmínkách brexitu "vyjednává" s Evropskou unií, skutečnost je taková, že Británie nemá jinou možnost než stoprocentně přijmout podmínky Evropské unie, žádné vyjednávání to není. Totéž by platilo při případném odchodu ČR z Evropské unie - země by ztratila jakoukoliv možnost ovlivňovat politiku EU, ale musela by dodržovat veškeré podmínky.

Po mnoha měsících chvástání britských konzervativců, že "Británie nebude pro brexitový rozvod platit Evropské unii nic!" nyní vyšlo najevo, že Británie zaplatí 60 miliard liber. (Komentátoři poukazují na to, že se Británii nepodařilo přesvědčit evropské vyjednavače ani o tom, aby se rozhovory o brexitu konaly v Londýně - všechny se konají v bruselském ústředí EU tak, jak to Brusel určil.) 

Celou situaci výstižně shrnuje tento tweet:

Británie: Nedlužíme nic!
EU: 60 miliard liber.
Británie: Ani jedinou penci!
EU: 60 miliard liber.
Británie: Jděte si pískat!
EU: 60 miliard liber.
Británie: 20 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 40 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 50 miliard liber.
EU: 60 miliard liber.
Británie: 57 miliard liber.
EU: Dohodnuto. Výborně. A teď co irská hranice? 

#Vyjednávání je SENZAČNÍ! 


Vice News: Facebook má problémy s výhrůžkami smrtí v ČR a odmítá s tím cokoliv dělat

1. 12. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodně silně sledovaný server Vice News zveřejnil rozhovor s Janem Čulíkem a některými dalšími osobnostmi, které mají zkušenosti s nenávistnými útoky, zveřejňovanými na Facebooku v češtině. Článek upozorňuje na to, že Facebook drtivou většinou neřeší to, co by v jiných jazycích bylo považováno za trestný čin, především proto, že čeština je pro jeho pracovníky příliš "exotický jazyk".

Podrobnosti v angličtině:

Facebook has a problem with death threats in the Czech Republic and is failing to fix it

 
Článek zaznamenal český server info.cz a doplnil dalšími informacemi. Brutální výhrůžky smrtí dostává podle něho europoslanec za KDU-ČSL Zdechovský ZDE

Británie hlupáků

4. 12. 2017

čas čtení 9 minut



Politikové mají problém. Mají povinnost splnit požadavky voličů, i když tyto požadavky přivedou zemi do katastrofy?

Může ale Británie přežít sama? "Ve světě, v němž žijeme, a budeme žít dalších 50 let, a který je globalizací s velkými monstry, jako je Čína, Indie, USA - nebudou malé země samostatné," varuje Pascal Lamy, bývalý šéf Světové organizace pro obchod. "Nechci žít v zemi, která bude otrokem velkých států."


Donedávna byla ještě Velká Británie nesporně atraktivním místem k životu. Nyní se hodnota libry propadla, zločinnost stoupá a úzkost se zintenzivňuje. Co se stalo? Tom Rachman píše v kanadském deníku Globe and Mail o národě, který ztratil cestu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v říjnu 2017

28. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 980.82. Příjem z reklamy byl 14 903 Kč.     Výdaje na provoz Britských listů byly 69 726.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem října 2017 151 138.34 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24396