Aby bylo líp...

21. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Сила есть, ума не надо, říká staré ruské přísloví. Česky bychom mohli volně přeložit třeba takto: Ti kdo drží moc, rozum už nepotřebují. - Aby konečně bylo líp, tajné služby mají v Česku příštích pět let kontrolovat vrchní legislativec Miloše Zemana Václav Pelikán či exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Připomeňme, že Cyril Svoboda za poslední léta nejvíce proslul účastí na VIP večírku v Moskvě u příležitosti vzniku propagandistické televize RT. Na akci se setkal třeba s blízkým spolupracovníkem Donalda Trumpa generálporučíkem Michaelem Flynnem (později usvědčeným z toho, že lhal FBI),  nebo spoilerskou prezidentskou kandidátkou trhlé americké levice Jill Steinovou, která později "odkláněla" hlasy od Hillary Clintonové. A ovšemže Svoboda seděl u stolu s hlavním hostitelem celé trachtace Vladimirem Putinem.

V normální zemi, kterou postihl vážný problém ve vztazích s Ruskem zvíci vrbětické aféry, by se ovšem lidé jako Cyril Svoboda nebo Zemanův Václav Pelikán nyní nesměli vyskytnout v okolí dvaceti námořních mil ode všech budov a zařízení, které mají byť jen vzdáleně něco společného s tajnými službami.

Ne tak v Babišově parodii na dobře řízenou skořápkovou firmu.

Tady mají mít podobné osoby příležitost nahlížet do živých kauz - a případně o nich informovat účastníky oblíbených VIP večírků v zahraničí.

V zemi, kde si banky důkladněji prověřují uchazeče o hypotéku nežli stát osoby, které kontrolují tajné služby, jde prostě něco opravdu převelice, alarmujícím způsobem špatným směrem.

Jedná se o stát mnohaletou privatizací politiky evidentně zcela rozložený a za předpokladu trvání stavu quo v zásadě odsouzený k postupnému zániku.

2
Vytisknout
8516

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2021