Afghánistán: Kvůli neschopnosti vládnout může Talibán přijít o moc

18. 10. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Pokud Talibán nedokáže zajistit základní služby, do 6-12 měsíců může čelit povstání. 

Pro Talibán bylo vítězství snadné, ale vládnutí je těžké, napsala Jacqueline Feldscherová.

Dva měsíce poté, co se teroristické uskupení zmocnilo Afghánistánu, bojovníci, kteří strávili dvě dekády jako povstalci, mají problém vládnout zemi s 40 miliony obyvatel, uvádějí experti. Pokud vláda Tálibů nedokáže zajistit základní potřeby občanů, včetně potravin, vody a lékařské péče, také ona spíše dříve než později padne, uvádí expert United States Institute of Peace Asfandyar Mir.

"Můžeme být svědky dalšího kolapsu během příštích šesti měsíců, možná dvanácti měsíců, o něco později. Talibán má s vládnutím zemi opravdu problémy," prohlásil Mir. "Jde o skutečnou krizi, k niž se v zemi schyluje a nevidím žádného mezinárodního aktéra, který by měl větší zájem nabídnout Talibánu pomocnou ruku."

Když byl Talibán povstaleckým uskupením, dokázal si vybrat oblast, v níž bývalá vláda selhávala, a v ní sehrát pozitivní úlohu, říká Jason Campbell z RAND Corporation. Například bojovníci a šaríatští soudci cestovali po zemi, aby zřídili "mobilní soudy" řešící konflikty jako spor o půdu.

Taková úroveň vlády je "fajn, dokud zemi nepřevezmete", říká Campbell. Nejde přitom zdaleka jen o finance, ale i o neschopnost řídit úřady a organizovat.

Od zastavení mezinárodní pomoci má jen 5 % afghánských domácností dostatek potravin, uvádí Světový potravinový program OSN. A už netrpí jen venkované. Městští i venkovští Afghánci poprvé čelí podobné úrovni ohrožení hladem. Ekonomika a zdravotnictví také kolabují a nezaměstnanost roste.

Kromě toho zhruba 300 000 vojáků je bez práce a vycvičených v zacházení se zbraní, což z nich dělá prvořadé kandidáty na povstalce, uvádí Mir.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5604

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2021